Between stories – På livets tærskler

I am a woman between stories
On a threshold
Listening and waiting for new stories to arrive
Waiting to spring and yet dancing
with the dreaming of the new
Dancing
Between stories
– Lene Frandsen –

På det seneste har jeg skrevet en del om tærskler og mellemrum. Jeg har skrevet mig ind, fordi jeg selv i ganske lang tid har befundet mig på en tærskel. Et sted, hvor jeg har følt mig mellem historier. Between Stories.

Selvom det kan føles nyt og ukendt hver gang, vi glider ned i et mellemrum eller står på en tærskel, hvor udsigten er grumset og tågen ligger dybt over dalen, så er der alligevel kendetegn og følelser, der som lange tråde er vævet ind i den fortælling, der handler om de tidspunkter i livet, hvor en større og måske mere gennemgribende forandring er undervejs. Hvor vi er undervejs og i færd med at lade os  forvandle.

Tærskelfortællinger

På denne morgen i marts, hvor sneen igen dækker jorden og stilheden hænger som et hvidt tæppe af lys over landskabet, fragtes jeg lidt tilbage i årstid og står igen på tærsklen. Jeg ser, jeg ved, men det næste skridt er ikke klar til at blive taget. Det er ikke handletid, det er væretid eller sanketid om du vil. Alligevel er det muligt at skrive sig ind. Dyppe pennen i sne og tågedis og lytte til de fortællinger, der stille svæver mellem linjerne. Lige nu.

Woman snow woman

Når toget ikke er kørt til perron og hjertet venter

Between Stories. Jeg kender dette sted, dette mellemrum og fordi jeg lært det at kende og ved, at det er vigtigt sted på rejsen, har jeg ikke travlt med at forlade denne station. Toget er i øvrigt heller ikke kørt til perron, så der er intet hastværk.

“Bliv her”, hvisker hun og lyt til sneen. Og da jeg stopper med at skrive og lytter, opdager jeg at her alligevel ikke er helt så stille endda. Fuglene synger. De synger, fordi de har en sang om forår, men det er ikke helt forår endnu. Alligevel synger de. Fordi de har vished. Tillid. Og sangen er dér, den flyder som en rislende kilde af nyt liv og håb i blod og mellem linjerne. Den sang er til for at blive sunget og synger vi den, vil vi opdage at sangen synger os. Det er en særlig form for deltagelse, som skaber grobund for magi. Fortryllelse.

Whatever journey we imagine ourselves to be on,
myth and fairy tales can inform our sense of what is possible,
and enable us not just to cope with life’s challenges,
but to live more intensely and more richly
in the world
– Sharon Blackie – 

Deltagelse

Den sang. Den dans. Den tærskelfortælling. Det eventyr. Måske er det en slags forvandlingssang, hvor forcering og handling ikke er påkrævet, men det betyder ikke, at vi ikke kan eller skal forankre os. At vi ikke skal deltage. Tværtimod, der er en sang at synge. En fortælling at skrive og noget dybt og inderligt at lytte til.

Der var engang og det var sommer

Inden jeg var klar og slog dørene op til Skrivehuset og min undervisningsvirksomhed udi skrivning for sjæl og hjerte og før det for alvor gik op for mig, hvor kraftfuldt og magisk skrivearbejdet kan være, hvis vi samtidig lader det være sjælearbejde, befandt jeg mig ofte på tærskler og i mellemrum, som syntes endeløs. Og af en eller anden grund var det især om sommeren, at jeg mærkede tomrummet og ventetiden. En ventetid, som jeg så dedikerede til ord, skriverier, lytning og væren.

Altid havde jeg en notesbog og en pen med mig, jeg sad i haven og på træstubbe, jeg lyttede og skrev mig ind, når der var ord og ellers var jeg bare. I naturen. Ude når jeg kunne, men inde i mig selv.

Jeg stillede mig selv spørgsmål, som jeg ikke besvarede. Jeg gav det til vinden. Til træerne. Og lod skrivelys eller solen varme mig på et tidspunkt i livet, hvor jeg var ordløs i forhold til, hvor min rejse skulle bringe mig hen. Jeg vidste det simpelthen ikke. Men én ting var jeg klar over. Jeg kunne skrive om det. Jeg kunne lytte. Og jeg kunne hengive mig til det sted, der på ingen måde var et let sted at være, men som alligevel gav mig det, jeg havde brug for.

Det var en banebrydende tid og på mange måder både frygtindgydende og ensomt, men efterfølgende åbnede dér sig en port, som ikke havde fandtes før.

Jeg kender nu de tidspunkter, hvor tomrummet omslutter sjæle på rejse, fordi der er indsigter og erkendelser, der skal bundfælde sig og fordi der er tidspunkter, hvor vi bare ikke ved. De venteværelser er en del af rejsen, vi er steget af et tog, som for længst er forsvundet i disen, men der er endnu ikke kørt et nyt tog til perron. Det er tåget, diset, der er hverken klarhed eller nogen form for retningsindikation.

Når hjertet venter

Det er her, hjertet venter, tålmodigt og i tillid til, at noget er undervejs, men at det endnu ikke er tid. Noget modes, gøres klart og putter sig i varmen dér i mørket. Der er dybe følelser, sorg, tristhed og en vis rastløshed. Men der er ingen form for handling, der kan løse eller fixe tilstanden, vi er strandet og det eneste vi kan gøre, er at sidde med det, der er. For det sted rummer sit helt eget budskab og er en del af rejsen og processen. Det dukker op igen og igen. Det er rummet uden svar. 

Alligevel kan vi skrive og sætte ord på det ordløse. Lade poesi, ord og fortællinger hjælpe os med at rumme det, der kan være så svært at være i. Det er historiemedicin og det er med til at give os accept og indre forståelse af det uforståelige. Det er et sted i dig selv, hvor du er nødt til give slip på det gamle og gøre dig modtagelig for det nye, som endnu ikke helt er formgivet.

Det sted i dig selv
hvor du giver slip og gør dig så modtagelig
at du tror du mister alt
men i virkeligheden får det hele.

Between Stories

Honour the space between no longer and not yet.
– Nancy Levin – 

Skrivning og fortællingens kraft kan hjælpe dig til accept, klarhed og indre forvandling.

Between Stories – et eSkrivekursus til dig i mellemrum og på livets tærskler

Det sted i dig selv, hvor du giver slip og gør dig modtagelig, hvor du tror, at du mister alt, men i virkeligheden får det hele. Det sted. Det mellemrum. Den tærskel.

Det skrivearbejde, den proces og de fortællinger

Det skrivearbejde, vi kan gøre og lade os opfylde af, mens vi vitterligt ikke ved eller er sikre. Hvor vi ærer mellemrummet og blidt lader hjertet vente, mens vi hengiver os og deltager i modningsprocessen. Det vil jeg gerne skænke mit fokus i den kommende sommer og tilbyde et e-Skrivekursus til dig, som er between stories.

Forløbet vil være baseret på mine egne oplevelser, erfaringer og det skrivearbejde, som jeg gjorde i de somre, hvor tvivlen dansede i morgendisen. Hvor jeg på tidlige morgener stod med fødderne plantet i duggen, omgivet af sommer og fuglesang og tilsyneladende fortabt i en tærskel på livsrejsen. Jeg troede jeg var faret vild, men alt er tilsyneladende.

Mod til at modnes

Det skrivearbejde. De ord. Og de fortællinger, vi kan invitere ind og som kan støtte og løfte os. Give os mod til at blive, til at modnes og til at lade hjertet vente, indtil vi er klar og toget igen kører til perron. Når vi har reflekteret. Simret, sanket og summet.

Når vi har skrevet og tegnet et nyt slags landkort, som synes at passe langt bedre til det indre landskab og som gør, at vi kan bevæge os i en retning, hvor vi er kaldt til at bevæge os hen. Fordi sjælen synger os den vej. Fordi længslen efter at skabe de åbninger i livet er nærværende og inviterer os helt ind.

Skrivning

Lad dit skrivearbejde være sjælearbejde

“Between Stories” er for kvinder og skriveforløbet vil være givende for dig, hvis du

  • Hænger fast i gamle historier (arbejde, relationer, begrænsninger m.m.) og ved, at du er vokset fra de historier
  • Du er i et mellemrum på din livsrejse. Between stories. Det gamle er forbi, men det nye er ikke begyndt endnu.
  • Du er trådt over en tærskel i dit liv og ind i en ny historie. Lige nu føles det uendelig skrøbeligt og sårbart og du vil gerne forankre dig og skabe et nyt fundament fra et sted dybt i dig selv.
  • Du ønsker at lytte til din indre stemme, din sjæl og styrke din intuition
  • Dit indre landkort stemmer ikke længere overens med det ydre landskab
  • Du er introvert og har brug for at skabe rum til fordybelse. For at lytte og skrive det, du hører, for at drømme med landskabet og vågne i en ny historie
  • Du ønsker at invitere intentionens og fortællingens kraft ind i dit liv og skrive nye historier
  • Du ønsker inspiration, skriveafsæt, spørgsmål til proces og refleksion til at starte dit skrivende sjælearbejde eller simpelthen til at starte din skriveproces fra et nyt sted

Between Stories

Et 8-ugers sommerforløb

Between Stories er et 8-ugers sommerforløb. Du skal være villig til at foretage denne skriverejse og gennemføre dette forløb på egen hånd og i eget selskab. Du modtager ugebreve med skriveafsæt, øvelser og inspiration til din skriveproces, men du skriver og ærer dit indre rum. Dit magiske skriverum.

Undervejs har du mulighed for at stille mig spørgsmål om den kreative proces og dit skrivearbejde. Til det opretter jeg en særlig brevkasse og deltagerne i Between Stories vil alle have adgang til brevkassen, men der vil ikke være interaktion deltagerne i mellem. For her handler det virkelig om at ære sit eget rum og blive dér.

Dog vil du som deltager i Between Stories skrivekurset blive tilbudt gratis medlemsskab af mit skrivefællesskab Story Circle (c). Læs mere om det ved at klikke på linket her.

Hvad kræver det?

Din aktive deltagelse, din intention og en skrivebog. En pen. Din dedikation. Skriv, når du kan og så det passer ind i dit liv. Find tid. Skab rum. Brug gerne nogle ritualer og styrk din skriveproces på en måde, der giver mening for dig. Skriv lidt hver dag eller flere gange om ugen. Læg skrivetid ind i din kalender i de 8 uger, forløbet varer. Tid til dig og det, der bor bag skrivelængsel. Tid til mellemrummet og til tærskelfortællingerne. Til sommer.

Offline og svøbt i fordybelse

Jeg har en intention om at ære tiden off-line og gøre det muligt for dig at logge helt af, når du har modtaget den ugentlige e-mail fra mig med skriveafsæt, inspiration, spørgsmål til proces og refleksion og fordybe dig. Ære dit mellemrum og din tærskel og skrive dig ind. Du kan tage forløbet med på ferie og ud i naturen. Skriv i hånden og i den skrivebog, som du har dedikeret til forløbet. Som altid vil du, når du deltager i et forløb hos mig, opleve at naturen og den naturlige cyklus spiller en stor rolle.

Et sommerrum til fordybelse

Du kan også have glæde af forløbet, hvis du som introvert har brug for et særligt sommerrum, hvor du giver dig selv ro og plads til fordybelse. Sommerens fortællinger og energiarbejde er ofte undervurderet og her kan skrivearbejde være både kraftfuldt og forandringsskabende over tid. Samtidig giver skrivearbejdet en særlig indre ro, som ellers kan være svær at finde om sommeren, som er den udadvendte og lyse årstid.

 

Der vil ikke være bestemte dage eller tidspunkter, du skal skrive på. Du skaber helt selv den tid og det skriverum, hvor du skriver, så det passer ind i dit liv. Du skriver på egen hånd og kan læse og downloade ugebreve, afsæt og inspiration, når det passer dig. 

Kærlig hilsen
Lene

Kom, lad mig skænke dig en tærskelfortælling.
Lad mig vise dig, at tærsklen ikke bare er et tomrum.
Energien er skiftet og foråret er nær.
Dristigere toner blander sig nu med vintersangen.
Tågen danser, når vinter møder vår.
Kom, lad os danse og fejre den overgang. Den tærskel. Det nu.

Kom, lad mig skænke dig en tærskelfortælling.
Om at stå midt i overgangen og fejre, at du står.
Som et træ med dybe rødder svajende i vinden.
I overgangsalderen. Menopause.
En fortælling om de valg, du må træffe for at nære din sjæls kald.
Men hvorfor ingen fejring? Ingen markering? Ingen ceremoni og indvielse til det, der snart er en realitet?

Tågen danser, når vinter møder vår. Kom, lad os danse.

Sea Winter

 

8 thoughts on “Between stories – På livets tærskler

Add yours

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: