Poesiens Træ

Jo mørkere det bliver, desto bedre kan jeg se. Det er en konstatering, som får mig til at smile. Jeg har altid haft sans for livets paradokser.

Uglen i træet giver sig til kende thi skumring er ugletid. Jeg standser op foran træ og ugle for at lytte. Den Gamle Eg. De utallige fortællinger, alt det, hun har hørt og set. Jeg læner mig op af den tykke krogede stamme og forestiller mig, at jeg som uglen kan sidde på grenen om natten og se.

”Men du ser jo” siger hun, Cailleach i skikkelse af fugl, endelig ser du. Bedre i mørket, det mellem linjerne. Rejsen har ført dig frem til dette sted og jeg anerkender dig for det arbejde, du har gjort. Det har ikke været lært. Tværtimod. Men du er her nu.”

”Den Gamle Eg er dit vidne. Det er en gave, når nogen bevidner vores færd. Uden indblanding og trang til at fixe, for der er ikke noget, som er gået i stykker. Ikke på den måde. Processen gør dig hel igen. Brik for brik, ord for ord. Og selvfølgelig er det på ingen måde tilfældigt, at det er efterår nu og vejen går mod vinter. ”

”Det, du troede var en forbandelse, er nu blevet til en smuk og sjælden gave. Noget du kontinuerligt må hengive sig til og øve dig på at ære. Huske og vende tilbage. Brug dine små ritualer som indgang til det, du elsker og har brug for. Praktiser gentagelsens magi.”

”Det kræver din fulde opmærksomhed og din tillid til processen. Tillid til dine egne fortryllende evner, kunsten at se og i dit tilfælde, at skrive og fortælle om det.”

Jeg rømmer mig, mens skumring bliver til daggry og skoven kommer til syne gennem et silkeblødt lag af lys og dug. Et højtideligt øjeblik, hvisker jeg til mig selv, lad nu være med at ødelægge det. Denne gang bliver jeg og erklærer mig villig og vågen. Det er min intention.

Uglen nikker fra sin gren og afbryder brat min tanker.

”Er du mon klar over, at træet her ikke er et hvilket som helst træ?”

”Javist”, det er et egetræ”, svarer jeg ivrigt, næsten som i skolen. Jeg ville så gerne være en god elev. Den bedste. Sige det rigtige på det rigtige tidspunkt og gøre læreren glad. Tanken giver mig kvalme. Med alderen har jeg heldigvis fjernet mig fra den trang og det giver en enorm frihed. Ikke så tosset endda. At blive ældre.

”Ja, det er et gammelt egetræ!” Uglens stemme er en smule skarp, denne lærer er ikke ude efter æbler og svar, som står i en facitliste. Næh, hun ønsker sig en elev, som tænker selv og udvikler sine sanser, sine evner og lader sin visdom og intuition føre hende på vej.

”Et gammelt egetræ og dem er der heldigvis mange af endnu. Men denne eg er ikke et hvilket som helst egetræ. Det er Poesiens Træ. Og kun de, som fra fødslen har haft poesien i blodet, vil finde frem til dette sted. Hun ler sin uglelatter og fuglene i skoven vågner. De letter synkront med et smæld. En ny dag er i gang.

”Lad mig slutte vores audiens for nu” siger hun og citerer Herman Melville:

“It is not down on any map; true places never are.”

Hvis jeg da skulle have været i tvivl. Jeg kigger op for at fange hendes blik, men fuglen er fløjet.

Magiske morgensider, 6. oktober 2020
Fra min egen skriverejse, Lene Frandsen (c)

Hvad poesien kan

Engang for længe siden i de keltiske lande, betragtede man poesi som kanaliseret, en slags nedarvet hukommelse. Poesi (og fortællinger i øvrigt) var ligeså helligt og værdifuldt som clairvoyance, vision og spådom var det.

Og én ting kan jeg skrive under på. Det gør så godt at give sjælen lov til at digte.

Når jeg skriver og poesien flyder, så er det ikke en anstrengelse at få det til at ske.  Jeg lader det ske gennem mig. Det kan man øve sig på og blive bedre til. At skabe rum, åbne op og give plads til, at det kan ske.

Gør dig modtagelig for poesien

Poesi er noget, man lader komme og gør sig modtagelig for. En slags hukommelse fra sjæl og hjerte, her er jeg enig med de gamle keltere. Når vi skriver og lader komme, møder op og kontinuerligt har en intention om at blive mere opmærksomme og lydhøre, når vi ønsker at give den indre stemme tid og råderum, så begynder der at ske noget.

Den stille stemme bliver mere tydelig og med lidt øvelse, disciplin og tålmodighed bliver vi mere lydhøre og sensitive overfor det, der ikke råber så højt. Gennem ordene og det, vi sætter i gang med vores fremmøde. Og så begynder vi at huske.

Kom med på en inderlig skriverejse gennem vinteren

Vintersjæl

Et inderligt skriveforløb for kvinder
Starter den 1. november 2020
Varighed: 4 måneder

Forløbet foregår udelukkende online og du kan være med, uanset hvor i landet eller udlandet, du befinder dig.

Dybt i vinterens muld, dybt i dig selv

Der er særlige tidspunkter, hvor vi i endnu højere grad kaldes til at lytte til sjælens sang. Et af de tidspunkter er vinteren og det er her, at Vintersjæl har sit afsæt. Dybt i vinterens muld. Dybt i dig selv.

Rodenergiens tid

Vinteren og den mørke tid af året er som skabt til at trække energien hjem. Det er rodenergiens tid og tid til fordybelse og indre næring. Det tidlige mørke kalder os ind. Vi skaber rum til fordybelse og hengiver os til mørket, vi slipper alt det, der stresser og løsriver os fra os selv. Vi lader magien ske, for ligesom frøene i jorden spirer vi i mørket, mens vi hviler og tager den med ro. Fra det sted kan vi også skrive.

Sæt ord på

Hvis du længe har drømt om at skrive og sætte ord på alt det, der bølger i dit bryst, men som du altid skubber foran dig eller glemmer i hverdagens travlhed, så lad Vintersjæl være det sted, hvor du sætter den ydre verden på pause og nærer dig selv.

Rum til vinterord og skriverier

I Vintersjæl inviteres du til at skabe rum til vinterord og skriverier, du lukker op for vinterens visdom og den gave, der gemmer sig i mørket. Forløbet vil støtte dig på din vej gennem vinteren.

Du får spørgsmål til refleksion, som kan hjælpe dig i din proces og åbne op for steder, hvor der før var blokeret. Du får skriveafsæt og øvelser. Din skriveglæde vil blomstre og du oplever magien i fortællingens kraft.

VINTERSJÆL – klik her for invitation og flere detaljer

Kan du mærke, at VINTERSJÆL kalder på dig og skal du være med, så husk, at du ved tilmelding senest den 15. oktober får ravnerabat og sparer 250 kr. på deltagergebyret.

Vintersjæl

En inderlig skriverejse for kvinder

Pris DKK 1300,-
Som betales via Mobilepay eller bankoverførsel ved tilmelding

Beløbet er inklusive moms.

Forløbet varer 4 måneder: November, December, Januar, Februar
– skrivebreve med afsæt, øvelser og inspiration følger den 1. i hver måned.

TILMELD MIG VINTERSJÆL (klik på link)

Når du har tilmeldt dig via linket ovenfor, sender jeg dig bekræftelse og betalingsinformation/faktura.

Din plads på holdet er først endelig booket, når betaling er modtaget.

VINTERSJÆL forløbet er ikke et terapiforløb, selvom det at skrive ofte er både helende og terapeutisk.

A wise old owl lived in an oak
The more he saw the less he spoke
The less he spoke the more he heard.
Why can’t we all be like that wise old bird?
– Old English Nursery Rhyme –

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: