En døråbning, en have

bur

Hvorfor længes, når man kan skrive hver dag, var der en kvinde, som skrev til mig på Skrivehusets Facebook side. Og det har hun jo ret i. Hvorfor længes vi så inderligt efter noget, som vi faktisk bare kunne gøre? Det er så simpelt, for hele hemmeligheden ved at skrive handler primært om en ting: At møde op og gøre det. Skrive. Skabe sig selv et helligt skriverum, tegne en cirkel omkring rum og intention og så begynde at skrive. Simpelt og tilsyneladende dog så svært.

Skrivelængslen er et symptom

Som jeg tidligere har været inde på, er skrivelængsel et symptom, som ikke altid handler om, at vi partout skal forfatte bøger og drømme om udgivelse og berømmelse. Her kommer egoet ofte på banen og ødelægger det for os i den første spæde proces. Vi sammenligner os og får præstationsangst, vi kommer i tanke om klasselæreren i 5, der i et udbrud af irritation fortalte os, at vi ikke kunne skrive. Det gjorde ondt, det slukkede vores indre lys og myrdede både kreativitet og eventyrlyst. Frygt og indre censor får kronede dage, vi blokeres og opgiver vores forehavende, men længslen er der endnu.

Vi længes efter os selv

Vi længes efter os selv, den del af os, der er skabt til skabe og være kreative. Vi har et dybt indre behov for at give udtryk for os selv, vores sjæl, det rumsterer og vækkes blandt andet til live, når vi læser andres ord om noget, der giver genklang i egen sjæl. ”Det kunne jeg have skrevet”, siger vi måske og sukker dybt eller også bliver vi irriterede og frustrerede over, at andre tilsyneladende har så nemt ved at sige det, vi inderst inde også gerne vil give udtryk for. For det gør godt at sige det, skrive det og sætte fri.

Skrivecirkler i skriv-fra-sjælen regi

Blandt andet derfor har jeg skabt de skrivegruppeforløb, som jeg nu tilbyder i skriv-fra-sjælen regi. Skrivecirkler, hvor vi møder op, skaber et helligt skriverum hjemme hos os selv og skriver ud fra månedlige skriveøvelser og afsæt.

Vi hengiver os til det, vi længes efter, og vi går på skrivende opdagelse gennem ord og stemninger. I det fælles rum løfter og støtter vi hinanden, deler lidt af det, vi skriver, folder ud undervejs og fortæller om vores glæder og udfordringer i processen. For det er en proces. Derfor varer forløbene ofte 4-5 måneder og giver rig lejlighed til at få startet eller genstartet en god og vedvarende skriveproces. Som skrivecoach og underviser byder jeg ind med viden og vished om skriveprocessen. Nå du bliver medlem af en skrivecirkel, får du således en enestående mulighed for at modtage skrivecoaching, inspiration og læring uden at det koster særligt meget. Denne vinter tilbyder jeg nemlig skrivecirkel-forløbene til en ekstra særlig kærlig pris.

port

En døråbning

I skrivecirklerne bevæger vi os væk fra præstation og konkurrence (ego) og ind i ren overgivelse til det, der er (sjæl). For som en af mine yndlingspoeter Mary Oliver har sagt:

It’s not a competition, it’s a doorway

Skrivecirklerne er ikke en skrivekonkurrence, det er en døråbning. Døren til dit eget skriverum, dit sjælerum og dit hellige skriveværelse. Læg alle ambitioner væk om at skrive noget smukt, enestående og fantastisk, siger jeg indledningsvis til kvinderne, inden de begiver sig på skriverejse, gå ind i dit skriverum helt åben og modtagelig. Alt kan ske og det er, som det skal være. Vi møder det, der kommer med åbenhed, nysgerrighed og kærlighed.

Vi lærer at have en åben, modtagelig og nysgerrig tilgang til skriveprocessen. Vi øver os i at tage imod og bruge ordene som transportmiddel på skriverejsen. Og vi stiller gerne åbne, undrende spørgsmål som f.eks.:

Hvad mon der er af fortællinger til mig i vinterens mørke?
Hvad mon gerne vil skrive og fortælles gennem mig?
Hvad mon der sker, når jeg hengiver mig til skriveprocessen og nærer mig selv og min sjæl?

Giv tid

Processen får lov at arbejde i sit eget tempo. Der er ingen deadlines og blinkede lygter, der kræver os. Vi lytter og vi lærer at tage imod det, der kommer til os og som flyder dybt i os. Vi skriver. Lidt eller meget. Stort og småt. Vi lærer os selv at kende i processen og jeg adresserer det, vi støder på undervejs.

Vinteren kalder os hjem

Vi er med det hele, vi deler og inspirerer med det, der er. Vi deler det sørgelige, det smertefulde, det glædelige og det sjove, vi deler både lys og mørke. Og vejen bliver til, mens vi går, også i skrivecirklerne, efterhånden som vi lærer os selv lidt bedre at kende i processen. Processen arbejder for os hele tiden, også når vi ikke skriver og foretager os noget andet. Og jeg opfordrer skam også til at hvile og sanke, det hører med og er en vigtig del af skriveprocessen. I øvrigt er det jo vinter. Vinteren kalder os hjem, opfordrer os til at hengive os til mørket, blive mere stille, indadvendte og reflekterende måske. Derfor er der vægtning på det indre rum, din egen skriveproces hjemme hos dig selv.

Vintercirklen er nu i fuld gang, alle pladser er optagede og kvinderne skriver fra hjerte og sjæl, nu ud fra december måneds opgaver og afsæt. De fleste skrivecirkler er nemlig forankret i årstiden og følger naturens cyklus.

Det er den manglende forbindelse til jorden og den naturlige cyklus, der skaber indre uro, giver stress og en rastløs, ensom følelse. Og vi kan vælge at forbinde os, et skridt af gangen, og skabe små hellige øer af forbindelse i hverdagen. Forbindelse til den naturlige cyklus, der om vinteren i høj grad handler om at værdsætte mørket og den tid, der er skabt til hi og langsomhed. Vi trækker energien hjem og giver os selv lov til at bare at være. Vi stiller os åbne overfor det, mørket og vinteren kan tilbyde af visdom og læring, vi gør os bløde og modtagelige, så vi kan lade os fortrylle. Og så skriver vi. Lidt. Meget. Vi ved det ikke på forhånd, men vi stiller os åbne overfor muligheden af, at vi vil blive glædeligt overraskede.

Nytårscirklen – vil du være med?

Hvis du har fået lyst til at være med i en skrivecirkel i skriv-fra-sjælen regi har du nu muligheden. Nytårscirklen starter op til januar og der er stadig ledige pladser. Du kan læse invitationen og se flere detaljer i linket her. En kærkommen lejlighed til at møde op og sige ja til din skrivelængsel og det eventyr, det er, at gå på skrivende opdagelse i det, der gemmer sig bag den rumsterende længsel og følelsen af noget uforløst, hvad skrivning og ord angår.

Når tampen brænder

For det er skam ikke tilfældigt, hvis du mærker længsel og føler dig draget. Der er noget til dig, noget som gerne vil udtrykkes og skrives frem og som begynder at flyde, når du først kommer bag ved muren af modstand og den frygt, der altid er nærværende, når tampen brænder og vi er tæt på det, vores sjæl synger om.

Kom, lad os danse  og rejse mod lyset

Kom, vær med, lad os danse med ord og stemninger og støtte hinanden gennem vinterens sidste måneder og i det første spæde foråret. Lad os følge med lyset på rejsen mod forår og give udtryk for det, der bor i vores sjæl. På vejen støder vi på frygt, modstand og den altid parate indre censor, men det er helt som det skal være. Også det favner vi og skriver os igennem. Lad ikke den indre censor få det sidste ord, plejer jeg at sige, lær hende i stedet at kende for hvad hun er og skriv og skab alligevel.

Måske ses vi? Der er nu åbent for tilmeldinger til Nytårscirklen og du er hjertelig velkommen. Flere kvinder har allerede taget plads i cirklen, men der er stadig plads til dig.

Den hellige cirkel bygger på respekt og tillid. Billedet på den er en have. Hver plante har sit navn og sin plads. Der findes ikke en blomst, som overflødiggør en anden. Hver blomst har sin enestående og uerstattelige skønhed.

Lad os være nænsomme ved hinanden. Lad os ikke rykke hinandens ord og ideer op med rode, før de har haft mulighed for at blomstre. Lad os give tid til udviklingsprocessen, de sovende tanker, regelmæssigheden, dannelsen af frugt og at ny sæd sås. Lad os aldrig afsige forhastede domme eller være letsindige i vores trang til at fremme en unaturlig hurtig udvikling. Lad der altid være et sted, hvor kunstnerens tumling kan forsøge sig, vakle, mislykkes og forsøge igen. (Julia Cameron).

Kærlig hilsen
Lene

Tulipan og bl¨å

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: