Trommen og spinderokken

Hvad har en tromme og en spinderok med skrivning at gøre? Det er et godt spørgsmål som nok var svært at besvare, hvis jeg da ikke havde taget imod to morgenside-fortællinger i denne uge. Først kom trommen. Og dagen efter spinderokken. Når jeg læser dem højt for mig selv nu, mærker jeg tydeligt en sammenhæng og dybe tråde af indre forståelse af, hvad det egentlig er, de to fortællinger vil sige.

Historiemedicin

Men lad mig ikke tolke og give min subtile vished videre til dig, lad mig i stedet dele de to fortællinger med dig her.

For intet kan sige det bedre og mere præcist i sit særlige sprog end fortællingens kraft og de historier, vi skriver og tager imod. Derfor er fortællingens kraft æresgæst på skriverejsen.

Vi lytter og tager imod. Gennem ord, fortællinger og eventyr høster og modtager vi de budskaber, ledetråde og trædesten, der er til os. Samtidig lader vi kreativiteten virke igennem os, det er sundt og det er healende.

Jeg kalder det historiemedicin.

 

TROMME AF HAVET

Når du virkelig lytter, er du tom. Som et kar. Du er parat til at lade dig fylde af det, du hører og uden dom at tage imod. Det kan måske synes som en svaghed, en blottelse af en sådan karakter at al modstand sættes i bevægelse. Det er naturligt, en impuls, men du parat til at slippe den nu. Alt er tilsyneladende. For når du hviler i vished om, at det du hører, vil dig det godt, tøver du ikke længere. Så fatter du pennen og skriver det, du hører.

Tillid skaber forbindelse og det er din nøgle. Du er nødt til at mønstre tillid og stole på fortællingens kraft på denne særlige rejse. Lyden af min stemme som en tromme dybt i dig. Eller en guitar. En harpe? Forestil dig præcist det instrument, der spiller i din sjæl og hvis toner bløder dig op. Lad dig fylde af musikken.

Senere vil du se, at der er mange instrumenter at lytte til og spille på. Åh ja, for det er så sandelig også en invitation til dig om at spille med. Tonerne er velkendte i krop og sjæl, så lad hoved og tanker sejle deres egen sø. Kom nu med.

En tromme født af havet, det er dit instrument i dag. En tromme af hav og tidlig sommer. En junimorgen svøbt i dugdråber, allerede lun og intenst spækket med lyde og fuglesang. Sneglespor i græsset leder dig på vej. Himlen har ikke helt besluttet sig for, hvilke instrumenter den vælger i dag, men det skal du ikke bekymre dig om. Du har dine egne noder at holde dig til. Du har fået din tromme og hørt din sang.

En sang gemt dybt i din mave, en lyd af vandets slag mod klipperne i din sjæl. Gå i takt med trommeslagene gennem dagen, gå i sol, gå i skygge og vær til stede i hvert øjeblik. Som det tomme kar fyldes du op efterhånden som timerne går og ved aftentide giver du slip og lader det godgørende vand fra dit nu fyldte kar risle over blomster og planter i din have. Du takker for det, du fik med dig og du lader det gå.

Således er du igen tom, når en ny morgen gryr. Klar til at gentage det, du gjorde i går, selvom alt nu er nyt, for man kan aldrig gå gennem den samme dag to gange.

Magiske morgensider, 4. juni 2019
Fra min egen skriverejse, Lene Frandsen (c)

 

SPINDEROKKEN

“Jeg vil gerne fortælle dig om” … det er stemmen, jeg hører, ord udtalt til perfektion i en særlig tone af historie. Straks åbner mine ører sig, sanserne gør sig klar til at tage imod og jeg indstiller mig på at lytte. Kroppen slapper af.

Der er ikke noget særligt, jeg skal gøre, jeg skal ikke kommentere eller forberede mig på det, jeg selv vil sige. Tankerne har ellers mange bud på det. Men jeg er ikke kommet for at tale, jeg er kommet for at lytte. Det er min intention og i ånden af den intention åbner jeg mig. I tillid.

”Det kræver øvelse, ikke sandt”, hun smasker overdrevent med læber lagt til rette i rynkejord. Et ansigt af levet liv og visdom betragter mig, filteret er væk og jeg behøver kun at nikke. Jeg øver mig hver eneste dag. Øvelse er en del af min intention.

Så siger hun ikke mere og en dråbe rastløshed rammer mig. Løber fra håret og ned af kinden for siden at forsvinde ind i kroppen. Nå, så der er slet ingen fortælling i dag, griner tankerne i hånligt kor og elsker, når de får ret i deres fejlagtige antagelser. For selvfølgelig er der en fortælling og den fortælling er hun.

I et spejl af vand og flamme viser hun mig et univers af ord smukt rullet op på et nøgle. Som garn. Jeg ser de forskellige farver, teksturer, materialer og jeg mærker deres energi og særlige evner. Alle til din rådighed, smiler hun og fanger en tråd til sin egen spinderok. Jeg lytter til dens snurrende sang, en hymne til den nye morgen og ser landskaber folde sig ud efterhånden som noget tager form. Min dag starter i hendes tråde og fingre, der løst holder fast. Jeg lytter.

Magiske morgensider, 5. juni 2019
Fra min egen skriverejse, Lene Frandsen (c)

Old pen og paper

Produktet er sekundært, processen er nøglen

På hver sin måde fortæller de to historier om en tilgang til skrivning, som vi bevidst kan vælge at hengive os til. Og det er selvfølgelig helt i tråd med den måde, der er min og som jeg så gerne giver videre og underviser i. Jeg kalder det også Fortællerskens Vej, fordi det over tid kan blive et kraftfuldt indre anliggende, som løfter og styrker dig på en måde, du slet ikke havde drømt om.

Du vækker din indre fortællerske og hun har gaver med til dig.

Her er produktet sekundært, selvom vi ofte får ideer til bogmanuskripter, noveller, romaner, digtsamlinger og meget andet i processen. Men det er ikke det, vi sætter ud på skriverejse for at opnå. Vi sætter ud for at modtage det, der er til os og som gemmer sig bag den udefinerbare skrivelængsel. Hvem mon kalder med hviskende stemme? Og hvad rører dér sig bag frygt, modstand og ulyst mod at gøre det, sjælen synger om?

Din fortællerske, din vise kvinde

For skriverejsen handler allermest om dig og din indre proces. Den handler om, at du har en indre, veludviklet fortællerske, som kalder på dig via din skrivelængsel med en invitation til at kigge indenfor og folde det ud, som gemmer sig bag længslen. Gennem ord og fortællinger.

Bag skrivelængslen. Bag mure af modstand og frygt for at fejle. Bag alt det, der står i vejen. Der finder du hende. Din vise kvinde.

Fortællersken

Din vise kvinde

Din vise kvinde er hende, som begynder at vågne, når du møder op og skriver hende. Det er din indre stemme, en stille og kraftfuld stemme, din sjæls stemme og din kvindekraft. Hun vil gerne skrives og fortælles. Hun har noget på hjerte og du er hende.

Skriveglæde, natur og historiemedicin

Skriverejsen handler også om glæden ved at skrive. Den handler om kreativitet. Det gør godt at få åbnet op og lade kreativiteten risle igennem sig. Til det skaber jeg skriveafsæt og øvelser, som du kan arbejde og skrive ud fra på din måde.

Mange skriveafsæt og øvelser er forankret i årstiden og naturen spiller en stor rolle. Ja, i skrivecirklerne inviterer jeg sågar til ture ud, hvor du arbejder med naturen og din intuition i forhold til skriverierne. Du vil opleve, at vi kontinuerligt arbejder med den energi og kraft, som er til stede på de forskellige årstider. Vi forbinder os til det, vi allerede er en del af og lærer at forstå os selv bedre.

I pagt med årshjulet

Når vi gør det, skriver vi i nuet. Vi er forbundet og det er bl.a. her, at fortællingerne kan nå os. Når vi er mødt op og har gjort os modtagelige. Vi lærer årstiden og de forskellige tidspunkter på årshjulet og i processen bedre at kende og det gør vi via egne ord. Når vi skriver. Det findes alt sammen bag tunge tanker, frygt og modstand.

Brug dine skriverier som spirituel praksis

Du vil snart opdage, at du kan bruge dine personlige skriverier som en kraftfuld spirituel praksis, som efterhånden kan være med til at befri dig for alle de gamle, udslidte historier. Historier, som tynger dig og holder dig fast på et sted, du for længst er vokset fra. Fortællinger, som holder dig skakmat i din komfortzone. Du oplever, at du kan skrive dig og ud af det fængsel, du forbavses, forundres og fortrylles til stadighed. Når du altså møder op og skriver.

Du oplever, at skrivning kan være terapeutisk, især når livet er svært og du opdager, at du får uvurderlig hjælp til at bygge bro og skabe nye åbninger gennem fortællingens kraft.

Og er du med i en skrivecirkel vil du opleve, at de andre kvinder lytter, løfter og støtter dig. Det gør de i henhold til reglerne for Den Hellige Cirkel, som så fint er formuleret af Julia Cameron. Den Hellige Cirkel er en del af alle skrivecirkler og intuitive skriveworkshops.

I pagt med årshjulet og i kærlighed til processen

Som skrivemor, guide i skrivebjergene og underviser hjælper jeg dig hjertens gerne med at finde ind til hende. Din vise kvinde. Din fortællerstemme, den indre stemme. Det gør jeg bl.a. ved at skabe de rum, som jeg tilbyder i skrivecirklerne og på de intuitive skriveworkshops.

Og jeg hjælper dig også med at genfinde din skriveglæde. Du er nemlig skabt til at skabe og som kvinde er det essentielt, at du bruger din iboende kreativitet og skaberkraft. Det er sundt, livgivende og forløsende. Det kan gøres på mange måder og områder i vores liv, men har du skrivelængsel er det ganske sikkert, fordi Skriverejsen på den ene eller anden måde kalder på dig. Der er ord i din jord.

Det er en gave at lære at give slip på tanker og gamle historier og sætte ud på skrivende eventyr med blanke ark, en god pen og en inderlig intention.

Din intention er essentiel.

Kærlig hilsen
Lene

Between Stories _ Det magiske landkort

Between Stories – Det magiske Landkort

eSkrivekursus for kvinder i mellemrum og på livets tærskler
Nyt hold starter den 20. juni 2020

Forløbet foregår udelukkende online!

Between Stories, det magiske landkort er et eSkrivekursus for dig, som står i et mellemrum eller på en tærskel i livet. For dig som er “between stories”.

Det er for dig, som ønsker at lade dit skrivearbejde blive en del af din spirituelle vej og måde og som har brug for at finjustere kursen og skrive et nyt landkort på den indre rejse.

Lad dit skrivearbejde være sjælearbejde

Old map lighthouse

De indre landskaber

Forestil dig, at du kan gå på opdagelse i dit indre landskab og at du kan udforske tærsklen. Beskriv landskabet. Hvad ser du? Er der bakker? Marker? En sø eller et bjerg?

Du kan foretage en skrivende vandring gennem dit indre landskab på samme måde, som du kan vandre i en fortælling. Ja, faktisk kan du med fordel kombinere de to og lade fortællingens kraft støtte dig på din rejse. Med dig har du din rejsedagbog, hvor du noterer dig det, du ser og oplever.

Det skal vi lege med på mit eSkrivekursus Between Stories, Det Magiske Landkort, som starter den 20. juni og du er inviteret.

Her får du inspiration af den slags, som taler til sjælen. Du skriver dig ind og behøver ikke at kunne noget særligt på forhånd. Lad dig blot fortrylle af fortællingens kraft.

Har du skrivelyst og længsel? Brug for at skabe rum til fordybelse og gøre noget inderligt godt for dig selv?

Så kom og vær med på Between Stories, Det Magiske Landkort. Vi starter den 20. juni ved Sommersolhverv.

Kunsten at eje sin historie

Når vi beskriver og sætter ord på, ejer vi stedet. Det sted, hvor vi befinder os i det indre landskab og de fortællinger, som dukker op.

Og det er stort at eje sin historie. Det fjerner os fra offerrollen og fra følelsen af magtesløshed. Det lærer at os at vente aktivt, mens vi skriver om det. Her bruger vi følelserne som blæk af både accept og forandring dog uden at forcere.

Vi lytter til det, der vil skrives gennem os.

Symbolsprog og metaforer

Symbolerne og deres sprog giver os adgang til de lag af oplevelser, som ligger gemt i underbevidstheden. Symbolsprog tager til sjælen.

Her tyder du metaforerne ved hjælp af din intuition og det er slet ikke noget, du hverken kan eller skal tænke dig til. Det sker helt automatisk. Du kan det allerede. Det er sjælen og ikke sindet, som forstår den dybere mening og de mange aspekter.

Billedsproget, væsenerne og alt det, der dukker op som metaforer og symbolik giver dig en unik mulighed for at trænge ind bag tanker og overflade og få fat i noget dybere i dig selv.

Du kan tage forløbet med på ferie og ud i naturen

Skriv gerne i hånden og i den skrivebog, som du har dedikeret til forløbet. Som altid vil du, når du deltager i et forløb hos mig, opleve at naturen og den naturlige cyklus spiller en stor rolle. Og du vil sikkert også opdage, at ydre landskaber dukker op, som ligner de indre. Spejlingen kan være ganske magisk.

Det magiske landkort

På sommerens Between Stories online skrivekursus får du lejlighed til at udforske nogle af stationerne på skriverejsen via tarotkort fra The Enchanted Map. 

Jeg kalder det ugens rejsekort.

Skrivelyst og længsel?

Brug for at gøre noget inderligt fint for dig selv i en urolig tid? Her kan skrivning hjælpe dig med forankring og indre ro, hvor du lader ord og fortællinger opstå fra et nyt og dybere sted i dig selv.

Between Stories, Det Magiske Landkort starter den 20. juni.
Klik her for invitation og detaljer.

4 thoughts on “Trommen og spinderokken

Add yours

  1. Kjære Lene, takk for godt skriveforløp. Er jeg med i story circle også? Kan ikke huske at jeg har hørt om det før? Alt godt! Mvh Unni

    1. Kære Unni, selv mange tak. Nej, du er ikke medlem af Story Circle, det fordrer at du har deltaget eller deltager på et af eSkrivekurserne. Næste eSkrivekursus er Between Stories Høst, som starter den 7. august.

      Fortællersken er et skrivecirkelforløb med sin egen skrivecirkel i forløbet/processen og giver ikke adgang til Story Circle.

      Alt godt til dig også! ❤

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: