At blive et egetræ

Elegant landing i morgensol, dug slynger sig som tynde grene over plænen. Det sker i øst, den nye dag vokser med lyset, tøvende hæver den sig i horisonten. Luften er frisk og fuld af tidligt efterår. Jeg trækker vejret dybt, åbner havelågen og hører det velkendte knirk og så lyden af egne skridt over gruset.

Jeg har set ham, den kunstfærdige landing, vinger der fandt vej til jorden. Og så ved jeg, at i dag er en vigtig dag, for sådan er det, når han flyver ind i min sfære. Ærkefrænden. Ørnen.

Jeg sagde godnat til fuldmånen i går, så hende gennem orange dis i skydækket. Og fordi vi havde talt sammen, lyttet til hinanden og sunget månesang, sov jeg godt gennem natten. Hun velsignede mig og min rejse videre. Og jeg sagde tak.

Hvad slipper du under høstmånen, hvad vælger du at lade gå?

Min evne til at få øje på alt det, der kan gå galt. Udråbstegn. Og tendensen til at plukke enhver forhindring og lave en buket af umuligheder. Det blokerer for min glæde. Den umiddelbare nydelse. Det er som en pose blandede bolsjer i knitrende pose. Mange farver og smage, men hver gang jeg fisker et frem, er det det forkerte. Rød når jeg ville have blå. Blå som burde være lilla.

Ørnen lytter til mig. Nu står vi i skellet for enden af marken, hvor hestene græsser på den anden side af hegnet og solen kravler i træer. Smidige stråler baner vej. Han er forbavsende tavs i dag, min ærkefrænde. Men han læser tanker, som vi andre læser en god bog. Han ved.

”Jeg billiger din opdagelse” siger han så. Nu er solen nået helt op under trætoppene, lyset er dristigt. Træd ud af din skygge, synger en solsort og det gør vi så. Jeg slår mig ned på en halmballe, han svæver i cirkler over mit hoved.

”Sorter dine bolsjer og spis kun dem, du virkelig godt kan lide. Du har nået den alder. Du må godt. Og du kan! Det er tid. Din lykke er på spil. Kan du ikke se det?

Det kan jeg godt og vi ler begge to, for det er sådan en morgen. Jeg fortæller ham, at jeg skrev poesi i går, digte på engelsk. Det er noget gammelt noget, det har jeg ikke gjort i mange år. Han nikker. Han ved.

”Det handler om agern”, jeg fortæller alligevel videre, for jeg har brug for at sige det højt. ”Min intention med sommerskriverejsen har været at lade min pen vandre dybt i Det Magiske Univers, åben, nysgerrig og med en underliggende intention om at leve et fortryllende liv. Om få uger begynder en ny skriverejse ind i efteråret, jeg høster nu og snart skal jeg så.”

”En udmærket ide” nikker han ”og hvad sår du så?”

”Agern” svarer jeg prompte. Og resten er lidt svært at forklare. Men noget er gået op for mig i ugen, der gik. Noget står klart. Jeg fornemmer, at det har alt med min intention at gøre. Et fortryllende liv. Ikke kun, når jeg skriver og danser med fortællingens kraft. Jeg ønsker at tage magien ned på jorden og helt ind i livet.

Kan vi tage det ned på jorden? Kan vi tage rummet med os? Være i rummet sammen? Kan magien bringes helt ind i det liv, vi lever?

Det slår mig, at hvis dette er noget uvirkeligt, noget som kun findes i flygtig fantasi, så er det bedste af mit liv uvirkeligt. Så er det, som giver mig så stor glæde og skænker mig så meget styrke blot en fantasi. Er det muligt?

Jeg synes, at det er for sårbart og for tyndt. Jeg ønsker, at det skal være stærkere, at det skal kunne bære mig og danse med mig gennem livet. Ikke kun, når jeg skriver og når fortællingerne finder vej til min pen. Ikke kun, når jeg trommerejser eller drømmer. Jeg ønsker mig det i livet.

Jeg mærker noget magisk, mens jeg pulser med min agernpoesi:

There is a message
The magic of a story
entering your life
penetrating you deeply
It’s in you now
there like a seed, an acorn
the becoming of an oak tree.

På skriverejse i det magiske univers
Lene Frandsen, Fra min egen skriverejse ©
22. august 2021

En historie fra det virkelige liv

For flere år tilbage var jeg ansat hos en ældre kunstmaler i hans kreative hus og atalier. Jeg skulle hjælpe ham med alt det praktiske. Det var lidt af en udfordring, for han var et kært gammelt rodehoved, men vi havde det sjovt sammen. Vi kunne skændes uden at blive uvenner og mens vi arbejdede, fortalte han mig mange gode historier.

Jeg kom helt ind i kreativitetens væsen og jeg oplevede også, hvordan dagligdagen og det, vi kalder virkeligheden, ofte stod som en kontrast til den kunstneriske sfære, men det var ikke denne kunstmalers intention. Tværtimod.

Han sagde, at han malede fra virkeligheden.

Han havde en malerskole og en dag kom en kvinde forbi, som gerne ville optages. Tilfældigvis mødte jeg hende ude ved bilerne, jeg var på vej hjem og vi faldt i snak. Hun fortalte mig, at hun havde taget et par af sine malerier med, men at hun var frygtelig nervøs nu, hvor hun skulle vise dem frem. Vise dem til ham. Kunstmaleren.

Jeg spurgte, om jeg måtte se dem og det måtte jeg godt. Forsigtigt åbnede hun bagagerummet og tog klædet af sine billeder. Jeg kunne mærke hendes sitren, nervøsiteten og sårbarheden. Jeg husker især det ene billede. Det forestillede en grøn eng eller have, der var træer og dansende elverfolk. Det var et smukt eventyr af farver og sanseligheder og jeg blev straks forelsket i hendes univers. Men jeg vidste det også. Det her var meget anderledes end det, den gamle kunstmaler malede. Åh nej!

Jeg lod hende vide, at jeg synes vældig godt om hendes malerier. Den kunst, der havde fundet vej gennem hendes pensel. Og så kørte jeg hjem. Jeg sagde en bøn, velsignede hende og ønskede for hende, at hun ikke ville lade hans måske dømmende ord tage malerglæden fra hende.

Et par uger senere, da jeg igen var på arbejde hos kunstmaleren, bød han på kaffe og kage i sin stue. Her var flere kvinder, som malede og så mig, der havde fået til opgave at få styr på det administrative. Kvinden med eventyrmalerierne var også til stede, hun skulle nu starte på malerskolen. Snakken gik lystigt, vi talte om hendes billeder og om eventyr. Hun og jeg var begge begejstrede.

Da slog den gamle maler i bordet og råbte:

“Her maler vi fra virkeligheden!”

Og hvis virkelighed er det så, vi maler fra? spurgte jeg og så ham dybt i øjnene.

Det spørgsmål kunne han ikke besvare.

I rest my case.

Det er længe siden nu, men jeg husker det klart. Mens jeg var ansat, så jeg mange malerier og kunstværker. Men mest af alt husker jeg kvinden med eventyret og den dansende kraft, der var i hendes billeder.

Eventyr

Måske var det lige dér, at eventyret igen kom ind i mit liv? For da jeg startede med at undervise i intuitiv skrivning og kvinderne skrev og delte af deres fortællinger, var der én rød tråd og noget, der altid gik igen.

Eventyret. Det er som om, at hvert eneste kvinde gemmer på et hemmeligt eventyr-gen, en nøgle, der kan åbne døre som andre nøgler ikke kan. Det sker helt naturligt og i processen. Og når eventyret kommer til syne i skrivelandskabet, ændrer stemmen sig. Lyden bliver en anden og sjælen begynder at lytte og forstå.

Jeg oplevede, hvordan eventyret og dets kraft vækkede noget i kvinderne, som havde været gemt. Det gav mig både glæde og blod på tanden og i løbet af et år udviklede jeg det eventyrforløb, som jeg nu tilbyder i Fortællersken II, Eventyret. Et online skrivekursus for kvinde.

Næste hold starter den 15. september og du er inviteret. Har du eventyr i blodet og lyst til at skrive og skabe din egne eventyr som guide på den indre rejse? Så er Fortællersken II, Eventyret, bestemt noget for dig.

Eventyr og sjæleguider

Du vil opdage, at eventyret ligger gemt i dig og bare venter på at blive hentet frem. Du vil efterhånden indse, at du har indre ressourcer, som du slet ikke har taget i brug endnu. Du er kun lige begyndt at folde det ud, som allerede bor i dig og det er aldrig for sent at fatte pennen og byde eventyret op til dans.

Sharon Blackie siger det således:

“We think we make them up, the myths, the stories and dreams which so richly define the human imagination. But what if they have an existence that’s independent of us? What if they come to us as psychopomps – a beautiful old word of Greek origins which means soul guide? How then do we learn to listen to them, to see them and work with them?”

Det er en spændende tanke og ikke så langt fra den erfaring, jeg selv har gjort mig i mit daglige arbejde med fortællingerne og deres kraft.

For hvad hvis fortællingens kraft og eventyrets i ditto i virkeligheden eksisterende uafhængigt af os og kommer til os som en form for sjæleguider? Hvordan kan vi lære os selv at lytte til dem, at ære dem og at arbejde med dem gennem ord og skriverier? Hvad hvis det også er en virkelighed, vi kan skrive os ind og tage med os som en særlig kraft og glæde i livet?

Fortællersken II – Eventyret

Online skrivecirkelforløb for kvinder
Nyt hold starter den 15. september 2021
Varighed 4 måneder

En eventyrrejse i 4. dele

 1. Heltindens Rejse
 2. Heksens Univers
 3. Eventyrets arketyper
 4. Hverdagsmagi

Som deltager i Fortællersken II får du

 • Månedlige skriveopgaver og afsæt udformet i en smuk og inspirerende PDF-fil. Du får 4 skrivebreve med skriveafsæt, øvelser, læring og inspiration, som udsendes hver måned i de 4 måneder, forløbet varer. Alt foregår skriftligt, der er ingen videoer eller online sessioner.
 • Inspiration og skrivende input fra mig som skrivemor og skriveguide i bjergene. Jeg bevidner din skriveproces og udfoldelse som Fortællerske i eventyrets verden og deler af viden, visdom og inspiration undervejs. Det gør jeg såvel i månedsbrevene som i Fortællerskens hemmelige rum på Facebook, hvor vi deler af eventyr, proces og fortællinger.
 • Mulighed for at starte eller genstarte din skriveproces fra et nyt sted. Du lærer den kreative proces at kende i alle dens facetter og øver dig på at skrive fra sjæl og hjerte. Din eventyrlige skrivestemme kommer efterhånden til syne mellem linjerne og det vil kunne mærkes. Du får øget tillid til processen og din egen formåen.
 • En god fornemmelse af, hvordan du kan bruge dine egne fortællinger og eventyr som kompas og vejledning på den indre rejse.
 • Mulighed for også at skrive og arbejde lidt med forskellig symbolik, mytologi og gennem skriveafsæt og øvelser. Jeg vil bl.a. introducere deltagerene for eventyrkort og symboler, som kan afprøves, bruges og leges med i processen.
 • Løbende skrivecoaching og styrkende opmuntring fra mig til dig og din skriveproces. Du får det, du har brug for. Når du har brug det og undervejs i processen.
 • Du bliver en del af en skrivecirkel, som hylder processen, den naturlige cyklus og skriver om det. En cirkel af skrivende kvinder, som kærligt bevidner hinandens proces og inviterer eventyrets kraft ind i cirklen.

Jeg holder det fælles rum i Fortællersken i henhold til Julia Camerons regler for Den Hellige Cirkel. 

Den hellige cirkel bygger på respekt og tillid. Billedet på den er en have. Hver plante har sit navn og sin plads. Der findes ikke en blomst, som overflødiggør en anden. Hver blomst har sin enestående og uerstattelige skønhed.

Fortællersken II, Eventyret, vil være givende for dig, hvis du

 • har været med i Fortællersken én eller flere gange og gerne vil fortsætte og lære nyt (det er ikke et must, at du har været med i Fortællersken I)
 • har skrivelyst og længsel
 • vil opleve en anderledes tilgang til det at skrive
 • har lyst til at invitere eventyrets kraft ind i dit liv
 • har mod på at lege og prøve nye skriveveje
 • længes efter at finde din egen eventyrstemme
 • gerne vil lære at bruge dine egne eventyr som kompas og vejledning på den indre rejse og blive dit eget eventyr
 • gerne vil øve dig på at danse i den kreative cyklus med alle dens facetter
 • ønsker at lytte til din indre stemme, din sjæl og styrke din intuition
 • ønsker at invitere intentionens, fortællingens og eventyrets kraft ind i dit liv
 • ønsker inspiration og eventyrlige skriveafsæt til at starte din skriverejse ind i eventyrets verden
 • har en drøm om at blive en del af en cirkel af skrivende kvinder
 • vil give dig selv en ganske særlig gave
 • er vild med magi og eventyrlige fortællinger
 • har en intention om at genfinde din sjæl gennem eventyr og eventyrets helende kraft

Deling er heling

Fortællersken består af en mindre cirkel af kvinder som har til hensigt at løfte, støtte og styrke hinanden i processen. De ved, at deling er heling og selvom det kan være både grænseoverskridende og sårbart, vælger de at dele i hinandens nærhed og nærvær.

Fortællersken på Facebook

Det fælles rum er et hemmeligt rum på Facebook, som jeg opretter til formålet og du optages som medlem, når forløbet starter. Der er ikke bestemte tidspunkter, du skal deltage og skrive, forløbet er glidende, så det passer ind i dit liv og livsrytme.

Forløbet varer 4 måneder og der sættes en godgørende proces i gang, hvor du oplever den kreative cyklus i alle dens facetter.

FORTÆLLERSKEN II, Eventyret, forløbet er ikke et terapiforløb, selvom det at skrive ofte er både helende og terapeutisk.

TILMELDING FORTÆLLERSKEN II – Eventyret

Fortællersken II - Eventyret

Holdstart 15. september 2021
Varighed: 4 måneder

Der er ikke faste dage, man skal kunne deltage. Forløbet er glidende og du skaber selv dit rum og din tid, hvor du skriver og deler, så det passer ind i dit liv.

Pris 
DKK 2850,-

Ravnerabat ved tilmelding senest den 31. august 2021
Pris DKK 2550,-

Beløbet kan opdeles i 2-3 rater, hvis det ønskes. Det koster ikke ekstra.
Skriv blot i kommentarfeltet, hvis du ønsker dig det.

Beløbet er inklusive moms

FORTÆLLERSKEN II, EVENTYRET – KLIK FOR INVITATION OG FLERE DETALJER

“Have no fear,” the voice told her, “for in thee lies the hope of all. Only thou can deliver the land from darkness.”
“How can I?” she asked. “I am just one against so many.”
The eyes gleamed behind the dappling leaves.

“Yet the smallest acorn may become the tallest oak,” came the answer.”

― Robin JarvisThe Oaken Throne –

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: