Alene

Det er en af de morgener, hvor man ved. Hvor man står på en tærskel med et ben i hver lejr og må vælge side. Hvad vælger man?

Her er det at høgen lander blandt mælkebøtter, blinker en enkelt gang med øjnene og siger:

”Men hjertet er kun ét sted.”

Pludselig er valget ikke så svært længere, tvivlen fordamper. Og man ryster beklagende på hovedet, trækker på skulderen og svarer:

”Jeg kom på afveje. På trods af min intention. Det er en frygtelig vildfarelse og som jeg står her på tærsklen og ser solen stå op bag skydækket, ved jeg ikke, hvordan jeg kunne lade det ske.”

Høgen glor på mig, læser mine tanker og fortrækker ikke en mine. Han har et slags svar, det ved jeg, men som en god underviser er det ikke hans opgave at lægge ordene i min mund. Jeg må skrive dem selv, forme mine egne svar og lade det opstå som dagen, der vokser ud af natten.

Denne gang falder jeg ikke for fælden. Jeg antager ikke at det er forbi nu. Erfaring siger mig, at det er en proces, en livslang proces, som man let kan forplumre ved at antage og handle i forhold til den. Men hvor kom den egentlig fra? Antagelsen. I hvert fald ikke fra hjertet.

”Næh” siger jeg til høgen, som stadig er tavs, jeg bliver lidt længere på denne tærskel.”

”Så kan du jo se dig lidt omkring” foreslår han, gå på opdagelse og se med nye øjne.”

Jeg nikker.

”Den tid kommer. Lige nu vil jeg bare sidde lidt her med benene dinglende ud over kanten og havet i horisonten.”

”Det er en god ide” nikker høgen, ”den bedste, du har fået længe. Værn om den. Ær den.”

Så flyver han fra mælkebøtter og kvinden, der alene står tilbage. Men alene er hun jo ikke. Det var det, hun troede, så i lettere panik løb hun ud for at finde andre som hende og som kunne være med til at dulme hendes sorg. Hun fik først øje på det, da hun på tur i skoven med en anden kvinde blev kaldt på af ravnen. Selve forståelsen var forsinket, men nu dæmrer det.

Ude i skoven møder jeg ravnen. Inden jeg får øje på hende i toppen af et højt træ, hører jeg hendes stemme. Hun kalder. Jeg hører hende først, siden får jeg øje på hende. Ravnen.

Det ønsker jeg at huske. At hun var dér, at hun kom. Men ved min side gik en kvinde, som snakkede meget og jeg måtte afbryde hende for at sige:

”Se, dér er ravnen. Deroppe i træet.” Jeg fortalte hende at jeg er fascineret af ravne og da ravnen fløj, inviterede jeg hende til at betragte den smukt udformede fugl. Den kileformede hale, vinger med fingre, den skinnende fjerdragt, vinger, der bringer hende fra det ene træ til det andet.

Hun skifter træ. Hun hjælper mig ved at lande lidt længere fremme på stien og kalde igen.

Det var det, der irriterede mig, selvom jeg var høflig. Ravnen var dér og lyset var så magisk. Hvorfor gik jeg ikke alene? Hvorfor havde jeg fået sådan et behov for at få en ny veninde og kastet mig ud i et møde, som førte til et mere? Ikke fordi jeg ikke kan lide kvinden. Hun er vældig sød, vi er bare meget forskellige. Og jeg vil helst gå i skoven i forholdsvis stilhed og være åben overfor det, der viser sig. Skoven er et magisk sted at være.

Senere gik det op for mig. Jeg har ledt efter en kvinde magen til mig. Jeg har savnet mig selv og mine magiske evner, min eventyrlyst og min glæde ved at færdes stille i naturen og lytte. Alene. Jeg gør det for sjældent. Nogle gange stagnerer jeg foran fjernsynet eller med en bog, når klokken nærmer sig 20. Men nu er det sommer. Aftenerne er som åbne porte, hvor lyset siver ind.

Og et sted i det fjerne, helt tæt på, hvisker en stemme i mit øre:

Ordinarily, I go to the woods alone, with not a single
friend, for they are all smilers and talkers and therefore
unsuitable.

I don’t really want to be witnessed talking to the catbirds
or hugging the old black oak tree. I have my way of
praying, as you no doubt have yours.

Besides, when I am alone I can become invisible. I can sit
on the top of a dune as motionless as an uprise of weeds,
until the foxes run by unconcerned. I can hear the almost
unhearable sound of the roses singing.

If you have ever gone to the woods with me, I must love
you very much.”

Mary Oliver –

Der er nogle ting, som en fortællerske er nødt til at gøre alene.

Lene Frandsen, Fra min egen skriverejse ©
6. maj 2022

Photo by Simona Piolla, Dreamstime (c)


Kære ven, du som læser med her

Det er blevet sommer og jeg har forladt skoven for at gå ind i den på en ny måde. Jeg er i fuld gang med at færdiggøre materialet til 1. del af Fortællerskens Sommerskriveskole og kurset, som hedder “Intuitiv Skrivning, Skoven.”

Kurset er for dig, der som jeg har brug for fordybelse og alenetid, selv om det er sommer. Til dig, som har skrivelængsel og lyst til at skrive fra sjæl og hjerte. Til dig, som har brug for kærlige vidner til din rejse, som ikke blander sig unødigt, men som blot ser dig og anerkender, at vi er på samme slags vej.

Det foregår online, men der er ikke bestemte tidspunkter, du skal skrive og være til stede. Du skaber selv dit rum og den tid, hvor du skriver, så det passer ind i din sommer og livsrytme.

Læs mere herunder og kom med, hvis det kalder. Der er endnu ledige pladser.

Fortællerskens Sommerskriveskole

Kursus: Intuitiv Skrivning – Skoven

Kursusstart: 1. juni 2022

For kvinder med skrivelyst og længsel.

På sommerens skrivekursus skal vi sammen en tur ind i det magiske univers. Temaet er skoven. Du får en introduktion til intuitiv skrivning og en legende tilgang til skrive.

Skoven er et vidunderligt sted at starte, hvis du ønsker at skrive intuitivt og finde vej ind i en fortælling. Du behøver med andre ord ikke at vide, hvad du vil skrive om og du skal hellere ikke have alle svarene på forhånd. Tværtimod.

Fra juni til slutningen af august

Forløbet varer 3 måneder fra juni til slutningen af august. Du modtager skriveafsæt og øvelser, som inviterer dig ind i skovens univers og kalder på intuitiv skrivning.

Hver måned modtager du et skrivebrev fra mig med inspiration, læring, afsæt og øvelser. Du inviteres til at skrive intuitivt og får indledningsvis en introduktion til, hvordan du bedst kan gøre det.

Forløbet kan være med til at skærpe din intuition og gøre dig mere lydhør for hjertets fortællinger.

Sommerskriveskolen er for dig, som har lyst til et sommerligt skriveeventyr. Samtidig får du en introduktion til intuitiv skrivning og det landskab, vi her skal skrive os ind i, er skoven. Vi møder træer og deres symbolik, frænder og farer. Vi løser opgaver og gåder og har det sjovt med at skrive. Vi tager på sommereventyr sammen. Selvom vi er alene.

Tærsklen

Vi skal lege med forskellige indgange til fortællingen. Lad os kalde det tærsklen. Tærsklen markerer en overgang fra det ene til det andet. Var du ude i naturen, kunne din tærskel være et hegn, en tydelig gren på jorden eller en åbning mellem to træer. Men tærskler kan også være døre, vinduer, huler og andre åbninger. Kun fantasien sætter grænser.

Skoven er næsten altid repræsenteret i eventyrene. Her er mange farer, men der er også magi og fortryllelse. Når du går ind i skoven, træder du ud i det ukendte og det er du nødt til, hvis du vil have noget til at ske. Det uventede, spændende og overraskende sker altid, når vi mindst af alt venter det og det sker altid, når vi skriver. Fortællingerne ved bedst selv, de overrasker os med deres list, snedighed og visdom.

Så intuitiv skrivning er altså som en tur ind i et ukendt skovterræn. Hvad der sker, ved du først, når du er derinde.  I forløbet øver du dig på at have tillid til din intuition og fortællingens kraft.

En skrivecirkel med kærlige vidner

Du bliver en del af en skrivecirkel, hvor vi deler af vores proces og fortællinger. Rummet findes på Facebook, det er hemmeligt og jeg holder det kærligt i henhold til Julia Camerons regler for Den Hellige Cirkel.

De andre deltagere er vidner til din skriverejse. Her er hverken ris, ros eller konstruktiv kritik. Vi læser, vi lytter og vi bevidner det, der sker. Uden dom, men med nysgerrig venlighed.

Sammen skriver vi os ind i skoven og får historiemedicin for sjæl og hjerte.

Jeg er med som skrivecoach og underviser. Du kan bruge mig i forløbet, spørge mig til råds eller bede om en ledetråd. Med mig har jeg bl.a. tarotkort fra “The Sacred Forest” og “The Wildwood Tarot”. Jeg trækker gerne kort til dig undervejs i forløbet, men kun hvis du har lyst og det taler til dig.

Jeg guider dig gerne i processen og peger på veje og stier, som du kan gå. Men du holder pennen.

En intuitiv skriverejse ind i det magiske univers

Forløbet er en intuitiv skriverejse ind i skoven og det magiske univers. Det er baseret på min egen skriverejse i skoven, hvor tomrum og stagnation forvandler sig til en skov fuld af eventyr, magi og fortryllelse.

Fra den 1. juni til den 31. august. Der er ikke bestemte dage, du skal møde op og skrive. Forløbet er glidende og du skaber selv det rum og den tid, hvor du skriver, så det passer ind i din livsrytme.

Du vækker din skriveglæde og oplever magien i fortællingens kraft.

Som deltager på Fortællerskens Sommerskriveskole får du

 • Adgang til skrivekurset “Intuitiv Skrivning – Skoven”
 • Månedlige skriveopgaver og afsæt udformet i en smuk og inspirerende PDF-fil. Den sendes i en personlig e-mail fra mig. 3 opgavesæt og inspiration. Varighed 3 mdr (juni, juli, august)
 • Inspiration og skrivende input fra mig som intuitiv skrivecoach og guide i bjergene. Du kan konsultere mig undervejs i forløbet og få kyndig hjælp til din skriveproces.
 • Mulighed for at starte eller genstarte din skriveproces fra et nyt sted. Du lærer den kreative proces at kende i alle dens facetter og øver dig på at skrive fra sjæl og hjerte. Din skrivestemme kommer efterhånden til syne mellem linjerne og det vil kunne mærkes. Du får øget tillid til processen og din egen formåen.
 • En god fornemmelse af, hvordan du kan bruge dine egne fortællinger som kompas og vejledning på den indre rejse.
 • En introduktion til intuitiv skrivning og det magiske univers i skoven.
 • Du bliver en del af en skrivecirkel, som hylder processen, den naturlige cyklus og skriver om det. En cirkel af skrivende kvinder, som kærligt bevidner hinandens proces.

Den hellige cirkel bygger på respekt og tillid. Billedet på den er en have. Hver plante har sit navn og sin plads. Der findes ikke en blomst, som overflødiggør en anden. Hver blomst har sin enestående og uerstattelige skønhed.

Forløbet foregår udelukkende ONLINE – vi mødes ikke fysisk.

Læring – i forløbet får du kendskab til

 • Intuitiv Skrivning
 • Den kreative proces
 • Uvisheden (ikke at vide)
 • Tomrummet
 • Lytning (lytteskrivning)
 • Fortællingens hjerteslag
 • Spørgsmål som åbner op
 • Krisepunkter
 • Spirituelt forankret skrivning
 • Intentionens kraft
 • Inspiration og skriveflow
 • Frygt, modstand og indre censor
 • Stationer på skriverejsen
 • Øvelse
 • Cyklisk skrivning i pagt med årshjulet

Deltagergebyr

Pris DKK 1900,-

Beløbet er inklusive moms.

Beløbet kan deles op i 2 rater og det koster ikke ekstra. Skriv det blot i kommentarfeltet ved tilmelding. Ved betaling i rater forpligter du dig til at betale hele beløbet, uanset om du springer fra holdet før tid.

Der er et begrænset antal pladser på holdet. Pladserne gives efter først-til-mølle. Ja, der er endnu en ledig plads til dig. Kom, følg længslen, lyt til det indre kald.

TILMELDING – klik på billedet herunder

Når du har tilmeldt dig, modtager du en bekræftelse fra mig på e-mail indenfor 48 timer. Du modtager samtidig en faktura og bedes enten overføre beløbet via bankoverførsel eller MobilePay 29476483.

Din plads på holdet er først endeligt booket, når betaling har fundet sted. Du modtager ikke yderligere bekræftelse på din indbetaling, men hører fra mig, hvis du mod forventning ikke betaler.

“Go out in the woods, go out.
If you don’t go out in the woods nothing will ever happen and your life will never begin.”
– Clarissa Pinkola Estès –

Til inspiration – læs også gerne

Skrivning om sommeren

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: