Trommen og spinderokken

Hvad har en tromme og en spinderok med skrivning at gøre? Det er et godt spørgsmål som nok var svært at besvare, hvis jeg da ikke havde taget imod to morgenside-fortællinger i denne uge. Først kom trommen. Og dagen efter spinderokken. Når jeg læser dem højt for mig selv nu, mærker jeg tydeligt en sammenhæng og dybe tråde af indre forståelse af, hvad det egentlig er, de to fortællinger vil sige.

Historiemedicin

Men lad mig ikke tolke og give min subtile vished videre til dig, lad mig i stedet dele de to fortællinger med dig her.

For intet kan sige det bedre og mere præcist i sit særlige sprog end fortællingens kraft og de historier, vi skriver og tager imod. Derfor er fortællingens kraft æresgæst på skriverejsen.

Vi lytter og tager imod. Gennem ord, fortællinger og eventyr høster og modtager vi de budskaber, ledetråde og trædesten, der er til os. Samtidig lader vi kreativiteten virke igennem os, det er sundt og det er healende.

Jeg kalder det historiemedicin.

 

TROMME AF HAVET

Når du virkelig lytter, er du tom. Som et kar. Du er parat til at lade dig fylde af det, du hører og uden dom at tage imod. Det kan måske synes som en svaghed, en blottelse af en sådan karakter at al modstand sættes i bevægelse. Det er naturligt, en impuls, men du parat til at slippe den nu. Alt er tilsyneladende. For når du hviler i vished om, at det du hører, vil dig det godt, tøver du ikke længere. Så fatter du pennen og skriver det, du hører.

Tillid skaber forbindelse og det er din nøgle. Du er nødt til at mønstre tillid og stole på fortællingens kraft på denne særlige rejse. Lyden af min stemme som en tromme dybt i dig. Eller en guitar. En harpe? Forestil dig præcist det instrument, der spiller i din sjæl og hvis toner bløder dig op. Lad dig fylde af musikken.

Senere vil du se, at der er mange instrumenter at lytte til og spille på. Åh ja, for det er så sandelig også en invitation til dig om at spille med. Tonerne er velkendte i krop og sjæl, så lad hoved og tanker sejle deres egen sø. Kom nu med.

En tromme født af havet, det er dit instrument i dag. En tromme af hav og tidlig sommer. En junimorgen svøbt i dugdråber, allerede lun og intenst spækket med lyde og fuglesang. Sneglespor i græsset leder dig på vej. Himlen har ikke helt besluttet sig for, hvilke instrumenter den vælger i dag, men det skal du ikke bekymre dig om. Du har dine egne noder at holde dig til. Du har fået din tromme og hørt din sang.

En sang gemt dybt i din mave, en lyd af vandets slag mod klipperne i din sjæl. Gå i takt med trommeslagene gennem dagen, gå i sol, gå i skygge og vær til stede i hvert øjeblik. Som det tomme kar fyldes du op efterhånden som timerne går og ved aftentide giver du slip og lader det godgørende vand fra dit nu fyldte kar risle over blomster og planter i din have. Du takker for det, du fik med dig og du lader det gå.

Således er du igen tom, når en ny morgen gryr. Klar til at gentage det, du gjorde i går, selvom alt nu er nyt, for man kan aldrig gå gennem den samme dag to gange.

Magiske morgensider, 4. juni 2019
Fra min egen skriverejse, Lene Frandsen (c)

 

SPINDEROKKEN

“Jeg vil gerne fortælle dig om” … det er stemmen, jeg hører, ord udtalt til perfektion i en særlig tone af historie. Straks åbner mine ører sig, sanserne gør sig klar til at tage imod og jeg indstiller mig på at lytte. Kroppen slapper af.

Der er ikke noget særligt, jeg skal gøre, jeg skal ikke kommentere eller forberede mig på det, jeg selv vil sige. Tankerne har ellers mange bud på det. Men jeg er ikke kommet for at tale, jeg er kommet for at lytte. Det er min intention og i ånden af den intention åbner jeg mig. I tillid.

”Det kræver øvelse, ikke sandt”, hun smasker overdrevent med læber lagt til rette i rynkejord. Et ansigt af levet liv og visdom betragter mig, filteret er væk og jeg behøver kun at nikke. Jeg øver mig hver eneste dag. Øvelse er en del af min intention.

Så siger hun ikke mere og en dråbe rastløshed rammer mig. Løber fra håret og ned af kinden for siden at forsvinde ind i kroppen. Nå, så der er slet ingen fortælling i dag, griner tankerne i hånligt kor og elsker, når de får ret i deres fejlagtige antagelser. For selvfølgelig er der en fortælling og den fortælling er hun.

I et spejl af vand og flamme viser hun mig et univers af ord smukt rullet op på et nøgle. Som garn. Jeg ser de forskellige farver, teksturer, materialer og jeg mærker deres energi og særlige evner. Alle til din rådighed, smiler hun og fanger en tråd til sin egen spinderok. Jeg lytter til dens snurrende sang, en hymne til den nye morgen og ser landskaber folde sig ud efterhånden som noget tager form. Min dag starter i hendes tråde og fingre, der løst holder fast. Jeg lytter.

Magiske morgensider, 5. juni 2019
Fra min egen skriverejse, Lene Frandsen (c)

Old pen og paper

Produktet er sekundært, processen er nøglen

På hver sin måde fortæller de to historier om en tilgang til skrivning, som vi bevidst kan vælge at hengive os til. Og det er selvfølgelig helt i tråd med den måde, der er min og som jeg så gerne giver videre og underviser i. Jeg kalder det også Fortællerskens Vej, fordi det over tid kan blive et kraftfuldt indre anliggende, som løfter og styrker dig på en måde, du slet ikke havde drømt om.

Du vækker din indre fortællerske og hun har gaver med til dig.

Her er produktet sekundært, selvom vi ofte får ideer til bogmanuskripter, noveller, romaner, digtsamlinger og meget andet i processen. Men det er ikke det, vi sætter ud på skriverejse for at opnå. Vi sætter ud for at modtage det, der er til os og som gemmer sig bag den udefinerbare skrivelængsel. Hvem mon kalder med hviskende stemme? Og hvad rører dér sig bag frygt, modstand og ulyst mod at gøre det, sjælen synger om?

Din fortællerske, din vise kvinde

For skriverejsen handler allermest om dig og din indre proces. Den handler om, at du har en indre, veludviklet fortællerske, som kalder på dig via din skrivelængsel med en invitation til at kigge indenfor og folde det ud, som gemmer sig bag længslen. Gennem ord og fortællinger.

Bag skrivelængslen. Bag mure af modstand og frygt for at fejle. Bag alt det, der står i vejen. Der finder du hende. Din vise kvinde.

Fortællersken

Din vise kvinde

Din vise kvinde er hende, som begynder at vågne, når du møder op og skriver hende. Det er din indre stemme, en stille og kraftfuld stemme, din sjæls stemme og din kvindekraft. Hun vil gerne skrives og fortælles. Hun har noget på hjerte og du er hende.

Skriveglæde, natur og historiemedicin

Skriverejsen handler også om glæden ved at skrive. Den handler om kreativitet. Det gør godt at få åbnet op og lade kreativiteten risle igennem sig. Til det skaber jeg skriveafsæt og øvelser, som du kan arbejde og skrive ud fra på din måde.

Mange skriveafsæt og øvelser er forankret i årstiden og naturen spiller en stor rolle. Ja, i skrivecirklerne inviterer jeg sågar til ture ud, hvor du arbejder med naturen og din intuition i forhold til skriverierne. Du vil opleve, at vi kontinuerligt arbejder med den energi og kraft, som er til stede på de forskellige årstider. Vi forbinder os til det, vi allerede er en del af og lærer at forstå os selv bedre.

I pagt med årshjulet

Når vi gør det, skriver vi i nuet. Vi er forbundet og det er bl.a. her, at fortællingerne kan nå os. Når vi er mødt op og har gjort os modtagelige. Vi lærer årstiden og de forskellige tidspunkter på årshjulet og i processen bedre at kende og det gør vi via egne ord. Når vi skriver. Det findes alt sammen bag tunge tanker, frygt og modstand.

Brug dine skriverier som spirituel praksis

Du vil snart opdage, at du kan bruge dine personlige skriverier som en kraftfuld spirituel praksis, som efterhånden kan være med til at befri dig for alle de gamle, udslidte historier. Historier, som tynger dig og holder dig fast på et sted, du for længst er vokset fra. Fortællinger, som holder dig skakmat i din komfortzone. Du oplever, at du kan skrive dig og ud af det fængsel, du forbavses, forundres og fortrylles til stadighed. Når du altså møder op og skriver.

Du oplever, at skrivning kan være terapeutisk, især når livet er svært og du opdager, at du får uvurderlig hjælp til at bygge bro og skabe nye åbninger gennem fortællingens kraft.

Og er du med i en skrivecirkel vil du opleve, at de andre kvinder lytter, løfter og støtter dig. Det gør de i henhold til reglerne for Den Hellige Cirkel, som så fint er formuleret af Julia Cameron. Den Hellige Cirkel er en del af alle skrivecirkler og intuitive skriveworkshops.

I pagt med årshjulet og i kærlighed til processen

Som skrivemor, guide i skrivebjergene og underviser hjælper jeg dig hjertens gerne med at finde ind til hende. Din vise kvinde. Din fortællerstemme, den indre stemme. Det gør jeg bl.a. ved at skabe de rum, som jeg tilbyder i skrivecirklerne og på de intuitive skriveworkshops.

Og jeg hjælper dig også med at genfinde din skriveglæde. Du er nemlig skabt til at skabe og som kvinde er det essentielt, at du bruger din iboende kreativitet og skaberkraft. Det er sundt, livgivende og forløsende. Det kan gøres på mange måder og områder i vores liv, men har du skrivelængsel er det ganske sikkert, fordi Skriverejsen på den ene eller anden måde kalder på dig. Der er ord i din jord.

Det er en gave at lære at give slip på tanker og gamle historier og sætte ud på skrivende eventyr med blanke ark, en god pen og en inderlig intention.

Din intention er essentiel.

Vintercirklen

Vintercirklen, den indre rejse – skrivekursus for kvinder

Hvis du har lyst til at finde nøglen til din vinterkraft og skrive fra sjæl og hjerte, så kom med, når Vintercirklen, den indre rejse, starter den 23. oktober.

Her får du inspiration til at skabe et godgørende skriverum og hjælp til at komme i gang med at skrive. Du allierer dig med din intention og sætter ord på det, der rører sig bag tunge tanker, modstand og frygt.

Hver 14. dag modtager du et skrivebrev fra mig med skriveafsæt og øvelser. Hvert skrivebrev har et tema, som på en eller anden måde tager afsæt i årstiden og den energi, der er til rådighed.

Når vi forankrer os i årshjulet og lader årstidens energi være det blæk, vi skriver med, sker der noget magisk. Vi bliver nærværende og falder til ro og vi opdager, at hver årstid har sine helt egne fortællinger.

Vintercirklen, den indre rejse

Til inspiration, læs også gerne

Smykkeskrinet
Velsignelse ved Nymåne
Der er altid en fortælling
Kriger med pen

4 thoughts on “Trommen og spinderokken

Add yours

  1. Kjære Lene, takk for godt skriveforløp. Er jeg med i story circle også? Kan ikke huske at jeg har hørt om det før? Alt godt! Mvh Unni

    1. Kære Unni, selv mange tak. Nej, du er ikke medlem af Story Circle, det fordrer at du har deltaget eller deltager på et af eSkrivekurserne. Næste eSkrivekursus er Between Stories Høst, som starter den 7. august.

      Fortællersken er et skrivecirkelforløb med sin egen skrivecirkel i forløbet/processen og giver ikke adgang til Story Circle.

      Alt godt til dig også! ❤

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: