Min magiske familie

“Hvad hvis det eneste, du skal gøre nu er at acceptere dig selv fuldt og helt? Tillade hver eneste følelse at blive følt og passere, at mærke og tillade med kærlighed og medfølelse? Som Vanddragen sagde til dig forleden dag i Sverige: Så simpelt og dog det sværeste i verden.”

Det er Ravnen som er fløjet ind i min morgen. Jeg er vendt hjem fra en uges ferie i Sverige og nu åbner jeg den store skrivebog for at tage tråden op men opdager, at det er en ny begyndelse. Jeg skriver det, hun siger og ved med hele mit hjerte, at hun har ret. At det er nøglen. Den dybe selvaccept og medfølelse med de svære steder. Jeg har været mange svære steder på det seneste og mærker modstanden mod den nøgle, hun holder op foran mig. Jeg spejler mig i dens blanke overflade, de gyldne snoninger, udskæringen. slangen, som skifter ham.

Udfordringen med de svære steder er selvfølgelig, at man står lige midt i det. Det er ikke en opgave, man løser i retroperspektiv eller noget, man kan forberede sig på. Man må blive stående eller liggende, tårevædet, forslået og vælge at åbne hjertet. For sig selv.

Det sværeste i hele verden og dog det mest simple og sande, du kan give dig selv. Den smukkeste gave. Din kærlighed.

”Hvordan gør jeg?” spørger jeg hende og er bange for at fejle endnu engang. Jeg har været her før og jeg ønsker ikke at svigte mig selv igen, at opdage at jeg er ude af stand til at elske de rå følelser, der som lava og aske buldrer på de svære steder.

Ravnen smiler bare med nøglen i næbet. Men hun vil sige mig noget og nøgler som den skal ikke falde til jorden, så smuldrer de og bliver væk. Jeg træder modvilligt et skridt nærmere og rækker hånden ud, så hun kan lægge nøglen i min håndflade. Den er både varm og kold, den gyldne nøgle.

” I have decided
I no longer want to improve myself.
I am a beautiful disaster
and I accept myself as such.
So bless this mess
I am done being stressed.”

”Nøglen er din” siger Ravnen. ”Stop alle de forkromede planer om evige forbedringer, de trætter, stresser og gør dig ked. De fornærmer din sjæl. Du er præcist, som du skal være og ganske vidunderlig, selvom du ikke kan se det selv. Men vi kan se det, vi ved det og vi har for længst accepteret dig som en del af vores flok. Vi er din magiske familie.”

Det er et bevægende øjeblik, hvor jeg med tårer i øjne og nøgle i hånd takker Ravnen for hendes ord. Jeg forstår, at jeg bare skal blive her. Ikke rende videre, ikke flygte og da slet ikke skynde mig ind i sommeren. Det er ingen konkurrence, der er ingen sammenligninger, der er bare mig og min modstand, som nu fordamper. Og Mary Oliver, som hvisker i mit øre:

“Sometimes I need
only to stand
where I am
to be blessed.”

Der går en dag, der fløj et døgn. En ny morgen finder vej gennem nattens mumlende sprækker. Jeg gentager mit morgenritual, jeg fatter pennen, åbner skrivebogen og en ny fortælling lander. Er det en fortsættelse? Den kommer i hvert fald her.

Uglen, Kamille og de første valmuer

” Keep it simple, do it your way” sang uglen fra nattetræet. På kanten til daggry vækkede hendes stemme mig og jeg vidste det straks.

”Du er blevet opfordret til handling med fokus” sagde hun, mens nattens fugle sang og blidt vækkede dem, som skulle tage over. Og dagen kom lige dér og skriver sig i nutid.

”Men det er ikke som du tror og som det var engang.” Uglen ryster på hovedet. ”Det er et stille og centreret fokus, et lyttende fokus. Handling vil opstå helt naturligt fra det sted. Her er du aldrig i tvivl om, hvad du skal gøre.”

På engen er Kamille dukket op sammen med de første valmuer. Så mødes vi igen! Hun synger om ro og regenerering, for det er Kamilles speciale, hun beder mig om at nyde sommeren og samle gode kræfter.

Hov! Det er her, jeg må kapitulere med armene i vejret og et dybt suk, for de budskaber er vel i modstrid med hinanden?

Uglen og Kamille ler i kor med morgenens første fugle.

”Tværtimod min ven, det er kunsten og en del af sjælens hemmelighed. Her er det altid både og, det er aldrig enten eller.

”Din sommers dansetrin” fniser en af valmuerne og danser i vinden som for at vise mig hvordan. ”Det er i den dans at du vil genfinde og forstærke dine magiske evner, glæden ved at gøre det, du gør. Det liv, du har valgt, den vej, som valgte dig. Det er i den lyttende, dansende sfære, at du vil høste, mens du sår og hvor du kan nyde de godgørende solskinstimer. Den bløde sommerregn, de lyse nætter.

Nu synger de alle i kor og jeg kan mærke stille glæde finde vej gennem bommene af tvivl. Jeg er ikke længere på et svært sted. Noget har fragtet mig videre. Det behøver ikke at være så kompliceret, det lærte jeg for længe siden, men jeg glemte det igen et sted på vejen.

”Huske og tilbage” nikker Uglen og flyver med vinden. Tunge regnskyer sejler forbi. Hun som hjalp mig med at føde min morgen. Jeg siger hende tak og trasker langsomt hjem. Ravnen sidder i blodbøgen og hilser på mig, da jeg stikker nøglen i låsen og opdager, at den passer perfekt.

Lene Frandsen, Fra min egen skriverejse ©
29. maj og 30. maj 2022

Photos by Mykola Mazuryk, Ukraine (Dreamstime) (c)

En sommer for sjælen

Med de ord vil jeg ønske dig en fin og godgørende sommer. En magisk sommer, en sommer for sjælen. Hvis du som jeg er introvert, så husk at skænke dig selv godgørende stunder alene, hvor du sanker og samler energi.

På ferie i Sverige med mand og hunde fandt jeg ud af, at stilhed og alenestunder ikke blot er noget, jeg snupper engang i mellem. Det er nødt til at være et fundament i mit liv. Også når jeg er på ferie med familien og alle oplevelserne og naturen venter, alt det vi skal gøre sammen.

Tilsidesætter jeg mine stunder med mig selv og mine skriverier, skubber jeg det væk fordi det står i vejen for fællesskabet, så jeg er blot en skygge af mig selv sammen med de andre. Som jeg vandrer på kanten af det, der kunne være og blot kradser i overfladen. Jeg er der og alligevel ikke. Og så længes jeg efter hende. Hende som skænker sig selv tid og et kærligt stille rum, hende som husker at skrive. Introvert? Måske genkender du lidt af det, jeg oplever?

Et sommerskrivekursus for dig

Mit sommerskrivekursus på Fortællerskens Sommerskriveskole er for dig, der som jeg har brug for fordybelse og alenetid, selvom om det er sommer. Til dig, som har skrivelængsel og lyst til at skrive fra sjæl og hjerte. Til dig, som har brug for kærlige vidner til din rejse, men som ikke blander sig unødigt, men blot ser dig og anerkender, at vi er på samme slags rejse.

Det foregår udelukkende online, men der er ikke bestemte tidspunkter, du skal skrive og være til stede. Du skaber selv dit rum og den tid, hvor du skriver, så det passer ind i din sommer og din livsrytme.

Der er få ledige pladser – vi starter den 1. juni

Der er få pladser tilbage på holdet og skal du være med, så er det ved at være tid til tilmelding. Vi starter på onsdag den 1. juni, hvor sommeren åbner sine døre. Tilmelding senest den 5. juni, herefter lukkes for flere deltagere. Gælder så længe pladser haves.

Se mere herunder og kom med, hvis det kalder.

Fortællerskens Sommerskriveskole

Kursus: Intuitiv Skrivning – Skoven

Kursusstart: 1. juni 2022

For kvinder med skrivelyst og længsel.

På sommerens skrivekursus skal vi sammen en tur ind i det magiske univers. Temaet er skoven. Du får en introduktion til intuitiv skrivning og en legende tilgang til skrive.

Skoven er et vidunderligt sted at starte, hvis du ønsker at skrive intuitivt og finde vej ind i en fortælling. Du behøver med andre ord ikke at vide, hvad du vil skrive om og du skal hellere ikke have alle svarene på forhånd. Tværtimod.

Fra juni til slutningen af august

Forløbet varer 3 måneder fra juni til slutningen af august. Du modtager skriveafsæt og øvelser, som inviterer dig ind i skovens univers og kalder på intuitiv skrivning.

Hver måned modtager du et skrivebrev fra mig med inspiration, læring, afsæt og øvelser. Du inviteres til at skrive intuitivt og får indledningsvis en introduktion til, hvordan du bedst kan gøre det.

Forløbet kan være med til at skærpe din intuition og gøre dig mere lydhør for hjertets fortællinger.

Sommerskriveskolen er for dig, som har lyst til et sommerligt skriveeventyr. Samtidig får du en introduktion til intuitiv skrivning og det landskab, vi her skal skrive os ind i, er skoven. Vi møder træer og deres symbolik, frænder og farer. Vi tager på sommereventyr sammen.

Fordybelse og alenetid

Kurset er for dig, der som jeg har brug for fordybelse og alenetid, selvom om det er sommer. Til dig, som har skrivelængsel og lyst til at skrive fra sjæl og hjerte. Til dig, som har brug for kærlige vidner til din rejse, men som ikke blander sig unødigt, men blot ser dig og anerkender, at vi er på samme slags vej.

Det foregår udelukkende online, men der er ikke bestemte tidspunkter, du skal skrive og være til stede. Du skaber selv dit rum og den tid, hvor du skriver, så det passer ind i din sommer og din livsrytme.

Tærsklen

Vi skal lege med forskellige indgange til fortællingen. Lad os kalde det tærsklen. Tærsklen markerer en overgang fra det ene til det andet. Var du ude i naturen, kunne din tærskel være et hegn, en tydelig gren på jorden eller en åbning mellem to træer. Men tærskler kan også være døre, vinduer, huler og andre åbninger. Kun fantasien sætter grænser.

Skoven er næsten altid repræsenteret i eventyrene. Her er mange farer, men der er også magi og fortryllelse. Når du går ind i skoven, træder du ud i det ukendte og det er du nødt til, hvis du vil have noget til at ske. Det uventede, spændende og overraskende sker altid, når vi mindst af alt venter det og det sker altid, når vi skriver. Fortællingerne ved bedst selv, de overrasker os med deres list, snedighed og visdom.

Så intuitiv skrivning er altså som en tur ind i et ukendt skovterræn. Hvad der sker, ved du først, når du er derinde.  I forløbet øver du dig på at have tillid til din intuition og fortællingens kraft.

En skrivecirkel med kærlige vidner

Du bliver en del af en skrivecirkel, hvor vi deler af vores proces og fortællinger. Rummet findes på Facebook, det er hemmeligt og jeg holder det kærligt i henhold til Julia Camerons regler for Den Hellige Cirkel.

De andre deltagere er vidner til din skriverejse. Her er hverken ris, ros eller konstruktiv kritik. Vi læser, vi lytter og vi bevidner det, der sker. Uden dom, men med nysgerrig venlighed.

Sammen skriver vi os ind i skoven og får historiemedicin for sjæl og hjerte.

Jeg er med som skrivecoach og underviser. Du kan bruge mig i forløbet, spørge mig til råds eller bede om en ledetråd. Med mig har jeg bl.a. tarotkort fra “The Sacred Forest” og “The Wildwood Tarot”. Jeg trækker gerne kort til dig undervejs i forløbet, men kun hvis du har lyst og det taler til dig.

Jeg guider dig gerne i processen og peger på veje og stier, som du kan gå. Men du holder pennen.

En intuitiv skriverejse ind i det magiske univers

Forløbet er en intuitiv skriverejse ind i skoven og det magiske univers. Det er baseret på min egen skriverejse i skoven, hvor tomrum og stagnation forvandler sig til en skov fuld af eventyr, magi og fortryllelse.

Fra den 1. juni til den 31. august. Der er ikke bestemte dage, du skal møde op og skrive. Forløbet er glidende og du skaber selv det rum og den tid, hvor du skriver, så det passer ind i din livsrytme.

Du vækker din skriveglæde og oplever magien i fortællingens kraft.

Som deltager på Fortællerskens Sommerskriveskole får du

 • Adgang til skrivekurset “Intuitiv Skrivning – Skoven”
 • Månedlige skriveopgaver og afsæt udformet i en smuk og inspirerende PDF-fil. Den sendes i en personlig e-mail fra mig. 3 opgavesæt og inspiration. Varighed 3 mdr (juni, juli, august)
 • Inspiration og skrivende input fra mig som intuitiv skrivecoach og guide i bjergene. Du kan konsultere mig undervejs i forløbet og få kyndig hjælp til din skriveproces.
 • Mulighed for at starte eller genstarte din skriveproces fra et nyt sted. Du lærer den kreative proces at kende i alle dens facetter og øver dig på at skrive fra sjæl og hjerte. Din skrivestemme kommer efterhånden til syne mellem linjerne og det vil kunne mærkes. Du får øget tillid til processen og din egen formåen.
 • En god fornemmelse af, hvordan du kan bruge dine egne fortællinger som kompas og vejledning på den indre rejse.
 • En introduktion til intuitiv skrivning og det magiske univers i skoven.
 • Du bliver en del af en skrivecirkel, som hylder processen, den naturlige cyklus og skriver om det. En cirkel af skrivende kvinder, som kærligt bevidner hinandens proces.

Den hellige cirkel bygger på respekt og tillid. Billedet på den er en have. Hver plante har sit navn og sin plads. Der findes ikke en blomst, som overflødiggør en anden. Hver blomst har sin enestående og uerstattelige skønhed.

Forløbet foregår udelukkende ONLINE – vi mødes ikke fysisk.

Læring – i forløbet får du kendskab til

 • Intuitiv Skrivning
 • Den kreative proces
 • Uvisheden (ikke at vide)
 • Tomrummet
 • Lytning (lytteskrivning)
 • Fortællingens hjerteslag
 • Spørgsmål som åbner op
 • Krisepunkter
 • Spirituelt forankret skrivning
 • Intentionens kraft
 • Inspiration og skriveflow
 • Frygt, modstand og indre censor
 • Stationer på skriverejsen
 • Øvelse
 • Cyklisk skrivning i pagt med årshjulet

Deltagergebyr

Pris DKK 1900,-

Beløbet er inklusive moms.

Beløbet kan deles op i 2 rater og det koster ikke ekstra. Skriv det blot i kommentarfeltet ved tilmelding. Ved betaling i rater forpligter du dig til at betale hele beløbet, uanset om du springer fra holdet før tid.

Der er et begrænset antal pladser på holdet. Pladserne gives efter først-til-mølle.

TILMELDING – klik på billedet herunder

Når du har tilmeldt dig, modtager du en bekræftelse fra mig på e-mail indenfor 48 timer. Du modtager samtidig en faktura og bedes enten overføre beløbet via bankoverførsel eller MobilePay 29476483.

Din plads på holdet er først endeligt booket, når betaling har fundet sted. Du modtager ikke yderligere bekræftelse på din indbetaling, men hører fra mig, hvis du mod forventning ikke betaler.

“Go out in the woods, go out.
If you don’t go out in the woods nothing will ever happen and your life will never begin.”
– Clarissa Pinkola Estès –

Til inspiration – læs også gerne

Skrivning om sommeren

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: