Blød vildskab og skriverier

Der er ingen ord denne morgen, siger jeg med skælvende tvivl og skutter mig. Vinden er iskold. Blåsorte skyer stævner ud på dagens himmelrejse og de allersidste blade tager afsked med deres træ. Af jord er du kommet. Dér ser jeg ham mellem stammerne og hører hans knitrende skridt i løvfaldets tæppe. Pelsen er rød, intens, hans blik er rettet mod mit og jeg træder et skridt nærmere, vel vidende at det muligvis vil få ham til at flygte.

Men han tager ikke flugten, også han træder et skridt nærmere og snart står han foran mig. Den buskede hale, de årvågne øjne, hvor både blødhed og vildskab tilbyder mig et spejl. Og jeg ser hende i ham.

”Vær hilset”, siger han med rolig stemme og et anstrøg af humor. ”Det havde du nok ikke ventet.”

Jeg ryster på hovedet, næh, men linjerne løber snart ud og jeg ønsker mig så inderligt hans budskab inden da.

”Vildskab” siger han, ”det er dagens ord. Blød vildskab og den kvinde, du er indeni. Hende, der danser i vinden, taler med fugle og læser landskaber. Hende, som går ud i naturen for at komme ind og tættere på sin urkraft og sande natur. Hende, som kan en ganske særlig sang.

Det er snart vinter og jeg er kommet for at føre dig over tærsklen til hende. Din vise kvinde. Hun er hjemme i vinteren og kalder på dig. Hendes kald er en invitation til at skrue op for den vildskab og det mod, der er i at stå i sårbarhedens muld. Sammen med mig i morgenens første lys og med østenvindens kolde kys på din kind. Her er din stamme. Her er dit sted. Kom med.

Magiske Morgensider, 21. november 2018
Fra min egen skriverejse

En skrivende udfordring

Ordene stammer fra mine morgensider. Hvis du har læst lidt med her, så ved du, at jeg har givet mig selv en skrivende udfordring. Hver eneste morgen møder jeg op, tænder mit skrivelys, trækker mit dyrekort og åbner den bog, hvor jeg skriver mine magiske morgensider. Jeg skriver intuitivt og tager imod den fortælling, som kortet og dagen bringer. Jeg lytter og skriver det, jeg hører. Og hver eneste morgen kommer der en slags fortælling. Nogle gange flyder den fra min pen og jeg sidder åndeløs, mens jeg lader det strømme gennem mig. Andre gange er jeg fuld af tung modstand, modløsheden danser cancan og jeg kan overhovedet ikke forestille mig, at der er ord.

Men dér er altid ord og udfordringen virker. Samtidig giver den mig rig mulighed for at betragte mig selv i processen og se, hvordan mit humør og min indstilling er afgørende for, hvor smidig processen er. Men én ting har jeg lært og lovet mig selv. Jeg lader ikke mit humør, frygt eller modstand for den sags skyld bremse mig på mit skrivende færd. Gjorde jeg det, ville jeg ikke få skrevet særligt meget og i øvrigt sende mine ord og skriverier på en kvalmende rutsjebanetur.

Fortællingens kraft er stor

I morges var det ræven, som bragte vildskab, lyden af vinter og min indre vise kvinde på banen. I går var det tranen, som lærte mig om fokus og tålmodighed. Alt sammen i en lille fortælling, som den nu kan udspille sig på de sider, jeg  har dedikeret til formålet. Jeg deler de små fortællinger (næsten) hver morgen på min Facebook side og du er hjertelig velkommen til at kigge forbi, finde inspiration, mod, genklang og måske selv få blod på tanden i forhold til at skrive intuitivt, ud af hovedet og ind i sjæl og hjerte. Det er nemlig her, vi får fat i vildskabens blæk og de sange, der bølger i det indre. Længslen fører os på vej.

Modstand frygt indre censor

Kan man overhovedet skrive, når der er frygt, modstand og tunghed?

Modstand. Frygt. Den indre censor. Støj. Overspring. De er alle trofaste følgesvende på skriverejsen. Og det gælder for alle, selv erfarne skriverejsende og fortællersker som jeg selv. Det findes ikke uden hverken i livet eller på skriverejse. Det er en essentiel erkendelse, for når vi ved det og accepterer det, kan vi skrive videre.

Accept er nøglen til forandring.

Som fortællerske er du et skrivende vidne

Som fortællersker (eller forfattere og skribenter) kan vi lære os selv at se og betragte. Vi er vidner. Skrivende vidner.

Læg bevidst luft mellem dig og det, du registrerer, når du skriver eller skal til at skrive. Sig højt til dig selv og skriv i din rejsedagbog:

Der er modstand.
Der er frygt.
Der er larm fra den indre censor.

Og så videre. Præcist på samme måde, som du i meditation betragter tanker, følelser og kropslige sensationer. Som fortællerske registrer du og vender tilbage til pennen og dit skrivearbejde. Der er modstand. Men du er ikke den modstand. Og du giver ikke pennen til modstanden eller det sidste ord til din indre censor. Du skriver videre.

Du holder pennen, men du er ikke din historie

Du holder pennen. Du er fortællersken. Men du er ikke fortællingen eller din historie og da slet ikke, når fortællingen af skabt af frygt, indre censor, modstand eller andre mennesker på din vej, som fortalte dig deres versioner af sandheden. Det er også her, at du får mulighed for at omskrive gamle, udtrådte fortællinger og skrive nye veje og slutninger, ikke mindst, som glæder din sjæl og gør dig godt.

Hvordan gør man så det?

Prøv at skrive alt det, der dukker op i skriveprocessen og som står i vejen, ind i de fortællinger, du gerne vil skrive. Frygt, modstand, sure opstød og hende, der er eminent til overspring og flugt. Vis, at du er fortællerske og at du ser det som en del af fortællerskekunsten at give følelser, tanker og andet, der forplumrer din proces og står i vejen for din intention, lyd og stemme.

På den måde bruger du DET, DER STÅR I VEJEN som en gave og en inspiration til din fortælling.

Giv dine ord og skriverier dybde og kontrast

Når du øver dig på det, er det med til at give din ord og skriverier dybde og kontrast. Du bruger de store følelser, du maler dem med ord og der er ingenting, som ikke kan skrives og foldes ud, hvor svært det end kan synes, især hvis du tænker for meget over det.

Hun bor ikke i hovedet

Jo mere du tænker, desto vanskeligere bliver dit skrivearbejde. Din vise kvinde og din fortællerske bor ikke i hovedet. Hun kommer naturligt til os, intuitivt, når vi skriver, men vi kan ikke tænke hende. Hun taler gennem os, ikke til os. Men ofte skal vi skrive os gennem støv og spindelvæv for at nå helt ind til stemmen, som er blevet dæmpet og hengemt, så vi kun fornemmer en stille hvisken. Vi skal skrive hende fri.

Nu bliver stemmen pludselig kraftigere og du oplever, hvor godt det gør at lade den lyde gennem dig. Du føler dig løftet, du mærker styrken i at give det stemme, som før blot var en summende længsel og et suk. Det er også her, at du genfinder din autentiske stemme, den skrivestemme, som nu kommer til udtryk på en måde, som er helt din egen.

Leg med det, det må gerne være sjovt

Kald Modstand for Modstand og kald ham/hende frem til dialog. Spørg hvad modstanden handler om. Eller beskriv, hvordan du ser og registrerer modstand, men ikke lader dig kue på skriverejsen.

Skab en karakter på baggrund af modstand og beskriv ned til mindste detalje, hvordan han/hun/den/det ser ud. Hvad siger han? Hvilke ord vælger han/hun? Hvordan er stemmen? Spytter han, savler han (eller hun) og … er Modstand i virkeligheden en lidt komisk, forhutlet type? Du har svaret. Du er fortællersken. Leg med det og lad det skrives.

Den bedste vej er altid igennem det, der står i vejen, det nytter sjældent hverken at flygte (lade være med at skrive) eller fortrænge (lade som ingenting). Bedre er det at byde alt velkommen og lade det skrive uden at stivne i processen. Her søger vi igen fortællingen bag processen samtidig med, at vi lader sandheden fortælle. Uanset hvad den handler om for os. Lige nu.

Når du ser frygt og modstand, brænder tampen

Men mærker du ubehag, tunghed og registrerer, at modstanden vokser, så vid at du sandsynligvis er tæt på et slags gennembrud. Tampen brænder.

Og måske kan du finde lidt inspiration i Mark Matousek’s ord herunder:

“When you tell the truth, your story changes
When your story changes, your life is transformed.”

eller

It is often when we are least inspired that we do our deepest work

Og du ikke behøver at være inspireret for at gå i gang med at skrive. Inspirationen vil møde dig undervejs.

Det er ofte således, at vi ender med at skrive de fineste og dybeste ting, når vi er mindst inspirerede.

Hvorfor? Fordi her er noget ganske særligt på spil, som frygt og indre censor vil gøre alt for at få os til at opgive. Kan du se gaven i at møde det, som dukker op og lære sig selv at skrive alligevel og bruge det, der står i vejen, som afsæt og inspiration?

Fortællersken teaser 1 (4)

FORTÆLLERSKEN
online skrivecirkelforløb for kvinder
Starter 9. januar 2019

Har du lyst til at invitere fortællingens kraft med på din livsrejse og byde den op til dans? Lade dig berige og berøre af de fortællinger, du selv skriver i processen og i øvrigt lære den kreative proces og alle stationerne på skriverejsen at kende? I pagt med årshjulet og i kærlighed til processen?

Lære at skrive gennem alt det, der står i vejen og finde vej ind til din vise kvinde, din fortællerske og hende, der holder alle de sande historier om, hvem du egentlig er og hvad som gør dig godt dybt i sjælen? Din indre fortællerske. Hun har gaver med til dig.

Kom med, når vi den 9. januar slutter cirkel og stævner ud i Fortællersken, næste online skrivecirkelforløb for kvinder.

Fortællersken

Boost din skriveglæde og oplev magien i fortællingens kraft

Fortællersken er et skrivecirkelforløb fuld af næring og læring, hvor du lærer at danse i den kreative proces og øve dig på dansen. En skriverejse med mange stationer, som u efterhånden lærer at kende og bliver fortrolig med. Du booster din skriveglæde og oplever magien i fortællingens kraft.

Jeg er med som skrivemor og guide i skrivebjergene og i de 4 måneder, som forløbet varer, får du rig lejlighed til at give din fortællerske ordet.

Et solidt skrivefundament

Fortællersken vil give dig et solidt fundament at skrive og fortælle historier fra. Du lærer om både intentionens og fortællingens kraft, disciplin, magi og hvordan vi kan skrive os gennem det, der står i vejen.

Her opløser vi skriveblokering, fordi vi ikke længere lader os bremse af frygt, modstand og indre censor. Jeg viser dig hvordan.

Du øver dig på at skrive fra sjæl og hjerte og lærer, at leg, lytning og øvelse skaber helt særlige åbninger.

Du får en indre forståelse af forskellen på tale- og lytteskrivning og du oplever, hvordan du efterhånden bliver en erfaren fortællerske, som bevidst kan påkalde sig fortællingens kraft og fange fortællingen bag processen.

Du lærer om tillid, du øver dig og får i det hele taget fin erfaring med den kreative proces og alle stationerne på skriverejsen.

FORTÆLLERSKEN
Nyt hold starter den 9. januar 2019 – Ravnerabat! 

Pris DKK 1950,- inkl. moms

RAVNERABAT ved tilmelding senest den 3. december 2018
DKK 1750,- inkl. moms

Betaling sker enten via Mobilepay til 29476483 eller bankoverførsel. Så snart du har tilmeldt dig, modtager du bekræftelse og betalingsinformation fra mig.

Du tilmelder dig ved via tilmeldingslinket her eller skriver til mig på e-mail skrivehuset@gmail.com.

I linket her kan du læse mere om FORTÆLLERSKEN skrivecirkelforløbet.

Du er hjertelig velkommen. At deltage kræver ikke særlige forkundskaber, medbring blot din skrivelyst og længsel.

JA! Tilmeld mig. Jeg skal være med i Fortællersken.

Write on ❤

Kærlig hilsen
Lene

Blød vildskab

Gå med det, som drager dig. Vær den du er i pagt med natur og årshjul. Skriv det, du ser og kan mærke og på en måde, som både gør dig godt og som pirrer dig. Vækker noget i dig, gør dig nysgerrighed, gør dig kåd. Fortællersken er klar til at træde frem i lyset.

Stå stolt på denne tærskel og giv endeligt slip på tendensen til at please og ramme noget, som andre kan li’. Ram tonen i dig selv og syng din sang, for kun din sande sang kan du synge rent og fra hjertet.

Fra “Fortællerskens Visdom” (c) Lene Frandsen, 2018

Til inspiration, læs også gerne

En stemme, som venter på sin sang
Din sande sang
Manglende tid og andre tegn på frygt
Skrivning og det indre liv

2 thoughts on “Blød vildskab og skriverier

Add yours

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: