Når det er tid

Her er så stille, at man kan høre årshjulet dreje.

”Hvad er tid?” spørger jeg hesten Each, som dukkede op i morgendisen og blev min frænde i dag.

”Det er også et af livets mysterier” siger hun. ”Tiden går og kommer. Nu er tiden landet på sommer.”

Sommer, jeg nikker, nå ja. Det har jeg faktisk opdaget. Men det er underlige dage. Jeg er inspireret på et dybt plan af noget, som ikke er formgivet endnu. Og eftersom Merkur nu er gået i retrograd, er jeg ganske sikker på, at det ikke nytter noget at forcere. Så meget har jeg da lært! Små beskeder og intuitive budskaber lander i min skrivebog, fortællerskens gryde simrer. Nye fortællinger er på vej, men de rejser langsomt og lander først, når det er tid.

Ting ændrer sig i processen og det, der kan synes svært og stagneret lige nu, er muligvis råmateriale til noget godt. Også det er et mysterium, men man kan høre duggen synge og dufte regnens sang.

Each er kommet, men hun synes ikke at have travlt. Hun står dér bare, rolig og årvågen på samme tid.

”Hvor skal vi så hen i dag?” spørger jeg Each og hun svarer: ”Ingen steder.”

Havde det været i går, var jeg blevet desperat, men i dag er hendes svar en gave.

”Det er en underlig tid” proklamerer jeg bare for at sige noget. ”Den mest gennemgribende tærskel, jeg har oplevet på min rejse.”

Bedst som jeg troede, at jeg kendte alle slags tærskler og formodede, at jeg ville spotte dem på lang afstand, gik det op for mig at jeg tog fejl. Det her landskab kender jeg ikke, selvom der er steder, jeg genkender fra før. Men har de flyttet sig, er de som vandreklitter? Intet ser ud som det var. Engang.

Energien er intens, følelser hvirvler rundt i luften, gamle historier og minder passerer revue.

”Du har lært det” siger Each, ”du tror det bare ikke. Det er dine tanker, der spiller dig et puds. Men du er landet nu og som så ofte før med en vis bremselængde. Sådan er det. Sådan er du. Hvor fint er ikke det?”

Hun begynder at græsse på den eng, hvor hun står. Bag hende danser solen mellem skyer, majs frodighed er overalt. Her er så stille at man kan høre hjertet slå, så stille at sandheden forsigtigt titter frem bag skyerne og beder mig om at vente lidt og lære den nye tærskel at kende.

* * *

Jeg mødte også hesten Each tilbage i efteråret. På et tidspunkt, der minder om det, jeg oplever nu. Samme og alligevel helt anderledes. Men fortællingen passerer nu forbi.

Fra torne til tillid

The first step to move forward is to acknowledge where you are.

Der er tidspunkter på rejsen, hvor man omsluttes af grene med torne. Og der er tidspunkter, hvor den hvide hest uden ridder dukker op og spørger, om man vil med på tur.

”Vil du med på tur?”

”Det er umuligt” svarer man, ”eftersom jeg er fanget i et vildnis af torne.”

Hesten vrinsker, hesten ler.

”Jeg kan altså ikke se nogen torne.”

Da opdager man, at noget er sket i løbet af natten. Mørket har været tæt. Grene og torne er forsvundet og man står ude i det fri i kanten af skoven. Man føler sig lidt dum.

”Jeg kan forsikre dig om, at de var der lige før”. Jeg tager tre skridt frem og et til siden. På himlen kommer lyset til syne, dagen er grå med lovende pletter af noget, der kunne forandre sig til blåt. Våde blade ligger som et patchworktæppe i gyldne farver og luften er tyk af fugt.

Each ser på mig.

”Det tvivler jeg ikke på. Det er en del af rejsen. Der er tidspunkter, hvor du må vente, indtil din vej er klar til dig. Og hvis du overhører signalerne og bare maser frem, vil din modstand skabe tykninger af torne. Du er vel klar over, at Merkur er i retrograd lige nu? Det er sjældent et tidspunkt, hvor man får grønt lys og bare kan springe derudaf. Det er en tid, hvor man venter.”

”Men eftersom torne og viltre grene er forsvundet på magisk vis og du synes forbavsende rolig, vil jeg gentage mit spørgsmål.

”Vil du med på tur?”

Jeg nikker og tager imod invitationen. Snart sidder jeg rank på hendes ryg og i glidende trav bevæger vi os væk fra det sted, hvor jeg var fanget. Each er kendt med landet her, hun er en guddommelig stifinder. Og nu fragter hun mig videre, mens dagen står op. Væk er nat, mørke og torne.

”Dagens budskab” siger Each, ”for det vil du vel gerne høre? Stol på guddommelig vejledning og respekter rødt lys. Du kender den gode bøn.

Let me trust in the unknown until a clear path is shown.

“Måske lærer du det en dag?”

”Måske” mumler jeg og smager på tanken.

I naturen omkring os har efteråret fået fat. Det våde landskab skifter farve, blade falder, der er kastanjer på vores vej. Endnu engang oplever jeg, hvordan vejen åbner sig og den perfekte frænde dukker op, når det er tid. Fra torne til tillid. Måske lærer jeg det en dag?

Det var efterår. Og nu er det sommer.

Lene Frandsen, Fra min egen skriverejse ©
11. maj 2022

Merkur i retrograd – tomrum og ventetid

Tomrummet. Tilstanden mellem to faser, lige dér hvor den ene fase er slut, men hvor den anden ikke helt er startet endnu. Hyrdetimen, timen mellem nat og dag. Det tidspunkt på året, hvor vinteren egentlig er slut, men hvor foråret ikke har taget over. Og alle de andre overgange mellem årstider og livsfaser. Tidspunktet, hvor vi mennesker kan blive noget så utålmodige og rastløse og har stor lyst til at kaste os ud i næste fase, selvom det slet ikke er meningen. Tomrummet har nemlig sin særlige gave og er en del af det, der findes i alt. Et mellemrum. Intermezzo. Ingen svar. Intet hastværk.

Har du nogensinde oplevet, at naturen holder vejret? Det er som om alting pludselig står stille. Der er ingen vind, ingen lyde, alt ånder fred. Hvis man stiller sig ud og trækker vejret dybt ned i maven og lader sig gribe af energien, falder man ind i en blød stilhed. Tankerne forstummer, kroppen falder til ro. Tør man blive stående uden at følge pludselige impulser til at bevæge sig videre, handle eller gøre noget, bliver man grebet af noget andet. Et slags tomrum. Det er som at sidde på en bro i fuldstændig harmoni med omgivelserne og blot dvæle ved synet af den flod, som flyder under broen. Stilhed. Væren.

Der er ingenting andet at gøre end at hengive sig og vide, at det tidspunkt, hvor man sammen med naturen tager det næste skridt og træder over grænsen til næste fase, vil komme. Det kommer, når tid er. Ikke før og ikke siden.

Merkur er i retrograd indtil den 2. juni. Når en planet er i retrograd, kan den ikke give udtryk for sin fulde energi. Der er stagnation og forsinkelse. Vi mærker det især, hvis vi prøver at forcere og kæmper imod. Så bremses vi ofte på den ene eller anden måde.

Skriv om det, læg det i din simregryde

Men vi kan sagtens skrive om det. Måske oplever du også, at din intuition faktisk styrkes i perioder som denne og selvom der ikke er færdige fortællinger, kan du som jeg lade simre i din skrivebog. Hvilke budskaber får du? Hvilke fornemmelser har du? Hvad kalder, hvem kalder, er det mon sjælen, som kalder dig hjem?

You have traveled too fast over false ground;
Now your soul has come, to take you back.

Take refuge in your senses, open up
To all the small miracles you rushed through.

Become inclined to watch the way of rain
When it falls slow and free.
Imitate the habit of twilight,

Taking time to open the well of color
That fostered the brightness of day.

Draw alongside the silence of stone
Until its calmness can claim you.

Be excessively gentle with yourself.

– JOHN O’DONOHUE –

Forberedelser – Fortællerskens Sommerskriveskole

I disse dage arbejder jeg stille med at færdiggøre materialet til 1. del af Fortællerskens Sommerskriveskole og kurset, som hedder “Intuitiv Skrivning, Skoven.”

Kurset er for dig, der som jeg har brug for fordybelse og alenetid, selv om det er sommer. Til dig, som har skrivelængsel og lyst til at skrive fra sjæl og hjerte. Til dig, som har brug for kærlige vidner til din rejse, som ikke blander sig unødigt, men som blot ser dig og anerkender, at vi er på samme slags vej.

Det foregår online, men der er ikke bestemte tidspunkter, du skal skrive og være til stede. Du skaber selv dit rum og den tid, hvor du skriver, så det passer ind i din sommer og livsrytme.

Læs mere herunder og kom med, hvis det kalder. Der er endnu ledige pladser. Vi starter den 1. juni uden hastværk, her er Merkur ved at forlade sin retrograd og vi rejser ind i skovens univers på en intuitiv sommerskriverejse for sjæl og hjerte.

Fortællerskens Sommerskriveskole

Kursus: Intuitiv Skrivning – Skoven

Kursusstart: 1. juni 2022

For kvinder med skrivelyst og længsel.

På sommerens skrivekursus skal vi sammen en tur ind i det magiske univers. Temaet er skoven. Du får en introduktion til intuitiv skrivning og en legende tilgang til skrive.

Skoven er et vidunderligt sted at starte, hvis du ønsker at skrive intuitivt og finde vej ind i en fortælling. Du behøver med andre ord ikke at vide, hvad du vil skrive om og du skal hellere ikke have alle svarene på forhånd. Tværtimod.

Fra juni til slutningen af august

Forløbet varer 3 måneder fra juni til slutningen af august. Du modtager skriveafsæt og øvelser, som inviterer dig ind i skovens univers og kalder på intuitiv skrivning.

Hver måned modtager du et skrivebrev fra mig med inspiration, læring, afsæt og øvelser. Du inviteres til at skrive intuitivt og får indledningsvis en introduktion til, hvordan du bedst kan gøre det.

Forløbet kan være med til at skærpe din intuition og gøre dig mere lydhør for hjertets fortællinger.

Sommerskriveskolen er for dig, som har lyst til et sommerligt skriveeventyr. Samtidig får du en introduktion til intuitiv skrivning og det landskab, vi her skal skrive os ind i, er skoven. Vi møder træer og deres symbolik, frænder og farer. Vi løser opgaver og gåder og har det sjovt med at skrive. Vi tager på sommereventyr sammen. Selvom vi er alene.

Tærsklen

Vi skal lege med forskellige indgange til fortællingen. Lad os kalde det tærsklen. Tærsklen markerer en overgang fra det ene til det andet. Var du ude i naturen, kunne din tærskel være et hegn, en tydelig gren på jorden eller en åbning mellem to træer. Men tærskler kan også være døre, vinduer, huler og andre åbninger. Kun fantasien sætter grænser.

Skoven er næsten altid repræsenteret i eventyrene. Her er mange farer, men der er også magi og fortryllelse. Når du går ind i skoven, træder du ud i det ukendte og det er du nødt til, hvis du vil have noget til at ske. Det uventede, spændende og overraskende sker altid, når vi mindst af alt venter det og det sker altid, når vi skriver. Fortællingerne ved bedst selv, de overrasker os med deres list, snedighed og visdom.

Så intuitiv skrivning er altså som en tur ind i et ukendt skovterræn. Hvad der sker, ved du først, når du er derinde.  I forløbet øver du dig på at have tillid til din intuition og fortællingens kraft.

En skrivecirkel med kærlige vidner

Du bliver en del af en skrivecirkel, hvor vi deler af vores proces og fortællinger. Rummet findes på Facebook, det er hemmeligt og jeg holder det kærligt i henhold til Julia Camerons regler for Den Hellige Cirkel.

De andre deltagere er vidner til din skriverejse. Her er hverken ris, ros eller konstruktiv kritik. Vi læser, vi lytter og vi bevidner det, der sker. Uden dom, men med nysgerrig venlighed.

Sammen skriver vi os ind i skoven og får historiemedicin for sjæl og hjerte.

Jeg er med som skrivecoach og underviser. Du kan bruge mig i forløbet, spørge mig til råds eller bede om en ledetråd. Med mig har jeg bl.a. tarotkort fra “The Sacred Forest” og “The Wildwood Tarot”. Jeg trækker gerne kort til dig undervejs i forløbet, men kun hvis du har lyst og det taler til dig.

Jeg guider dig gerne i processen og peger på veje og stier, som du kan gå. Men du holder pennen.

En intuitiv skriverejse ind i det magiske univers

Forløbet er en intuitiv skriverejse ind i skoven og det magiske univers. Det er baseret på min egen skriverejse i skoven, hvor tomrum og stagnation forvandler sig til en skov fuld af eventyr, magi og fortryllelse.

Fra den 1. juni til den 31. august. Der er ikke bestemte dage, du skal møde op og skrive. Forløbet er glidende og du skaber selv det rum og den tid, hvor du skriver, så det passer ind i din livsrytme.

Du vækker din skriveglæde og oplever magien i fortællingens kraft.

Som deltager på Fortællerskens Sommerskriveskole får du

 • Adgang til skrivekurset “Intuitiv Skrivning – Skoven”
 • Månedlige skriveopgaver og afsæt udformet i en smuk og inspirerende PDF-fil. Den sendes i en personlig e-mail fra mig. 3 opgavesæt og inspiration. Varighed 3 mdr (juni, juli, august)
 • Inspiration og skrivende input fra mig som intuitiv skrivecoach og guide i bjergene. Du kan konsultere mig undervejs i forløbet og få kyndig hjælp til din skriveproces.
 • Mulighed for at starte eller genstarte din skriveproces fra et nyt sted. Du lærer den kreative proces at kende i alle dens facetter og øver dig på at skrive fra sjæl og hjerte. Din skrivestemme kommer efterhånden til syne mellem linjerne og det vil kunne mærkes. Du får øget tillid til processen og din egen formåen.
 • En god fornemmelse af, hvordan du kan bruge dine egne fortællinger som kompas og vejledning på den indre rejse.
 • En introduktion til intuitiv skrivning og det magiske univers i skoven.
 • Du bliver en del af en skrivecirkel, som hylder processen, den naturlige cyklus og skriver om det. En cirkel af skrivende kvinder, som kærligt bevidner hinandens proces.

Den hellige cirkel bygger på respekt og tillid. Billedet på den er en have. Hver plante har sit navn og sin plads. Der findes ikke en blomst, som overflødiggør en anden. Hver blomst har sin enestående og uerstattelige skønhed.

Forløbet foregår udelukkende ONLINE – vi mødes ikke fysisk.

Læring – i forløbet får du kendskab til

 • Intuitiv Skrivning
 • Den kreative proces
 • Uvisheden (ikke at vide)
 • Tomrummet
 • Lytning (lytteskrivning)
 • Fortællingens hjerteslag
 • Spørgsmål som åbner op
 • Krisepunkter
 • Spirituelt forankret skrivning
 • Intentionens kraft
 • Inspiration og skriveflow
 • Frygt, modstand og indre censor
 • Stationer på skriverejsen
 • Øvelse (er en essentiel del af den kreative proces, ofte er legen vejen)
 • Cyklisk skrivning i pagt med årshjulet

Deltagergebyr

Pris DKK 1900,-

Beløbet er inklusive moms.

Beløbet kan deles op i 2 rater og det koster ikke ekstra. Skriv det blot i kommentarfeltet ved tilmelding. Ved betaling i rater forpligter du dig til at betale hele beløbet, uanset om du springer fra holdet før tid.

Der er et begrænset antal pladser på holdet. Pladserne gives efter først-til-mølle. Ja, der er endnu en ledig plads til dig. Kom, følg længslen, lyt til det indre kald.

TILMELDING – klik på billedet herunder

Når du har tilmeldt dig, modtager du en bekræftelse fra mig på e-mail indenfor 48 timer. Du modtager samtidig en faktura og bedes enten overføre beløbet via bankoverførsel eller MobilePay 29476483.

Din plads på holdet er først endeligt booket, når betaling har fundet sted. Du modtager ikke yderligere bekræftelse på din indbetaling, men hører fra mig, hvis du mod forventning ikke betaler.

“Go out in the woods, go out.
If you don’t go out in the woods nothing will ever happen and your life will never begin.”
– Clarissa Pinkola Estès –

Til inspiration – læs også gerne

Skrivning om sommeren

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: