Kystkvinde og østenvind

På stranden møder jeg en mørklødet kvinde. Hun virker både fremmed og velkendt på samme tid. For et øjeblik siden var hun dér ikke, stranden lå øde hen. Rå østenvind kravler ind over klitterne og gør mig selskab. Den fugtige kulde rammer mine blottede nervespidser som citron i et åbent sår. Det er før morgenmaden. Det er et sted midt i mellem. På den første dag i april.

Kvinden har et spraglet kostume på, den orange farve dominerer på en baggrund af blå. Hun minder mig om koralrevet i Egypten, hvor jeg snorklede engang. Hun virker malplaceret på den grå strand, hvor himmel og hav mødes i vinddans af kulde. Foråret lader vente på sig i år.

Den frodige kvinde står solidt plantet i sandet foran mig. Vinden rusker i stoffet på hendes klædedragt, koralrevet er levende og fisk i alverdens farver og former svømmer rundt. Kaster jeg mig i hendes favn, kan jeg igen snorkle i Det Røde Hav

”Vær hilset rejsende kvinde” siger hun til mig.

”Vær hilset” svarer jeg høfligt. Hun dufter af olie, tang og lavendel. ”Øh, er du den nye lærer?”

”Nye?” Hun ler højt, så vandet rejser sig ved barmens kraft. ”Jeg er en af de gamle.”

”Okay. Men er du vores månedslærer i april?”

”På ingen måde. Jeg er en af de gamle fra havet på den anden side. Jeg modtog et kald, der skyllede mig op på denne kyst. Det undrede mig lidt, men jeg tvivler ikke. Der sker sjældent fejl og da slet ikke i april.”

”Heller ikke den første april?” smiler jeg, da jeg pludselig kan se det komiske i situationen. Det her må da være en aprilsnar. En af de bedre.

Det vælger hun at overhøre. Faktisk ser hun ud som om, hun aldrig har hørt om begrebet.

”Har I det altid så koldt her?” siger hun og skutter sig i koralrevet. ”Jeg skal gøre det kort. Du er den kvinde, jeg kom for at møde. Jeg er Kystkvinden og skal hjælpe dig i land.”

”I land? Jeg ryster på hovedet. ”Det må være en misforståelse. Jeg står jo her på land. Det må være en anden kvinde, du søger.”

”Jeg søger ingen”. Kystkvinden ryster på hovedet og blotter tænderne i et bredt smil. ”Jeg er kommet for at hjælpe dig i land, når du når frem til den nye kyst.

“Og her skal du nok bruge din forestillingsevne” tilføjer hun og ser granskede på mig. ”Du er i en transitionsperiode og dit element her er vand. Ja, også selvom det er forår. Du må allierede dig luften og vinden, som kan bringe fart i dit sejl, men du må også vove at ligge for anker på åbent hav. Stol på dit skib.”

”Mit skib? Hør her, det må være en fejltagelse. Jeg skal ikke ud på havet, jeg skal i skoven. Jeg er indviet til at gå Eneboerens Spor og mine næste skridt går i modsat retning af havet.”

Kystkvinden ryster på hovedet. Koralrevet danser i vinden.

”Du bliver klogere. Lad det nu bundfælde sig. Senere vil du begribe, hvad jeg har sagt til dig. Og du behøver ikke at gøre så meget andet, end at vide at jeg findes. Du kan kalde på mig og vi kan tale via havets vibrationer. Min visdom er din at forkynde. Når du altså når så langt.”

Hun ler og latteren får hende til at lette. Kystkvinden forvandler sig til en spraglet fugl, der med få vingeslag er ude over havet. Her lader hun sig falde dybt og forsvinder i bølgerne grå.

”Aprilsnar”, mumler jeg og går tilbage til Pensionatet. Her møder jeg Elva i døren. Hun ser oprørt ud og hendes stemme er høj og skinger.

”Har du set hende?”

”Hvem?” spørger jeg. Jeg har ikke tænkt mig at fortælle hende om Kystkvinden. Jeg må holde kortene tæt til kroppen, for ingenting er som det ser ud til på den første dag i april.

”Vores månedslærer selvfølgelig.” Elva træder til side, så jeg kan komme ind af døren. Hun lukker den bag sig til lyden af hylende vind. ”Fionnuala forsvandt ved midnat, men hendes afløser er ikke dukket op endnu.”

”Er du sikker på det? Har I banket på døren til værelse nummer 1?”

”Selvfølgelig har vi det. Virginia har en universalnøgle, men kun hun må bruge den. Vi andre har ikke adgang til værelset. Hun bekræfter, at vores nye månedslærer ikke er kommet endnu.”

Jeg klør mig i håret, da jeg har taget min hue af.

”Det er godt nok mystisk. Det er da aldrig sket før.”

Elva skærer en grimasse.

”Det ved vi jo faktisk ikke. Men Virginia virker ikke særlig bekymret. Hun trak bare på skuldrene, da hun havde undersøgt værelset og bekræftet vores mistanke. Værelse nummer 1 står tomt.”

”Hun er vel på vej? Månedslærere kan også blive forsinket. Måske kommer hun fra vest og har modvind. Den er strid ude i klitterne.” Jeg tørrer salt af mine kinder med en våd fingerspids som for at bekræfte mine ord.

”Aner det ikke. Men der er morgenmad nu og vi er nødt til at spise uden hende.”

Elva åbner døren til spisestuen og går ind, jeg følger efter hende. Maize sidder allerede ved bordet og har øst sin første portion aprilgrød op. Den toppes med blåbær, kokosolie og et skvæt af den tyktflydende havtornsaft fra sidste høst. Det er en tradition på aprils første dag, får vi at vide af Virginia, der kommer ind bærende på en kande kaffe.

”Velbekomme.”

Seks øjne mødes. Tre kvinder spiser morgenmad alene. Er det mon en aprilsnar? Hvad tror du selv?

Lene Frandsen (c)
Fortællingen fra Pensionatet
1. april 2023

Photo by Vitalyedus, Dreamstime (c)


FORTÆLLERSKENS ÅRSHJUL

Cyklisk skriveforløb for kvinder
Nye deltager starter den 1. maj 2023

Pris pr. kvartal
DKK 650,-

Pris / årskort
DKK 2200,-

Betaling sker via MobilePay 29476483 eller bankoverførsel. Du modtager altid en bekræftelse med faktura ved tilmelding.

Du kan løbende tilmelde dig Fortællerskens Årshjul. Dit kursus starter den 1. i måneden som du ønsker.

TILMELDING FORTÆLLERSKENS ÅRSHJUL


Fortællerskens Sommerskriveskole

Holdstart den 5. juni 2023
Online skrivekursus for kvinder
Pris DKK 1900,-

Rabat ved tilmelding senest den 15. april 2023
Pris DKK 1500,-

Rabat ved tilmelding mellem den 16. april – 30. april
Pris DKK 1700,-

Varighed 5. juni – 31. august

TILMELDING FORTÆLLERSKENS SOMMERSKRIVESKOLE


Fortællersken Intuitiv Skrivning


Holdstart den 1. september 2023
Online skrivekursus for kvinder
Pris DKK 2600,-

Ravnerabat ved tilmelding senest den 1. august 2023
Pris DKK 2300,-

TILMELDING FORTÆLLERSKEN INTUITIV SKRIVNING


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: