Stationerne på skriverejsen

Kender du stationerne på skriverejsen? Har du været på dem, rejst mellem dem og lært dig selv at kende på rejsen? Har du ventet på perroner, hvor dit tog endnu ikke var kommet og hvor skinnerne henlå i dis og usigtbarhed?

Jeg plejer at sige til kvinderne, som er i forløb og på skriverejse hos mig: Lær alle stationerne på skriverejsen at kende. Vi rejser i al slags vejr og ankommer til mange forskellige stationer. Betragt dem, mærk dem og skriv om dem. Giv dem gerne navne, så du kan genkende dem igen og læse dine egne beskrivelse af de steder, for de samme stationer vil dukke op på skriverejsen igen og igen. Tomrummet. Tærsklerne. Og når vi lægger dommen væk og rejser i nysgerrighed og undren, opstår et vakuum hvor vi kan være i accept og forankre os. Som fortællerske og som skriverejsende.

Hold øje med den proces, du gennemgår for at få resultatet

Joyce DiDonato, som underviser i Master Class Opera i Carnegie Hall siger følgende om processen og det er faktisk samme slags proces, uanset om det handler om opera, skrivning, maling eller andre kreative processer:

Don’t recreate what just worked. Don’t redo what you just did because it worked. Instead, analyse the process you went through to create the result. If you go for the result, it ain’t gonna work. Well it might, but that’s just luck. Focus on the process.

Det samme gælder, når vi skriver, skaber og får kontakt med sjæl, hjerte og fine fortællinger lander på vores papir. Når visdom flyder fra rislende kilder. Når vi pludselig er i flow og nærmest bare skal tage imod. Yes! Der var den jo, den sidder lige i skabet. Men hvordan skete det? Hvordan nåede jeg frem til det resultat? Hvad gjorde jeg for at tillade, at det kunne ske?

Processen er essentiel. Hold øje med, hvad der sker og betragt dig selv i processen og det arbejde, du gør. Her er øvelsen selvfølgelig et must.

Skriv rejsedagbog

I alle forløb, jeg tilbyder, inviterer jeg dig til at skrive rejsedagbog. Skriverejsen beriges, når vi skriver rejsedagbog og fortæller os selv om alle stationerne på skriverejsen.

Getting it right is not as important as paying attention to what and how you are learning

siger Loren Cruden og det er helt sandt. Hvad lærer du? Hvilke gaver er dér at hente? Fokuser på processen og lad på forhånd ved at udelukke noget. Rejs i nysgerrighed gennem ordene og lad det folde sig ud, som du ikke kan tænke dig til. Der er mange gaver at hente.

Når vi lærer at holde øje med os selv i processen, når vi betrager, bevidner og forholder os nysgerrige og ikke-dømmende, sker der noget. Vi bliver bevidste om kreativitetens ebbe og flod, naturens rytmer og vores egen dans og deltagelse.

Når vi er nødt til at stige af toget

Det er ikke altid, at vi kan blive ombord å toget, så vi må stige af og lade toget køre. Det var ikke længere vores tog. Nu er vi ankommet til en øde perron og det eneste, vi kan se, er en stor ventesal og et rungende tomrum. Her bliver vi blidt kaldt til at vente og tør vi blive på det sted med os selv i tillid til, at et nyt tog snart vil køre til perron og tør vi lytte til stilheden og det, der kalder os indad, bliver vi beriget. Mens vi venter, kan vi bruge tid på at betragte os selv i tomrummet, vi kan beskrive det og skrive om det. Uden at ønske os det anderledes. Venteværelser og tærskler har deres helt egne fortællinger.

Kærlig hilsen
Lene

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: