Den tredje vej

Elva er taget til byen og for sent kommer jeg i tanke om, at vi kunne følges. Cailean foreslog jo, at jeg tog ind til Primrose Café for at opsøge Grace for at få komponeret min egen bard-te. Men bussen er kørt og jeg står tilbage med en følelse af tomhed. Det falder mig ikke ind at undersøge, om der kører en bus lidt senere på dagen. Ikke lige dér. Jeg mærker bare ærgrelsen og en følelse af, at energien falder. Men hvad skal jeg så stille op i dag?

Maize er også forsvundet, jeg så hende gå ud af lågen lige før. Fra mit vindue på værelse nummer 3 stod jeg og så. Det gamle æbletræ med fede knopper og solsorten, som flyver til og fra. Hans skønsang og dagen, der forandrer sig fra sekund til sekund. Jeg forlader vinduet og sætter mig på sengen.

Det var i går. Nu er det morgen igen. Vinden har lagt sig og solen skinner blødt over landskabet. Lyset vokser i horisonten bag pensionatet, mens havet synger sin sang. Jeg hører den, eftersom jeg vandrer fra klitter og ud i vandkanten.

Jeg spiste morgenmad alene, de andre var ikke stået op i endnu, men Virginia servede glad kaffe og kokosboller uden at blinke. Klokken var 7. Jeg var ikke længe om at spise, havet kaldte og jeg takkede Virginia for min mad. Så gik jeg. Ud af hoveddøren, op af havegangen og ud af lågen. Knirkende hilste den på mig. Lyden fulgte mig på vej.

Nu står jeg i vandkanten og skuer ud over havet. Himlen er lyseblå, så lys at den næsten er hvid. Gennemsigtig, evigheden danser bag løsrevne skyer. Dette sted. Denne kvinde. Hende, jeg er i dag. Det føles så velkendt og det skræmmer mig lidt. Er jeg virkelig ikke kommet længere?

Da er det at en svane lander i sandet ved min side og præsenterer sig med venlig stemme.

”Jeg er Eala. Din sjæl kaldte på mig.”

”Min sjæl?” Forbavset ser jeg på den smukke fugl, de hvide fjer i brisen.

Svanen nikker.

”Din sjæl. Ser du, lige nu befinder du dig i hovedet omgivet af gamle tanker og vinterstøv. Du befinder dig i komfortzonen. Og nu ved jeg at du vil protestere, men det du kalder et ulideligt sted på din rejse er blevet et bekvemt sted for dig og din paradoksale tryghed.”

”Bekvem?” Jeg fnyser forarget. ”Det er på ingen måde bekvemt. Hvis jeg kunne, så ville jeg lette og flyve som en fugl. Forlade stedet og aldrig vende tilbage. Men jeg sidder fast som i kviksand og når det endelig lykkes mig at komme fri, ender jeg her altid igen.”

Til det nikker Eala og ser granskende på mig.

”Det er nu, du fornyr dit løfte.”

”Hvilket løfte? Ærlig talt Eala, jeg er træt af det her. Jeg overvejer at forlade Pensionatet og gå hjem.”

Hun ler hjerteligt og svanelatter smitter. Min læber former sig i et smil og latterperler forlader min mund. Uden at jeg vil det. Det sker bare og jeg lader det ske.

”Du husker dit genvalg. For nogle uger tilbage. Hvis jeg ikke tager meget fejl, var det den 15. april.”

”Er det virkelig ikke længere siden?” Jeg ryster beklagende på hovedet. ”Det føles som et år.”

Eala nikker og fortsætter sin tale. ”Det er nu du fornyr dit løfte.”

”Det har jeg altså gjort.”

”Super.” Det ord lyder sjovt i en svanes mund og jeg smiler bredt. Godt at jeg kan se det komiske i situationen. Jeg ler lidt af mig selv og hun taler videre.

”Du står nu ved den tredje vej eller rettere sagt. Du er på tærsklen til den tredje vej. Du valgte med hjertet, du traf dit genvalg og du siger, at du har fornyet dit løfte. Som et amen i kirken er dit ja ét med havets sang. Men du er skuffet over udfaldet. Du føler dig … svigtet, er det det rette ord?”

Jeg nikker med sammenbidte læber. Tårer presser sig på.

”Valg vej A eller vej B med hjertet, uden tvivl, vælg den vej som guides af din intuition. Herefter vil den tredje vej vise sig. Vælg med hjertet, så sker det, der skal ske.”

”Den tredje vej” jeg smager på ordene som var de syrlige bolsjer. ”Jeg synes jeg har hørt det et sted før.”

”Det har du muligvis. Men nu er det en realitet. Du står på tærsklen til den tredje vej. Åbn dit hjerte for mirakler og træd af vejen, så du kan lade det ske.”

Lene Frandsen (c)
Fortællingen fra Pensionatet
29. april 2023

Photo by Kenneth Kullmann, Dreamstime (c)

Store følelser er ingen hindring, de er et godt tegn

Det sker ofte, at jeg får mails og beskeder fra kvinder, som fortæller mig, hvorfor de ikke kan skrive. Kvinder, som giver det, der står i vejen, lov til at forhindre dem i at gøre det, de drømmer om. At skrive. Mange fortæller om modstanden, de forventninger, de har til sig selv og som gør, at de holder sig tilbage. Kender du det? Og måske også fortællingen om, at det er en del af den kreative proces, men den kreative proces begynder først, når du har taget pennen i hånden og begynder at skrive. Den starter ikke i tankerne, den trives ikke i det mentale felt.

Den trygge blokering

Modstanden er et trygt sted at være. Udsættelsen er tryg. Og det er paradoksalt, for egentlig er det jo ganske ulideligt at sætte sin længsel på evig standby og undvige det faktum, at der er ord i din jord. På skriverejsen begynder den kreative proces i det øjeblik, hvor vi formulerer vores intention (skriver den ned) og hvor vi efterfølgende tager pennen i hånden og begynder at skrive. 

Her er det vigtigt at huske på, at skrivelængslen ikke betyder, at du partout skal skrive en bog eller gøre din skrivning til et slags produkt. Det kan sagtens være, at der gemmer sig ideer til romaner og det sker uden tvivl, at du bliver overrasket over, hvor mange skønne fortællinger, du gemmer på bag modstand og forhindringer, men skrivelængsel er ikke et tegn på, at du skal være forfatter. 

Skrivelængsel er et kald fra sjælen. En spirituel længsel, der manifesterer sig gennem sproget. Fint er det at have bøger i maven, men ofte er det noget helt andet, vi har i maven, når skrivelængslen kalder.  Det er en dyb og inderlig længsel efter dig selv, din sjæl og den livssang, du bærer rundt på. Hvad sangen handler om og hvordan den gerne vil synges, finder du først ud af, når du møder op og dedikerer dig til processen. Processen er nøglen og den er hverken lineær eller forudsigelig. Til gengæld er den både terapeutisk og helende over tid.

Din skattekiste, din sjæl og dit guld

Det er ikke en hindring, at der er store følelser i spil. Tværtimod. Det er ikke et tegn på blokering, at du mærker modstand eller giver dig selv lov til at udsætte. Det er faktisk et godt tegn. For ofte danser vi rundt om det, der er vores drøm og længsel og lader aldrig os selv gå helt ind. Forestil dig, at er står en kiste med sjæleguld i en cirkel. Det er din kiste. Det er din sjæl og dit guld. Men cirklen er omkredset af en mur, du er nødt til at forcere, hvis du skal ind i cirklens centrum og tage det til dig, der dit. Din skattekiste, din sjæl og dit guld.

Skriv dig over muren

Muren består af mange sten. Sten af modstand, sten af gamle fortællinger, der hjælper med at blokere. Sten af frygt. Sten af udsættelse. Du ser muren og længes efter at komme på den anden side. I cirklen med din sjæl og dit guld. Det sted, hvor du skriver fra sjæl og hjerte og udlever den længsel, der bor i dit bryst. Hvor de fortællinger, der er til dig, finder vej til din pen og hvor du giver dem lov til at flyde. 

Hvordan kommer man bedst over muren? Ja, for der findes ingen genveje, ingen huller, ingen manglende sten. Svaret er simpelt. Man skriver sig ind eller i dette tilfælde: Man skriver sig over muren. 

Du skriver ved at beskrive

Forestil dig, at din pen er dit transportmiddel. Via ordene kan du kravle over muren og om på den anden side. Du skriver dig på vej, du skriver dig over muren og det gør du ved at beskrive muren.

Hvordan ser muren ud? Hvordan føles den? Befinder den sig i et særligt landskab i dit indre? Skriv det og få så mange detaljer med som mulig. Når du er klar, forestiller du dig, at du kan kravle over muren via ordene. Eller, måske behøver du slet ikke at kravle? For måske dukker en fugl op og tilbyder dig sin hjælp? Det ved du ikke på forhånd, men det dukker op, når du først er begyndt at skrive

Måske ender du på kanten af muren, hvor du tager dig et hvil. Herfra kan du betragte det nye landskab, du er på vej ind i. Du kan se skattekisten med guld og du kan mærke, at din sjæl kalder. Hvis kisten med guld ikke tiltaler dig, kan det være, at den forvandler sig og bliver til noget andet. En kvinde måske? En kvinde, du føler du kender?

Kan du forestille dig det? I stedet for at lukke af og lade muren være din evige undskyldning, kan du ved hjælp af fortællingens kraft skrive dig over muren og ind i det, der venter på dig. Kun ved at skrive får du opløst blokeringer og kun ved at skrive vil du møde inspirationen undervejs. 

Når vi allierer os med fortællingens kraft, kan alt skrives og foldes ud. Og som en af de kvinder fortalte, der deltager på et af mine skrivehold i øjeblikket: Jeg troede, at svære ting gemte sig bag modstand og frygt. Jeg blev så forbavset over at opdage, at det var glæden, kreativiteten og begejstringen, der holdt til dér. Og jo, hun har skrevet sig gennem svære etaper, for det gør vi, det findes ikke uden, men det vi får adgang til, når vi får sat fri og skrevet os ind: Det er det hele værd. 

Og det bedste er, at du får skrevet. Du er ikke blokeret. Du lærer at det, der står i vejen, kan være dit afsæt og at følelserne er fortællingens hjerteslag. 


Kom med på min sommerskriveskole (online)

Når jeg igen i år holder sommerskriveskole, gør jeg det med et kursus, der kan hjælpe dig med at sætte din kreativitet og skriveglæde fri. Skriveforløbet har afsæt i skovens univers og hedder “Intuitiv Skrivning, Skoven.”

Men hvorfor lige skoven?

Fordi skoven er et vidunderligt sted at starte, hvis du har en intention om at skrive intuitivt og fra sjæl og hjerte. Forløbet byder på afsæt og øvelser, som sætter din skriveglæde fri og modstand, blokering og frygt er ingen hindring. Tværtimod. Det fortæller bare, at der er noget på spil, som betyder meget for dig. Og det skal betyde noget, hvis du vil skrive fra sjæl og hjerte.

Du må gerne være grøn

Flere har spurgt om det kræver særlig erfaring med at skrive, hvis man gerne vil deltage på min sommerskriveskole. Kræver det, at man er god til at skrive og gør det i forvejen? Fordrer det, at man ved en masse om at skrive og er intellektuelt forankret i skrivning i forhold til genre, litteratur og måder at skrive på.

Svaret er enkelt. Nej!

For som du måske har opdaget, beskæftiger jeg mig som skrivecoach og underviser med en anden slags skrivning, end den vi ofte er vant til. Jeg kalder det intuitiv skrivning og her er det ofte en fordel “ikke at vide.”

Det kan faktisk være en fordel at være grøn som skoven er det, når vi sætter ud på skriverejsen den 5. juni.

Følg din skrivelængsel og lyst til at lege, udforske og gå på opdagelse

Bedst er det, hvis du mærker skrivelængsel og en lyst til at prøve kræfter med intuitiv skrivning. Bedst er det, hvis du er nysgerrig og synes, at det kunne være sjovt at prøve. Bedst er det, hvis du har en intention om gerne at ville skrive fra sjæl og hjerte og at du i øvrigt er helt åben for, hvad der vil møde dig undervejs.

Den stille stemme, det subtile kald. Følelsen af, at det her skal du uden helt at vide hvorfor. Det er et godt tegn!

Og der må gerne være store følelser i spil. Du må gerne mærke modstand. Frygten kan mobilisere vældige kræfter, når vi er på vej ud af vores komfortzone og ind i den første kreative fase, der på mange måder kan minde om skovens univers. Det er ingen forhindring. Det er et afsæt til eventyr og fortællinger, som tager os fra modstand og blokering og ind i forløsende, fortællende skriveglæde.

Jeg er din guide på sommerskriverejsen

Jeg er din guide på sommerskriverejsen og vil elske at have dig med. Du kan læse mere om forløbet i linket herunder. Der er endnu ravnerabat at hente, den gælder til og med 5. maj. Der er ledige pladser på holdet. Kom, skriv og sæt din indre fortællerske fri i et sommerskriveforløb, der foregår i skoven.

Kursus: Intuitiv Skrivning – Skoven

Online skrivekursus for kvinder uanset alder og forudgående skriveerfaring.
Fra 5. juni til 31. august

På sommerens skrivekursus skal vi sammen en tur ind i det magiske univers. Temaet er skoven. Du får en introduktion til intuitiv skrivning og en legende tilgang til skrive.

Skoven er et vidunderligt sted at starte, hvis du ønsker at skrive intuitivt og finde vej ind i en fortælling.

“Go out in the woods, go out.
If you don’t go out in the woods nothing will ever happen and your life will never begin.”
– Clarissa Pinkola Estès –

Skriveafsæt og øvelser med afsæt i skovens univers

Skriveforløbet foregår online i perioden 5. juni – 31. august.

Det betyder dog ikke, at du skal være online hele tiden, tværtimod. Jeg vil kærligt invitere til, at du også logger off og bruger lidt tid alene og i fordybelse. Måske skriver du udenfor? I haven. Ved havet. Og i skoven naturligvis.

Der er nemlig ikke bestemte dage og tidspunkter, du skal kunne deltage. Forløbet er glidende. Du skaber selv det rum og den tid, hvor du skriver, så det passer til din sommer.

Du må gerne være grøn

Og du behøver ikke at kunne det på forhånd. Du behøver heller ikke en særlig skriftlig erfaring. Du må gerne være helt grøn, for det er skoven også, når vi starter skriverejsen på Fortællerskens Sommerskriveskole den 5. juni.

Forløbet og din skrivning

I forløbet får du skriveafsæt, øvelser og inspiration, som alle har afsæt i skovens univers

 • Du får en introduktion til intuitiv skrivning i et forløb, der foregår i skoven
 • Du møder forskellige træer og deres symbolik
 • Du afprøver forskellige tærskler og veje ind i fortællingen og Det Magiske Univers
 • Du møder en eller flere af skovens væsener
 • Du oplever at legen ofte er vejen
 • Du bliver overrasket over, hvilke fortællinger der bor i skoven og i din pen

Skal jeg have et mål med min skrivning?

Måske tænker du, at du er nødt til at have et mål med din sommerskrivning, hvis du deltager i forløbet?

Nej slet ikke!

Det er nok, at du kan mærke et kald. Det er rigeligt, at du har skrivelyst og længsel.

Hvis du har brug for en slags motivation, så tænk på hvorfor du skriver og hvad dit formål er. Heri ligger din intention. Når vi kender vores formål og/eller vores intention, er det langt nemmere at skrive fra sjæl og hjerte.

Og selvfølgelig får du en vejledning til, hvordan du kan formulere din intention med din skriverejse gennem sommeren og arbejde med intentionens kraft.

At opleve skriveglæde i et inderligt eventyr er en smuk intention.

Få ravnerabatten med

Jeg håber du har lyst til at være med.

Ved tilmelding senest den 5. maj kan du spare 200 kr. på deltagergebyret. Jeg kalder det ravnerabat.

Skoven og intuitiv skrivning

Skoven er et vidunderligt sted at starte, hvis vi ønsker at skrive intuitivt og finde vej ind i en fortælling. Vi træder over en tærskel og går ind i skoven. Vi behøver ikke at vide, hvad vi vil skrive om. Vi begynder bare at gå. På Fortællerskens Sommerskriveskole bevæger vi os ind i skoven via vores pen.

Skoven er næsten altid repræsenteret i eventyrene. Her er mange farer, men der er også magi og fortryllelse.

Når du går ind i skoven, træder du ud i det ukendte. Sådan er det også i den første kreative fase. Det uventede, spændende og overraskende sker altid, når vi mindst af alt venter det og det sker altid, når vi skriver. Fortællingerne ved bedst selv, de overrasker os med deres list, snedighed og visdom.

Intuitiv skrivning er som en tur ind i et ukendt skovterræn. Det skal vi lege med på Fortællerskens Sommerskriveskole.

Fordybelse og alenetid

Kurset er for dig

 • der har brug for fordybelse og alenetid, selvom om det er sommer.
 • som har skrivelængsel
 • som har lyst til et skrivende sommereventyr
 • som gerne vil være en del af en skrivecirkel, et kærligt og kreativt rum, hvor vi bevidner hinandens skriverejse
 • som gerne vil øve dig på intuitiv skrivning
 • gerne vil skærpe din intuition og evne til at lytte til naturen, krop og sjæl
 • som har brug for at komme ud af hovedet og ind i sjæl og hjerte
 • som har lyst til at rejse ind i Det Magiske Univers
 • som vil bruge ord og fortællinger som guider på den indre rejser
 • som elsker skovens univers

Tærsklen

Vi skal lege med forskellige indgange til fortællingen. Lad os kalde det tærsklen.

Tærsklen markerer en overgang fra det ene til det andet. Var du ude i naturen, kunne din tærskel være et hegn, en tydelig gren på jorden eller en åbning mellem to træer. Men tærskler kan også være døre, vinduer, huler og andre åbninger. Kun fantasien sætter grænser.

Tærsklen kan hjælpe dig med at sætte din indre fortællerske fri. Det er som en magisk åbning til fortællingens kraft og dit indre, magiske univers i øvrigt.

En skrivecirkel med kærlige vidner

Du bliver en del af en skrivecirkel, hvor vi deler af vores proces og fortællinger. Det sker i et hemmeligt rum (gruppe) på Facebook, som jeg holder med næb, kløer og kærlighed og i henhold til Julia Camerons regler for Den Hellige Cirkel.

De andre deltagere er vidner til din skriverejse. Her er hverken ris, ros eller konstruktiv kritik. Vi læser, vi lytter og vi bevidner det, der sker. Uden dom, men med nysgerrig venlighed.

Sammen skriver vi os ind i skoven og får historiemedicin for sjæl og hjerte.

Jeg er med som intuitiv skrivecoach og underviser.

Du kan bruge mig i forløbet, spørge mig til råds eller bede om en ledetråd. Med mig har jeg bl.a. tarotkort fra “The Sacred Forest. Jeg trækker gerne kort til dig undervejs i forløbet, men kun hvis du har lyst og det taler til dig.

Jeg guider gerne dig i processen og peger på veje og stier, som du kan gå. Jeg skænker dig inspiration og er også et kærligt vidne til din skriveproces og din rejse gennem skoven.

Skriv udenfor, gå ud i naturen

Du vil selvfølgelig også blive inviteret til at komme fysisk ud i naturen og du vil opleve glæden ved at skrive om sommeren.

Sommerens energi er ofte undervurderet. Du kan derfor også bruge forløbet som en del af din spirituelle praksis. Lad skovens magiske univers skænke dig fortællinger, der guider og vejleder dig på din indre rejse.

Uanset hvor du er i dit liv nu. Lad skoven transformere.

En intuitiv skriverejse ind i det magiske univers

Forløbet er en intuitiv skriverejse ind i skoven og det magiske univers. Det er baseret på min egen skriverejse i skoven, hvor tomrum og stagnation forvandler sig til en skov fuld af eventyr, magi og fortryllelse.

Fra 5. juni til 31. august.
Der er ikke bestemte dage og tidspunkter, du skal kunne deltage på. Du skaber selv det rum og den tid, du skriver, så det passer ind i din livsrytme og din sommer.

Som deltager på Fortællerskens Sommerskriveskole får du

 • Adgang til skrivekurset “Intuitiv Skrivning – Skoven”
 • Månedlige skriveopgaver og afsæt udformet i en smuk og inspirerende PDF-fil. Den sendes i en personlig e-mail fra mig. 3 opgavesæt og inspiration. Varighed 3 mdr (juni, juli, august)
 • Inspiration og skrivende input fra mig som intuitiv skrivecoach og guide i bjergene. Du kan konsultere mig undervejs i forløbet og få kyndig hjælp til din skriveproces.
 • Mulighed for at starte eller genstarte din skriveproces fra et nyt sted.
 • En god fornemmelse af, hvordan du kan bruge dine egne fortællinger som kompas og vejledning på den indre rejse.
 • En introduktion til intuitiv skrivning og det magiske univers i skoven.
 • Læring om bl.a. den kreative proces, lytteskrivning, tomrum og tærskler, frygt, modstand og indre censor
 • En direkte oplevelse med intentionens – og fortællingens kraft
 • Hjælp til at ophæve skriveblokering og skrive dig fri
 • Medlemskab af en skrivecirkel, som hylder processen, den naturlige cyklus og skriver om det. En cirkel af skrivende kvinder, som bevidner hinandens proces uden ris, uden ros og uden dom. Vi er hinandens rejsevidner.

Den hellige cirkel bygger på respekt og tillid. Billedet på den er en have. Hver plante har sit navn og sin plads. Der findes ikke en blomst, som overflødiggør en anden. Hver blomst har sin enestående og uerstattelige skønhed.

Forløbet foregår udelukkende ONLINE – vi mødes ikke fysisk.

Deltagergebyr

Ved tidlig tilmelding opnår du ravnerabat og sparer lidt på deltagergebyret.

Ravnerabat ved tilmelding senest den 5. maj – spar 200 kr. på deltagergebyret
DKK 1700,-

Deltagergebyr ved tilmelding efter den 5. maj
DKK 1900,-

Beløbet er inklusive moms.

Der er et begrænset antal pladser på holdet.

TILMELD DIG VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET HERUNDER

Når du har tilmeldt dig, modtager du en bekræftelse fra mig på e-mail indenfor 48 timer. Du modtager samtidig en faktura og bedes enten overføre beløbet via bankoverførsel eller MobilePay 29476483.

Din plads på holdet er først endeligt booket, når betaling har fundet sted.

Til inspiration – læs også gerne

Skrivning om sommeren

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: