Dagen før Vintersolhverv

Dagen før Vintersolhverv begynder det at regne. Snart er sneen væk. Landskabet mørknes og æbletræet med sine stjernelys virker ensomt i haven. Der er sjappet på havegangen, tunge skyer pryder himlen og julestemningen daler flere grader på barometeret. Jeg ved, at Scarlett er i gang med forberedelserne til fejringen i morgen med bål på stranden og stjernekig. Mon hun har en plan B?

Inden frokost mødes jeg med hende i biblioteket, der er ild i pejsen og kaffe på kanden. Det handler om den individuelle samtale, hun nævnte forleden dag. Det er blevet min tur til at tale med Scarlett December og lufte mit fortællerskehjerte.

”Har du tænkt over dine særlige evner som fortællerske?” spørger hun bag firkantede briller, der klæder hendes runde ansigtsform. I lyset fra lampen og i skæret fra ilden i pejsen kan jeg se, at hun har rødlige striber i sit lyse hår.

”Jeg blev født rødhåret” smiler hun ”og derfor fik jeg navnet Scarlett. Men siden ændrede farven sig til lys, kun enkelte hår afslører min herkomst.”

Så ser hun alvorligt på mig og lader mig vide, at der ikke er tid til mere udenomssnak.

”Åh sukker jeg og drikker lidt kaffe, ”det er svært at lægge sig fast på et emne.”

”Det er bestemt heller ikke meningen. Jeg er mere interesseret i at høre, hvor du henter din inspiration henne?”

Det er til gengæld ikke svært at svare på.

”Ved at gå og ved at skrive. Jeg mærker en stærk forbundethed, når jeg færdes i naturen og siden skriver mig ind. Der er poesi i mit hjerte. Forbindelsen skabes ved tillid og det falder mig ganske naturligt. Det er sjældent, at jeg tvivler på min evner til at færdes i Det Magiske Univers.”

”Udmærket” siger Scarlett og skænker sig en kop kaffe mere. ”Du er en poetisk fortællerske med stærk forbindelse til den naturlige verden og til The Otherworld ikke mindst. Hvad er da dit formål som fortællerske? Det er yderst nyttigt at kende sit hvorfor.”

”Jeg ønsker at være åben og modtagelig for det, der vil skrives gennem mig. Mit formål er at fortælle anderledes historier. Fortællinger for sjælen.”

Scarlett ser tilfreds ud og smiler varmt til mig.

”Ved Vintersolhverv vil vi læse en af vores egne fortællinger højt for hinanden. Vælg en, som rammer ind i præcist det, der er din gave som fortællerske. Du er kommet langt allerede. Godt arbejde.”

Jeg takker og rejser mig fra den dybe sofa. Ilden buldrer i pejsen og regnen trommer mod ruden. I dag er en af de dage, hvor det ikke bliver rigtig lyst. Der er en times tid til frokost, så jeg skubber min modstand til side, trækker i regntøjet og går en tur ved havet. Det er diset og luften er tyk af fugt, temperaturen er steget flere grader siden i går og der er ingen sne tilbage.

På vej tilbage bliver jeg antastet af en gås. Pludselig står hun dér bare og glor på mig. Hun har grå og hvide fjer og er i grunden en smuk og imponerende fugl med sit orange næb og nysgerrigt blik.

”Vi vil bare sige dig tak” siger hun, ”fordi du vælger at fortælle vores univers. Det kan så let gå i glemmebogen. Det bliver forkastet som fantasi og drømmespind. Uden fortællersker som dig, der evner at lade pennen vandre i Det Magiske Univers, lytte og skrive det, de hører, bliver vores verden blot noget skriftligt i en eventyrbog. Så tak fordi du er med til at fortælle magien.”

Gåsen nikker, skræpper op og spreder sine vinger. Snart er hun blot en lille prik på himlen, der sluges af sulte skyer. Tilbage står jeg med hjertet fuld af taknemmelighed, jeg er ikke længere i tvivl om hvem jeg er og hvorfor pennen skrev mig frem til pensionatet.

Lene Frandsen ©
På vinterrejse i Det Magiske Univers
20. december 2022

Nytter det noget at skrive?

Har du skrivelængsel og lyst til at skrive? Er der noget, som kalder og hvisker indefra og som gerne vil finde vej gennem ord og fortællinger? Overhører du det og skubber du det væk, fordi du har ladet dig fortælle, at det ikke nytter noget at skrive? Og da slet ikke tider som disse?

Hvis noget hvisker og skrivelængslen kalder, så nytter det at skrive. Svaret er et rungende ja. Og her må jeg hver morgen tage mig selv i ed. Igen og igen, som kvinden, der går rundt i cirkler. Jeg tænder skrivelyset, trækker kort og tager imod det, der kommer. Egentlig havde jeg håbet på noget helt andet i dag, noget mere muntert og legende lyst, men sådan skulle det ikke være. Og dog er dér en subtil sandhed og trøst at hente i den fortælling, der gennem Gærdesmutte fandt vej til pen og papir.

Jeg renser mig og lader historiemedicinen virke

Når jeg har skrevet, har jeg også renset mig. Jeg har ladet historiemedicinen virke og den virker, uanset om det, vi skriver er godt eller skidt. Der er ingen dom og det handler heller ikke om at tvinge tonerne i dur, hvis det er mol, der skal synges og skrives.

Tag imod det, der kommer og lad det finde vej til din pen og din skrivebog. Lad dig fortælle.

Når usikkerheden er stor og tvivlen er ved at slå rod

Det gør godt også i en svær tid. Ikke mindst i en svær tid. Usikkerheden er stor, uroen rejser sig og lægger sig igen som bølger på havet. At sætte ord på er som at acceptere uden at resignere.

Vi opgiver ikke livet eller troen, når vi tager skam, frygt og uro til bords og lader det skrive. Vi lever det. Vi går igennem. Og dér er historiemedicin at hente! Du har det i dig, det bor bag din skrivelængsel og vil så gerne have, at du lytter til det og tager det i ed. Derinde bor din egen vise kvinde, som kan lære at have en stærk pen uanset, hvordan vindene vender.

Og at være stærk er at turde være sårbar. Det er ganske paradoksalt.

Gabrielle Roth har sagt det således:

In many shamanic societies, if you came to a shaman or medicine person complaining of being disheartened, dispirited, or depressed, they would ask one of four questions. When did you stop dancing? When did you stop singing? When did you stop being enchanted by stories? When did you stop finding comfort in the sweet territory of silence?
– Gabrielle Roth –

Hvornår holdt du op med at danse?
Hvornår holdt du op med at synge?
Hvornår holdt du op med at lade dig fortrylle af historier?
Hvornår holdt du op med at finde ro og trøst i stilhedens land?

Sidste dag med ravnerabat – Fortællersken Intuitiv Skrivning

Tilmeld dig senest ved midnat den 20. december – der er endnu ledige pladser på holdet

FORTÆLLERSKEN, INTUITIV SKRIVNING
Online skrivekursus for kvinder

Holdstart 16. januar 2023
Varighed: 4 måneder

Find din skrivestemme gennem intuitiv skrivning og væk din indre fortællerske.

På skrivekurset Fortællersken Intuitiv Skrivning får du en grundlæggende introduktion til intuitiv skrivning og inspiration til at finde din skrivestemme.

Et solidt skrivefundament

Fortællersken vil skænke dig et solidt fundament at skrive og fortælle historier fra. Du lærer om både intentionens og fortællingens kraft, disciplin, magi og hvordan vi kan skrive os gennem det, der står i vejen.

Her opløser vi skriveblokering, fordi vi ikke længere lader os bremse af frygt, modstand og indre censor. Jeg viser dig hvordan.

Du øver dig på at skrive fra sjæl og hjerte og lærer, at leg, lytning og øvelse skaber helt særlige åbninger.

Du får en indre forståelse af forskellen på tale- og lytteskrivning og du oplever, hvordan du efterhånden bliver en erfaren fortællerske, som bevidst kan påkalde sig fortællingens kraft og fange fortællingen bag processen.

Du lærer om tillid, du øver dig og får i det hele taget fin erfaring med den kreative proces og alle stationerne på skriverejsen. Og om glæden og vigtigheden af gode ritualer i forbindelse med dit skrivearbejde.

Du får en grundlæggende og givende introduktion til intuitiv skrivning.

Intuitiv skrivning og den kreative proces

Skriveforløbet varer 4 måneder og en proces sættes i gang. Her får du rig lejlighed til at lære den kreative proces at kende i alle dens facetter. Ebbe, flod, lys og mørke. Vi kan skrive fra alle steder og alle steder har sine fortællinger.

Din intention giver opmærksomhed til det, du ønsker dig

Når du formulerer din intention har det indflydelse på, hvad du skænker din opmærksomhed. Når vi er bevidste omkring vores intention, kanaliserer vi energien derhen, hvor vi ønsker den skal være. Vi understøtter vores drømme og ønsker, dem som stammer fra sjælen, og er med til at give manifestationen brændstof over tid.

Du får en introduktion til intentionens kraft og formulerer indledningsvis din intention med at deltage i Fortællersken I, Intuitiv Skrivning. Jeg viser dig hvordan.

Boost din skriveglæde og oplev magien i fortællingens kraft

Fortællersken Intuitiv Skrivning er et skrivecirkelforløb fuld af næring og læring, hvor du lærer at danse i den kreative proces og øve dig på dansen. 

Du booster din skriveglæde og oplever magien i fortællingens kraft.

Jeg er med som intuitiv skrivecoach og guide i skrivebjergene og i de 4 måneder, som forløbet varer, får du rig lejlighed til at give din fortællerske ordet.

Fortællersken forløbet vil være givende for dig, hvis du

 • har skrivelyst og længsel
 • gerne vil lære at skrive intuitivt
 • har lyst til at invitere fortællingens kraft ind i dit liv
 • har mod på at lege og prøve nye skriveveje
 • oplever skriveblokering og har brug for at få løsnet op og sat fri
 • længes efter at finde din egen fortællerstemme (skrivestemme)
 • gerne vil lære at bruge egne fortællinger som kompas og vejledning på den indre rejse
 • ønsker at skrive i pagt med årshjulet og i kærlighed til processen
 • gerne vil øve dig på at danse i den kreative cyklus med alle dens facetter
 • gerne vil give din indre fortællerske ordet
 • ønsker at lytte til din indre stemme, din sjæl og styrke din intuition
 • gerne vil forankre dig spirituelt i din skrivning
 • ønsker inspiration, skriveafsæt, spørgsmål til refleksion til at starte din skriverejse
 • vil skænke dig selv en ganske særlig gave

Vi skriver i livet

I Fortællersken skriver vi i livet. Det handler ikke om at sætte livet på standby, tværtimod, det handler om at lære at skabe en god skriverytme og rutine, som giver plads til livet i alle dens facetter.

Her opdager du magien i at skrive i livet. Du er ikke længere blokeret, alt kan skrives og foldes ud. Det, der står i vejen, er vejen. 

Deling er heling – Fortællersken er et skrivecirkelforløb

Fortællersken består af en mindre cirkel af kvinder som har til hensigt at løfte, støtte og styrke hinanden i processen. Deling er heling og selvom det kan være både grænseoverskridende og sårbart, vælger vi at dele i hinandens nærhed og nærvær.

Fortællersken på Facebook

Det fælles rum er et hemmeligt rum på Facebook, som jeg opretter til formålet og du optages som medlem, når forløbet starter. Jeg holder rummet med næb, kløer og kærlighed i henhold til Julia Camerons regler om Den Hellige Cirkel.

Tilpasset dit liv og livsrytme

Forløbet er glidende, fleksibelt og kan tilpasses dit liv og livsrytme. Der er ikke bestemte dage, du skal kunne skrive og deltage, du skaber selv dit rum og den tid, hvor du skriver, så det passer ind i dit liv og rytme. 

FORTÆLLERSKEN forløbet er ikke et terapiforløb, selvom det at skrive ofte er både helende og terapeutisk.

I pagt med årshjulet og i kærlighed til processen

I pagt med årshjulet og i kærlighed til processen, holder jeg et skriverum, hvor du kan danse frit og prøve dig frem. Der er ikke noget rigtigt eller forkert.

Du lærer dig selv at kende i samspil med den kreative proces, ebbe og flod, opture og nedture. Naturen og den naturlige cyklus spiller en stor rolle i Fortællersken og du vil opleve, at flere skriveafsæt og øvelser inviterer til ture ud.

 Som deltager på Fortællersken Intuitiv Skrivning får du

 • Månedlige skriveopgaver og afsæt udformet i en smuk og inspirerende PDF-fil. Den sendes i en personlig e-mail fra mig. 4 opgavesæt og inspiration. Varighed 4 mdr.
 • Inspiration og skrivende input fra mig som intuitiv skrivecoach og skriveguide i bjergene. Jeg bevidner din skriveproces og udvikling som Fortællerske og deler af viden, visdom og inspiration. Det gør jeg såvel i månedsbrevene som i Fortællerskens hemmelige rum på Facebook.
 • Mulighed for at starte eller genstarte din skriveproces fra et nyt sted. Du lærer den kreative proces at kende i alle dens facetter og øver dig på at skrive fra sjæl og hjerte. Din skrivestemme kommer efterhånden til syne mellem linjerne og det vil kunne mærkes. Du får øget tillid til processen og din egen formåen.
 • Større viden og indre indsigt om naturen og årshjulets gave, ikke mindst fra din egen dybe vished og visdom, der vil flyde fra dig som en kilde, når du skriver med afsæt i øvelser og opgaver.
 • En god fornemmelse af, hvordan du kan bruge dine egne fortællinger som kompas og vejledning på den indre rejse.
 • Mulighed for også at skrive og arbejde lidt med keltisk symbolik, mytologi og dyre/plante-tarotkort gennem skriveafsæt og øvelser. Jeg trækker dit fortællerske-kraftdyr, som vil følge dig i forløbet.
 • Løbende skrivecoaching og styrkende opmuntring fra mig til dig og din skriveproces. Du får det, du har brug for. Når du har brug det og undervejs i processen.
 • Du bliver en del af en skrivecirkel, som hylder processen, den naturlige cyklus og skriver om det. En cirkel af skrivende kvinder, som kærligt bevidner hinandens proces.

Den hellige cirkel bygger på respekt og tillid. Billedet på den er en have. Hver plante har sit navn og sin plads. Der findes ikke en blomst, som overflødiggør en anden. Hver blomst har sin enestående og uerstattelige skønhed.

FORTÆLLERSKEN Intuitiv Skrivning
Holdstart 16. januar 2023

Pris
DKK 2600,-

Ravnerabat ved tilmelding senest den 20. december 2022
DKK 2200,-

Beløbet er inklusive moms

Deltagergebyret kan betales i 2-3 rater, hvis du har brug for det. Det koster ikke ekstra. Skriv det blot i kommentarfeltet ved tilmelding.

Klik på billedet herunder for at tilmelde dig.

TILMELDING Fortællersken Intuitiv Skrivning

Forløbet er glidende og der er ikke bestemte dage eller tidspunkter, du skal deltage. Du skaber selv dit rum og den tid, hvor du skriver, så det passer ind i din livsrytme.

Betaling sker enten via Mobilepay til 29476483 eller bankoverførsel. Så snart du har tilmeldt dig, modtager du i løbet af kort tid bekræftelse og betalingsinformation fra mig.

Du er hjertelig velkommen i Fortællersken.

Et helt igennem sublimt forløb, som jeg har deltaget i to gange
og som har lært mig at skrive

– Forfatter Karoline Hedegaard Brander –

Hvad siger andre?

Andre siger – læs hvad andre siger om at være i skriveforløb og på workshop hos mig

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: