Bag det tilsyneladende

Your intuition will never fail you, if you listen to it in the still of the night.

Så vågner man en morgen i en ny historie. Alting er som det plejer at være og alligevel er noget sket. Noget er forandret. Nogen er forandret. Det er som om et filter er blevet fjernet og jeg kan se med nye øjne. Et fint lag frost ligger som et mælkehvidt skær over landskabet. En ny begyndelse midt i et kapitel. Eller? Alting er tilsyneladende.

Jeg er vågnet i en ny historie. For det er den historie, jeg fortæller om verden, jeg lever i. Den historie former mit liv. Det jeg tror på. Det jeg ved. I ugevis har jeg mediteret flittigt og øvet mig på at betragte tankerne og det filter, de skaber mellem mig og livet. Jeg har set og mærket, hvad det gør ved mig og følelsesmæssigt gennemlevet frygtelige scenarier. Nu er filteret væk og jeg misser med øjnene mod morgenlyset og frosten, som smelter og forsvinder, mens jeg står dér og ser. Bag det tilsyneladende, som Ravnen har forsøgt at lære mig.

“Jeg ved ikke helt, om jeg forstår det” … Hun ler kort, et hæst grin.

”Du skal ikke forstå det med sindet. Du skal forstå det med hjertet.”

I samme sekund dæmrer det og et gardin bliver trukket til side. Forståelsen findes i hver eneste celle. Hjertet ved. Og er det da ikke med hjertet, at jeg ser denne morgen, frosten, solsorten og fasanen, som er på morgenvandring i min indkørsel? Ravnen skriger og flyver væk fra min synsvinkel, men jeg ved at hun aldrig helt er forsvundet.

”Du ser mig, når du ser mig” siger hun og det gør jeg. Jeg ser. Nu uden filter.

* * *

Sådan var ordene og oplevelsen tidligt i morges. Det er lidt senere nu og inden jeg skriver videre og fortæller dig om en samtale, jeg havde med Ravnen forleden dag, vil jeg lige lave mig en frisk kop kaffe.

Follow the Raven

Du kommer flyvende som en brise, der udvikler sig til vind. Træerne danser til dine toner, lyden af dine vingeslag. Og hvem skulle have troet, at det ville være sød musik for mine ører?

Du lander, rammer skrivebordet fra en perfekt vinkel, du har gjort det så mange gange før. Det er din plads lige dér i lyset fra vinduet. Det er gråvejr i dag, tunge skyer sejler forbi som himmelskibe. Jeg har lavet te efter løbeturen og skulle lige til at skrive videre på den roman, jeg skriver for sjov og i al hemmelighed, da du gør din entré.

Jeg ser op og smiler, jeg er altid glad for at se dig. Du nikker og klikker med næbet. Ser granskende på mig, som om du vil undersøge noget. Et par hoppende skridt nærmere, så tæt har vi ikke været før. Dine øjne viger ikke fra mit ansigt og jeg bliver lidt forlegen.

”Hvad skylder jeg æren, Ravn?”

”Jeg er kommet for at ønske dig en god maj.” Det ser ud som om du smiler. ”Og så tænker jeg, at det var på tide, at vi har en samtale om fortællingen bag tankerne. Jeg ved jo, at du har bøvlet lidt med det på sidste.”

”Bøvlet?” Jeg bryder ud i latter, den kommer bag på mig. Latteren. Og det gør godt at grine. ”Ja, det kan man vist godt kalde det. Jeg har i den grad haft lejlighed til at observere, hvordan mine tanker ofte serverer en helt anden historie end den, der bygger på sandheden. Mine tanker er fuld af dramatik. Det er som om, at de gerne vil skabe et plot, der får mig til at skælve.”

Hun nikker eftertænksomt.

”Det er en gave, at du har set det. Selvom jeg ved, at det har været hårdt. For flere gang faldt du i med begge ben og lod dig rive med. Som en lavine tog tankerne med dig på tur og serverede en fortælling, der fik både krop og sjæl til at skælve. Det kan tankerne nemlig. Ofte dypper de pennen i frygt og bekymringer og det er så let at ryge med. Tror vi på tankerne, er vi ilde stedt.”

”Det kan jeg skrive under på. Men Ravn, let er det jo ikke. Jeg har opdaget, at jeg er vant til at føje tanker og tro på deres fortællinger. Det svære er at stoppe lavinen og stige af det tog, der kører fluks i afgrunden.”

Fortællingen bag tankerne

”Naturligvis er det svært. Og det er her, at fortællingen bag tankerne skal kunne ses og mærkes. Ofte er du nødt til at skrive den, det ved du. Forankre dig i nuet og via din intention at beslutte dig for, at du vil lade den skrives. Du må blive stille, du må lytte og blidt føre pennen over papiret, når du hører sjælens sang. Senere må du vende tilbage til den historie, når tankerne tager over og frygten banker på. Stoppe tankerne og huske på, at der findes en anden fortælling. Den bor bag tankerne, ja du kan faktisk forestille dig tankerne og frygten som et slags filter mellem dig og den egentlige fortælling. ”

”Hvordan fjerner man så filteret? Hvad er din erfaring, Ravn?”

Hun ler sit skingre rrrååå. Lyset spiller i fjerene og de sorte øjne lyner. Jeg har åbenbart sagt noget sjovt.

Lær at betragte tankerne for hvad de er

”Filteret. Du ser længere end det. Du har en intention og derfor lærer du at betragte tankerne, for hvad de er. Ofte er de frygtsomme, beskæftigede med alt det, der kan gå galt og de serverer fortællinger, som gør ondt. Hvad handler det så om? Kontrol? Vi vil så gerne vide besked og det kan være svært at tackle usikkerheden. Men livet må leves uden livrem og seler. Så du ser. Du vælger ikke at beskæftige dig med tankernes historier og sølle versioner af sandheden. Du ved, at de er skabt af frygt. Du ser og du vælger at tro på, hvad du ser. Fortællingen bag tankerne. Sjælens sang.”

Jeg sukker dybt og drikker af min te. Den er blød, teen, grøn og hvid te med mynte og citrongræs. Samtidig smager jeg på det, Ravn fortalte mig og lader det synke ind. Noget i mig ved, at hun har ret. Der findes fortællinger bag tankerne, som vi må vælge at tro på og forbinde os til. Se ud over det tilsyneladende.

Jeg retter blikket mod vinduet og lader det søge videre ud. Får øje på en hare på marken. Ser træerne danse i skellet og skyerne sejle over himlen. Et par regndråber rammer vinduet og glider stille ned af glasset. Ravn tripper lidt på bordet, ser på mig og nikker bekræftende. Der er ikke mere at sige lige nu. Hun tager afsked, det sker som altid uden stor ståhej.

”Du ser mig, når du ser mig” siger hun og flyver tilbage, hvor hun kom fra.

Der findes et filter mellem dig og sandheden

Hvor kom jeg fra? Og hvor er jeg på vej hen? Jeg stiller spørgsmålene på papiret uden at forsøge at besvare dem. Endnu en hare løber over marken, det grønne korn bølger som havet. Det er maj og maj ejer ingen. Heller ikke tankerne.

Der findes et filter mellem dig og sandheden, som du må lære at fjerne. Tankerne skaber det filter. Dyppet i frygt og bekymringer fører tankerne den pen, der kan skabe din virkelighed, selvom den er baseret på en løgn. En løgn, som gør dig angst og fylder dit liv med bekymring. Jeg kan ikke undsige mig for at have levet en del af mit liv på den måde, men det er slut nu. Det har jeg besluttet mig for. Jeg har en intention.

Filteret fjerner vi, når vi lærer at betragte tankerne for hvad de er og acceptere dem uden at kæmpe med dem. Vi ser, hvad de gør og hvor de vil hen. Vi observerer, men vi lader os ikke gribe af deres univers. For mig er tankerne som bølgerne, der skyller ind fra havet, beruser stranden og glider ud igen. De rammer mine nøgne fødder, men de får ikke skovlen under mig. Hvis jeg vil, kan jeg træde et skridt tilbage. Trække vejret dybt. Og forankre mig i den fortælling, der findes bag filteret. Bag tankerne, frygt og bekymring.

Bag det tilsyneladende.

Between Stories 3

Between Stories

er mit nye eSkrivekursus for kvinder på livets tærskler. Her får du rig mulighed for at dyppe pennen i den egentlige historie, det, der er din sjæls sandhed. Forankret i sommerens energi og i et godgørende skriverum, du skaber til dig selv, bliver du inspireret og kærligt led på vej.

Between Stories starter 15. maj
Varighed: 8 uger
Pris DKK 750, – for 8 ugers deltagelse

Hver uge sit tema

Hver uge har sit tema, som du fordyber dig i og skriveafsæt og øvelser giver dig døråbninger og veje til at skrive dig igennem alt det, du ikke kan tænke dig til.

Du finder ro og retning og er du et sted på din rejse, hvor noget gammelt er forbi og det nye endnu ikke er begyndt, vil du opleve at det at sætte ord på har en healende effekt. Det giver ro i sjælen. Du lærer at sætte pris på tærskler og mellemrum og du tager imod de fortællinger, der danser her.

Honour the space between no longer and not yet.
– Nancy Levin –

Between Stories er skabt på baggrund af min egen erfaring med tærskler og mellemrum og er det forløb, jeg ville ønske, jeg havde haft til rådighed, dengang jeg for nogle somre siden var strandet på en tærskel. Mit tog var endnu ikke kørt til perron. Det var ventetid, men helt instinktivt gjorde jeg noget, der nu er blevet min foretrukne måde at forankre mig i nuet på. Jeg skrev. Jeg tog imod digte og fortællinger og lod historiemedicinen give mig det, jeg savnede i en udfordrende tid.

Nu har jeg lavet et eSkrivekursus som ærer livets tærskler og som giver dig som deltager inspiration til at gå et spadestik dybere og dyppe pennen lige dér, hvor sandheden findes. I dit hjerte.

Between Stories erstatter Sommercirklen i år

Hvorfor? Fordi jeg gennem de senere år og gennem mit arbejde har opdaget, at mange af de kvinder, som kommer for at skrive fra sjæl og hjerte, virkelig har brug for at skabe sig et kærligt indre rum, hvor intention er at lytte dybt til det, der rører sig bag tankerne og det tilsyneladende. Og paradoksalt nok er der endnu mere brug for sådanne rum om sommeren, som er en lys og udadvendt tid.

I Between Stories skal du således ikke forholde dig til andre, deres proces, ord og fortællinger. Du dedikerer din tid til dig selv og skænker dig selv den kærlige opmærksomhed, din sjæl længes efter.

Between Stories kan derfor være med til at skabe balance i din sommer og give dig det indre fokus, du som introvert også har brug for. Og nej, selvfølgelig behøver du på ingen måde at være introvert for at være med, du skal blot have lyst til at tilbringe lidt tid alene og skriverejse på egen hånd.

Skriverejsen i Between Stories starter den 15. maj og varer 8 uger.

Hver uge får du et ugebrev med spørgsmål, skriveafsæt og øvelser. Når du har modtaget brevet, kan du med fordel logge off og tage forløbet med dig. Holde en pause fra den elektroniske verden og give dig selv en sommer gjort af dug og fordybelse. Du kan tage forløbet med på ferie eller ud i naturen.

Du får direkte erfaring med den kreative proces

Gennem forløbet får du direkte erfaring med den kreative proces og mange af stationerne på skriverejsen. Som en ægte pilgrimsrejsende skriver du dig gennem mange forskellige slags landskaber og lærer dig selv at kende i processen, som på ingen måde er lineær.

Tema, spørgsmål til refleksion og inspirerende skriveafsæt og øvelser

I forløbet får du som deltager spørgsmål til refleksion, der kan hjælpe dig i din proces. Du får mulighed for at dyppe pennen i det, der rører sig uanset hvad det handler om for dig. Du skærper din intuition og din evne til at lytte.

Hver uge har et særligt tema, som du fordyber dig i og hver uge byder på skriveafsæt og en tur ud. Naturen og den naturlige cyklus spiller en stor rolle i Between Stories.

Du booster din skriveglæde og oplever magien i fortællingens kraft.

Det koster kun 750,- kr. at være med. Rejsen starter den 15. maj og der er endnu ledige pladser.

Du finder invitation og detaljer i linket her, tilmelding sker til skrivehuset@gmail.com.

Skrives vi ved?

Kærlig hilsen
Lene

Typewriter

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: