Tillid til din egen stemme

hjertespejl

Den største vej til at skrive unikt er at have tillid til din egen stemme og tillade den at trænge igennem.

Hjertelige intentioner

Jeg anbefaler dig at lave en hensigtserklæring fra hjertet. Det har ofte hjulpet mig på vej. Den indre puls i vores hjertebaserede intentioner er en af de mest kraftfulde gaver, vi kan give os selv hvad skrivegerningen angår. Intentionen vil både reflektere og ære vores visioner og hvis vi forbliver åbne overfor dets tilskyndelser, vil den føre os meget længere ind i noget, vi ikke havde troede var muligt og på måder, vi aldrig kunne have forestillet os.

Lad dine skriverier stå alene, giv dem lov til at ånde

Lad ikke dine skriverier afhænge af, om nogen måske har lyst til at udgive dig eller ej. Lad dine skriverier stå alene, lad dem være din gave til dig selv og måske endda til verden. Lad dem trække vejret og have sit eget liv og lad ikke andre fortælle dig, hvad de er værd eller ej.

I just try to warn people who hope to get published that publication is not all it’s cracked up to be. But writing is!

Sådan siger Anne Lamott. Og mange andre forfattere giver hende ret. Lad ikke din skrivelængsel og skriveglæde blive bremset af tanken om udgivelse eller om, at du skal skrive på en bestemt måde på din blog og din hjemmeside. Udgivelsen af den bog, der måske ikke engang er skrevet endnu, kan være lige netop det, der gør, at du aldrig får bogen skrevet. Eller skrevet ret meget i det hele taget. Du behøver faktisk ikke at fokusere på produktet og lave glamourøse målsætninger. Og da slet ikke i starten af din skriveproces. Som regel folder det hele sig ud i perfekt og utænkelig perfektion, når du glemmer alt om netop perfektion og om at skulle præstere. Lær i stedet dig selv at ære processen.

Forkast det, der fornærmer din sjæl

Hvis du ønsker at lære dit skrivende selv at kende, det, der findes bag tanker, begrænsninger og andres sikkert velmenende råd om ”Sådan-gør-Du”, så må du starte forfra og forkaste det, der fornærmer din sjæl. Hvis noget føles forkert og hvis det skurer som kridt mod dit hjertes tavle, jamen så er det da fordi det er forkert. For dig. Lyt til dig selv, lyt dybt indad og begynd så at lege med det, du ønsker at formulere. Hvornår har du sidst tilladt dig selv at lege?

Du kan ikke tænke dig til det

Hvad med bare at begynde at skrive? For du kan ikke tænke dig til det. Du er nødt til at møde op og gøre det. Ordene undfanges i gerningsøjeblikket på samme måder, som babyer bliver til. Der kommer ikke børn ud af at tænke. Vi er nødt til at møde op og elske. På samme måde er vi nødt til at møde op og elske os selv nok til at gøre det, vi drømmer om. Og er det at skrive – så skriv! Glem alt om bøger på en bestemt måde og begrænsninger, regler, undtagelser, grammatik og retstavning. Og for Guds og din egen skyld: Glem alt om ”sådan gør du”. Bare skriv og se, hvad der sker. Tag på eventyr i dine ord, skriv så meget at du glemmer tid og sted.

Der findes en sand vej for dig

Der findes ikke en rigtig måde som gælder flertallet, hvis du spørger mig. Men der findes en sand måde og en vej for dig. Og det er den vej, den måde, du en dag vil støde på, hvis du møder op og skriver. Hvis du under dig selv barnets nysgerrighed og narrens undren. Hvis du lader være med at læse alle de forkromede artikler og velmenende råd, der handler om mål, resultater og hvad der vil ske, hvis du ikke partout følger bestemte regler.

Lær dig selv at kende på ny

Lær dig selv at kende først, gå på opdagelse og forsøg at følge glæden, når du skriver. Prøv at lade dine egne følelser og impulser guide dig gennem skriverierne. Mærk efter, dybt i dig selv og når det føles godt eller du føler dig optændt af en særlig slags ild eller måske et stille suk af velvære, jamen så er du på sporet. Af din sjæls stemme. Af det, der er dit skrivested, din måde, din stemme.

Lad din intention eller hensigtserklæring sætte dig fri

Prøv først at formulere en hjertelig intention med dine skriverier, noget, der umiddelbart føles godt. Og lad gerne intentionen sætte dig fri fra dine tankers tyranni.

  • Jeg ønsker via mine ord, formuleringer og fortællinger at gå på opdagelse i …
  • Jeg har en intention om at sætte ord på mine indsigter, så de kan være til glæde for andre …
  • Jeg ønsker at skrive fra hjertet og med sjælen og sætter hermed mig selv fri fra alle på forhånd definerede regler og ”sådan gør du” …

Har du først formuleret en hjertelig intention og ærer den, så skal du se, så ved noget i dig godt, hvor du vil bevæge dig hen. Du behøver ikke at vide det mentalt. Du skal blot lade dig lede på vej. Af den indre stemme, af det, der flyder gennem dig, når du endelig giver slip på kontrollen og sætter fri.

Og jeg ved godt at det kan være svært. Men er det grund nok til at bremse dig?

Øvelse gør faktisk mester

For naturligvis er du nødt til at møde op, søde ven. Hvordan skulle ordene ellers kunne finde dig? Hvordan kan du lære at spille ordmusik fra hjerte og sjæl, hvis du ikke øver dig på dit instrument? Øvelse gør virkelig mester. Med tillad dig selv at lege, udforske og gå på opdagelse. Lad være med at dømme, tillad dig selv at skrive ”forkert”, lad hånt om retstavning og grammatik i første omgang. Og det kommer faktisk fra en tidligere korrekturmoster, jeg kan godt sige dig, jeg har havde om nogen styr på retstavning og grammatik, for det er jeg faktisk uddannet til og det har jeg været god til det meste af mit voksne liv. Det var det, jeg kunne. Men. Ved du hvad? Det gjorde mig ikke glad. Det fik ikke mine skriverier til at flyde. Jeg var nødt til at lægge en stor del på hylden for at kunne sætte fri. For det var jo slet ikke den måde, jeg længtes efter at skrive på og det var heller ikke det, der kom frem, som jeg egentlig ønskede at sige og fortælle.

Nu kan jeg endelig sige som Picasso:

Learn the rules like a pro
So you can break them like an artist

Når ”Sådan gør du” ikke tjener dig

Måske kender du alle reglerne og du mærker, hvordan de giver dig en vis skrivemæssig sikkerhed, men samtidig begrænser de dig og afholder dig fra at skrive frit og flydende? Du har fået at vide ”hvordan” og du har læst utallige nyhedsbreve, blogge og måske endda været på kursus i ”sådan gør du”. Du ved det hele, du mestrer det endda måske, men alligevel føles det forkert dybt i dig. Det gør dig ked af det, frustreret og det hæmmer dig i at folde dit sande selv ud. Dit sprog bliver stift og hakkende, det, du har lært, føles som en kæmpe kæp i skrivehjulet. Og det gør dig ikke glad, det gør dig snarere sorgfyldt og stresset.

Og du føler måske et stik af længsel og misundelse, når du læser noget, der er skrevet fra hjertet og som vækker dyb poetisk eller sjælemæssig genklang i dig? Nogen formulerer det, du føler? Nogen siger det, der blot er et subtilt suk af noget dybt i dig?

Start forfra

Er det sådan, det er? I så fald er det nok fordi du ikke har gjort dig selv den kæmpe sjæletjeneste at starte forfra. Tage på en ny slags rejse og forlade alt det, der ikke tjener dig. Det kan du gøre ved at skrive selv og starte en ny proces eller du kan tage på skriverejse med mig, men lov mig én ting. Bed mig ikke om 5-trin til hurtige resultater og ønsk dig heller ikke tryghed. Tryghed er ofte et slags fængsel. Vi er nødt til at åbne lågen til buret, lette og stole på, at vores vinger kan bære. Vi skal på skrivende pilgrimsrejse, vi skal ud under åben himmel, vi skal ikke skabe flere unødige og frygtbaserede kanteregler. Lad i stedet rejsen være et slags eventyr.

Og har du et dybtfølte ønske om at skrive en bog, så deler vi processen op i flere bidder. Allerførst går vi på opdagelse og sætter fri, senere kan vi indfange og formgive.

Kære du, du er alt for værdifuld og særlig til blot at være en kopi. Hav tillid til din egen stemme. Du har sandsynligvis helt din egen måde og det er den, du skal ud ind og finde. Men lad være med at forestille dig det hele på forhånd. Gå i stedet på eventyr og lad det komme, der vil komme. Sæt fri, giv slip og tag imod. Giv nysgerrighed, undren og kærlighed til processen. Hav tillid til, at du sagtens kan.

For det kan du. Du er værdig. Verden behøver din stemme og dine fortællinger. På din måde.

Kærlig hilsen
Lene

hjertespejl

 

2 thoughts on “Tillid til din egen stemme

Add yours

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: