Når følelser påvirker skriveprocessen

Augustmorgen

Det er i skriveprocessen som i livet. Vi oplever dage med pludselig tristhed eller andre tunge følelser. Som om en sky er gledet ind foran solen og vi bevæger os langsomt ind i en tåge af tvivl. Jeg har også sådanne dage, men jeg har lært mig selv at skrive alligevel.

Accept

Når jeg mærker tristheden, starter jeg med at acceptere den. Erkender dens tilstedeværelse og ønsker mig det ikke anderledes. I accepten sker der noget, et subtilt skift. Jeg kæmper ikke, jeg hengiver mig til tristheden og læner mig ind i følelsen af det, der rumsterer. Sidder lidt med følelsen, måske i meditation. Det kan også være, at jeg går en tur, hvis jeg mulighed for det. Men jeg forsøger ikke at gå fra tristheden, jeg går med den. Bevæger mig gennem landskabet, det indre og det ydre, mærker pulsen gennem kroppen og tager et skridt af gangen. Det hænder at tristheden fordufter, forsvinder mellem træerne i skoven eller tages af vinden ved havet. Andre gange kommer den med hjem igen.

Men det betyder ikke, at jeg ikke kan skrive. Man kan skrive fra alle slags steder i sig selv, også dem med tristhed, frygt og smerte. Så skriver jeg det, jeg mærker, fortæller tristheden og giver den sit eget sprog. For kun når vi kender tristhedens mørke kroge kan vi virkelig beskrive den, som den er. Sætte ord på og skabe billeder af vores følelser og det at være menneske.

Uanset vejret

Hvis vi lader vind og vejr afgøre, om vi kan skrive eller ej, får vi sikkert ikke skrevet særlig meget. Vi udsætter skriveprocessen for frygtelige rutsjebaneture og en god oplevelse vil afhænge af, om solen skinner eller ej. Så vi må vælge at møde op uanset vejret og uafhængig af vores eget humør. Det, der skal skrives, vil gerne skrives alligevel, det er ikke afhængig af, hvordan vi lige har det i dag.

Meditation, mol og dur

Meditationen hjælper os her, fordi vi gennem vores meditationspraksis lærer at betragte tanker og følelser, for hvad de er. Tanker og følelser. De definerer ikke, hvem vi er og vi identificerer os ikke med dem. De bestemmer heller ikke om vi skal skrive eller ej.

Uden at gøre stor stads af humøret kan man alligevel få en forståelse af det, der rører sig indeni, når man skriver det. Det er næsten som at skrive musik, nogle gange i dur andre gange i mol. Det er alt sammen musik og det har lov at være sådan. Den accept giver en lindrende fleksibilitet, som man kan tage med sig i bådet livet og i skrivegerningen. Den giver lov til at være menneske på godt og ondt. Og samtidig sætter vi os selv fri af tilstanden, således at vi kan leve og skrive alligevel.

Påvirker følelserne skriveprocessen?

Mærker du at dine følelser påvirker skriveprocessen? Prøv eventuelt at skriv dig fri via opvarmningsøvelsen (du må gerne skrive mere end 5 minutter, prøv med 20-30 minutter) eller et andet form for afsæt. Friskrivningsøvelser kan være meget virkningsfulde, fordi vi ikke alene tvinger os selv til at skrive, men samtidig også tømmer os for det, der sidder og trykker. Skriv det, du mærker og det, der smerter. Lad det strømme ud på papiret, giv det ord og dermed vinger. Du vil som regel føle dig lettere bagefter og under alle omstændigheder får du en god fornemmelse af, hvad det egentlig handler om. Og du får skrevet.

Skriveprocessen er ikke afhængig af vores humør eller solen på himlen. Det, der vil skrives, er der til alle tider. Det venter bare på at vi skal møde op og tage imod. Uanset vind, vejr og humør.

Kærlig hilsen
Lene


Intuitive skriveworkshops efterår 2015

Næste intuitive skriveworkshop for kvinder med skrivelængsel finder sted onsdag den 16. september.
Næste intuitive skriveworkshop “Fortællingens Kraft” finder sted torsdag den 24. september.

Tilmelding sker til skrivehuset@gmail.com

One thought on “Når følelser påvirker skriveprocessen

Add yours

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: