Blå morgen

Blå morgen med stjerner og månerester. Blå morgen med håb. Nu kan man mærke, at lyset er vokset og dagen er tiltaget med femogfyrre minutter. Især når himlen byder på morgenstykker med blå og skyerne spreder sig og giver plads til kulden.

Jeg vågner inden det sker og ligger længe i håb om at falde i søvn igen. Længslen efter lys trækker i mig nu, vi nærmer os langsomt tidspunktet for Imbolc og jeg kender mig selv i den sfære. Her fører drømme mig ind i foråret og længslen vokser med lyset.

Søvnen udebliver, så jeg står op i mørke og starter min dag ved skrivebordet med udsigt over haven, rejsedagbog og pen. Stearinlyset blafrer og jeg er vidne til daggry, selvom solen står op bagved pensionatet. Blå morgen, jeg går i bad og lister ned at trappen i håb om, at Virginia er kommet mig i forkøbet og har morgenmaden klar.

Men da jeg åbner døren til spisestuen, er der mørkt bortset fra ilden i pejsen. Nogen har tændt op. Jeg kan høre hende rumstere i køkkenet og jeg går derind.

”Jeg ved, at jeg er tidligt på den” siger jeg undskyldende, da hun vender sig om. Hun står ved komfuret og rører i en gryde. Håret er sat løst op på hovedet holdt sammen med et tørklæde, hun har et hvidt forklæde over sin grønne uldkjole. På fødderne har hun sorte sneakers med røde og hvide striber. De ser behagelige ud.

”Vintergrød” siger hun som hilsen, ”den er færdig om tyve minutter. Kom, sæt dig ved køkkenbordet og drik en kop te, den er stadig varm. Så gør jeg morgenmaden klar til jer.” Hendes egen kop står på bordet med et fint mønster af læbestift på kanten.

Hendes venlighed berører mig og jeg kan mærke tårerne prikke bag øjenlågene. Det er trætheden, der gør mig modtagelig og lige dér tænker jeg, at træthed kan være en god hjerteåbner. Venlighed er en hellig gral og den skal ikke tages for givet. Ikke alle kan lade sig forstyrre uden at blive irriteret, men Virginia har åbnet sit køkken for mig uden videre. Taknemmeligt skænker jeg te op i et krus, som hun rækker mig og så sidder jeg bare ved køkkenbordet og dvæler ved duften af grød og kvinden, som udfører sit job. Værtinden Virginia.

Der sker noget med mig i de minutter, jeg sidder i Virginias køkken. Ilden i brændeovnen, grøden på komfuret, duften af varm mælk og sulten, der vokser, efterhånden som Virginia finder tingene frem. Men et strejf af ubehag og dårlig samvittighed prikker til mig, så rejser jeg mig og tilbyder min hjælp.

”Lad mig hjælpe dig med at dække bord.”

”Det er ikke din opgave” svarer hun og rækker hånden op i et stopsignal. Det føles som en knytnæve i mellemgulvet og jeg sætter mig tungt ned igen. Forundret. En smule fornærmet. En masse følelser vælter frem i kølvandet på den korte afvisning.

Jeg vil sige noget, men gør det ikke. I stedet venter jeg på, at hun gør sit arbejde færdigt, nu i pendulfart mellem køkken og spisestue. Snart er morgenbordet klar og hun kommer ind i køkkenet og lyser op i et smil.

”Rejsende kvinde, tak for dit tilbud. Jeg ved, at du mener det godt, men spørg aldrig igen. Du skal ikke hjælpe mig med huslige anliggender og køkkenopgaver. Her går en klar grænse, som du skal ære og aldrig overtræde. Men du er velkommen i mit køkken, når du trænger til et hvil.”

”Jeg er forundret” ryger det ud af mig. ”Ja, jeg forstår det simpelthen ikke. Hvorfor må jeg ikke hjælpe dig?”

Hun ryster bare på hovedet og slår ud med armen i retning af døren til spisestuen. Min te er drukket, nu er det tid til kaffe med mælk, juice og vintergrød.

Blå morgen, jeg går ind i spisestuen med blandede følelser og fornyet træthed. Hvad skete der? Jeg tænker at der er læring i det, jeg oplevede, men lige nu må jeg sidde lidt med fornemmelsen af uretfærdighed. Hvorfor misforstår hun min venlighed?

Senere fortæller jeg det til Elva. Vi går en tur på stranden inden frokost, vinden er koldere nu og den nedbør, der nu falder, er slud med tendens til sne. Jeg havde håbet på en solskinsdag, men standhaftige skyer i mørkeblå er i fremmarch.

”Kan du forklare mig det?” spørger jeg Elva, da jeg har fortalt hende om episoden i køkkenet.

”Hendes jobbeskrivelse” foreslår Elva med et smil. ”Hun har fået at vide, at hun skal vogte sine grænser med næb og kløer og at pensionatets gæster, de rejsende kvinder, ikke må blande sig i køkkentjansen.”

”Jamen for pokker” udbryder jeg og stamper med støvlerne i sandet. Det er vådt og tungt efter regnen. ”Hvorfor så hårde grænser? Hvis venlighed er en hellig gral, hvorfor må jeg da ikke være venlig og hjælpe hende? Jeg sad jo bare dér med min te og lavede ingenting.”

”Her tror jeg så, at du tager fejl.” Elva er stoppet op og ser granskende på mig. ”Du fortæller at du var træt og en smule forkommen. Du siger, at du faldt ind i en sfære af ro og omsorg, da hun tilbød dig te og en plads ved køkkenbordet. Det mærkede hun og det var hende en glæde at kunne tilbyde dig det rum. Som et kærligt vidne til hendes proces i køkkenet og som et vidne til dine egne behov.”

Nu går der et lys op for mig og det er ikke engang Imbolc endnu. Impulsivt omfavner jeg Elva som tak for hendes klogskab. Jeg er rørt over, at Virginia forstod at holde sit rum. Med næb, kløer og kærlighed. Det vil jeg gerne lære.

Lene Frandsen ©
På vinterrejse i Det Magiske Univers
18. januar 2023

SKRIVESKOLEN FOR FORTÆLLERSKER

På Skriveskolen for Fortællersker afholder jeg online skrivekurser og forløb for kvinder med fokus på intuitiv skrivning. Du kan være med uanset hvor i landet eller udlandet, du befinder dig og du behøver ikke særlige skriftlige forudsætninger for at være med. Følg blot din skrivelængsel.

Forløbene er for kvinder i alle aldre. Om du er i 20’erne eller over 70. Det beriger kun vores skrivecirkel at vi befinder os på forskellige stadier i livet. Vi deler af proces og fortællinger og sætter vores indre fortællerske fri. Hun trives i alle kvindekroppe og i kvindesjælen uanset alder og forudgående erfaring.

Skriveskolen for Fortællersker – Vinter/Forår 2023


FORTÆLLERSKENS ÅRSHJUL

Cyklisk skriveforløb for kvinder
Næste start 1. februar 2023

Pris pr. kvartal
DKK 650,-

Pris / årskort
DKK 2200,-

Betaling sker via MobilePay 29476483 eller bankoverførsel. Du modtager altid en bekræftelse med faktura ved tilmelding.

Du kan løbende tilmelde dig Fortællerskens Årshjul. Dit kursus starter den 1. i måneden som du ønsker.

TILMELDING FORTÆLLERSKENS ÅRSHJUL


FORTÆLLERSKEN PENNENS KRAFT (Forår)
Holdstart den 20. marts 2023
Online skrivekursus for kvinder
Pris DKK 2700,-

Ravnerabat ved tilmelding senest den 20. februar 2023
Pris DKK 2500,-

Varighed 4 måneder

TILMELDING FORTÆLLERSKEN, PENNENS KRAFT


Det foregår online, men …

For mig er mine online skrivekurser ikke et nødvendigt onde, men derimod en helt særlig måde at skriverejse i det magiske univers på. Jeg har nu afholdt online skrivekurser i 7 år og har super god erfaring med at gøre det på den måde.

Mine online skrivekurser giver dig altid mulighed for fordybelse i dit eget skriverum med værdifuld tid offline, så du kan skabe dig en magiske og godgørende skriveproces.

Jeg er gammeldags på den måde, at jeg ikke benytter videoer eller sessions, hvor vi mødes online og taler i munden på hinanden. Det handler om at skrive. Det ærer vi, det nærer vi.

Med eller uden en ydre cirkel?

Der er to typer online kurser. Fortællersken forløbene har en ydre cirkel, et fælles hemmeligt rum på Facebook, hvor deltagerne deler af fortællinger og proces. Jeg er med som rumholder og intuitiv skrivecoach.

Mine eSkrivekurser som Fortællerskens Årshjul har ikke en ydre cirkel/et ydre rum, her skriverejser du alene og på egen hånd i pagt med årshjulet.

Men du kan altid konsultere mig som intuitiv skrivecoach og guide i skrivebjergene. Det sker i så fald på e-mail, hvor du får givende og brugbar processkrivecoaching. Uanset hvilket forløb du deltager i.

Hjertelig velkommen på Skriveskolen for Fortællersker.

For kvinder med skrivelyst og længsel.

Kærlig hilsen
Lene

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: