På plads

Denne morgen går jeg langsomt. Lyset vækker mig og havet kalder mig ud. Inden morgenmaden træder jeg ud af havelågen og får øje på hende længere fremme på stien. Hun vender sig om og vinker til mig som havde vi en aftale, jeg ikke vidste om. Hun venter til jeg når frem og vi hilser på hinanden, inden vi tavse går gennem klitter og vådt sand. Bag os glider solen til vejrs, lyset er blødt og lovende. I dag bliver en lun dag.

”Jeg kender et sted” siger hun og gør tegn til, at vi tager strandvejen mod syd. Et stykke langs havet og tilbage mod klitterne, hvor jeg får øje på dem. To store sten trukket tilbage fra stranden. Her sætter vi os, vi mærker kulden fra stenen og solen, der varmer pladsen i læ. Pladsen er som en cirkel midt i linjer og streger. Pladsen er som en sang.

”Et helligt sted” nikker Ceridwen og ser smilende på mig. ”Kan du mærke det?”

Jeg nikker, det kan jeg. ”Du har været her før?”

”Jeg underviser på Pensionatet som du ved og at kende stedet og omgivelserne er en del af jobbeskrivelsen.” Hun ler kort og lader en hånd glide gennem det korte lyse hår.

”Det betyder dog ikke, at vi får et kort udleveret. Vi udforsker selv og mærker efter. Vi lærer stedet sjæl at kende og jeg har æren i april.”

”Har du selv valgt din måned?” spørger jeg nysgerrigt.

Her sættes latteren fri og tårer triller ned af hendes kinder.

”Søde ven, jeg er April. Intet er tilfældigt.”

Ceridwen fortæller mig om sjælens landkort og om steder i det indre, der spejler sig. Det er stof, som jeg kender, men gennem hendes ord og stemme er fortællingen ny. Jeg lytter og kan mærke den søde genklang. Følelsen af at have hørt det før, men at forstå det fra et nyt sted. Det er ganske magisk og lige dér ved jeg, at jeg har passeret tærsklen. Tågen er lettet og dagen ny.

“Bruger du mere tid på mig end på de andre?” Min nysgerrig er vågnet og jeg tøver ikke med at spørge om det, der byder sig til. Jeg er tryg ved Ceridwen, som du sikkert har gættet. Jeg har lært at elske mig selv i april.

”Jeg bruger tid på dem, som kommer” svarer hun og trækker på skuldrene. ”Men der synes altid at være én kvinde, som særligt har brug for min hjælp. I år er det dig. Det er der ingen tvivl om. Som du ved er de andre to i fuld gang med deres speciale orkestreret af de mentorer, de har.”

”Og jeg?”

”Det er du også, men på en anden måde. Som du ved, er ikke to rejser ens og du har dit at lære. Kunsten er ikke at sammenligne. Kunsten er at turde gå den vej, der er din. Det er mig en fornøjelse at skænke dig lidt af det, du har manglet. Det luftige element.”

Jeg nikker. Det giver god mening.

”Men Cailean?”

”Cailean og Ravnen?” Ceridwen ler. ”Vi står i ledtog med hinanden. Hun ler højt igen og ser granskende på mig.

”Du er virkelig forandret. Du tør spørge og du lytter til de svar, du får. Det er godt. Samtidig ved du jo, at du ikke altid får svar på dine spørgsmål og slet ikke prompte. Du lærer at elske spørgsmålene og at ære dem. Du forstår, at du kan rejse gennem dem som et landskab, der åbner sig for dig.”

”Betyder det at jeg består?” Jeg ler med hende, vi er som to veninder på hver sin sten. Hun kan sit stof og hun bringer mig det, jeg har brug for. Men hun gør det på en let og uprætentiøs måde. Det er sjældent. Ingen anstrengelse, intet behov for at fremhæve sig selv. Alligevel fylder hun på en naturlig måde. Lige nu er hun rolig, hun er vinden som har lagt sig. Hun er den bløde sol, der skinner på vores plads. Men hun er også regn og urolige vinde. Hun renser ud. Hun gør klar. Hun er april.

”Jeg er glad for at have mødt dig” siger jeg og taknemmeligheden mærkes som et suk.

”Ditto” siger hun og rejser sig resolut. ”Det er tid til at gå tilbage.”

Senere skriver jeg om det i min rejsedagbog og kommer i tanke om et citat, der får lov at pryde de sidste linjer på den side, der holder om denne dag.

“We shall not cease from exploration
And the end of all our exploring
Will be to arrive where we started
And know the place for the first time.

T.S. Elliot

Lene Frandsen (c)
Fortællingen fra Pensionatet
17. april 2023

Photo by Christopher Hall, Dreamstime (c)

Indre landskaber og sjæleord

De steder, som ikke er angivet på noget kort. Steder, som findes i indre landskaber og hvis farver, dufte og sanseligheder endnu kun er længsel.

Måske kommer den længsel til udtryk som en dyb, spirituel længsel, der manifesterer sig gennem sproget? Skrivelængsel er ikke en kuriøs tilfældighed. Det er ofte et kald fra sjælen. Noget vil gerne skrives og fortælles gennem dig og ingen andre end du kan gøre det. Du har helt dine egne fortællinger og din måde at fortælle dem på.

”Det er ikke angivet på noget kort,
det er de rette steder aldrig.”
– Herman Melville – Moby Dick –

Historiemedicin for sjæl og hjerte

Men hvorfor udforske indre landskaber og gøre det via ord og fortællinger? Fordi vi her høster den historiemedicin, som kan noget ganske særligt.

Historiemedicin er ligeså gammel som fortællingerne selv. Alle de gamle kulturer og traditioner anvendte historiefortælling som en måde at transformere og heale på. Fortællingens kraft er stor og den rummer en god portion healing.

Historier og fortællinger forklarer ikke på en direkte måde, de viser per eksempel. Når vi får serveret eller selv skriver den rigtige historie på det rigtige tidspunkt er fortællingen en guide, som viser os det næste skridt. Eller som i mit tilfælde i fortællingen i dag: At det ikke er tid til at tage næste skridt endnu.

Nogle gange er forholdet mellem histories indhold og vores liv åbenlyst, andre gange er det ubevidst. Sindet er ikke altid i stand til at se forbindelsen, men sjælen genkender de healende egenskaber og vi mærker det som et stille suk.

Hvis skrivelængslen kalder er der ganske sikkert ord i din jord. Lyt til dens kald, sæt din indre fortællerske fri.

Du er hjertelig velkommen på Skriveskolen for Fortællersker.

Sommerskriveskole og Fortællerskens Årshjul

Igen i år holder jeg sommerskriveskole fra juni til slutningen af august. Og Fortællerskens Årshjul ruller videre ind i foråret. Nye deltager starter den 1. maj på tidspunktet for Beltain. Skal du være med? På et af kurserne. Så læs videre herunder.

Forskellen

Den helt store forskel er at Fortællerskens Sommerskriveskole har en ydre cirkel. Her holder jeg et kærligt undervisningsrum, hvor fortællingerne fra skoven kan lande, berøre og berige os.

I Fortællerskens Årshjul rejser du alene, der er ikke en ydre cirkel, men du kan altid konsultere mig som intuitiv skrivecoach og guide i skrivebjergene. Læs mere om de to kurser herunder.


Kalder det på dig at skrive og leve cyklisk?

Har du en intention om kontinuerligt at forbinde dig til den naturlige cyklus?
Vil du gerne skrive dig til større ro og dybere rødder?
Vil du øve dig på at skrive intuitivt og fra sjæl og hjerte?
Har du skrivelængsel?

Så er Fortællerskens Årshjul ganske sikkert noget for dig.

Fortællersken Årshjulet tager dig på en skriverejse årshjulet rundt. Du skriver dig ind i hver måneds særlige energi og forankrer dig i årstiden. Du arbejder med ord og fortællinger på den indre rejse. Du skriver intuitivt og fra sjæl og hjerte.

Du får adgang til fortællerskens værktøjskasse måned efter måned.

Som deltager i Fortællerskens Årshjul skriver du i pagt med årshjulet og fanger energien i din pen.

Du kan hoppe på forløbet, hvornår det passer dig. Start er den 1. i kommende måned.

Alene og på egen hånd

Nye deltagere starter den 1. maj på tidspunktet for Beltain, det tidspunkt, hvor foråret kulminerer. Skriv din sommer, skriv din sjæl.

FORTÆLLERSKENS ÅRSHJUL – KLIK FOR INVITATION, DETALJER

The sacred is a quality of the soul, of our inner being and the inner being of the Earth. The experience of the sacred follows the rhythms of the soul and of the Earth, the cycles of becoming, the seasons of life.

In today’s world we are caught in an image of time as an endless flow of minutes, days and years that never return. It’s like a river of time that is always passing. We rarely think anymore of time as cyclical, of the days as a movement of light and dark, or the years as a pattern of returning seasons of sowing and harvesting. We have also forgotten how the outer movement of time can reflect the time of the soul.

Llewellyn-Vaughan Lee


Kursus: Intuitiv Skrivning – Skoven

Online skrivekursus for kvinder uanset alder og forudgående skriveerfaring.
Fra 5. juni til 31. august

På sommerens skrivekursus skal vi sammen en tur ind i det magiske univers. Temaet er skoven. Du får en introduktion til intuitiv skrivning og en legende tilgang til skrive.

Skoven er et vidunderligt sted at starte, hvis du ønsker at skrive intuitivt og finde vej ind i en fortælling.

“Go out in the woods, go out.
If you don’t go out in the woods nothing will ever happen and your life will never begin.”
– Clarissa Pinkola Estès –

Skriveafsæt og øvelser med afsæt i skovens univers

Skriveforløbet foregår online i perioden 5. juni – 31. august.

Det betyder dog ikke, at du skal være online hele tiden, tværtimod. Jeg vil kærligt invitere til, at du også logger off og bruger lidt tid alene og i fordybelse. Måske skriver du udenfor? I haven. Ved havet. Og i skoven naturligvis.

Der er nemlig ikke bestemte dage og tidspunkter, du skal kunne deltage. Forløbet er glidende. Du skaber selv det rum og den tid, hvor du skriver, så det passer til din sommer.

Forløbet og din skrivning

I forløbet får du skriveafsæt, øvelser og inspiration, som alle har afsæt i skovens univers

 • Du får en introduktion til intuitiv skrivning i et forløb, der foregår i skoven
 • Du møder forskellige træer og deres symbolik
 • Du afprøver forskellige tærskler og veje ind i fortællingen og Det Magiske Univers
 • Du møder en eller flere af skovens væsener
 • Du oplever at legen ofte er vejen
 • Du bliver overrasket over, hvilke fortællinger der bor i skoven og i din pen

Skal jeg have et mål med min skrivning?

Måske tænker du, at du er nødt til at have et mål med din sommerskrivning, hvis du deltager i forløbet?

Nej slet ikke!

Det er nok, at du kan mærke et kald. Det er rigeligt, at du har skrivelyst og længsel.

Hvis du har brug for en slags motivation, så tænk på hvorfor du skriver og hvad dit formål er. Heri ligger din intention. Når vi kender vores formål og/eller vores intention, er det langt nemmere at skrive fra sjæl og hjerte.

Og selvfølgelig får du en vejledning til, hvordan du kan formulere din intention med din skriverejse gennem sommeren og arbejde med intentionens kraft.

At opleve skriveglæde i et inderligt eventyr er en smuk intention.

Få ravnerabatten med

Jeg håber du har lyst til at være med.

Ved tilmelding senest den 5. maj kan du spare 200 kr. på deltagergebyret. Jeg kalder det ravnerabat.

Skoven og intuitiv skrivning

Skoven er et vidunderligt sted at starte, hvis vi ønsker at skrive intuitivt og finde vej ind i en fortælling. Vi træder over en tærskel og går ind i skoven. Vi behøver ikke at vide, hvad vi vil skrive om. Vi begynder bare at gå. På Fortællerskens Sommerskriveskole bevæger vi os ind i skoven via vores pen.

Skoven er næsten altid repræsenteret i eventyrene. Her er mange farer, men der er også magi og fortryllelse.

Når du går ind i skoven, træder du ud i det ukendte. Sådan er det også i den første kreative fase. Det uventede, spændende og overraskende sker altid, når vi mindst af alt venter det og det sker altid, når vi skriver. Fortællingerne ved bedst selv, de overrasker os med deres list, snedighed og visdom.

Intuitiv skrivning er som en tur ind i et ukendt skovterræn. Det skal vi lege med på Fortællerskens Sommerskriveskole.

Fordybelse og alenetid

Kurset er for dig

 • der har brug for fordybelse og alenetid, selvom om det er sommer.
 • som har skrivelængsel
 • som har lyst til et skrivende sommereventyr
 • som gerne vil være en del af en skrivecirkel, et kærligt og kreativt rum, hvor vi bevidner hinandens skriverejse
 • som gerne vil øve dig på intuitiv skrivning
 • gerne vil skærpe din intuition og evne til at lytte til naturen, krop og sjæl
 • som har brug for at komme ud af hovedet og ind i sjæl og hjerte
 • som har lyst til at rejse ind i Det Magiske Univers
 • som vil bruge ord og fortællinger som guider på den indre rejser
 • som elsker skovens univers

Tærsklen

Vi skal lege med forskellige indgange til fortællingen. Lad os kalde det tærsklen.

Tærsklen markerer en overgang fra det ene til det andet. Var du ude i naturen, kunne din tærskel være et hegn, en tydelig gren på jorden eller en åbning mellem to træer. Men tærskler kan også være døre, vinduer, huler og andre åbninger. Kun fantasien sætter grænser.

Tærsklen kan hjælpe dig med at sætte din indre fortællerske fri. Det er som en magisk åbning til fortællingens kraft og dit indre, magiske univers i øvrigt.

En skrivecirkel med kærlige vidner

Du bliver en del af en skrivecirkel, hvor vi deler af vores proces og fortællinger. Det sker i et hemmeligt rum (gruppe) på Facebook, som jeg holder med næb, kløer og kærlighed og i henhold til Julia Camerons regler for Den Hellige Cirkel.

De andre deltagere er vidner til din skriverejse. Her er hverken ris, ros eller konstruktiv kritik. Vi læser, vi lytter og vi bevidner det, der sker. Uden dom, men med nysgerrig venlighed.

Sammen skriver vi os ind i skoven og får historiemedicin for sjæl og hjerte.

Jeg er med som intuitiv skrivecoach og underviser.

Du kan bruge mig i forløbet, spørge mig til råds eller bede om en ledetråd. Med mig har jeg bl.a. tarotkort fra “The Sacred Forest. Jeg trækker gerne kort til dig undervejs i forløbet, men kun hvis du har lyst og det taler til dig.

Jeg guider gerne dig i processen og peger på veje og stier, som du kan gå. Jeg skænker dig inspiration og er også et kærligt vidne til din skriveproces og din rejse gennem skoven.

Skriv udenfor, gå ud i naturen

Du vil selvfølgelig også blive inviteret til at komme fysisk ud i naturen og du vil opleve glæden ved at skrive om sommeren.

Sommerens energi er ofte undervurderet. Du kan derfor også bruge forløbet som en del af din spirituelle praksis. Lad skovens magiske univers skænke dig fortællinger, der guider og vejleder dig på din indre rejse.

Uanset hvor du er i dit liv nu. Lad skoven transformere.

En intuitiv skriverejse ind i det magiske univers

Forløbet er en intuitiv skriverejse ind i skoven og det magiske univers. Det er baseret på min egen skriverejse i skoven, hvor tomrum og stagnation forvandler sig til en skov fuld af eventyr, magi og fortryllelse.

Fra 5. juni til 31. august.
Der er ikke bestemte dage og tidspunkter, du skal kunne deltage på. Du skaber selv det rum og den tid, du skriver, så det passer ind i din livsrytme og din sommer.

Som deltager på Fortællerskens Sommerskriveskole får du

 • Adgang til skrivekurset “Intuitiv Skrivning – Skoven”
 • Månedlige skriveopgaver og afsæt udformet i en smuk og inspirerende PDF-fil. Den sendes i en personlig e-mail fra mig. 3 opgavesæt og inspiration. Varighed 3 mdr (juni, juli, august)
 • Inspiration og skrivende input fra mig som intuitiv skrivecoach og guide i bjergene. Du kan konsultere mig undervejs i forløbet og få kyndig hjælp til din skriveproces.
 • Mulighed for at starte eller genstarte din skriveproces fra et nyt sted.
 • En god fornemmelse af, hvordan du kan bruge dine egne fortællinger som kompas og vejledning på den indre rejse.
 • En introduktion til intuitiv skrivning og det magiske univers i skoven.
 • Læring om bl.a. den kreative proces, lytteskrivning, tomrum og tærskler, frygt, modstand og indre censor
 • En direkte oplevelse med intentionens – og fortællingens kraft
 • Hjælp til at ophæve skriveblokering og skrive dig fri
 • Medlemskab af en skrivecirkel, som hylder processen, den naturlige cyklus og skriver om det. En cirkel af skrivende kvinder, som bevidner hinandens proces uden ris, uden ros og uden dom. Vi er hinandens rejsevidner.

Den hellige cirkel bygger på respekt og tillid. Billedet på den er en have. Hver plante har sit navn og sin plads. Der findes ikke en blomst, som overflødiggør en anden. Hver blomst har sin enestående og uerstattelige skønhed.

Forløbet foregår udelukkende ONLINE – vi mødes ikke fysisk.

Deltagergebyr

Ved tidlig tilmelding opnår du ravnerabat og sparer lidt på deltagergebyret.

Ravnerabat ved tilmelding senest den 5. maj – spar 200 kr. på deltagergebyret
DKK 1700,-

Deltagergebyr ved tilmelding efter den 5. maj
DKK 1900,-

Beløbet er inklusive moms.

Der er et begrænset antal pladser på holdet.

TILMELD DIG VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET HERUNDER

Når du har tilmeldt dig, modtager du en bekræftelse fra mig på e-mail indenfor 48 timer. Du modtager samtidig en faktura og bedes enten overføre beløbet via bankoverførsel eller MobilePay 29476483.

Din plads på holdet er først endeligt booket, når betaling har fundet sted.

Til inspiration – læs også gerne

Skrivning om sommeren

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: