Dæmring

Næste dag begynder det at dæmre. Jeg forstår noget nyt om energien. Det er ikke noget, man kan læse i en bog, det er et indre anliggende, en forbindelse, som både er subtil og stærkere end noget, jeg har oplevet før. Da jeg møder katten udenfor lågen, ser han nysgerrigt på mig som om han venter på, at jeg skal sige noget. Jeg smiler bare. Det her skal jeg ikke sætte ord på. Det her er til mig og mit magiske hjerte.

”Vær hilset” siger han og sætter sig i gruset som satte han sig på en trone. I det bløde sollys ser jeg en løve. Den gule pels, det særlige udtryk af … ja, hvad er det egentlig? Nåde, hvisker min stille stemme, nåde.

Forundret kigger jeg på ham og dulmer min irritation. Jeg har aldrig helt forstået katten.

”Vi ligner hinanden” påstår han og slikker sit ben, mens han drikker af solstrålers varme. ”Er det ikke dæmret endnu?”

Jeg ryster på hovedet og beslutter mig for at gå videre. Han bliver siddende og fortsætter sin soignering. Min vej går gennem klitterne og ned på stranden, denne gang finder jeg min egen sten. Den befinder sig i klitkanten et stykke mod nord. Den kalder og jeg kommer, her skal jeg sidde lidt. Vinden er stadig kold, men der er lidt læ her i klitkanten. Heldigvis er jeg i ført min dynefrakke og den fungerer fint som pude mod kulden, der strømmer fra stenen. Bortset fra, at det ikke er kulde, jeg mærker. Det er varme. En pulserende varme, der strømmer op fra min bagdel og ud i kroppen.

”Dæmrer det?” spørger stenen og jeg hæfter mig ved det ord. Det var det samme, katten brugte.

Jeg kan ikke svare, men smager på ordet og den energi, der ligger i det. Et ord, der stammer fra tysk, en rod, der har bolig i mørke. Fra mørke til lys. Fra uvished til klarhed. En klarhed så subtil og så personlig, at jeg end ikke kan fortælle den til en sten. Men stenen ved og bliver ikke fornærmet over min tavshed.

Efter frokost putter jeg min skrivebog og pen ned i rygsækken og går uden tøven ud i skoven for at besøge Cailean. Nu ved jeg, hvor lågen er. Nu har jeg vished og resten vil afsløre sig senere. Lidt efter lidt. Dæmring.

Cailean står foran huset, da jeg når frem, han er ved at hugge brænde. Iført en blå arbejdsjakke og en hue over løsthængende hår. Han fortsætter sit arbejde, mens jeg betragter ham og holder først inde, da han er færdig med det brændestykke, han var i gang med.

”Vær hilset” siger han og smiler bredt. ”Du ser afklaret ud.”

Jeg nikker og stiller min rygsæk fra mig på jorden.

”Det er jeg også. Jeg er klar.”

”Det tager tid” indrømmer han, ”der er en vis bremselængde. Du har vidst det længe, men modstanden var stejl som et bjerg, du måtte bestige. En rejse i rejsen selv. Den slags skal have sin tid, så sandheden kan modnes. En sandhed, som vil lette dig fra mange bebrejdelige byrder. Nu tør du stå ved den, du er.”

 ”Det dæmrer” smiler jeg og tager imod tilbuddet om te i Caileans køkken.

Her fortæller han mig lidt mere om sit liv og de valg, han har truffet. Han afslører også en hemmelighed. Ikke alene er han skovmand, han er også bard af den gamle tradition.

”Når man har barden i hjertet, som du også har det” siger han og lader sit blå blik hvile i mit, ”så er der kun én vej. Du er født til det og det ved du godt. Men den lange vej udenom, som du har taget, var ikke en vildfarelse og du har aldrig gjort forkert.”

”Her er det så, at du øjeblikke stopper al selvbebrejdelse i vished om, at du er nået frem. Det maskuline, som du har det svært ved, autoriteten, det er din egen autoritet og de kræfter, du kan mobilisere og handle på. Men det er anderledes end det, du oplevede, da du var yngre. Det er afbalanceret maskulin energi.”

”Og du er anderledes end de mænd, der trodsede min vej.”

Cailean smiler og drikker af den gode te. Endnu en te fra Graces hånd. Bardens te.

 ”Du skal tage en tur til byen og besøge Grace” siger han så. ”Du skal have din egen bard-te. Den vil styrke dig og løsne de knuder op, der har brug for at flyde frit. Den vil åbne dig for magisk inspiration og den vil gøre dig gladere. For sand glæde er at give udtryk for det, der bor i dit hjerte. Sådan er det at være bard. Intet kan sige det bedre end en fortælling eller en sang.”

Jeg drikker det sidste af min te og rejser mig. Vi tager afsked udenfor huset, Cailean skal videre med brændestablen, jeg skal tilbage til Pensionatet. På værelse nummer 3 fortæller jeg min rejsedagbog om det, jeg har oplevet i dag og om den vished, jeg nu har fået. Det er ord, som kun er til mig og mit hjerte. Det er magiske ord.

Overskriften er dæmring.

Lene Frandsen (c)
Fortællingen fra Pensionatet
27. april 2023

Hest i blæst og Alice Walker

I går skrev jeg en fortælling, som jeg har valgt ikke at dele nu. Det, der sker, er ganske magisk.

Det hele starter med at jeg som altid trækker et orakelkort, et dyr fra den keltiske tradition. Kortet er den hvide hest Each.

Selve fortællingen er en af dem, man holder tæt til kroppen. Den er sårbar og er nødt til at blive holdt om. Men det, der siden sker, vil jeg gerne dele. Jeg støder tilfældigvis på et citat af Alice Walker, som jeg selv har nedfældet og som passer perfekt til det sted, hvor jeg befinder mig nu. Så godt, at jeg beslutter mig for at læse den bog, hvorfra citatet kommer.

Living by the Word

Bogen hedder “Living by the Word.” Kuldegysning! Jeg går ind for at bestille den og ser coveret. Kuldegysning! Bogen er nu bestilt og jeg glæder mig til at læse den. Den er en samling af essays af godeste Alice Walker.

Fortællingen om mødet med den hvide hest Each gemmer jeg i manuskriptet til Pensionatet, men her får du citatet af Alice Walker.

“Some periods of our growth are so confusing that we don’t even recognize that growth is happening. We may feel hostile or angry or weepy and hysterical, or we may feel depressed.

“It would never occur to us, unless we stumbled on a book or a person who explained to us, that we were in fact in the process of change, of actually becoming larger, spiritually, than we were before.

Whenever we grow, we tend to feel it, as a young seed must feel the weight and inertia of the earth as it seeks to break out of its shell on its way to becoming a plant. Often the feeling is anything but pleasant. But what is most unpleasant is the not knowing what is happening.

Those long periods when something inside ourselves seems to be waiting, holding its breath, unsure about what the next step should be, eventually become the periods we wait for, for it is in those periods that we realize that we are being prepared for the next phase of our life and that, in all probability, a new level of the personality is about to be revealed.”

Alice Walker 🐴💚

På sommerskriverejse med mig som guide

Har du også magiske værdier? Og har du lyst til at skrive og arbejde med ord og fortællinger på den indre rejse? Lyst til at prøve kræfter med intuitiv skrivning og at gøre det på en sommerskriverejse med mig som guide?

Så kom med på Fortællerskens Sommerskriveskole og deltag i kurset: Intuitiv Skrivning, Skoven.

Det er et skriveforløb, som jeg skabte sidste sommer og som har sit afsæt i skovens univers. Det er for kvinder i alle aldre uanset forudgående skriftlig erfaring. Du må gerne være grøn.

Du kan bruge forløbet som du vil. Allerførst får du nemlig en invitation til at formulere din intention. Din intention er ikke en målsætning, den er en måde at skabe grobund for det, du ønsker dig af din skriverejse, den er i sig selv ganske magisk.

Det får du selvfølgelig en introduktion til. Men hvad kræver det egentlig? Lidt tid, en pen og en skrivebog. Lyst til fordybelse og til egentid, selvom det er sommer, årets mest udadvendte tid. Her skriver du og nærer det indre. Finder en god balance. Og leger.

Bedst er det

Bedst er det, hvis du mærker skrivelængsel og en lyst til at prøve kræfter med intuitiv skrivning. Bedst er det, hvis du er nysgerrig og synes, at det kunne være sjovt at prøve. Bedst er det, hvis du har en intention om gerne at ville skrive fra sjæl og hjerte og at du i øvrigt er helt åben for, hvad der vil møde dig undervejs.

Den stille stemme, det subtile kald

Den stille stemme, det subtile kald. Følelsen af, at det her skal du uden helt at vide hvorfor. Det er et godt tegn!

Intuitiv skrivning kan noget særligt. Her handler det nemlig ikke om at vide og planlægge, det er et spørgsmål om at åbne sig for det, der gerne vil skrives gennem dig.

Det skal vi lege med på Fortællerskens Sommerskriveskole. Og til det bruger vi en helt særlig scene. Skoven.

Læs med videre og husk, at du får ravnerabat og sparer 200 kr. på deltagergebyret, hvis du tilmelder dig nu og senest den 5. maj.

Kursus: Intuitiv Skrivning – Skoven

Online skrivekursus for kvinder uanset alder og forudgående skriveerfaring.
Fra 5. juni til 31. august

På sommerens skrivekursus skal vi sammen en tur ind i det magiske univers. Temaet er skoven. Du får en introduktion til intuitiv skrivning og en legende tilgang til skrive.

Skoven er et vidunderligt sted at starte, hvis du ønsker at skrive intuitivt og finde vej ind i en fortælling.

“Go out in the woods, go out.
If you don’t go out in the woods nothing will ever happen and your life will never begin.”
– Clarissa Pinkola Estès –

Skriveafsæt og øvelser med afsæt i skovens univers

Skriveforløbet foregår online i perioden 5. juni – 31. august.

Det betyder dog ikke, at du skal være online hele tiden, tværtimod. Jeg vil kærligt invitere til, at du også logger off og bruger lidt tid alene og i fordybelse. Måske skriver du udenfor? I haven. Ved havet. Og i skoven naturligvis.

Der er nemlig ikke bestemte dage og tidspunkter, du skal kunne deltage. Forløbet er glidende. Du skaber selv det rum og den tid, hvor du skriver, så det passer til din sommer.

Du må gerne være grøn

Og du behøver ikke at kunne det på forhånd. Du behøver heller ikke en særlig skriftlig erfaring. Du må gerne være helt grøn, for det er skoven også, når vi starter skriverejsen på Fortællerskens Sommerskriveskole den 5. juni.

Forløbet og din skrivning

I forløbet får du skriveafsæt, øvelser og inspiration, som alle har afsæt i skovens univers

 • Du får en introduktion til intuitiv skrivning i et forløb, der foregår i skoven
 • Du møder forskellige træer og deres symbolik
 • Du afprøver forskellige tærskler og veje ind i fortællingen og Det Magiske Univers
 • Du møder en eller flere af skovens væsener
 • Du oplever at legen ofte er vejen
 • Du bliver overrasket over, hvilke fortællinger der bor i skoven og i din pen

Skal jeg have et mål med min skrivning?

Måske tænker du, at du er nødt til at have et mål med din sommerskrivning, hvis du deltager i forløbet?

Nej slet ikke!

Det er nok, at du kan mærke et kald. Det er rigeligt, at du har skrivelyst og længsel.

Hvis du har brug for en slags motivation, så tænk på hvorfor du skriver og hvad dit formål er. Heri ligger din intention. Når vi kender vores formål og/eller vores intention, er det langt nemmere at skrive fra sjæl og hjerte.

Og selvfølgelig får du en vejledning til, hvordan du kan formulere din intention med din skriverejse gennem sommeren og arbejde med intentionens kraft.

At opleve skriveglæde i et inderligt eventyr er en smuk intention.

Få ravnerabatten med

Jeg håber du har lyst til at være med.

Ved tilmelding senest den 5. maj kan du spare 200 kr. på deltagergebyret. Jeg kalder det ravnerabat.

Skoven og intuitiv skrivning

Skoven er et vidunderligt sted at starte, hvis vi ønsker at skrive intuitivt og finde vej ind i en fortælling. Vi træder over en tærskel og går ind i skoven. Vi behøver ikke at vide, hvad vi vil skrive om. Vi begynder bare at gå. På Fortællerskens Sommerskriveskole bevæger vi os ind i skoven via vores pen.

Skoven er næsten altid repræsenteret i eventyrene. Her er mange farer, men der er også magi og fortryllelse.

Når du går ind i skoven, træder du ud i det ukendte. Sådan er det også i den første kreative fase. Det uventede, spændende og overraskende sker altid, når vi mindst af alt venter det og det sker altid, når vi skriver. Fortællingerne ved bedst selv, de overrasker os med deres list, snedighed og visdom.

Intuitiv skrivning er som en tur ind i et ukendt skovterræn. Det skal vi lege med på Fortællerskens Sommerskriveskole.

Fordybelse og alenetid

Kurset er for dig

 • der har brug for fordybelse og alenetid, selvom om det er sommer.
 • som har skrivelængsel
 • som har lyst til et skrivende sommereventyr
 • som gerne vil være en del af en skrivecirkel, et kærligt og kreativt rum, hvor vi bevidner hinandens skriverejse
 • som gerne vil øve dig på intuitiv skrivning
 • gerne vil skærpe din intuition og evne til at lytte til naturen, krop og sjæl
 • som har brug for at komme ud af hovedet og ind i sjæl og hjerte
 • som har lyst til at rejse ind i Det Magiske Univers
 • som vil bruge ord og fortællinger som guider på den indre rejser
 • som elsker skovens univers

Tærsklen

Vi skal lege med forskellige indgange til fortællingen. Lad os kalde det tærsklen.

Tærsklen markerer en overgang fra det ene til det andet. Var du ude i naturen, kunne din tærskel være et hegn, en tydelig gren på jorden eller en åbning mellem to træer. Men tærskler kan også være døre, vinduer, huler og andre åbninger. Kun fantasien sætter grænser.

Tærsklen kan hjælpe dig med at sætte din indre fortællerske fri. Det er som en magisk åbning til fortællingens kraft og dit indre, magiske univers i øvrigt.

En skrivecirkel med kærlige vidner

Du bliver en del af en skrivecirkel, hvor vi deler af vores proces og fortællinger. Det sker i et hemmeligt rum (gruppe) på Facebook, som jeg holder med næb, kløer og kærlighed og i henhold til Julia Camerons regler for Den Hellige Cirkel.

De andre deltagere er vidner til din skriverejse. Her er hverken ris, ros eller konstruktiv kritik. Vi læser, vi lytter og vi bevidner det, der sker. Uden dom, men med nysgerrig venlighed.

Sammen skriver vi os ind i skoven og får historiemedicin for sjæl og hjerte.

Jeg er med som intuitiv skrivecoach og underviser.

Du kan bruge mig i forløbet, spørge mig til råds eller bede om en ledetråd. Med mig har jeg bl.a. tarotkort fra “The Sacred Forest. Jeg trækker gerne kort til dig undervejs i forløbet, men kun hvis du har lyst og det taler til dig.

Jeg guider gerne dig i processen og peger på veje og stier, som du kan gå. Jeg skænker dig inspiration og er også et kærligt vidne til din skriveproces og din rejse gennem skoven.

Skriv udenfor, gå ud i naturen

Du vil selvfølgelig også blive inviteret til at komme fysisk ud i naturen og du vil opleve glæden ved at skrive om sommeren.

Sommerens energi er ofte undervurderet. Du kan derfor også bruge forløbet som en del af din spirituelle praksis. Lad skovens magiske univers skænke dig fortællinger, der guider og vejleder dig på din indre rejse.

Uanset hvor du er i dit liv nu. Lad skoven transformere.

En intuitiv skriverejse ind i det magiske univers

Forløbet er en intuitiv skriverejse ind i skoven og det magiske univers. Det er baseret på min egen skriverejse i skoven, hvor tomrum og stagnation forvandler sig til en skov fuld af eventyr, magi og fortryllelse.

Fra 5. juni til 31. august.
Der er ikke bestemte dage og tidspunkter, du skal kunne deltage på. Du skaber selv det rum og den tid, du skriver, så det passer ind i din livsrytme og din sommer.

Som deltager på Fortællerskens Sommerskriveskole får du

 • Adgang til skrivekurset “Intuitiv Skrivning – Skoven”
 • Månedlige skriveopgaver og afsæt udformet i en smuk og inspirerende PDF-fil. Den sendes i en personlig e-mail fra mig. 3 opgavesæt og inspiration. Varighed 3 mdr (juni, juli, august)
 • Inspiration og skrivende input fra mig som intuitiv skrivecoach og guide i bjergene. Du kan konsultere mig undervejs i forløbet og få kyndig hjælp til din skriveproces.
 • Mulighed for at starte eller genstarte din skriveproces fra et nyt sted.
 • En god fornemmelse af, hvordan du kan bruge dine egne fortællinger som kompas og vejledning på den indre rejse.
 • En introduktion til intuitiv skrivning og det magiske univers i skoven.
 • Læring om bl.a. den kreative proces, lytteskrivning, tomrum og tærskler, frygt, modstand og indre censor
 • En direkte oplevelse med intentionens – og fortællingens kraft
 • Hjælp til at ophæve skriveblokering og skrive dig fri
 • Medlemskab af en skrivecirkel, som hylder processen, den naturlige cyklus og skriver om det. En cirkel af skrivende kvinder, som bevidner hinandens proces uden ris, uden ros og uden dom. Vi er hinandens rejsevidner.

Den hellige cirkel bygger på respekt og tillid. Billedet på den er en have. Hver plante har sit navn og sin plads. Der findes ikke en blomst, som overflødiggør en anden. Hver blomst har sin enestående og uerstattelige skønhed.

Forløbet foregår udelukkende ONLINE – vi mødes ikke fysisk.

Deltagergebyr

Ved tidlig tilmelding opnår du ravnerabat og sparer lidt på deltagergebyret.

Ravnerabat ved tilmelding senest den 5. maj – spar 200 kr. på deltagergebyret
DKK 1700,-

Deltagergebyr ved tilmelding efter den 5. maj
DKK 1900,-

Beløbet er inklusive moms.

Der er et begrænset antal pladser på holdet.

TILMELD DIG VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET HERUNDER

Når du har tilmeldt dig, modtager du en bekræftelse fra mig på e-mail indenfor 48 timer. Du modtager samtidig en faktura og bedes enten overføre beløbet via bankoverførsel eller MobilePay 29476483.

Din plads på holdet er først endeligt booket, når betaling har fundet sted.

Til inspiration – læs også gerne

Skrivning om sommeren

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: