Skoven

”Hvem vil fortælle mig om skoven?” spørger jeg og vender mig mod lyset og den nye morgen. ”Lad nu den mest egnede frænde træde frem.”

Jeg er lidt overrasket over myndigheden i min stemme, men jeg føler ikke skam over at være så direkte. Jeg har vished om, hvad det skal handle om nu, det har kaldt på mig i dagevis og hvis du læste med forleden dag, ved du, at jeg har samlet agern.

There is a message
The magic of a story
entering your life
penetrating you deeply
It’s in you now
there like a seed, an acorn
the becoming of an oak tree.

Det knitrer i krattet, grene knækker og blade rasler. Så står han dér i lysningen med visne blade og burrer i sin pels. Boar. Torch. Det er længe siden sidst og stille glæde glider over mig som en hånd. Et kærtegn.

”Kun den, der er faret vild, vil finde lysningen i skoven, men det ved du jo alt om nu. Du er kommet for at høre om skoven og ingen er bedre end jeg til at fortælle dig om den. Skoven. Med træer, mangfoldig vegetation, bær og nødder og en rigdom, du kun har fået en forsmag på. For skoven kræver sin kvinde og skoven gør kvinde til kriger.”

”Jeg kunne fortælle dig om skoven i timevis og vil ville stå her, mens solen rejste videre mod syd, vest og nord. Det ville blive nat og månerester lyse. Men intet er bedre end at træde over tærsklen og lære af skoven selv. Kom med, jeg er din frænde på denne del af rejsen.”

Det skete i går og så måtte jeg forlade fortællingen. I dag er alting anderledes, tykke skyer bebor himlen og jeg mødte ravnen på morgenturen ud. Jeg så hende også i går. Ravnen. Hun fløj på siden af bilen og gjorde sine tegn. Hele dagen bar jeg skoven i mig, de kraftfulde frø af den fortælling, jeg senere skulle høste. Men i dag er alting anderledes og Boar er borte. Han venter ikke på mig i skovbrynet på tærsklen, solen rejste mod syd, vest og nord og det blev aften.

Hvilken smuk og venlig dag, tænkte jeg, da jeg betragtede solnedgangen fra min svigermors hus:

Every sleepy light
Must say goodbye
To the day before it dies
– Kate Bush –

Det dristige lys og lykken, som spejlede sig i skovbunden, er også væk. Alene står jeg på en lille høj et stykke fra det sted, hvor han i går kom til syne i krattet. Hvilken frænde at få, når man er på vej ind i vildnisset. Hvem bedre til at lære mig om skovens hemmeligheder end han? Eller skoven selv, som han sagde, men det kræver selvfølgelig, at man træder over tærsklen og går ind.

Nu er det hele forduftet og jeg står på en bakketop. Over mig regner det. Under mig brummer en stemme, det starter sagte og lyder som en gammel græsslåmaskine. Så bliver stemmen tydeligere, den hvisker, kalder mit navn.

”Kom nærmere, græd ikke over spildt mælk eller forsvundne fortællinger. Intet er for evigt tabt, det, du skal bruge, kommer tilbage. Hvis du vil, er du velkommen til at vente lidt her sammen med mig. Der er nemlig noget, jeg gerne vil vise dig.”

Vinden tager til, det er køligt i dag og jeg skutter mig i min tynde trøje, inden jeg finder vej ned i hullet.

“Dit agern ligger trygt og godt i varmen” siger hun og da min øjne har vænnet sig til mørket, ser jeg hvem hun er. Jorddragen. Og så husker jeg de gange, hvor jeg besøgte hende her i hulen og hun fortalte mig om indre skatte og om at drage omsorg for sig selv. Hun er en klog frænde og når du besøger hende, vil hun altid bringe dig i kontakt med dit potentiale.

Misforstå mig ikke, jeg er glad for at se hende, men jeg kan ikke få tanken om skoven og boar ud af hovedet. Fortællingen som forsvandt og den tærskel, jeg ikke gik over, fordi jeg havde andre ærinder i går. Og nu befinder jeg mig i en hule.

”Slip tanken om, at du er et forkert sted” siger hun så og ser granskede på mig med sine tankelæserøjne. ”Du står bare i vejen for dig selv. Dage skifte, vejret ændrer sig og hvis du lytter godt efter, kan du høre regnen tromme på højen udenfor. Den store sten til venstre for egetræet kan en helt særlig musik, når dråberne rammer dens overflade. Dråberne forstørrer stenens musik, men kun det trænede øre kan høre den.”

”Livet hvisker hele tiden til dig: Se under dine fødder. Du er aldrig fjernt fra det, du ønsker dig i livet. Din styrke, din kraft og dine frænder er altid her. Kilden til dine drømme og din sjæls potentiale. Lige her. Du fortæller dig selv, at du har mistet fortællingen. Boar er borte og alting er blevet besværligt og hårdt. Det er selvbedrag. ”

Close to home, hvisker hun og nynner en sang. Close to home.

Close to home, close to home
Never despise your love and your light
Your own place and hour
Your hands that touch the flower
The lesson that grows at your feet
Close to home, close to home
Every day, every place, under the stars
Close to home

”Men hvad så med skoven?” spørger jeg og fortvivlelsen i min stemme er ikke til at skjule.

”Skoven? Den er da inde i dig.”

”Sikke noget sludder” udbryder jeg. ”Ærlig talt, kan du ikke fortælle mig, hvorfor jeg befinder mig her.”

”I min hule, mener du?”

”Ja. Jeg burde jo stå i skovbrynet, hvor jeg mødte Boar i går og rejsen ville fortsætte. Over tærsklen, ind i skoven for at lære det, han talte om.”

”Alle steder er under stjernerne. Månen lyser på din vej.”

Jorddragen ser ud til at kede sig nu. Hun gaber højlydt og vifter med sin lange hale.

”Det er holdt op med at regne” siger hun så og gør tegn til, at jeg godt kan rejse mig og gå ud af hulen igen. Op af skråningen, fra mørket og ud i lyset. Min lænd værker, jeg kommer på benene og mumler en tak, mens jeg kravler ud i lyset. På den anden side af højen ligger skoven.

Fra min egen skriverejse, 25. august 2021
Lene Frandsen (c)

Skoven og intuitiv skrivning

Skoven er et vidunderligt sted at starte, hvis du ønsker at skrive intuitivt og finde vej ind i en fortælling. Du behøver med andre ord ikke at vide, hvad du vil skrive om og du skal hellere ikke have alle svarene på forhånd. Tværtimod. Du forestiller dig blot, at du går hen til en skov med en intention om at gå ind.

Inden du træder ind i skoven, går du over en tærskel. Tærsklen er vigtig.  

Step across the boundary and the trespass of story will begin. The forest takes a deep breath and through its whispering leaves an incipient adventure unfurls. The quest. In the lull – not the drowsy lull of a lullaby – but the sotto voce of a woodland clearing, scented with story as it is with wild garlic; this is the moment of beginning, the pause on the threshold before the journey. So many tales begin here, hard by a great forest… ”

 Jay Griffiths –

Tærsklen

Tærsklen markerer en overgang fra det ene til det andet. Var du ude i naturen, kunne din tærskel være et hegn, en tydelig gren på jorden eller en åbning mellem to træer. Når du skriver intuitivt, så er det ikke altid, at du ved, hvor tærsklen er og hvad som egentlig er tærsklen. For du skriver dig over og ind.

Havde jeg fortsat fortællingen i går, var jeg gået med Boar ind i skoven, ville et nyt univers have foldet sig ud.

Skoven er næsten altid repræsenteret i eventyrene. Her er mange farer, men der er også magi og fortryllelse. Når du går ind i skoven, træder du ud i det ukendte og det er du nødt til, hvis du vil have noget til at ske. Det uventede, spændende og overraskende sker altid, når vi mindst af alt venter det og det sker altid, når vi skriver. Fortællingerne ved bedst selv, de overrasker os med deres list, snedighed og visdom.

Så intuitiv skrivning er altså som en tur ind i et ukendt skovterræn. Hvad der sker, ved du først, når du er derinde.  

“Go out in the woods, go out.
If you don’t go out in the woods nothing will ever happen and your life will never begin.”
– Clarissa Pinkola Estès –

Eventyret begynder, når du passerer tærsklen.

Din intuition guider dig i nuet. Fra det ene øjeblik til det andet. Således kan du ikke planlægge at gøre noget bestemt på forhånd eller konsultere intuitionen i forhold til at blive sikker på din færd. Sådan fungerer det ikke. Intuitionen er flydende og direkte forankret i livets kilde. Råd og anvisninger dukker op, efterhånden som du har brug for dem, ikke før og ikke siden.

Når vi skriver intuitivt og gennem pennens kraft bevæger os ud af hovedet og ind i sjæl og hjerte, sker dér noget magisk. Vi er ikke længere fastlåst i tankernes forsøg på logik eller bundet af fortidens historier. Vi skriver os fri. Og dybt i os bor der fortællinger, der over tid kan hjælpe os til heale og finde vores kraftcenter som kvinder. Det er her din skrivestemme kommer til udtryk og finder sit naturlige leje.

Intuitiv skrivning handler i høj grad om at forlade hovedet og alle formodninger om “hvordan”. Og du kan kun skrive intuitivt, hvis du vitterligt skriver, for intuitionen fungerer kun i det givne øjeblik og hverken i for- eller fremtid. Derfor kan du tænke dig til det, der vil skrives gennem dig. Du er nødt til at skrive.

Eventyret begynder, når du passerer tærsklen.

Skriveøvelse – en tur i skoven

Hvis du vil prøve det nu og her, så forestil dig følgende. Du skal en tur ind i skoven.

Sæt dit stopur på 30 minutter. Og lov dig selv højt og helligt at du vil skrive i samtlige 30 minutter, indtil dit stopur ringer og vækker dig fra skrivedrømmen. For at skrive intuitivt er nemlig ofte som at vandre i en drøm.

Forestil dig, at du går hen til skoven og at du passerer en tærskel. Og din forestilling sker ved pennens kraft, du skriver dig derhen. Pennen og ordene og dit transportmiddel. Skriv det, der dukker op, det du hører og fornemmer.

Og husk at det først dukker op i lige netop det øjeblik, det er klar til at blive skrevet!

I de 30 minutter, du skriver, går du altså hen til skoven, du passerer en tærskel og du bevæger dig ind i skoven.

Lad fortællingen og inspirationen møde dig undervejs og i processen. Skriv dig ind.

Måske opdager du, at eventyret ligger latent i dig og at noget i dig vågner, når du begynder at skrive. Hov, det er sjovt, her er noget på spil og hvad mon der vil ske, når … du vækker sovende kreativitet, når du bevæger din pen over papiret. Du løsner knuder op, du færdes i ukendt terræn og din sjæl elsker det.

Jo vildere desto bedre. For som Boar så rigtigt sagde det i min egen fortælling:

”Kun den, der farer vild, vil finde lysningen i skoven”

Hvor mon din lysning befinder sig? Og hvad lærte, oplevede og blev du indviet lige dér?

Måske dukkede der spørgsmål op undervejs? Fik du dem besvaret? Ellers kan du passende skrive spørgsmålene i din skrivebog eller i dit dokument og lade dem stå der lidt. Forsøg ikke på at besvare dem, lev i dem og lad dem trække vejret gennem dig.

Næste gang du skriver, vil du opdage noget. Dine spørgsmål bærer frø. Det, du har brug for at vide og svarene på i hvert fald nogle af dine spørgsmål, vil dukke op i processen, næste gang du skriver. Nogle fortællinger hænger sammen. Så du kan altid starte igen på det sted, hvor du sluttede OG det er faktisk en god ide, hvis du slutter, mens du stadig har gejsten. Så er det både nemt og sjovt at tage tråden op og komme i gang med at skrive igen.

Skriv dig aldrig træt eller tør. Husk at sanke.

Og det kan du jo så passende gør ved at gå dig en “rigtig” tur i skoven.

Vil du skrive intuitivt? Vil du skrive eventyr?

Den 15. september starter mit online skrivekursus Fortællersken II, Eventyret.

Det er en intuitiv skriverejse i 4. dele og du vil skrive dig ind i

Heltindens Rejse
Heksens Univers
Eventyrets Arketyper
Hverdagsmagi

Du skriver intuitivt, men du får værktøjer og remedier til at skrive dine egne eventyr og bruge eventyret som guide på den indre rejse.

Det er ikke noget, du skal kunne på forhånd. Følg blot din skrivelyst og længsel. Det er sjovt og lærerigt. For eventyret kan noget helt særligt.

Hvad eventyret kan

Eventyr hjælper os med at se udveje og finde nye veje. De inviterer os kærligt til at turde stå ved os selv, vi skal turde ”ikke at vide” hvad vej, vi skal gå og endda give os selv lov til at fare vild. Vi må også vove at blive bange og usikre undervejs i tillid til, at vi alligevel finder krukken for enden af regnbuen.

Gennem eventyr kan vi få kontakt til vores sjæl og eventyret har på den måde sin helt særlige kraft.

At fortælle eventyr kan trænge igennem skjold og barrierer, som det sprog, du bruger til dagligt og i tale, ikke er i stand til. Eventyrets kraft bryder mure ned og åbner hjertet. Fortællingerne og især dem med det eventyrlige islæt løfter os op på et andet niveau og tager os samtidig et spadestik dybere. Eventyret skænker os perspektiv og giver os helt nye briller.

Og de historier og eventyr, som bevæger mest, er selvfølgelig dem, som er fortalt med hjertet.

Fortællinger med et eventyrligt tilsnit

Jeg oplever selv, hvordan jeg åbnes og får lettere ved at lytte og instinktivt forstå endsige subtil information, når en fortælling får et eventyrligt tilsnit. Måske fordi vi er genetisk disponeret for eventyr og fra gammel tid og gennem generationer har været vant til at lytte til historier og eventyr, som forklarede og viste vej på sin helt særlige måde?

Og hør nu her! Hold øje med den gave, for du kan gennem dine egne eventyr få de svar, du søger og finde den kraft, du manglede. Du vil få serveret løsninger og døre vil åbne sig undervejs.

Tea Jarlkov, som deltog på sidste hold af Fortællersken II, Eventyret, siger følgende:

“Tusind tak for dig kære Lene, det er en fantastisk gave, at du har været jordemor for min indre Fortællerske  Det gør mig så glad at føde eventyr og dele dem med verden.”

Urkraft og magi

Eventyr hjælper os også med at skabe kontakt til vores urkraft og opdage de kræfter og den styrke, som vi alle besidder. Også dig! Magien bor i dig selv.

Du kan bruge eventyr og eventyrfortælling til at arbejde med din psyke og forstå, hvad der virkelig giver dig energi og tænder din ild. Eventyr kan på en særlig måde hjælpe dig med at blive af med dårlige vaner, du lærer at overkomme forhindringer og springe ud i lyset, præcist som du er. Du er både heks og prinsesse på én og samme tid.

Du kan med andre ord skrive dig på vej og bruge eventyret som kime til både skriveglæde, personlig udvikling og magi. Kun fantasien sætter grænser.

For jeg kan love dig én ting. Din forestillingsevne er en del af gaven og det er blandt andet det, der gør rejsen gennem ord, fortællinger og eventyr så kraftfuld. At vi kan se det for os og skrive os ind, at vi kan vandre i indre landskaber, mærke, sanse, se og føle. At vi kan sætte ord på og lade ordenes kraft og energi lede os på vej.

Fortællersken II, Eventyret

Holdstart 15. september 2021
Varighed: 4 måneder

Der er ikke faste dage, man skal kunne deltage. Forløbet er glidende og du skaber selv dit rum og din tid, hvor du skriver og deler, så det passer ind i dit liv.

Pris 
DKK 2850,-

Ravnerabat ved tilmelding senest den 31. august 2021
Pris DKK 2550,-

Beløbet kan opdeles i 2-3 rater, hvis det ønskes. Det koster ikke ekstra.
Skriv blot i kommentarfeltet, hvis du ønsker dig det.

Beløbet er inklusive moms

LÆS OGSÅ GERNE:
HELTINDENS FORTRYLLENDE REJSE

FORTÆLLERSKEN II, EVENTYRET – Klik for fuld invitation og flere detaljer

Stories and myths really are key to this very necessary transformation, because humans are storytelling animals, for sure. We begin to perceive, explain and make sense of the world through the stories we find in childhood – or the stories which find us. They are the stars we navigate by, and our traditional folk and fairy tales are the brightest stars of all. They teach us everything we know, and their lessons are deep and rich. Anywhere, there may be a door to another world: learn to look for it. Always leave a trail of breadcrumbs to find your way out of the dark wood. Don’t maim yourself trying to fit into the glass slipper which was made for someone else. Gold is never a good goal.
Never take your skin off and leave it unattended.
– Sharon Blackie – 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: