Manglende tid og andre tegn på frygt

I Fortællersken, mit online skrivecirkel for kvinder, var dér tidligere på året en kvinde, som havde en magisk og rørende intention om at lytte til den stille stemme og skrive fra et andet sted. Hun var nemlig vant til at skrive, hun var uddannet til det. Dog skrev hun ikke for sig selv og til sig selv, der var fortællinger, hun overhørte og det mærkede hun. Ikke mindst da hun formulerede sin intention. Det sitrede i hende, der var noget på spil.

Når tampen brænder og vi er på vej ud af vores komfortzone

Tampen brændte. Nu var tiden kommet til at stoppe op og sige ja til sjælens kald og det, der rumsterede indeni. For det handler nemlig ikke kun om at skrive. Det handler om at skrive på en anden måde, end vi måske er vant til og at skabe et indre rum, et magisk rum, hvor vi åbner os og lytter.

Manglende tid er ofte en undskyldning fra frygtens lejr

Men snart tog hverdagen over og kvinden lod sig gribe af det liv, hun hele tiden havde levet. Hun fik ikke stoppet op og faktisk fik hun pludselig endnu mere travlt end ellers.

Selvom hun havde booket en skriverejse og var med i Fortællerske-forløbet, fik hun ikke skabt rum til sin indre fortællerske og hun fik ikke skrevet (på den måde, hun havde en intention om). Da vi sluttede, efter fire måneder, fik hun øje på det og det ramte hende som et piskeslag. Ja, hun græd faktisk over, hvor let det var bare at glide videre uden at skabe tid og rum og få skrevet. Hun græd over, at hun havde svigtet sin inderlige intention og hvor let det var at suse videre og glide henover det, sjælen synger om. Hamsterhjulet rullede glad videre. Skrivelængslen og lysten til at skrive fra et andet sted forblev en saga blot. For nu blev rummet lukket og forløbet var forbi.

Hendes læring var tydelig.

Hun blev bange

Men hvorfor mon kvinden ikke fik skrevet, selvom hun havde meldt sig til et skriveforløb og havde formuleret en inderlig intention? Fordi noget i hende blev bange. Og at blive bange, at mærke frygt, er bestemt ikke sjovt, men det er en del af skriverejsen og den kreative proces, for vi er nødt til at komme ud af vores komfortzone og ind i sjæl og hjerte, hvis vi har en intention om at lytte til sjælens sang og skrive fra det sted, hvor den lyder.

Når der virkelig er noget på spil, når tampen brænder og når vi er på vej ud af vores komfortzone, så buldrer den indre censor, dommeren eller sabotøren. Alle kneb og undskyldninger gælder, når det handler om at forhindre os i at komme ud i vildnisset og gøre det, vi inderst inde drømmer om.

Manglende tid er en af de mest brugte undskyldninger for ikke at gøre det, sjælen synger om.

Andre typiske tegn på frygt

Følgende undskyldninger eller adfærd er typiske udslag af frygt

 • manglende tid
 • manglende …. andre ting som f.eks. penge, evner
 • kritik af andre (give andre skylden for at du ikke får skrevet)
 • overspringshandlinger
 • selvkritik og nedgørelse af det, du skriver
 • sammenligning med andre og efterfølgende dom (jeg er ikke god nok)
 • episoder fra fortiden (gamle historier) som bakker op om “det går jo aldrig, det her”

Woman cage

Lad ikke din indre censor få det sidste ord

Den indre censor er et levn fra gamle dage og bor i den del af hjernen, hvor det handler om overlevelse. Den vil egentlig bare beskytte os, men det er en misforstået form for beskyttelse, fordi den ofte forhindrer os i at gøre det, vi egentlig drømmer om. Den vil gerne holde os i status quo, på sikker grund.

Engang har stemmen nok hjulpet os og forhindret os i at gøre dumme og farlige ting, men i dag er den ofte en forhindring for handling og for at træde ud af vores komfortzone og få gjort det, der kan udvikle os og sætte os fri af fortidens historier. Når du bevæger dig i retning af noget nyt, kommer stemmen med sine velkendte argumenter og advarsler. Også på skriverejsen. Og den er snu og kommer i mange afskygninger og forklædninger. Den kender alle de gamle historier og ved, hvordan de skal serveres.

Kender du det?

Den indre censor har også en stor del af skylden for, at vi ikke rigtig kommer i gang med vores skriverier eller fortsætter, når vi er kommet i gang. Den elsker kontrol og er hurtig til at bedømme det, der folder sig ud på papiret. Den kan janteloven udenad og gør alt for at være lyseslukker, så vi ikke får skrevet os fri og kommer derud, hvor der virkelig begynder at ske ting og sager. Den vil jo helst have, at vi bliver hvor vi er.

Når vi lytter for meget til stemmen, bliver vores sprog i bedste fald en smule stift og uden sjæl. I værste fald kan den være skyld i skriveblokering (komfortzone), modløshed og sågar depression. Og vi bliver så pokkers misundelige på alle dem, som tilsyneladende bare skriver og øser af gode og flydende fortællinger. Har de da slet ikke en indre censor?

Alle har en indre censor, den hører med

Jo. Alle har en indre censor. Og det er ikke en stemme, vi bare sådan kan slippe af med. Det hjælper heller ikke at kæmpe imod den, kamp gør den bare endnu stærkere og endnu mere snedig. Men vi kan benytte os af metoder og tricks og dermed undgå, at den indre censor kommer til at bestemme over vores liv, forhindre os i at gøre det, vi drømmer om og skrive fra sjælen og hjertet.

Få min gratis eBog om din indre censor og skriv dig fri

Det har jeg skrevet en lille eBog om, den er god og gratis og byder på skriveafsæt og øvelser, som kan hjælpe dig med at identificere din indre censor og sætte ord på alt det, der står i vejen. For det, der står i vejen, er vejen.

Du rekvirerer eBogen ved at skrive til mig på skrivehuset@gmail.com, så sender jeg den til dig.

Har du også en inderlig intention om at skabe rum til din indre fortællerske og lytte til skrivelængslens kald?

Måske har du det lidt på samme måde, som kvinden, jeg fortalte om først i indlægget her? Du kan mærke, at din sjæl længes, du kan mærke andre toner og fornemme en inderlig rytme et sted dybt i dig selv. Du har længsel efter at sætte ord på, møde op, skabe rum og skrive dig ud af hovedet og ind i sjæl og hjerte?

Men du ved ikke helt hvordan og egentlig har du slet ikke tid? Kan du samtidig svare ja til et eller flere af følgende udsagn? Du

 • har skrivelyst og længsel
 • vil opleve en anderledes tilgang til det at skrive
 • har lyst til at invitere fortællingens kraft ind i dit liv
 • har mod på at lege og prøve nye skriveveje
 • oplever skriveblokering og har brug for at få løsnet op og sat fri
 • længes efter at finde din egen fortællerstemme og høre dens særlige lyd og toner
 • gerne vil lære at bruge dine egne fortællinger som kompas og vejledning på den indre rejse
 • ønsker at skrive i pagt med årshjulet og i kærlighed til processen
 • gerne vil øve dig på at danse i den kreative cyklus med alle dens facetter
 • gerne vil give din indre fortællerske ordet
 • ønsker at lytte til din indre stemme, din sjæl og styrke din intuition
 • oplever, at dit indre landkort stemmer ikke længere overens med det ydre landskab
 • er introvert og har brug for at skabe rum til skrivende fordybelse.
 • ønsker at invitere intentionens og fortællingens kraft ind i dit liv
 • gerne vil opleve en flydende overgang fra vinter til forår og få en inderlig fornemmelse af, hvad dette tidspunkt på året tilbyder os
 • ønsker inspiration, skriveafsæt, spørgsmål til refleksion til at starte din skriverejse
 • har en drøm om at blive en del af en cirkel af skrivende kvinder
 • hænger fast i gamle historier og har brug at skrive nye, der passer til den, du er nu
 • har brug for eventyr og magi i dit liv
 • vil give dig selv en ganske særlig gave

Så er mit online skrivecirkelforløb FORTÆLLERSKEN sandsynligvis noget for dig.

Jeg starter et nyt hold op den 9. januar og du er hjertelig velkommen. Ved tilmelding senest den 30. november får du ravnerabat og sparer 200 kr. på deltagergebyret.

FORTÆLLERSKEN – klik her for invitation og detaljer

Fortællersken

Et solidt skrivefundament

Fortællersken vil skænke dig et solidt fundament at skrive og fortælle historier fra. Du lærer om både intentionens og fortællingens kraft, disciplin, magi og hvordan vi kan skrive os gennem det, der står i vejen.

Her opløser vi skriveblokering, fordi vi ikke længere lader os bremse af frygt, modstand og indre censor. Jeg viser dig hvordan.

Du øver dig på at skrive fra sjæl og hjerte og lærer, at leg, lytning og øvelse skaber helt særlige åbninger.

Du får en indre forståelse af forskellen på tale- og lytteskrivning og du oplever, hvordan du efterhånden bliver en erfaren fortællerske, som bevidst kan påkalde sig fortællingens kraft og fange fortællingen bag processen.

Du lærer om tillid, du øver dig og får i det hele taget fin erfaring med den kreative proces og alle stationerne på skriverejsen. Og om glæden og vigtigheden af gode ritualer i forbindelse med dit skrivearbejde.

Nyt hold starter den 9. januar 2019

Pris DKK 1950,- inkl. moms

RAVNERABAT ved tilmelding senest den 30. november 2018
DKK 1750,- inkl. moms

Der er ikke faste dage, man skal kunne deltage. Forløbet er glidende og du skaber selv dit rum og din tid, hvor du skriver og deler, så det passer ind i dit liv.

Jeg skal være med i FORTÆLLERSKEN! Tilmeld mig.

Betaling sker enten via Mobilepay til 29476483 eller bankoverførsel. Så snart du har tilmeldt dig, modtager du bekræftelse og betalingsinformation fra mig.

Du er hjertelig velkommen i Fortællersken. Der er et begrænset antal pladser på holdet, så tøv ikke for længe, hvis du bare kan mærke, at du skal være med.

Og husk at du får ravnerabat og sparer 200 kr. på deltagergebyret, hvis du tilmelder dig senest den 30.11.

Tilmelding sker pr. e-mail til skrivehuset@gmail.com eller via tilmeldingslinket herunder

Ja, jeg skal da være med i FORTÆLLERSKEN – KLIK FOR TILMELDING 

Jeg var fuld af sorg og længsel. Sorg over den pige, som aldrig helt følte, at hun hørte til nogle steder. Jeg længtes efter at finde ud af, hvem hun egentlig var, hvad hun kunne lide, hvad hun troede på og hvor hun gerne ville hen i livet.

Da jeg åbnede op for fortællingens kraft og gav hende lov til at skabe sig gennem ord og fortællinger, fik jeg noget forærende, som jeg aldrig havde drømt om skulle tilkomme mig. Jeg fik mig selv tilbage. Jeg fik en stemme, en kraft og en vej, som var helt min egen. En vej, som jeg skrev og som fortællingens kraft hjælp mig med at formgive. Gennem symbolik, mytologi og fortællinger, som jeg ikke anede, at jeg havde i mig, så jeg vejen som en gylden sti i mit blod.

Læs mere i “En stemme som venter på sin sang”

 

Thumbnail photo © Pfluegler | Dreamstime.com

One thought on “Manglende tid og andre tegn på frygt

Add yours

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: