Eneboerens lære

I Caileans køkken er der let til latter. Det indser jeg snart og det får mig til at slappe af. Han er uden alder og alligevel fornemmer jeg, at han er mindst ti år ældre end jeg. Måske mere? Det er ikke til at sige, for han er svær at sætte alder på. I øvrigt betyder det ikke så meget længere. Det dér med alder. For når jeg ser i hans øjne, er vi på bølgelængde og han taler til mig uden ord. Jeg skænker en kop te mere og tænker uvilkårligt, at det også er en af Graces blandinger. De kender hinanden. Det hele hænger sammen. Det føles trygt.

”I finder mig altid, når det er tid” prøver jeg, for min nysgerrighed er vokset betydeligt. ”Er det os alle, der finder dig?”

”Kun de af jer som skal komme. Det er ikke alle rejsende kvinder, som vil have glæde af eneboerens lære, men du vil finde det interessant og inspirerende.” Han ser granskede på mig, som om vi var gamle venner, fortrolige. Som om han kender mig allerede.

”Så du er altså en del af mit pensum?” Jeg drikker te og stiller spørgsmål. Et sted midt i skoven på et sted, jeg ikke anede fandtes. I et hus, hvor eneboeren Cailean bor. En mand. Det er også nyt, for indtil videre har jeg mest mødt kvinder. Bortset fra buschaufføren, som kører os til og fra byen.

”Det kan man godt sige. Men dit pensum skabes undervejs. Det står ikke skrevet på forhånd, hvem du skal møde og hvornår. Det kommer helt an på, hvilken vej, du går og hvad din sjæl vælger skal åbenbares. Jeg stiller mig til rådighed for de, som kommer og det gør jeg også for dig.”

Cailean ryger pibe, den stopper han nu med duftende tobak og tænder den med en tændstik. Eftersom jeg er gæst i hans hus, siger jeg ikke noget. I øvrigt dufter det godt og piben klæder ham.

”Fortæl mig om eneboerens lære” siger jeg og folder hænderne i et Namaste.

”Det er slet ikke så kompliceret endda” griner han. ”Eneboeren lever primært et indadvendt liv. Og arketypen eneboeren har trukket sig tilbage fra enhver form for selskab for at leve sit liv i ophøjet ensomhed. Han søger svarene i sit indre og ved, at han kun kan finde dem i ro og ensomhed.”

”Tør du være alene med dig selv?” Et spørgsmål til mig. Jeg jubler indeni og svarer uden tøven.

”Selvfølgelig. Jeg elsker mit eget selskab og tid alene. Jeg er en sensitiv introvert.”

”Det er du. Så ved du også at ophøjet ensomhed kræver, at man tør være alene med sig selv. Hvis du føler dig kaldet til den form for ensomhed, som jeg selv gør det, så ved du at det er tegn på, at du skal søge svarene i dig selv og være din egen vej. Du vil aldrig blive lykkelig, hvis du søger udenfor dig selv eller falder for ydre fristelser. Alt det, du skal bruge, findes i dig selv.”

”Så du er med andre ord overflødig?” Jeg kan skam også være morsom.

Han ler igen.

”Uden udfordringer fra det ydre vokser du ikke indad. Det hele hænger sammen. Jeg vil gerne udfordre dig til at tage dit kald alvorligt og ikke længere tvivle på, at eneboerens vej også er din.”

”Som I at jeg skal finde mig et øde sted og bo dér alene?”

”Ikke nødvendigvis. Eneboerens sted kan også findes i det indre. Og du er dér jo allerede. Vores møde er kun en formalitet. Og så er det alligevel afgørende for, at dine næste skridt tages bevidst og fra et ærligt sted. Et sted, hvor du har favnet din indre eneboer.”

”Men du bor her helt alene?” Jeg er ligeså nysgerrig på ham, som jeg er på mig selv.

Der er ikke mere te på kanden, jeg sætter den tilbage på bordet. Han rejser sig, hælder vand i kedlen og koger vand på komfuret. Han udfører te brygningen langsomt, som er han dybt til stede i hver bevægelse. Det vil jeg gerne lære. Det minder mig om Tai Chi.

”Ikke helt alene, her bor også en kat.” Cailean vender sig om og ser på mig. ”Teen er snart klar. Det er samme slags som før, en særlig blanding som Grace laver specielt til mig.”

Jeg vidste det!

”Eneboerens te?” foreslår jeg.

”Noget i den retning”.

Han kommer tilbage til bordet med den store tekande og sætter sig i stolen. Tænder piben igen og bakker på den. Ser granskede på mig som han læser mig. Jeg er en bog, men jeg aner ikke, hvordan han læser og tolker mig.

”Når du har drukket din te, er det tid at vende tilbage” siger han med pludselig alvor.

Skuffelse rammer mig som en pil.

”Allerede? Men du skulle jo indvie mig i eneboerens lære.”

”Det vil ske over tid og flere møder” svarer han nøgtern. ”Men det kræver at du forbereder dig til næste gang. Han bøjer sig ned og åbner en hemmelig skuffe i det gamle bord. Hemmelig som i at den befinder sig under den tykke damaskdug. Han fisker en stor konvolut op og rækker den højtideligt til mig.

”Værsgo. Her er din opgave til næste gang.”

Jeg kan mærke mit hjerte hamre i brystet. Pludselig bliver jeg nervøs. Opgave er sådan et underligt ord, det minder mig om skolen, om klasselokalet og læreren, der delte stile ud. Om karakterer og om at føle at man skal præstere.  Om eksamen. Jeg får en dårlig smag i munden.

”Min opgave? Hvornår er næste gang?”

Cailean skænker te i de store krus og læner sig tilbage, mens han bakker på sin pibe.

”Hør her. Når du kommer tilbage til pensionatet og du har en stille stund, da åbner du konvolutten og læser det, der er indeni. Så ved du mere. Jeg har ikke flere svar til dig nu.”

Tak for te. Jeg drikker og glemmer, at det er ny bryg. Jeg brænder mig på tungen og mærker, at roen er væk. Cailean ser udfordrende på mig, han tester mig. Er jeg ved at falde i en fælde? Dybe vejrtrækninger bringer roen tilbage, lidt mere flosset end før, men ikke desto mindre.

Før end jeg ved af det, går jeg af vejen langs kilden tilbage til lågen. Bag mig ligger eneboerens hus. I hånden har jeg en stor konvolut. I maven sommerfugle.

Lene Frandsen (c)
Fortællingen fra Pensionatet (Forår)
11. marts 2023

“Solitude matters, and for some people, it’s the air they breathe”
– Susan Cain –

Ud af skabet og ind i Det Magiske Univers

Der gik mange år, inden jeg turde komme ud af skabet som introvert. Sige det højt. Jeg er introvert. Ja, i det hele taget erkende det, men måske allermest fordi, at jeg ikke helt vidste, hvad det vil sige at være introvert.

Jeg troede, at man så var menneskesky og genert, hvad jeg på ingen måde er. Jeg kan godt lide socialt samvær, men vel at mærke helst af den slags, hvor man ikke er for mange. Samvær, hvor man kan tale dybt og fortroligt, stunder med gode venner og veninder. I øvrigt havde jeg en ide om, at det at være introvert betød, at man var lidt sær og kedelig og det havde jeg jo ikke lyst til at blive betegnet som. Så jeg lod som om.

Faking it, but not making it

I det hele taget har det at lade som om være en god strategi for mig igennem mange år. Fake it until you make it. Problemet var bare, at jeg ikke orkede at lade som om for længe af gangen. I never made it!

For meget social aktivitet dræner mig, især den slags, hvor man deltager i receptioner og snakker overfladisk over et glas vin. Hvor man taler uden egentlig at tale om noget. Udveksler bemærkninger og cirkulerer fra den ene til den anden uden helt at huske, hvem man egentlig har talt med. Jeg har prøvet. Jeg duer ikke til det. Slet ikke. Jeg mærker modstanden voksne i takt med, at jeg begynder at føle mig træt og ukoncentreret. Jeg må ud. Væk!

Og mange større fester har da også set mig forsvinde på et tidspunkt, hvor jeg bare ikke orkede mere. Når jeg var færdig med at danse, var jeg færdig med festen. Jeg sad aldrig tilbage og sludrede til langt ud på de små nattetimer. Hvis jeg skulle feste, så var det ved at danse og hengive mig til musikken. Smalltalk har jeg aldrig været særlig god til. Jeg vil hellere tale dybt og inderligt og kan sige som Anais Nin gjorde det:

“I must be a mermaid. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.”

A young woman with red hair is walking in the countryside on a winter day

En sand befrielse

Det er efterhånden flere år siden, at jeg for alvor tog min introverte natur til mig. Det var en sand befrielse. Da jeg accepterede, at det er sådan jeg er, introvert i en ekstrovert og udadvendt højttalende verden, gav jeg slip på de mange forventninger til mig selv om at være på en bestemt måde. Jeg forstod, at jeg er nødt til at ære min natur og give mig selv af det, som skaber balance og gav mig næring.

Samtidig begyndte jeg også at sætte pris på at være introvert og hengive mig til det.

Introvert

Men hvad vil det egentlig sige at være introvert? Introvert er et personlighedstræk og handler om, hvad du foretrækker i sociale sammenhænge.

Som introvert er du mere til samvær i små grupper ofte gerne med en enkelt ven eller veninde. Du elsker at være med dig selv, dine tanker og dine ideer, du har hang til fordybelse og er glad for kreative sysler, hvor du ”gør det selv”. Du bliver hurtigt mæt i større sociale sammenhænge og har efterfølgende brug for at tanke op hjemme hos dig selv og alene.

At være introvert betyder ikke, at du er genert, sky eller asocial. Du er heller ikke kedelig. Tværtimod. Introverte kan godt lide andre mennesker! Vi trives bare bedre med få af gangen og har hele tiden brug for at skabe en god balance mellem det indre og ydre.

Som introvert lader du op i eget selskab

Som introvert har du brug for at trække dig tilbage og lade op i eget selskab og har ikke brug for samme ydre stimulering som en ekstrovert. Tværtimod. Du har et rigt indre liv og har brug for hellige dig tid i eget rum.

Du finder din energi og tanker op i eget selskab.

Find din styrke som introvert

En introverts styrke er, at vi trives godt i eget selskab og egentlig ikke har brug for andre til at nære og styrke os. Det gør vi selv! Vi kan vælge vores omgangskreds og vores veninder med omhu og så er det jo i øvrigt helt op til os selv, om vi vil give os selv det, vi har brug for. Tid i eget rum, plads i kalenderen og rum til ro og indre næring.

Personligt har skrivningen hjulpet mig meget! Mit skriverum er mit hellige rum og jeg elsker stunderne her alene med ord og fortællinger. Rejsen indad har forenet mig med min indre pige og jeg har åbnet døren til Det Magiske Univers, en dør som nu altid står på klem. Det er glæde, der er paradoksalt nok er svær at sætte ord på.

Og det viser sig da også, at de fleste kvinder, som kommer og skriver med mig og som deltager i mine skriveforløb og på mine kurser også er introvert og ret så sensitive endda.

Du er hjertelig velkommen på Skriveskolen for Fortællersker. Og selvfølgelig også, selvom du skulle være ekstrovert eller en god blanding af begge dele. Men som fortællerske er du nødt til at kunne være i stue med dig selv og tilbringe tid alene med din skrivebog og pen. Det skal du ære og nære.

“Solitude people, they learn to whisper awake the deep well of love within. This is not a question of forcing yourself to love yourself, it is more a question of exercising reserve, of inviting the wellspring of love that is, after all, your deepest nature to flow through your life. When this happens, the ground that has been hardened within you grows soft again. When you cease to fear your solitude, a new creativity awakens in you. Your forgotten or neglected wealth begins to reveal itself. You come home to yourself and learn to rest within.”
– John O’Donohue

SKRIVESKOLEN FOR FORTÆLLERSKER

På Skriveskolen for Fortællersker afholder jeg online skrivekurser og forløb for kvinder med fokus på intuitiv skrivning. Du kan være med uanset hvor i landet eller udlandet, du befinder dig og du behøver ikke særlige skriftlige forudsætninger for at være med. Følg blot din skrivelængsel.

Forløbene er for kvinder i alle aldre. Om du er i 20’erne eller over 70. Det beriger kun vores skrivecirkel at vi befinder os på forskellige stadier i livet. Vi deler af proces og fortællinger og sætter vores indre fortællerske fri. Hun trives i alle kvindekroppe og i kvindesjælen uanset alder og forudgående erfaring.

Skriveskolen for Fortællersker Forår/Sommer
2023


FORTÆLLERSKENS ÅRSHJUL

Cyklisk skriveforløb for kvinder
Nye deltager starter den 1. marts 2023

Pris pr. kvartal
DKK 650,-

Pris / årskort
DKK 2200,-

Betaling sker via MobilePay 29476483 eller bankoverførsel. Du modtager altid en bekræftelse med faktura ved tilmelding.

Du kan løbende tilmelde dig Fortællerskens Årshjul. Dit kursus starter den 1. i måneden som du ønsker.

TILMELDING FORTÆLLERSKENS ÅRSHJUL


FORTÆLLERSKEN PENNENS KRAFT (Forår)
Holdstart den 20. marts 2023
Online skrivekursus for kvinder
Pris DKK 2700,-

Varighed 4 måneder

TILMELDING FORTÆLLERSKEN, PENNENS KRAFT


Fortællerskens Sommerskriveskole


Holdstart den 5. juni 2023
Online skrivekursus for kvinder
Pris DKK 1950,-

Ravnerabat ved tilmelding senest den 1. maj 2023
Pris DKK 1600,-

Varighed 5. juni – 31. august

TILMELDING FORTÆLLERSKENS SOMMERSKRIVESKOLE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: