Beithe

Når vemod er forduftet og morgenen kommer med skarpt lys, vækkes et håb i mørket. Jeg har sovet længere end normalt og da jeg trækker gardinet fra, opdager jeg, at solen er kommet mig i forkøbet. Det samme er begivenhederne på pensionatet, for mens jeg sov, har Niamh forladt os og overladt undervisningen til en ny lærer. På det tidspunkt aner jeg ikke hvem, jeg ved bare at januar er ovre. Det er februar. Det er Imbolc.

Jeg har sovet for længe, buldrer tankerne og en følelse af stress rammer mig. Akut uro danser. Men den fordufter, da jeg trækker vejret dybt og forsikrer mig selv om, at det er løgn og mentallatin. Den rolige del af mig smiler og går ind under bruseren. På pensionatet kommer man hverken for tidligt eller for sent. Man kommer, når man kommer.

På vej ned af trappen kan jeg høre stemmer. De kommer fra spisestuen, hvor døren står på klem. En ny følelse rammer mig og den kender du sikkert. Spænding krydret med nervøsitet. For hvad vil møde mig, når jeg træder ind i spisestuen sandsynligvis som den sidste? Er de andre allerede blevet fortrolige med den ny lærer og er hun overhovedet kommet? Er det nogensinde sket, at en månedslærer aldrig kom? Tankerne har travlt, så jeg skynder mig at åbne døren og træde indenfor.

”Du skal møde Beithe” udbryder Elva, da hun ser mig. Hun virker begejstret.

Kvinden, som sidder med ryggen til døren, rejser sig op, da jeg kommer hen til bordet.

”Beithe Februar” siger hun og rækker hånden frem. ”Opkaldt efter birketræet og født på tidspunktet for Imbolc.”

”Er det din fødselsdag i dag?” spørger Maize forundret og ser på kvinden med de gyldne lokker. Lokker med strejf af grå kan jeg nu se, eftersom lyset falder gennem vinduet og finder vej til hendes hår.

”Ja! Er det ikke fantastisk? Og den får jeg nu lov at fejre med jer i dag samtidig med, at vi fejrer Imbolc. Jeg er en heldig kvinde. Og godt at møde dig”,” siger hun og rækker hånden frem. Hun er et hoved mindre end mig, lille men ikke spinkel. Faktisk virker hun robust og veltrænet. Hendes håndtryk er fast og hun holder min hånd, mens hun giver den et lille klem.

”Tak i lige måde” siger jeg og sætter mig på den ledige stol. ”Godt at møde dig Beithe og tillykke med fødselsdagen.”

Jeg skænker kaffe og ser, at Virginia har sørget for fødselsdagsboller med glasur i rød, grøn og hvid. Midt på bordet står en trearmet lysestage med lys i samme farver. Rød, grøn og hvid.

”De tre farver er på ingen måde tilfældige” siger Virginia, som i det samme kommer ind bærende på en ny forsyning af kaffe og boller. Hun smiler til mig, for hun har opdaget, hvad jeg har opdaget.

”Den hvide farve symboliserer sneen, som vi ofte har på dette tidspunkt af året. Den røde farve er et symbol på livets blod og på solens tilbagekomst til vores liv. Den grønne farve er farven på både Brigids kåbe og på de spirer, der nu vokser under jorden. Er det ikke smukt?”

Jeg nikker ude af stand til at sige noget. Det er smukt.

”Vi fejrede altså Imbolc i går sammen med Niamh” siger Maize så, de mandelformede øjne ser udfordrende på Beithe, som er i færd med at komme marmelade på en bolle.

”Jordbærmarmelade på rød bolle” griner hun. ”Livets blod.”

”Jeg snupper en hvid bolle i håb om lidt sne” siger Elva og snupper en bolle med hvid glasur fra fadet. ”Hvad med dig?” spørger hun og ser på mig med sit sædvanlige glimt i øjet.

”Så tager jeg en grøn” svarer jeg og er med på legen. ”Heldigt er det jo, at jeg har taget en grøn kjole på i dag. Til ære for Brigid og fordi jeg elsker grøn. ”

Vi bryder ud i latter, det er befriende, væk er følelsen af både spænding og nervøsitet. Umiddelbart kan jeg godt lide Beithe, men jeg prøver at lade være med at have præferencer i forhold til mine undervisere. Ingen er enten eller. Alle er både og.

”Hvordan skal vi så fejre i dag?” spørger Maize, som også har grinet med, men nu kommer alvoren vist tilbage til hende igen. Hun kan godt lide at vide besked. Om det er kontrol, ved jeg ikke helt, for samtidig virker hun usædvanlig skarp præcis som kusine Gwyneth var det. Hun vil gerne til bunds med tingene og ønsker ikke at skøjte på overfladen. Dyb alvor i et smukt ansigt. Sådan er Maize.

”Hvad synes I?” svarer Beithe og sender spørgsmålet tilbage.

”Vil du vide, hvad vi gjorde i går?” Maize er på dupperne.

”Nej, egentlig ikke. Betyder det noget? I går var det januar, men nu er vi trådt over en usynlig tærskel. Det er Imbolc og Brigid er i vores midte. En usynlig ånd, en budbringer af håb. Vinteren er på sit højdepunkt, men dagene bliver længere. Går I ud i skoven eller måske bare ud i haven, vil I opdage både erantis og de første vintergæk kigge frem.”

”Hvid for vintergæk” griner Elva og snupper en bolle mere.

”Ja nemlig. Lad det ikke blive for alvorligt.” Beithe smiler til Elva og trækker på skuldrene. ”Så skulle vi ikke fejre med en lækker middag i aften efter en dag på udflugt. Lad os gå en tur i skoven og hvem ved, måske møder vi Brigid dér.”

Med de ord rejser Beithe sig fra bordet og vi aftaler at mødes kl. 12 i hallen.

”Imbolc Blessings” siger hun og sender os et fingerkys, da hun forlader spisestuen og forsvinder op af trappen.

Lene Frandsen ©
På vinterrejse i Det Magiske Univers
1. februar 2023

Image by Irina Kharchenko, Dreamtime (c)

Imbolc

Imbolc er en ildfestival i den keltiske tradition, hvor vi fejrer lysets tilbagevenden og at dagene nu for alvor bliver længere, det kan vi mærke, det kan vi se. For de gamle keltere var Imbolc den tid på året, hvor nyt liv opstår. Træer og planter begynder at vokse, vinteren møder foråret for første gang.

Ved Imbolc er vi halvvejs mellem Vintersolhverv og Forårsjævndøgn. Det er en ildfest-festival, hvor vi fejrer at lyset kommer tilbage og dagene bliver længere.

Ordet Imbolc betyder ”in the belly” i maven eller ”i mælk”. På dette tidspunkt af året begynder jorden at vågne fra sin vintersøvn. Selvom vi befinder os midt i vinteren, selvom det er koldt og vi fryser og er trætte, fortæller Imbolc os om forårets kommen.  Man kan sige, at vi er gravide med foråret.

Brigid og lysets ånd

Ved Imbolc holdt man ildfest for Brigid, den keltiske gudinde for poesi, smedekunst og healing. En af intentionerne med lysfesten var at vække lysets ånd midt i den mørke vinter (midvinter).

Ved Imbolc fejrer vi jordens genopvågning efterhånden som solens varme og lyset vender tilbage. Og hvis vi ønsker, kan vi forankre os i den energi, som vi også er en del af og bevidst spørge os selv om potentialet, spirene og det, vi ønsker, skal vokse i den nye cyklus.

Vi mærker vores intention og sætter en indre bevægelse i gang

For det, vi har fokus på, vil vokse. Vi mærker vores intention, hvad vi har lyst til og brug for at sætte i bevægelse og påbegynde. Her giver vi altså bevidst liv til vores intention om forandring, især de forandringer, som skubber os frem og transformerer os indefra.

Det er et kraftfuldt tidspunkt at ændre gamle vaner på og skrive nye historier og fortællinger. Så vil du gerne i gang med at skrive fra sjæl og hjerte, er Imbolc vitterligt et stærkt tidspunkt at begynde på.

Lyt dybt til din livssang og gør dig klar til at spire

Nu er det tid til indre forberedelse af de forandringer, som skal komme. Plant dine ideer og lad dem udvikle sig. Bring dine visioner og indre erkendelser ud gennem ordene, brug poesi, sang og kunst.

Det er meget intuitiv energi til rådighed lige nu, så lyt dybt og inderligt til din indre livssang og lad den smelte sammen med de nye kræfter, der kommer med det snarlige forår.

Kunst, poesi og små spirer

Imbolc er et tidspunkt at fejre, et gunstigt tidspunkt for kunst og poesi og for at pusle med de subtile spirer, der rører på sig. Det kan vi gøre på mange måder og selvfølgelig også gennem ord og fortællinger.

Har du skrivelyst og længsel? Så er Imbolc det perfekte tidspunkt at starte eller genstarte din skriveproces på. Der findes aldrig et bedre tidspunkt end nu, men hvorfor ikke alliere dig med årstiden og den særlige energi, der er til rådighed lige nu?

At fejre jordens årlige cyklus er at deltage i en urgammel tradition, som er overdraget til os gennem tiden og fra før kelterne. De gamle keltiske festivaler falder på otte tidspunkter om året og er måder, hvorpå vi kan forbinde os til naturen og årstiderne og opleve den måde, det skaber resonans i os selv at være en del af den naturlige verden.
– Glennie Kindred –

Hver gang årshjulet drejer

Hver gang årshjulet drejer og jeg står på et sted, hvor jeg har stået før og alligevel aldrig har været, har jeg vished om, at der er en underliggende rytme i både jord og univers. Det er som subtil musik og min sjæl kan allerede dansen. Årshjulet lærer mig bl.a. om magien i gentagelse og om den øvelse, det er, at finde rytmen og danse med i stedet for at kæmpe imod.

At lære om årshjulet gør vi allerbedst ved selv at forankre os i det. Skrive i livet og fra det, hvor vi befinder os. Lade årshjul og årstider hjælpe os på vores færd og lade de kreative processer fungere som spejl for vores egen indre rejse.

Kreativiteten arbejder nemlig i selvsamme cyklus som alt andet i naturen.

SKRIVESKOLEN FOR FORTÆLLERSKER ✍🏻

På Skriveskolen for Fortællersker afholder jeg online skrivekurser og forløb for kvinder med fokus på intuitiv skrivning. Du kan være med uanset hvor i landet eller udlandet, du befinder dig og du behøver ikke særlige skriftlige forudsætninger for at være med. Følg blot din skrivelængsel.

Forløbene er for kvinder i alle aldre. Følg blot din skrivelængsel 💚


Skriveskolen for Fortællersker Vinter og Forår 2023


FORTÆLLERSKENS ÅRSHJUL

Cyklisk skriveforløb for kvinder
Nye deltagere starter den 1. marts 2023

Pris pr. kvartal
DKK 650,-

Pris / årskort
DKK 2200,-

Betaling sker via MobilePay 29476483 eller bankoverførsel. Du modtager altid en bekræftelse med faktura ved tilmelding.

Du kan løbende tilmelde dig Fortællerskens Årshjul. Dit kursus starter den 1. i måneden som du ønsker.

TILMELDING FORTÆLLERSKENS ÅRSHJUL


FORTÆLLERSKEN PENNENS KRAFT (Forår)
Holdstart den 20. marts 2023
Online skrivekursus for kvinder
Pris DKK 2700,-

Ravnerabat ved tilmelding senest den 20. februar 2023
Pris DKK 2500,-

Varighed 4 måneder

TILMELDING FORTÆLLERSKEN, PENNENS KRAFT

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: