Efterårsdag

Det blev en fin dag. En efterårsdag med sol fra morgenstunden og et løfte fra krager og glenter. Fortællinger vil lande, berige og berøre. Og sådan er det som regel med fortællingerne, de finder os og lander så fint, når vi har skabt rum og gjort os åbne og modtagelige.

Jeg holdt intuitiv skriveworkshop i går, den sidste i denne omgang. Et lidt vemodigt farvel til en skriveworkshop, som jeg har holdt i min stue siden jeg startede i 2015. Mange kvinder har siddet omkring bordet her, hvor solen nu skinner gennem vinduet og en brise med duft af høst finder samme vej. Det er altid en rørende oplevelse at få lov til at opleve kvinder folde sig ud som skrivende fortællerske og langt de fleste har det i sig. Ja, det er som en af deltagerne engang sagde:

Alle kvinder kan jo skrive!

I går var ingen undtagelse og både stemmer og fortællinger blev mere markante og kraftfulde efterhånden som dagen skred frem. Vi skal som regel lige skrive os varme og lade trygheden i rummet fylde os. Så kommer tilliden og lysten til at udforske og lege. Så formen stemmen sig og sjælen får lyd. Fortællingerne er stærke og livgivende. Det er historiemedicin af bedste skuffe.

Men hvorfor give slip på noget, som virker og er godt? Jo ser du, jeg har efter fire år lyst til at tage skriveworkshoppen ud af huset og prøve noget anderledes og nyt. Andre omgivelser og steder, men selvfølgelig hvor er der også er en særlig energi. Og faktisk modtog jeg en invitation allerede i går, som jeg virkelig har lyst til at forfølge. Bliver det til noget, bliver det et skriveretreat. På en ø.

De sidste kvinder kørte af sted, jeg så dem forsvinde i støvet op af vejen. Solen brød frem på himlen og sang. Farvel, det var en god tid, nu giver jeg det til vinden og lader nyt opstå gennem efteråret og vinteren. Der står en kvinde på marken med hænderne foldet og hårblæst i vinden, hun nynner og siger tak.

Efterår

Det sidste skriveafsæt, som kvinderne skrev fra i går, handlede om efteråret. Efterår. Elementet er vand. Retningen er vest. Tidspunkt på dagen er solnedgang og tusmørke. Tidspunkt på året er efterårsjævndøgn.

Årshjulet og den naturlige cyklus spiller en stor rolle på mine eSkrivekurser for kvinder. Når vi forankrer os i årshjulet og lader årstidens energi være det blæk, vi skriver med, sker der noget magisk. Vi bliver nærværende og falder til ro. Og i øvrigt har hver årstid sine helt egne fortællinger. Det oplevede vi i går på skriveworkshoppen og det vil vi opleve, når næste eSkrivekursus starter sidst i oktober.

Næste eSkrivekursus er Vintercirklen, den indre rejse, som starter den 23. oktober. Der er ravnerabat at hente ved tilmelding senest den 28. september.

Du finder en liste over efterårets og vinterens online skrivekurser herunder.

Naturen og dens væsener

En af kvinderne hørte uglen i går. Den svarede hende, da hun fløjtede i et græsstrå. Kvinderne var ude at gå efter frokost og for at finde en skat, som de senere skulle bruge i en skriveopgave. Den kvinde, som fik var af uglen, valgte vinden og det kom der én fin fortælling ud af, hvor uglen selvfølgelig fløj ind og var med.

Uglen. Eventyret. At bruge naturen og dens væsener i fortællinger og invitere dem med ind i skriverummet og tage dem med på råd. Det gør vi også i høj grad på mine online skrivekurser, ikke mindst i Fortællersken, hvor du møder dit fortællerske-kraftdyr, som følger dig i forløbet.

Sharon Blackie skriver om hjælperne i sin bog ”If Women Rose Rooted”:

“We all need allies to help us on our journey. Our European folk and fairy tales are full of them and many come in human form. There are human allies for sure, but for women especially so many of our allies in the old stories are animals.

In Celtic mythology there is an especially close affinity between animal and women. Women are not just helped by animals; they are accompanied by them and often take on their form. This is the real importance of animal allies in our native traditions; that by understanding what it is to become an animal, we participate in an ancient form of knowledge, a knowledge of the body and the senses rather than merely of the intellect. Animals are teachers and more often than not, it is women who mediate their teachings.”

Hvor kommer de fra?

Hvor kommer de fra, hjælperne, som vi påkalder os gennem fortællingens kraft og som træder frem og viser os vej? Nogle af os har været på trommerejse, vi har mødt vores kraftdyr og ved, at vi kan søge hjælp og visdom gennem vores hjælpere her, vi bliver undervist, men det samme kan ske i fortællingerne, som vi skriver.

Den mystiske kraft

Måske er det den mystiske kraft, som vi gennem skriverejsen skaber forbindelse til og som gennem ord og fortællinger gør os opmærksom på, hvem vi er og hvad vi savner i vores liv for at blive hele og levende kvinder? De skønne fortællinger, som ikke forklarer, men som viser os vej ved hjælp af de væsener, dyr eller mennesker, som på forunderlig vis dukker op undervejs.

Det rytmiske flow, forbindelsen til jorden. Den guddommelige kraft så stærk som bølgerne, så mægtig som bjergene, så vild som den mest ufremkommelige jungle og så mystisk og dragende som månelyset. Så skinnende som solen. Den sol, som før badede min skriveplads i lys og varme og inviterede mig til at tage plads. En hellig kraft, som har været indestængt i århundrede, men som er klar til at vågne og som gerne vækkes på skriverejsen og via fortællingens kraft.

Og så bliver den os skænket. Historiemedicinen. I fine doser, som passer nøjagtigt til os.

Jeg ønsker dig en fin dag og rejse videre ind i efteråret.

Kærlig hilsen
Lene

Skrivekurser workshops 2019 og 20

Vintercirklen

Vintercirklen, den indre rejse
eSkrivekursus for kvinder i pagt med årshjulet
Starter 23. oktober 2019 – varighed 14 uger

Dér er særlige tidspunkter i livet og på året, hvor vi i endnu højere grad kaldes til at lytte til sjælens stemme og sang. Vinteren er et af de tidspunkter.

Vintercirklen, den indre rejse, er en hyldest til vinteren, mørkets gave og det sjælearbejde, vi kan gøre via vores ord.

Oplev magien i fortællingens kraft og sæt din skrivelængsel fri i et vinter-skriveforløb for sjæl og hjerte.

Klik her eller på billedet ovenfor for invitation og detaljer

Tilmelding til Vintercirklen, den indre rejse – eSkrivekursus

Fortællersken

Fortællersken I – online skrivekursus 
for kvinder med skrivelyst og længsel
Starter den 9. januar 2020 – varighed 4 måneder

Fortællersken vil skænke dig et solidt fundament at skrive og fortælle historier fra. Du lærer om både intentionens og fortællingens kraft, disciplin, magi og hvordan vi kan skrive os gennem det, der står i vejen.

Her opløser vi skriveblokering, fordi vi ikke længere lader os bremse af frygt, modstand og indre censor. Jeg viser dig hvordan.

Du øver dig på at skrive fra sjæl og hjerte og lærer, at leg, lytning og øvelse skaber helt særlige åbninger. Du får en grundlæggende og givende introduktion til intuitiv skrivning.

Klik her eller på billedet ovenfor for invitation og detaljer.

TILMELDING TIL FORTÆLLERSKEN I – Start 09.01.20

Fortællersken II - Eventyret

Fortællersken II Eventyret – online skrivekursus 
for kvinder med skrivelyst og længsel
Starter den 15. januar 2020 – varighed 4 måneder

Fortællersken II er en selvstændig fortsættelse af Fortællersken. Her kommer det til at handle om eventyr og om helt bevidst at invitere eventyr og dets symbolik ind i skriveprocessen.

Du kan være med som fortsættelse på Fortællersken I, hvilket vil sige, at du har været med i Fortællersken mindst én gang, men er du skriverejsende på egen hånd og har du allerede den fornødne bundklang som fortællerske, så kan du selvfølgelig springe direkte ind i FORTÆLLERSKEN II og byde eventyr og fortællinger op til dans.

Et eventyr er en fiktiv historie som ofte har folkloristiske karakterer så som feer, hekse, elverfolk, trolde, kæmper og talende dyr. De har deres tradition i de mundtlige fortællinger, men på Fortællersken II fremkalder vi eventyrerne ved at skrive intuitivt og trække på den kilde, der allerede findes i os.

Selvom du ikke har prøvet det før, vil du sandsynligvis opleve, at eventyret ligger gemt i dig og bare venter på at blive fremkaldt.

Eventyret hjælper os på vej. Det viser os udveje og åbner op for nye veje og måder at anskue situationer på. Det fortæller os bl.a., at vi skal være os selv, at vi skal turde ikke at vide og vove vildnisset. Det er essentielt at fare vild både i eventyret og i den første kreative fase.

Klik her eller på billedet ovenfor for invitation og detaljer.

TILMELDING TIL FORTÆLLERSKEN II – EVENTYRET – Start 15.01.20

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: