Skrivelyset og andre ritualer

Det er mit vigtigste ritual og det er helt simpelt. Skrivelyset. Jeg tænder det hver gang, jeg træder ind i rummet og her mener jeg ikke kun min skrivestue. For lyset og flammen, som antændes, symboliserer det øjeblik, hvor jeg åbner døren og træder ind i mit magiske rum. Flammen er min intention, min indre ild og min vished. Nu blafrer det, lyset, mens jeg trækker kort og lytter til dagens budskab, et lys fra en sprække, en tone, en sang.

Det er snart længe siden, at jeg opdagede ordenes kraft og instinktivt forstod energien og min forankring i den. Her i skrivelysets skær har jeg gennem årtier forbundet mig og sat ord på min vej. Men da jeg for ti år siden fik skabt en ny åbning og fortællingens kraft bød mig op til dans, skete der noget ganske vidunderligt.

Min skriveglæde kom tilbage med fornyet styrke og en frossen kilde tøede op og rislende gennem mig. Månederne, årshjulet, månen, alt det, jeg havde holdt på og båret i mig uden at give det afløb eller stemme. Lidt rusten måske, men snart trådte fortællersken tydeligt frem i mig og i hånden bar hun en lanterne.

Siden da har jeg fulgt hendes lys over bjerge og gennem dale, ind i skoven, ud på engen. Jeg har lært at lytte til fuglene og fange de fortællinger, der danser i landskabet på alle tider af året. Dybt i mig selv bor hun og efterhånden skal jeg blot tænde mit skrivelys, så træder hun frem. Klar til at blive skrevet.

”Lad mig rumme alt dit lys og favne alle dine skygger. Lad mig tage dig i mit hjerte og hviske dit navn. Dig vil jeg elske og ære og aldrig mere undskylde for at være den, jeg er. Hud, hår, krop, sjæl og hjerte.

Her står jeg, her er jeg og det er nok. Det er min tid nu og det eneste jeg skal gøre, er at synge min sang. Gå med det, der kalder fra min sjæl. Se nu dagen gryr.”

 

Det er det, jeg forsøger at gøre nu. Ordene er mit transportmiddel, jeg er på vej ind til hende. For det er ikke altid, at der er linjer i sandet eller åbenlyse døre, jeg kan gå igennem. Ofte er det bare mig, kvinden ved bordet med skrivebog og pen. Skrivelyset blafrer og rummer mit håb og min vished. Det vigtigste af mine ritualer og spørger du mig, hvordan du selv kan bruge ritualer i din skriveproces og lade dem blive en kraftfuld vej og måde, så vil jeg foreslå skrivelyset.

Men det er jo bare et stearinlys. En tændstik. Og en hånd, som stryger tændstikken og antænder lyset. Og du er bare en kvinde. Men ser du, den slags er ikke bare og det øjeblik, hvor det går op for dig, at ordene rummer både kraft og energi og at du ved at tune ind og anvende særlige ord som ingredienser i dit livs fortælling, forvandles du. Du træder ind i fortællerskens sfære.

Skrivelyset symboliserer døren til mit magiske rum. Og når jeg tænder det, siger jeg ja.

Kvinde, pas dine ritualer!

Sådan skrev en af de kvinder, deltog på intuitiv skriveworkshop her i min skrivestue. Hendes ord vakte genklang i os alle og fik os til at huske.

For er det i sidste ende ikke det, det handler om? At vi kontinuerligt gentager det, som er godt for os og at vi via de ritualer, som er godgørende for os, åbner op og skaber forbindelse til Kilden, egen sjæl og det, der er til os.

Så vi husker.

Vi forbinder os via tillid og gennem vores ritualer

Hvis du som jeg har en intention om at lade skriverejsen og det “at skrive dig ind” være en del af din daglige og spirituelle praksis, uanset hvad du ønsker at bruge dine skriverier til, er ritualerne en gave at give sig selv.  Jeg har mine særlige ritualer i forbindelse med skrivearbejdet og ved at udføre dem hver eneste dag, husker jeg mig selv på min intention og skaber samtidig forbindelse.

Mine ritualer giver mig håb. Når jeg udfører dem, gentager dem og gentager dem igen, øver jeg på at blive mere åben for livet og alt det, jeg ellers ville haste forbi. Jeg siger ja. Ja til livet mellem linjerne og et liv, der rækker dybere og har rødder i noget, jeg ikke altid helt forstår, men som jeg ønsker at ånde og leve. Mysteriet.

Det er gentagelsen, der gør det

Og et ritual er ikke bare noget, man udfører en enkelt gang. Det er noget, man gentager og gør igen og igen. Jeg kalder det gentagelsens magi og efterhånden som vi gentager de ritualer, der er gode for os, tuner vi ind og gør os åbne. Repetition. Øvelse.

Hvad kan ritualer og hvorfor gentagelser?

Ritualer er en måde at udfolde sig på som menneske og åndeligt væsen og ikke mindst i religiøse sammenhænge kender vi ritualerne. Her har de stor betydning. De er både knyttet til begivenheder ved livets højdepunkter, men de anvendes så sandelig også i hverdagen af den enkelte.

Så vi husker

Selvom jeg ikke er religiøs som sådan, lærer jeg meget af religionen, hvad ritualer og gentagelser angår. Her er man ikke bange for gentagelser, tværtimod, det er gentagelserne, som skaber magi og forbindelse. Til Gud. Til Kilden. Til Kærligheden.

Vi er nødt til at gentage livets sandheder, så vi ikke glemmer dem.

Og mennesker glemmer. Så vi må gentage vores sandheder for at huske dem og det hjælper ritualerne os med. Uden ritualer og de gentagelser, som mange af os forkaster som kedelige og unødvendige, glemmer vi ikke alene vores sandheder men også vores intention.

Der er magi i gentagelsen – også når vi skriver

Der er magi i gentagelsen. Så vi husker. Vores intention. Det, vi tror på. Og det, der er til os af gaver, magi og visdom, får vi ofte først serveret, når vi går og skriver vejen. Når vi gentager. Gør det igen. Og gør det igen.

Når vi skriver, starter vi forfra, hver eneste gang, vi møder op til det tomme papir.

“The heart can think of no devotion
Greater than being shore to the ocean
Holding the curve of one position,
Counting an endless repetition.” 
– Robert Frost –

Styrk din skriveproces ved at have nogle gode ritualer, som giver mening for dig

Livets store sandheder. Dine sandheder. Og din intention. Du kan styrke din skriveproces og det, der er din intention med at skrive, ved at gennemføre nogle ritualer, der for dig giver mening og som viser dit engagement og din tillid til skriverejsen og den hjælp, der er at hente. Uanset, hvad du tror på.

Ritualer kan hjælpe dig med at holde fast i det højtidlige, det hellige (det vi værner om) og den taknemmelighed, der så sandelig også er svær at huske i det moderne livs hastige fart.

Ritualerne hjælper os med at komme dybere. Slå rødder. Og vi står stærkere i vind og vejr, når vi har nogle gode ritualer, som vi kontinuerligt gentager i vores liv.

Troens kraft

Ritualer lærer os også noget om troens kraft. Når vi tror, skaber vi håb. Åbninger. Og vi skaber en slags landingsplads for det, vi tror på.

Uanset hvad du tror på og hvordan det skaber resonans i dig, er gode ritualer en kæmpe gave. I livet og på skriverejsen.

På skriverejsen kan ritualer f.eks. være

 • At skrive morgensider (eller aftensider)
 • Tænde et skrivelys inden dagens skrivning
 • Sige en bøn
 • Gennemføre en skrivedans inden dagens skrivning
  (det gør jeg ofte selv, det giver både flow og jordforbindelse, meget kreativitet sidder gemt i kroppen og vil gerne bevæges løs)
 • Meditation
 • Opvarmningsøvelse
 • Røgelse
 • Særlig skrivemusik
 • Mantras

Vi er ikke vant til fordybelse, repetition og øvelse

Når vi øver os, kan det synes som om, at vi bare gør det samme hele tiden og vi fortæller hurtigt os selv, at det er kedeligt og omsonst. Vi er ikke vant til fordybelse og gaven i at blive. Vi spilder tiden, siger vi utålmodigt. Forkert! For i virkeligheden er øvelsen forskellig hver eneste gang og den dag vil komme, hvor du ikke længere behøver at tænke så meget over, hvad du laver og hvordan du skriver.

Du gennemfører de ritualer, som er gode for dig i forbindelse med skrivearbejdet og så gør du det.

Du skriver og du øver dig. Du bliver til bogstaver, sætninger, blæk, papir og ord. Din øvelse og resultatet af den proces, du går igennem i dit skrivearbejde, bliver efterhånden mere personlig og spontan. Den er ikke længere blot en kedelig gentagelse, men en kreativ handling, som du helt bevidst vælger at hengive dig til. I tillid.

Fortællersken

Fortællersken – her får du rig lejlighed til at skabe godgørende ritualer

Online skrivecirkelforløb for kvinder
Nyt hold starter den 5. marts

Hun er dér mellem linjerne og dybt i dig selv. Og det er hende, som taler nu, sagte bag tæppet af det tilsyneladende. Løfter du forsigtigt tæppet op og træder ind, bliver du stående lidt og lader øjnene vende sig til mørket, får du øje på hende, rolig og afventende.

Hun kan skrives frem

Hun er dér for dig, til rådighed som en klippe og fuld af inderlig visdom om, hvem du egentlig er og hvad du rummer. Du har gemt dig for verden, du har skjult dine talenter. Hun rækker dig en skrivebog og en pen, for hun vil nu afsløre en velgemt hemmelighed for dig. Hun kan nemlig skrives frem. Ved at lytte og skrive dig ind, kan du fange hendes toner som en silketråd mellem linjerne. Hold fast i den tråd og lyt, lyt til hendes eventyr.

Der var engang en kvinde og den kvinde er dig. Men hvad nu hvis dengang er nu og pennen, ordene og hendes fortællinger er dit transportmiddel? Skab rum til fordybelse, hvisker hun, der er så meget støj i verden, så mange løfter. Men det, du søger, bor i dig selv. Længslen er dit kompas, som en inderlig GPS vil den føre dig på vej.

Over bjerge, gennem dale, lad mig vise dig helt særlige steder på din færd. Rislende kilder, vandløb, havet. Skoven, træerne og de store vise sten. Himlen, solen og månen. Skriv, lev og lad vejen vælge dig. Lyt til mig, lad mig vise dig vej.

Et helt igennem sublimt forløb, som jeg har deltaget i to gange
og som har lært mig at skrive

– Karoline Hedegaard Brander –

Sæt ord på og oplev magien i fortællingens kraft

Fortællersken er et skrivekursus for kvinder, et online skrivecirkelforløb, hvor du får rig mulighed for at sætte ord på og opleve magien i fortællingens kraft.

Du lærer ikke at skrive på en bestemt måde, du øver dig på at skrive på din måde og lærer at finde vej gennem alt det, der står i vejen. Og vi skal naturligvis også berøre vigtigheden af ritualer, gentagelse og hvad der ellers virker i den kreative proces.

Nyt hold starter den 5. marts

Jeg starter et nyt hold op den 5. marts og der er stadig ledige pladser. Der er plads til dig. Kom, skriv og sæt din indre fortællerske fri, hun har gaver med til dig

Et solidt skrivefundament

Fortællersken vil skænke dig et solidt fundament at skrive og fortælle historier fra. Du lærer om både intentionens og fortællingens kraft, disciplin, magi og hvordan vi kan skrive os gennem det, der står i vejen.

Her opløser vi skriveblokering, fordi vi ikke længere lader os bremse af frygt, modstand og indre censor. Jeg viser dig hvordan.

Du øver dig på at skrive fra sjæl og hjerte og lærer, at leg, lytning og øvelse skaber helt særlige åbninger.

Du får en indre forståelse af forskellen på tale- og lytteskrivning og du oplever, hvordan du efterhånden bliver en erfaren fortællerske, som bevidst kan påkalde sig fortællingens kraft og fange fortællingen bag processen.

Du lærer om tillid, du øver dig og får i det hele taget fin erfaring med den kreative proces og alle stationerne på skriverejsen. Og om glæden og vigtigheden af gode ritualer i forbindelse med dit skrivearbejde.

Fortællersken

Nyt hold starter den 5. marts 2019

Pris DKK 1950,- inkl. moms

Der er ikke faste dage, man skal kunne deltage. Forløbet er glidende og du skaber selv dit rum og din tid, hvor du skriver og deler, så det passer ind i dit liv.

Jeg skal være med i FORTÆLLERSKEN!
Tilmeld mig holdet med start den 5. marts

Betaling sker enten via Mobilepay til 29476483 eller bankoverførsel. Så snart du har tilmeldt dig, modtager du bekræftelse og betalingsinformation fra mig.

Du er hjertelig velkommen i Fortællersken. Der er et begrænset antal pladser på hvert hold, så tøv ikke for længe, hvis du bare kan mærke, at du skal være med.

Tilmelding sker pr. e-mail til skrivehuset@gmail.com eller via tilmeldingslinket herover.

Jeg var fuld af sorg og længsel. Sorg over den pige, som aldrig helt følte, at hun hørte til nogle steder. Jeg længtes efter at finde ud af, hvem hun egentlig var, hvad hun kunne lide, hvad hun troede på og hvor hun gerne ville hen i livet.

Da jeg åbnede op for fortællingens kraft og gav hende lov til at skabe sig gennem ord og fortællinger, fik jeg noget forærende, som jeg aldrig havde drømt om skulle tilkomme mig. Jeg fik mig selv tilbage. Jeg fik en stemme, en kraft og en vej, som var helt min egen. En vej, som jeg skrev og som fortællingens kraft hjælp mig med at formgive. Gennem symbolik, mytologi og fortællinger, som jeg ikke anede, at jeg havde i mig, så jeg vejen som en gylden sti i mit blod.

Læs mere i “En stemme som venter på sin sang”

Kærlig hilsen
Lene

Hvad siger andre?

Andre siger – læs hvad andre siger om at være i skriveforløb og på workshop hos mig

Til inspiration, læs også gerne
Fortællerskens vej
Kriger med pen

One thought on “Skrivelyset og andre ritualer

Add yours

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: