En stemme som venter på sin sang

Something is happening
in the power and practice of story
In the midst of overwhelming noise and distraction
the voice of story is calling us
to remember our trues selves.
– Christina Baldwin –

Da jeg vandrede ud en augustaften efter tørken, skete der noget magisk i det bløde aftenlys. Jeg mærkede en tilstedeværelse af noget andet. Jeg gik i området ved mosen og pludselig flød ordene fra mit hjerte. Det var en slags bøn, et spørgsmål så inderligt, at jeg måtte stoppe op for at få vejret. Jeg var nødt til at sige det højt, fortælle det til mosen og give det til fuglene, krager og råger, som fløj i luften over mig.

Midt i det gyldne høstlandskab hørte jeg min egen stemme og ordene var på engelsk:

I love this threshold between Summer and Autumn.
The crisp mornings, the smell of something new as the time come to let go.
I walk into the last light of the day to feel the spirit of the land and learn about release.
Surrender. To what is.
How may I participate, I ask and she answers:
By being true to yourself and your own inner nature.”

Hun var Uglen

Hun svarede prompte fra et sted mellem træerne, fra skyggen og det tiltagende mørke. Og lige dér så jeg hende. Hun var uglen. Uglen, som også besøgte mig forleden dag for at fragte mig over endnu en tærskel og lede mig på vej ind i vinter og mørke. Et mørke som kan være med til at skærpe sanserne for det, man ellers ikke kan se og høre. Et mørke, som man kan hengive sig til i tillid til, at der findes skjulte skatte og sider af sandheden, som ikke var synlige i sommer og dagslys. Spørg bare Uglen.

Først, når det er rigtig mørkt, kan vi virkelig se stjernerne.

Hvor hjertet falder til ro

Nu står jeg igen på en tærskel og har taget de første skridt ind i skumringen mellem efterår og vinter. Samhain tilbyder en glidende overgang til vinter og mørke, det er ikke en brat eller stejl overgang og det er ikke farligt. Det tror vi, det bilder vi os, men jeg har valgt en anden tilgang til det, eftersom den tilgang for længst har valgt mig. Det er en vej, min sjæl kender og det er sted, som skænker mig dybde og substans.

Vinteren og den mørke del af året er også et sted, hvor jeg kan hvile, sanke og lade nye ideer opstå eller blot være og lade op. Det er sted, hvor der er en forunderlig beroligende musik, hvor hjertet falder til ro og vejrtrækningen finder sit dybe leje. Dér sidder hun på grenen sin og nynner med som en hvisken fra et sted i min underbevidsthed. En sang, jeg har længtes efter at høre.

Du er blevet ældre

”Du er blevet ældre” siger Uglen og smiler underfundigt og den påstand hverken kan eller vil jeg benægte. Det er helt sandt. Det er jeg og noget er sket. En sten er faldet fra mit hjerte i forståelsen af, at det jeg søger, allerede danser i disen ganske tæt på. Så tæt på, at jeg næsten kan røre det, men jeg må lade det berøre mig, jeg må finde en lidt mere ydmyg tilgang til det, der gør mig så godt. Nu forstår jeg fra et nyt sted, hvad Uglen sagde til mig forleden dag i Vinterfugl:

Du skal ikke lede længere. Du skal lade dig lede.

Fortællerskens visdom i sin essens

”Du er blevet ældre” gentager Uglen, for hun ser, at jeg er fortabt i tanker. ”Og efterhånden som kvinder bliver ældre og passerer den særlige tærskel, I kalder menopause, går det op for hende, at hun er nødt til at leve i pagt med den, hun er og i takt med den sang, hendes sjæl synger. En sang, hun næsten har glemt, men som stadig spiller i hendes indre og giver sig til kende som en dyb og inderlig længsel.

”Din tid er kommet.” Jeg nikker, det ved jeg godt.

”Ja, du ved det godt. Men tager du det alvorligt på en let og inderlig kærlig måde? Hengiver du dig til det og skriver du dig ind? Henter du din indre pige frem, støver du hende af og lader du pigen, som fortalte eventyr, gøre det igen med den voksne og vise kvindes røst?”

”Mener du, at jeg skal fortælle eventyr?”

Hun ler sin uglelyd. Hun ser på mig med sine aflange øjne, hun ser gennem mig, hun ser.

”Du skal være det eventyr. Leve det. Og lad være med at fortolke ordet og pille det fra hinanden i et mentalt forsøg på at forstå. Forsøg ikke at begribe, lad dig gribe. Se, det er hele hemmeligheden ved både eventyr og fortællingens kraft i øvrigt. Det er Fortællerskens visdom i sin essens.

Lad dig gribe

Jeg nikker og udstøder noget, der minder om et suk. Udenfor danser solen sin morgendans i lyset mellem stammerne. De er tydelige nu, stammerne, for træerne har næsten givet slip på deres blade. Jeg står på en tærskel og lytter til en sang fra hjertet.

Stories can conquer you, you know
They can make the heart bigger
– Ben Okri –

Fortællersken

Forsøg ikke at begribe, lad dig gribe, sagde Uglen og det er en af mine intentioner med at tilbyde dig og andre kvinder skrivecirkelforløbet Fortællersken. Det er et online skrivekursus og et forløb, hvor vi øver os på at give den indre stemme ordet og lade fortællingens kraft virke gennem os.

Fortællersken, næste hold op den 1. februar 2020. 

Fortællersken er et skrivecirkelforløb fuld af næring og læring, hvor du lærer at danse i den kreative proces og øve dig på dansen. En skriverejse med mange stationer, som du efterhånden lærer at kende og bliver fortrolig med.

Du booster din skriveglæde og oplever magien i fortællingens kraft. Du øver dig på at blive grebet af fortællingens kraft og opleve glæden og magien over at lade kreativiteten flyde gennem dig som en godgørende kilde.

Og tilmelder du dig senest den 31. juli får du ravnerabat og sparer 200 kr. på deltagergebyret.

Hvad skete dér egentlig?

Har du nogensinde malet, sådan bare siddet med farver, pensler og som udgangspunkt haft en ide om, at du gerne ville male noget bestemt? Hvorefter du gik i gang og snart opdagede, at pensler og farver havde helt andre veje og udtryk, end det, du havde tænkt dig?

Selv har jeg adskillige gange sat mig med akrylmaling, pensler og lærred for at male de træer, som jeg elsker, kun for at blive grebet i det skabende øjeblik og opdage, at dansende kvinder og mystiske væsener dukkede op. Kvinder med fugle i håret, kvinder med uglefjæs. “Du maler, som du skriver”, sagde en veninde engang til mig og det er sikkert sandt. For det, der vil skrives og males gennem mig, synes at have en rød tråd og når jeg hengiver mig til det og slipper kontrollen, hvor svært det end kan være, så risler det gennem mig og skriver eller maler nærmest sig selv. Forundret og fortryllet sidder jeg tilbage og siger nogle gange højt: Hvad skete dér egentlig der?

Som deltager i Fortællersken øver du dig på at skrive intuitivt og får masser af indre redskaber til at åbne op, så fortællinger kan lande, berige og berøre og efterlade dig med en følelse af et magisk “hvad skete der egentlig?”

Jeg var fuld af sorg og længsel

Jeg var fuld af sorg og længsel. Sorg over den pige, som aldrig helt følte, at hun hørte til nogle steder. Jeg længtes efter at finde ud af, hvem hun egentlig var, hvad hun kunne lide, hvad hun troede på og hvor hun gerne ville hen i livet.

Da jeg åbnede op for fortællingens kraft og gav hende lov til at skabe sig gennem ord og fortællinger, fik jeg noget forærende, som jeg aldrig havde drømt om skulle tilkomme mig. Jeg fik mig selv tilbage. Jeg fik en stemme, en kraft og en vej, som var helt min egen. En vej, som jeg skrev og som fortællingens kraft hjælp mig med at formgive. Gennem symbolik, mytologi og fortællinger, som jeg ikke anede, at jeg havde i mig, så jeg vejen som en gylden sti i mit blod.

Jeg gav hende stemme

Jeg gav hende stemme og hun gav mig. Min indre fortællerske. Hele mit liv har jeg ledt efter et sted, hvor jeg hørte til og en stamme, som kunne tilbyde mig det, jeg længtes efter. Men jo mere, jeg forsøgte at passe ind, desto mere ensom blev jeg. Da hun kom ind i mit liv igen, ændrede det mit fokus og jeg begyndte at forstå. Jeg tilhører ingen. Jeg hører ikke til nogen steder. Og derfor hører jeg til overalt. For jeg tilhører hende, jeg tilhører mig selv og det magiske rum i mit indre. Jeg tilhører det, der vil skrives og leves gennem mig.

Stemmen som længtes efter sin sang. Hun er den sang. Min indre fortællerske.

”Sometimes we simply need to give ourselves permission to break free from the confines of the tribe and find our own way.
We might feel safe on familiar ground, the tried and tested, the accepted, the socalled “normal”, but life is meant to be experienced and explored, to be a journey of self-discovery and adventure.”

– Carole Carlton –

Fortællersken Ny

Din sande sang

Gå med det, som drager dig. Vær den du er i pagt med natur og årshjul. Skriv det, du ser og kan mærke og på en måde, som både gør dig godt og som pirrer dig. Vækker noget i dig, gør dig nysgerrighed, gør dig kåd. Giv din indre fortællerske ordet.

Stå stolt på denne tærskel og giv endeligt slip på tendensen til at please og ramme noget, som andre kan li’. Ram tonen i dig selv og syng din sang, for kun din sande sang kan du synge rent og fra hjertet.

En stemme, som venter på sin sang

I Fortællersken tilbyder jeg dig et rum og en skrivecirkel, hvor du kan øve dig på at skrive fra sjæl og hjerte og lytte til den sang. Hvor du folder det ud, der bor bag skrivelængslen og hvor du giver hende ordet. Din indre fortællerske. Og tro mig, efter fire år som underviser i Fortællerskens univers på intuitive skriveworkshops, i skrivecirkelforløb og som skrivemor og coach i øvrigt, kan jeg med glæde i stemmen proklamere:

Alle kvinder med skrivelængsel har en indre fortællerske, som blot venter på at få ordet. En stemme, som venter på sin sang.

Er Fortællersken mon noget for dig?

Klik her eller på billedet herunder, så fragtes du videre til invitation og detaljer.

Jeg starter et nyt hold op den 1. februar 2020 og har nu åbnet for tilmeldinger. Kalder din indre fortællerske og er den ene plads på holdet mon din?

FORTÆLLERSKEN kalder. Tilmeld mig!

Der er ikke bestemte dage og tidspunkter, du skal kunne deltage. Du skaber selv det rum og den tid, hvor du skriver, så det passer ind i dit liv. Men uanset hvor travl du er, så husk at booke tid med din indre fortællerske. Hun har gaver med til dig.

Mærker du både frygt og længsel?

Du tilmelder dig ved at klikke lige her og jeg vil glæde mig til at dig din bekræftelse.

Mærker du både frygt og længsel i ligelige dele, så vær glad. Der er noget på spil, tampen brænder og vi må gerne have sommerfugle i maven og tårer i øjnene.

Det er rørende og vigtigt, når vi endelig finder ind til det, vi har længtes så inderligt efter. Når vi finder en åbning og ser, at den er til os. Hvad end din åbning er, er du hjertelig velkommen i Fortællersken.

Write on.

Kærlig hilsen
Lene

Skrivekurser for kvinder Vinter 2019/20

Decembercirklen

Decembercirklen
Online skrivekursus for kvinder
Starter den 1. december 2019

For skriveglade, introverte kvinder med hang til fordybelse

I Decembercirklen får du nærende skriveafsæt og øvelser til en blid overgang til det nye år. Du skaber balance mellem det indre og det ydre.

I en ellers travl og udadvendt tid finder du rum til fordybelse og skriver dig ind.

Vinterkraft og inderligt nærvær

Skab rum og ro i magiske december og kom godt ind i det nye år. Gennem ord og fortællinger skaber vi et indre univers af vinterkraft og styrke.

Klik her eller på billedet ovenfor for invitation og detaljer.

Tilmelding til Decembercirklen – start 1. december 2019


Fortællersken II - Eventyret

Fortællersken II Eventyret – online skrivekursus 
for kvinder med skrivelyst og længsel
Starter den 15. januar 2020 – varighed 4 måneder

Fortællersken II er en selvstændig fortsættelse af Fortællersken. Her kommer det til at handle om eventyr og om helt bevidst at invitere eventyr og dets symbolik ind i skriveprocessen.

Du kan være med som fortsættelse på Fortællersken I, hvilket vil sige, at du har været med i Fortællersken mindst én gang, men er du skriverejsende på egen hånd og har du allerede den fornødne bundklang som fortællerske, så kan du selvfølgelig springe direkte ind i FORTÆLLERSKEN II og byde eventyr og fortællinger op til dans.

Et eventyr er en fiktiv historie som ofte har folkloristiske karakterer så som feer, hekse, elverfolk, trolde, kæmper og talende dyr. De har deres tradition i de mundtlige fortællinger, men på Fortællersken II fremkalder vi eventyrerne ved at skrive intuitivt og trække på den kilde, der allerede findes i os.

Selvom du ikke har prøvet det før, vil du sandsynligvis opleve, at eventyret ligger gemt i dig og bare venter på at blive fremkaldt.

Eventyret hjælper os på vej. Det viser os udveje og åbner op for nye veje og måder at anskue situationer på. Det fortæller os bl.a., at vi skal være os selv, at vi skal turde ikke at vide og vove vildnisset. Det er essentielt at fare vild både i eventyret og i den første kreative fase.

Klik her eller på billedet ovenfor for invitation og detaljer.

TILMELDING TIL FORTÆLLERSKEN II – EVENTYRET – Start 15.01.20


Fortællersken

Fortællersken I – online skrivekursus 
for kvinder med skrivelyst og længsel
Starter den 1. februar 2020 – varighed 4 måneder

Fortællersken vil skænke dig et solidt fundament at skrive og fortælle historier fra. Du lærer om både intentionens og fortællingens kraft, disciplin, magi og hvordan vi kan skrive os gennem det, der står i vejen.

Her opløser vi skriveblokering, fordi vi ikke længere lader os bremse af frygt, modstand og indre censor. Jeg viser dig hvordan.

Du øver dig på at skrive fra sjæl og hjerte og lærer, at leg, lytning og øvelse skaber helt særlige åbninger. Du får en grundlæggende og givende introduktion til intuitiv skrivning.

Klik her eller på billedet ovenfor for invitation og detaljer.

TILMELDING TIL FORTÆLLERSKEN I – Start 01.02.20


 

book pen candle romance

I pagt med årshjulet og i kærlighed til processen

På samme måde som man bl.a. i shamanistisk praksis arbejder med den energi, der er i naturen alt efter årstid, har jeg valgt at gøre det samme i forhold til de skriveworkshops og aktiviteter, som jeg tilbyder.

Hver årstid og særlige tidspunkter på årshjulet inviterer til forskellige fokusområder i vores liv. Og selvom det selvfølgelig altid handler om at skrive, når du kigger indenfor hos mig i Skrivehuset, så kan skrivningen ikke stå alene.

Skrivningen er vores transportmiddel på rejsen, men når vi møder op, så lægger vi ikke livet bag os eller skriver os væk fra det, der er. Tværtimod. Vi forankrer os i nuet og vi er med det, der er.

Årstidens energi er også din energi

Derfor vælger jeg bevidst at bruge årstidens energi og den naturlige cyklus som afsæt til mange af de skriveøvelser, jeg byder på i skrivecirklerne. Du får mulighed for at hengive dig ikke alene til skriveprocessen, men også til din egen indre proces og du vil opdage, at det hele smelter sammen. Lad ordene, din intention og fortællingens kraft føre dig på vej. Jeg viser dig hvordan.

Skrivecirklerne er online skrivegruppeforløb, vi mødes ikke fysisk. Vi nærer det indre og vores egen proces, selvom vi naturligvis deler, løfter og støtter i cirklerne. Vi leger med ord og stemninger, men vi gør det hjemme fra vores egen skrivehule eller det, jeg kalder dit magiske, hellige skriverum. Vi ærer processen og vi gør det på en forholdsvis langsom og godgørende måde.

Der er ingen deadlines eller blinkende lygter, ingen frister og det er aldrig for sent at være med. Skrivelængsel har ingen alder. Skriveglæde er for alle.

Ingen andre end du

Ingen andre end du kan skrive den vej og på den måde, der er din. Og det allerbedste skriveråd er altid at møde op og skrive. Værktøjer, redskaber og nye åbninger dukker op undervejs og i processen. Du mangler ikke noget for at gå i gang. Du har allerede alt, hvad du skal bruge.

De fleste veje, værktøjer og løsninger opstår organisk undervejs og i processen. Du får præcist det, du skal bruge, hvis du altså møder op og begynder at skrive. Og jeg er med som skrivecoach og underviser til at holde rummet og støtte, løfte og hjælpe dig på din skrivevej.

Når vi lærer at holde øje med os selv i processen, sker der noget

Jeg holder skriverum, hvor du kan danse frit og prøve dig frem. Der er ikke noget rigtigt eller forkert. I stedet for at lære at skrive på en bestemt måde, lærer du at skrive på din egen måde og efterhånden vil du opleve, at du skriver mere frit og ubesværet. I skrivecirklerne lærer du dig selv at kende i samspil med den kreative proces, ebbe og flod, opture og nedture.

For når vi lærer at holde øje med og betragte os selv i processen, sker der noget. Vi bliver bevidste om kreativitetens ebbe og flod, naturens rytmer og vores egen dans og deltagelse. Vi opdager, at vi er en de af et større billede, uanset hvor alene og ensomt vandrende, vi måske kan føle os til tider.

Kreativitetens dans

Når vi danser med kreativiteten, Kilden og naturens ebbe og flod, når vi lærer energien at kende og kan mærke os selv i den energi, så begynder vi at kunne skrive frit. Ikke at vi altid kan eller skal skrive, sankning, pauser og stilhed er også en vigtig del af den kreative proces, men det er i accept af den skiftende rytme, de vekslende toner, dur og mol, at vi begynder at føle os hele, både som kvinder og som skabende væsener.

Fortællingens kraft

I alle skriveforløb arbejder og leger vi med fortællingens kraft. Fortællinger er som broer og deres kraft går gennem tid og rum. De åbner steder i os, som før var lukkede. De hjælper os med at finde tilbage til vores vej, hjælper os til at huske og forbinder os med vores sjæl og dybeste ønsker for det liv, vi ønsker at leve.

Levende fortællinger og kærlig energi

Og hvem ved, måske er fortællinger i virkeligheden levende ånder, som kommer til stede for at hjælpe os og bygge de broer, vi har brug for, så vi kan komme over kæmpemæssige voldgrave af frygt, modstand og tilbageholdenhed? I nogle kulturer tror man på, at den levende puls i en historie udsøger sig visse mennesker, gennem hvilken den ønsker at blive skrevet. Og min egen erfaring, både på egen skriverejse og i min rolle som skrivecoach og underviser, siger det samme. Det forholder sig faktisk sådan.

Fortællingerne er levende, de er energi og ofte er de gjort af sjælens sandhed og kærlighed. Det gør godt at møde op, lytte, skrive og tage imod. Det er historiemedicin for sjælen.

Forløbene foregår online, men du modtager altid dine skriveopgaver og inspiration pr. e-mail og jeg vil opfordre til indre nærvær og fordybelse i din skriveproces og i dit eget skriverum. Du vil opleve at jeg ligefrem inviterer til skrivetid og nærvær, hvor du slukker for al elektronisk udstyr og bare er med dig selv, ord og skriverier. Forløbene er således en dans mellem inde og ude. Bevidst nærvær er en af nøglerne og du får skrevet fra sjæl og hjerte.

Som skrivemor, guide i skrivebjergene og som underviser hjælper jeg dig gerne med at finde ind til hende. Din vise kvinde. Din fortællerstemme. Og det gør jeg blandt andet ved at skabe kærlige, kreative og magiske rum, hvor fortællinger kan lande, berige og berøre.

I pagt med årstiderne og årshjulet lærer du at forankre dig, du bevæger dig via din intention og du giver dig selv lov til at folde ud via fortællingens kraft.

Jeg byder på skriveafsæt og øvelser som åbner op og styrker dig i din proces. Skriveafsæt, som ofte er forbundet med årstiden og den energi, der er til rådighed på det givne tidspunkt. Skriveøvelser, som hjælper dig med at rejse gennem ordene, møde op, åbne op, skrive og sætte fri.  Og som støtter dig på din indre rejse uanset hvad det handler om for dig. Lige nu.

Du vil opleve, at naturen spiller en stor og vigtig rolle i alle skriveforløb. På den ene eller anden måde.

Lad dit hjertes fortællinger danse

Til det skaber jeg rum. Til de fortællinger åbner jeg min skrivestue og laver onlineforløb, så du kan øve dig og gennem ordene danse med det, der er. Uden dom og bedømmelse. De første kreative spirer skal leve, vokse og gro, ingen får lov til at rykke op dem med rod før tid.

Kreative, magiske rum

Jeg viger ikke fra min intention og den forpligtelse, jeg har i det kreative, magiske rum. Det rum, hvor vi barsler med hjertets fortællinger. Jeg træder ikke ud af min rolle og agerer dommer eller bøddel, jeg overrasker dig ikke med pludselig indfald fra min veludviklede korrekturmoster. Du kan ikke overtale mig til at agere indre censor, så du får ret i dine fejlagtige antagelser om, at du ikke duer til noget og at du ikke kan skrive.

Skrivemor, din guide i skrivebjergene

Jeg er skrivemor og din guide i skrivebjergene. De rum, jeg holder, er kærlige, rummelige og magiske rum, hvor fortællinger kan lade, berige, berøre og forvandle os. Ord for ord.

Med næb, kløer og kærlighed

Jeg er dedikeret til en anden slags skrivning, som i høj grad også er et spirituelt anliggende. Jeg kalder det skriverejsen. Og der er brug for den slags rum. Verden har brug for de kvindelige fortællinger og stemmer for at genskabe balancen. Det har jeg dedikeret mit virke til og til det holder jeg rum. Med næb, kløer og kærlighed.

Kom og genfind din skriveglæde. Lær at danse i processen, for at skrive fra sjæl og hjerte er i høj grad som en slags dans. Når først vi lytter, kan vi nemlig høre musikken.

Du kan være med uanset intention. Kvinder i alle aldre er velkomne. Og du behøver ikke have særlig skriveerfaring i forvejen.

Mit inspirationsbrev til livet og skriverejsen tilmelder du dig i linket her. 

Og vil du læse mere om, hvad andre siger om at være på skriveworkshop eller i forløb hos mig, kan du gøre det i linket her.

Kærlig hilsen
Lene

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: