Tranesang

Dér står hun med hemmeligheden i månens sidste lys. Dag afløser nat og vi mødes i et glimt af lykke. Et strejf af noget andet, et kærtegn og en stemme, der hvisker kom. Nu skal du bare høre.

Det er hende, Tranen, på ét ben i vandet, tålmodighed og årvågen som få. Afslappet i krop og sjæl kan hun stå dér i timevis uden at vakle.

”Lad det, der skal komme, komme” synger hun, ”lad det, der skal gå, gå.”

Måske er det mig, hun synger om, for jeg kommer nærmere, mine ben går helt af sig selv. Så længe jeg ikke stritter imod. Noget i mig ved. Og sådan er det også med de fortællinger, som skrives intuitivt, de ved bare bedst. Lyt og de vil føre dig på vej. De er bærere af gode hemmeligheder og bedst er det ikke at stritte imod.

”Jeg ved det” siger hun, ”det er et dybtliggende instinkt. Du er blevet budt så meget, der slet ikke passede til det inderligt vilde i din sjæl. Andres antagelser og fejltagelser blev forhindringer på din vej, du snublede i sko, der var for trange. Du kendte ikke dit værd og lod dig nøje. En lunken pleaser kom til syne. Shape-shifteren antog mange skikkelse og prøvede sig frem. Først den ene maske, så den anden. Fandt ud af, at hun var god til at lade som om og fortalte sig selv, at hun nok ikke fortjente lykken.”

”Prisen for kærlighed og accept var høj og hun glemte, hvem hun var. Kvinden, som gjorde sit bedste for at passe ind i en verden, der skræmte hende og gjorde ked. Hun var fisken, der skulle forsøge at klatre i træer. Forkert. Malplaceret.”

”Kun når hun færdes alene i skoven, tæt på træerne og i naturen, ved havet og med hundene, fandt hun en flig af sit sande selv. Lykkelig for en stund. Dansende i stjålne øjeblikke.”

Tranen rømmer sig og fortsætter.

”Men nu har piben fået en anden lyd, andre toner kalder.”

”Er det da hemmeligheden?” spørger jeg og hun ler. Kort.

”Næh, alt det ved du jo godt, det er en del af din fortælling. Men en del, som nu er rustet, en halespids, der må klippes. Afskallet ham. Nu kan du trygt følge din sjæls dybe kald, for det er den eneste tryghed, du får. Det er hemmeligheden. Tag den til dig, accepter det og alt det, der var skjult i mørket, vil forvandles til kærlighedslys. ”

Tranen taler langsomt, ordene har en fin klang, næsten som en sang. Jeg smiler. Det er jo en sang! Og som jeg står der foran hende og natten forvandles til dag, forvandles jeg til hende. Den kvinde. Jeg har længtes. Efter. Dér er hun. Jeg er hende.

Og Tranen kalder mig frem til vandet, hvor jeg kan spejle mig og se. Her får jeg øje på laksen og kløver i buskadset, årstider smelter sammen og tiden går i stå. Nøgleord svømmer som fisk, de behøver ikke at klatre i træer, for de er hjemme i vandets element.

”Visdom. Helbred. Lykke og Glæde. Det er den gave, jeg vil skænke dig nu. Den er tilgængelig for dig, men kun hvis du med hånden på hjertet lover mig én ting: At være tro mod dig selv og din sjæl. I tykt og tyndt, i medgang og i modgang. Din egen bedste ven.”

Lene Frandsen, Fra min egen skriverejse ©
29. december 2021

FORTÆLLERSKEN II, EVENTYRET

Den 1. februar 2022 starter et nyt hold af Fortællersken II, Eventyret. Et online skriveforløb for kvinder, som jeg brugte det meste af 2019 på at udvikle. Det er en selvstændig fortsættelse af Fortællersken I og her er der er en særlig ingrediens, vi skal gøre brug af. Eventyret.

Flere hold har allerede skrevet sig ind ved hjælp af eventyrets kraft og jeg har fået super fine tilbagemeldinger. Eventyrets kraft kan noget særligt.

Du skriver intuitivt, men får din helt egen værktøjskasse

Selvom vi skriver intuitivt og lader eventyret folde sig ud undervejs, er det skønt have en værktøjskasse fuld af remedier, som kan bruges i processen. Og ingen tvivl om, at du også selv vil finde og opfinde værktøjer og magiske formler undervejs.

Jeg sørger for, at du bliver klædt på til at skrive eventyr. Du bliver introduceret for forskellige remedier og ingredienser, som du kan bruge, når du skriver og lader eventyrerne folde sig ud.

Leg dig på vej

Leg og det legende element er en essentiel ingrediens, når vi ønsker at boltre os med eventyret. Derfor er det en fordel, hvis du har god kontakt til din indre pige eller ønsker at få det. Vi må vove at tage det første skridt, men selvom du tøver og vakler lidt, så får du også her en måde at komme af sted på. Du øver dig på at tage springet og opdager, at frygten hører med.

Ægte mod er ikke tappet for frygt, ægte mod er at gøre noget alligevel, selvom frygten bider i hælene. Eller som Astrid Lindgren sagde det i Brødrene Løvehjerte:

”Nogle gange må man gøre ting, også selv om det er farligt.
Ellers er man ikke et menneske, men bare en lille lort.”

Red heart shaped tree

Historiens hjerteslag

Vidste du, at enhver fortælling og eventyr har et hjerteslag? Og at du ved at finde rytmen i hjerteslaget kan finde ind til historiens kerne

Det kan være svært at definere en historie eller et eventyr med bare ét ord. Men hvis du lytter til hjerteslaget af dit eventyr, kan du ganske sikkert fornemme det. Historiens puls kan være en følelse, f.eks. frygt, generthed, mod, selvtillid, glæde …

Ved blot at udskifte ordet med et andet, kan du faktisk genfortælle historien/eventyret ved at bruge et sprog, der aspirerer til frygt, generthed, mod, selvtillid eller glæde.

Derfor er det en god ide at dit eventyr tager udgangspunkt i egne følelser. Følelser, du kender og som du mærker eller har mærket på en stærk måde. Uanset om eventyret handler om dig selv eller du skaber en fiktiv karakter, er følelser et godt udgangspunkt for eventyret.

Læring og intuitiv skrivning

Det skal vi også lege med i Fortællersken II, som byder på et godt mix af både læring og intuitiv skrivning. For det handler ikke om at tilegne sig intellektuel viden om eventyrskrivning, snarere er det en rejse, hvor vi med få men gode værktøjer giver os selv lov til at danse frit og lade eventyrerne skrive os.

Kalder eventyret og den intuitive skrivning? Så husk at du får ravnerabat ved tilmelding senest den 5. januar 2022. Se mere herunder:

Fortællersken II – Eventyret

Online skrivecirkelforløb for kvinder
Nyt hold starter den 1. februar 2022
Varighed 4 måneder

En eventyrrejse i 4. dele

 1. Heltindens Rejse
 2. Heksens Univers
 3. Eventyrets arketyper
 4. Hverdagsmagi

Kom, lad mig invitere dig med på skriverejse ind i et magisk univers af fortællinger og eventyr. Kom, fat din pen og åbn din skrivebog, lad din længsel føre dig på vej.

Du får introduktion til intuitiv skrivning med eventyret som drivkraft og oplever magien i fortællingens kraft.

Fortællersken II er et online skrivekursus i rækken af Fortællerske skrivekurser.
Her inviterer vi eventyrets kraft ind i skriveprocessen.

Der var engang

Der var engang en kvinde. En modig og skriveglad kvinde fuld af længsel efter at folde sin sande sjæl ud og lade dens fortællinger skrive. En kvinde, som helt instinktivt have en forståelse af, at eventyrets kraft kunne hjælpe hende med den intention. At eventyret ville skænke hende helt særlige værktøjer som hun også kunne bruge på sin livsrejse.

Og lige her starter eventyret i Fortællersken II.

Vov at fare vild

I eventyrerne er det vigtigt at lytte til, hvad der kalder på dig. Og som Joseph Campbell, forfatter og professor i mytologi, har lært os handler det om at kaste sig ud i det. Begiv dig af sted, fortab dig og far gerne vild.

“Midt i skoven findes der en lysning, som kun kan opdages af den, der er faret vild.”
– Tomas Tranströmer –

En rejse ind i eventyrets verden

Mød dig selv i naturen, gennemgå en transformation, sig farvel til noget eller nogen, gøre et offer, mød en mystisk fremmed og gerne et dyr, som selvfølgelig kan tale og hjælpe dig på din vej.

Gå igennem ild og vand, gennemfør en prøve, overskrid en grænse. Og find det, du søger, om det er en praktisk løsning på et problem eller en forvandling, velsignelse eller krukke med guld. Uanset hvad, bringer du noget med dig tilbage.

Hvad kan eventyret

At fortælle en historie eller et eventyr trænger gennem skjold og barrierer. Det bryder mure ned og åbner hjerter. Fortællingerne løfter os op på et andet niveau og tager os et pennedyp dybere. De skænker os et anderledes perspektiv og helt andre briller.

Selvom du ikke har prøvet det før, vil du sandsynligvis opleve, at eventyret ligger gemt i dig og bare venter på at blive fremkaldt.

Fortællersken II, Eventyret er delt op i 4. kapitler. Her får du inspiration, læring og værktøjer til at skrive dine egne eventyr.

Heltindens Rejse

I Heltindens Rejse kaster du dig ud i det. Du lærer om de 3 faser på Heltindens Rejse og skriver dig ind, mens du sætter din egen heltinde fri. Du lytter til eventyrets hjerteslag og hvordan du kan bruge de store følelser til at guide dit eventyr på vej.

Heksens Univers

I Heksens Univers lærer du heksen at kende på en ny måde. I eventyret er heksen ofte en personificering af det onde.

Men hvad nu hvis det at være heks i virkeligheden er noget positivt og kraftfuldt for en kvinde ikke mindst, når hun bliver ældre. Og hvad nu hvis du kan finde nogle af de kræfter og magiske evner frem i dig selv, som du kan modellere og gøre til dine egne?

Du lærer om eventyrets struktur og hvordan du kan bygge bro mellem sektionerne og føre din fortælling videre. Du får forståelse af eventyrets krisepunkt (point of crisis) og så lærer du heksens Book of Shadows at kende, hvis du da ikke allerede gør det.

Eventyrets arketyper

Eventyr er fulde af arketyper. Det går vi på opdagelse i i 3. del af Fortællersken II.

Her handler det også om skyggen, for vi ved ofte instinktivt, at vi selv rummer alle delene i eventyrerne og er alle de karakterer, vi skriver om. På den måde kan vi få stort udbytte af og blive overrasket over at lære flere (nye) sider af os selv at kende, sider som måske tidligere har gemt sig i skyggen. I Fortællersken II lader vi skyggerne danse.

Det er ikke et studie i arketyper, men du får lejlighed til intuitivt at skrive nogle af arketyperne ind i dine eventyr. Til det får du ledetråde, nøgleord og andre remedier og igen er legen og eventyret den afgørende faktor.

Hverdagsmagi

Sidste kapitel i Fortællersken II handler om hverdagsmagi.

Her får du lejlighed til at afprøve og teste noget af alt det, du har skrevet og lært i de forgangne måneder. Du samler op og får øje på budskaber og ledetråde. Du opdager, hvordan magien findes i hverdagen og leger lidt med, hvordan du helt bevidst kan implementere magien i din hverdag.

Fortællersken II – Eventyret

Selvom der er masser af læring i Fortællersken II, Eventyret, er det stadig en intuitiv skriverejse. VI fremkalder eventyrerne ved at skrive intuitivt og trække på den kilde, der allerede findes i os.

Eventyr handler typisk om dyr, hekse, trolde, heltinder i alle afskygninger, vise kvinder og mænd, dronninger, konger, prinser og prinsesser og når du begynder at lege med det og skrive dig ind, vil du opleve at alle skikkelserne bor i dig selv nærmest som indbyggede karakterer.

Resten vil vise sig undervejs og på den måde er Fortællersken II forløbet sit eget eventyr.

Det er vigtigt at vide, at eventyret ikke går uden om livets genvordigheder, problemer og mørke sider. Tværtimod. Eventyret favner det hele og byder både lys og mørke velkommen. Også her skriver vi i livet. Men fordi eventyret ofte er sprængfyldt med symboler, er det let for de fleste at tune ind på deres kraft og bruge den aktivt i fortællinger og historier.

Fantasi og forestillingsevne

Du kan bruge eventyr og fortællinger til at arbejde med din psyke og forstå, hvad som virkelig giver energi og tænder dig. Eventyrerne kan på magisk vis hjælpe dig med at komme af med dårlige vaner, at overkomme forhindringer og springe ud i lyset, som den du er. Du kan med andre ord skrive dig på vej og bruge eventyrets kraft som kime til både skriveglæde, personlig udvikling og magi. Kun fantasien sætter grænser.

Og jeg kan love dig en ting. Din forestillingsevne er en del af gaven og det er blandt andet den, der gør rejsen gennem ord og fortællinger så kraftfuld. At vi kan se det for os skrive os ind, færdes i indre landskaber, mærke, sanse, se og føle. At vi kan sætte ord på og lade ordens kraft og energi lede os på vej. Det gør vi så fint gennem eventyr.

Dit helt eget survival-kit

Fortællersken II – Eventyret vil skænke dig en lidt mere struktureret tilgang til at skrive og skabe fortællinger. Du vil lære at bygge din fortælling op og du vil udvikle dit helt eget survival-kit med skriveværktøjer og remedier, du kan benytte dig af i din skriveproces.

Som deltager i Fortællersken II får du

 • Månedlige skriveopgaver og afsæt udformet i en smuk og inspirerende PDF-fil. Du får 4 skrivebreve med skriveafsæt, øvelser, læring og inspiration, som udsendes hver måned i de 4 måneder, forløbet varer. Alt foregår skriftligt, der er ingen videoer eller online sessioner.
 • Inspiration og skrivende input fra mig som skrivemor og skriveguide i bjergene. Jeg bevidner din skriveproces og udfoldelse som Fortællerske i eventyrets verden og deler af viden, visdom og inspiration undervejs. Det gør jeg såvel i månedsbrevene som i Fortællerskens hemmelige rum på Facebook, hvor vi deler af eventyr, proces og fortællinger.
 • Mulighed for at starte eller genstarte din skriveproces fra et nyt sted. Du lærer den kreative proces at kende i alle dens facetter og øver dig på at skrive fra sjæl og hjerte. Din eventyrlige skrivestemme kommer efterhånden til syne mellem linjerne og det vil kunne mærkes. Du får øget tillid til processen og din egen formåen.
 • En god fornemmelse af, hvordan du kan bruge dine egne fortællinger og eventyr som kompas og vejledning på den indre rejse.
 • Mulighed for også at skrive og arbejde lidt med forskellig symbolik, mytologi og gennem skriveafsæt og øvelser. Jeg vil bl.a. introducere deltagerene for eventyrkort og symboler, som kan afprøves, bruges og leges med i processen.
 • Løbende skrivecoaching og styrkende opmuntring fra mig til dig og din skriveproces. Du får det, du har brug for. Når du har brug det og undervejs i processen.
 • Du bliver en del af en skrivecirkel, som hylder processen, den naturlige cyklus og skriver om det. En cirkel af skrivende kvinder, som kærligt bevidner hinandens proces og inviterer eventyrets kraft ind i cirklen.

Jeg holder det fælles rum i Fortællersken i henhold til Julia Camerons regler for Den Hellige Cirkel. 

Den hellige cirkel bygger på respekt og tillid. Billedet på den er en have. Hver plante har sit navn og sin plads. Der findes ikke en blomst, som overflødiggør en anden. Hver blomst har sin enestående og uerstattelige skønhed.

Fortællersken II, Eventyret, vil være givende for dig, hvis du

 • har været med i Fortællersken én eller flere gange og gerne vil fortsætte og lære nyt (det er ikke et must, at du har været med i Fortællersken I)
 • har skrivelyst og længsel
 • vil opleve en anderledes tilgang til det at skrive
 • har lyst til at invitere eventyrets kraft ind i dit liv
 • har mod på at lege og prøve nye skriveveje
 • længes efter at finde din egen eventyrstemme
 • gerne vil lære at bruge dine egne eventyr som kompas og vejledning på den indre rejse og blive dit eget eventyr
 • gerne vil øve dig på at danse i den kreative cyklus med alle dens facetter
 • ønsker at lytte til din indre stemme, din sjæl og styrke din intuition
 • ønsker at invitere intentionens, fortællingens og eventyrets kraft ind i dit liv
 • ønsker inspiration og eventyrlige skriveafsæt til at starte din skriverejse ind i eventyrets verden
 • har en drøm om at blive en del af en cirkel af skrivende kvinder
 • vil give dig selv en ganske særlig gave
 • er vild med magi og eventyrlige fortællinger
 • har en intention om at genfinde din sjæl gennem eventyr og eventyrets helende kraft

Deling er heling

Fortællersken består af en mindre cirkel af kvinder som har til hensigt at løfte, støtte og styrke hinanden i processen. De ved, at deling er heling og selvom det kan være både grænseoverskridende og sårbart, vælger de at dele i hinandens nærhed og nærvær.

Fortællersken på Facebook

Det fælles rum er et hemmeligt rum på Facebook, som jeg opretter til formålet og du optages som medlem, når forløbet starter. Der er ikke bestemte tidspunkter, du skal deltage og skrive, forløbet er glidende, så det passer ind i dit liv og livsrytme.

Forløbet varer 4 måneder og der sættes en godgørende proces i gang, hvor du oplever den kreative cyklus i alle dens facetter.

FORTÆLLERSKEN II, Eventyret, forløbet er ikke et terapiforløb, selvom det at skrive ofte er både helende og terapeutisk.

Holdstart 1. februar 2022
Varighed: 4 måneder

Der er ikke faste dage, man skal kunne deltage. Forløbet er glidende og du skaber selv dit rum og din tid, hvor du skriver og deler, så det passer ind i dit liv.

Pris 
DKK 2850,-

Ravnerabat ved tilmelding senest den 5. januar 2022
DKK 2500,-

Beløbet er inklusive moms

TILMELDING TIL FORTÆLLERSKEN II, EVENTYRET (klik)

Beløbet kan opdeles i 2-3 rater, hvis det ønskes. Det koster ikke ekstra.
Skriv blot i kommentarfeltet, hvis du ønsker dig det.

Beløbet er inklusive moms

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: