Den første kreative fase

Når jeg skriver på fortællingen fra Pensionatet og deler små afsnit med mine læsere på bloggen, så er det afsnit fra den første kreative fase. Det er en tekst, jeg har skrevet intuitivt og uden at tænke på plot, karakterer, retstavning eller grammatik. Jeg gør det blandt andet, fordi jeg gerne vil vise dig, at det sagtens kan lade sig gøre at hente en fortælling frem uden at have gennemtænkt den på forhånd. At fortællingens kraft er en levende og knitrende energi, en slags ånd måske, som du kan alliere dig med og gøre din skrivning både sjovere og mere levende. Jeg gør det, fordi jeg gerne vil dele af noget, som på ingen måde er perfekt, men som har helt sit eget liv og udtryk.

Jeg lytter og skriver det, jeg hører.

Senere skal fortællingen fra Pensionatet ind i andre faser, for du har sikkert gættet, at den også er et manuskript som skal blive til en form for bog. Jeg skriver den allermest til mig selv og min indre pige, som altid har skrevet og som elsker at høre en god historie. Når jeg bliver overfaldet af min indre censor og stemmen fortæller mig, at det ikke duer til noget eller hvad den ellers finder på at kagle om, så er det min vej til skrivende overlevelse. Jeg skriver en bog til mig selv og af kærlighed til min indre pige. Jeg dypper pennen i årstiden og rejser gennem årshjulet som gæst på Pensionatet og møder det, der vil skrives gennem mig. Jeg lægger spor.

Den første kreative fase kaldes også sporlægningsfasen.

I sporlægningsfasen sætter du fri. Du er ikke ude på at indgrænse eller ramme noget ind lige nu, du er ude og lukke døre og vinduer op, så historier og fortællinger kan flyve frit og folde sig ud. Du allierer dig med intentionens kraft og formulerer din intention og du er klar til begive dig ud på en skrivende pilgrimsfærd for at tage imod det, som allerede findes. En fortælling. Et manuskript. En bog måske.

Du tager imod. Du er ikke dommer, du er danser. Papiret er dit dansegulv. Hengiv dig til dansen, til processen, mød op med din intention i hjertet og glem ikke din

  • Nysgerrighed
  • Undren
  • Tillid til processen

Det er den fase, jeg befinder dig i nu, hvor jeg skriver manuskriptet til Pensionatet. Sporlægningsfasen. Og det er også den fase, du træder ind i, hvis du deltager i et af mine skrivekurser. Du lægger spor.

Du er produktet

Vigtigt er det dog at holde sig for øje, at sporlægningsfasen ikke behøver at føre til et produkt. Den skal ikke nødvendigvis ende ud med at blive til et manuskript, en bog eller noget andet, som på forhånd er defineret. Den kan meget vel være en del af din egen transformation og udvikling som fortællerske og jeg lover dig, at det kan være så befriende at give slip på ideen om, at du har en bog i maven.

Det er noget andet, vi har i maven. Det er en dyb og inderlig længsel efter os selv, vores sjæl og den livssang, som vi hver især bærer rundt på. Hvad sangen handler om og hvordan den gerne vil synges, finder vi først ud af, når vi møder op og dedikerer os, når vi begynder at skrive og beslutter os for at hengive os til processen. Processen er nøglen.

Skrivelængsel er sjældent en kuriøs tilfældighed, den er ofte et kald fra sjælen.

Pilgrimsrejsende i ord og stemninger

Åbenhed, nysgerrighed og en god portion undren er godt at pakke ned i rygsækken, når vi begiver os på vej i den første sporlægningsfase. Vi er pilgrimsrejsende i den første del af skriveprocessen.

Vi tager ud, vi rejser ind, vi møder historierne dér, hvor de er. Vi lader ord og fortællinger vide, at vi er mødt op og at vi er villige og modtagelige. Fra kyst til kyst rejser vi og tager imod det, der kommer. Uden at vide, uden nødvendigvis at have en særlig udtænkt ide om, hvordan det hele til sidst vil knytte bånd og binde sløjfer, rejser vi af sted og skriver det, der kommer til os.

Julia Cameron skriver som følger i sin bog ”The right to write”

“I do not worry about going up blind alleys. Most alleys lead somewhere, and if it’s just to a box where I corner myself into saying something I didn’t expect, that’s all right too. I know that there are people who polish as they go along. That’s not how I do it. Instead I think of it as laying a trail from point A to point B.”

En ny form for frihed

I sporlægningsfasen retter og redigerer du således ikke det skrevne. Du går ikke tilbage og korrigerer, du lader det være, som det er. Indtil videre. Gennemlæsning, korrigering og gennemskrivning etc. hører til i kommende faser. Hvis du altså er endt ud med skriverier som ligner slags manuskript.

Det giver en helt ny form for frihed til ”bare” at møde op og skrive.

Du er en pilsgrimsrejsende udi ord og stemninger, du er en fri fugl og din fornemste opgave er med nysgerrighed at tage imod det, der kommer til dig og lade det finde vej til papiret.

Ud af komfortzonen og ind i fortællingen

Måske protesterer den indre censor, når du bevæger dig ud af komfortzonen i den første kreative fase. Det er den af eventyret, så lad bare stemmen kagle. Sådan vil det altid være, det er frygtindgydende for den indre censor, når vi forlader komfortzonen og slipper kontrollen. Og det skal vi lære os selv at turde. Her begynder det hele nemlig at ske. Her starter den egentlige fortælling. Når vi har forladt komfortzonen.

Jeg har skrevet en eBog om Din Indre Censor. Den er god og gratis og giver dig mulighed for at lære din indre censor at kende for hvad den egentlig er. Du kan rekvirere den ved at skrive til mig på skrivehuset@gmail.com.

Lad ikke din indre censor få det sidste ord.

I sporlægningsfasen er dit job er at skrive og tage imod

I sporlægningsfasen er dit job altså at skrive, ikke at dømme eller bedømme det skrevne. Du er ikke dommer, du er fortællerske. Gem kritikeren langt væk og find din indre eventyrerske frem. Bevæg dig via ordene med nysgerrighed og undren. Stil gerne spørgsmål, som du ikke umiddelbart selv forsøger at besvare. Lad spørgsmålene lede dig videre og lad selve mysteriet i skrivningen være din drivkraft. Du behøver ikke at vide det hele på forhånd. Og husk, at det, som overrasker dig undervejs, senere også vil overraske dine læsere.

Fortællingen fra Pensionatet

Jeg skriver videre på fortællingen fra Pensionatet og jeg lover at dele lidt af det hele med dig. Fra den første kreative fase. Her i februar er det Beithe, som er månedslærer og underviser. Elva og Maize og jeg er elever og Virginia holder til i køkkenregionerne, for hun sørger for udsøgte og nærende måltider til os.

Vi møder frænder, hjælpere og … ja, resten er kun gætterier, for jeg ved vitterligt ikke, hvad der kommer til at ske, når jeg skriver videre i den første kreative fase. Men jeg lukker dig gerne ind, så du kan læse lidt med. Og du skal vide, at jeg ofte slår mig selv i hovedet, vrider mig i selen og at jeg også har en veludviklet korrekturmoster og indre censor, som er frygtelig skrap og har mange gode tricks i forhold til at holde mig i min komfortzone. Det findes ikke uden.

Men jeg har lært, at det hører med og at frygt kan være et frygteligt godt tegn. Så jeg skriver videre og nyder det i fulde drag.

Teksten om den første kreative fase udsender jeg også som et inspirationsbrev til dig på e-mail, hvis du altså er abonnent.

Kærlig hilsen
Lene

SKRIVESKOLEN FOR FORTÆLLERSKER ✍🏻

På Skriveskolen for Fortællersker afholder jeg online skrivekurser og forløb for kvinder med fokus på intuitiv skrivning. Du kan være med uanset hvor i landet eller udlandet, du befinder dig og du behøver ikke særlige skriftlige forudsætninger for at være med. Følg blot din skrivelængsel.

Forløbene er for kvinder i alle aldre. Følg blot din skrivelængsel 💚


Skriveskolen for Fortællersker Vinter og Forår 2023


FORTÆLLERSKENS ÅRSHJUL

Cyklisk skriveforløb for kvinder
Nye deltagere starter den 1. marts 2023

Pris pr. kvartal
DKK 650,-

Pris / årskort
DKK 2200,-

Betaling sker via MobilePay 29476483 eller bankoverførsel. Du modtager altid en bekræftelse med faktura ved tilmelding.

Du kan løbende tilmelde dig Fortællerskens Årshjul. Dit kursus starter den 1. i måneden som du ønsker.

TILMELDING FORTÆLLERSKENS ÅRSHJUL


FORTÆLLERSKEN PENNENS KRAFT (Forår)
Holdstart den 20. marts 2023
Online skrivekursus for kvinder
Pris DKK 2700,-

Ravnerabat ved tilmelding senest den 20. februar 2023
Pris DKK 2500,-

Varighed 4 måneder

TILMELDING FORTÆLLERSKEN, PENNENS KRAFT

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: