Eventyrets kraft

Denne dag skænker jeg til eventyrets kraft og til de første egentlige forberedelser til Fortællersken II, som har eventyret i fokus. Thi det at skrive kan være som et eventyr ikke ulig de gamle sagn og fortællinger, når vi først får skrevet os ind og vejen åbner sig. Vi har det i sig, det gemmer sig bag tunge tanker og mentale forhindringer. Men her kommer eventyret os til hjælp, for vi kan nemlig bruge det hele i vores skriveproces. Alt det, der står i vejen. Og hvad bedre til at hjælpe os her end eventyrets kraft?

Det er nærmest kommet af selv, eventyret. Det er dukket op i processen og har inviteret både mig og de kvinder, jeg har haft i skriveforløb, ind i sin sfære. En vej, skulle det vise sig, som noget i os kendte og et sted, hvor vi følte os hjemme. Men er vi strandet i hovedet og i tankerne og beholder vi de duggede briller på, som er farvet af formodninger og fejlagtige antagelser, som på forhånd lægger en dæmper på glæde, kreativitet og skaberevne, så er det svært at forestille sig.

Eventyrets kraft

Her kan eventyrets kraft noget særligt og når vi åbner den indre godtepose af ord og støver vores eventyrgen af, begynder det hele at ske af sig selv. Eventyrets kraft har et potentiale, som samtidig åbner op for både leg og forestillingsevne. Og den dér forestillingsevne eller fantasi om du vil, skal vi ikke kimse af! Det er sjælemedicin af fineste skuffe. En helt særlig skaberkraft, som vi kan tage i brug og begynde at udvikle gennem leg, øvelse og repetition.

Forberedelser til Fortællersken II

I dag og i den kommende tid vil jeg skrive mig ind og åbne op for alt det, som vi skal bruge og lege med i Fortællersken II, som starter den 15. januar. Jeg har allerede bunkevis af noter og små sedler med ideer, eventyrkort og en indre skattekiste af noget, jeg ikke helt har sat i form endnu.

Og sådan har det altid været, når jeg udvikler mine skrivekurser og forløb. De starter som et drømmefrø af potentiale, de opstår dybt i mig og i den mørke muld.

Vi skaber os selv ved at fortælle

Vi skaber os selv ved at fortælle. Har du tænkt på det? Ord er ikke bare, de har en særlig energi og kraft og er ikke bare informative, de er også formative. De former os og derfor er det en gave, når vi gennem eventyr og fortællinger kan udvikle vores sprogbrug og ordforråd og skrive os ind i en sfære, som blot var et fatamorgana før. Om natten skaber vi historier i vores drømme, de handler om os selv og symbolsproget er som personlige myter, der taler til hjertet og viser os, hvad der er sandt. Eventyret kan hjælpe os med at finde nye udveje og veje, det åbner os for sjælens vej.

Symboler får også en vigtig rolle i Fortællersken II.

Eventyr og sjæleguider

Du vil opdage, at eventyret ligger gemt i dig og bare venter på at blive hentet frem. Du vil efterhånden indse, at du har indre ressourcer, som du slet ikke har taget i brug endnu. Du er kun lige begyndt at folde det ud, som allerede bor i dig og det er aldrig for sent at fatte pennen og byde eventyret op til dans.

Sharon Blackie siger det således:

“We think we make them up, the myths, the stories and dreams which so richly define the human imagination. But what if they have an existence that’s independent of us? What if they come to us as psychopomps – a beautiful old word of Greek origins which means soul guide? How then do we learn to listen to them, to see them and work with them?”

Det er en spændende tanke og ikke så langt fra den erfaring, jeg selv har gjort mig i mit daglige arbejde med fortællingerne og deres kraft. For hvad hvis fortællingens kraft og eventyrets i ditto i virkeligheden eksisterende uafhængigt af os og kommer til os som en form for sjæleguider? Hvordan kan vi lære os selv at lytte til dem, at ære dem og at arbejde med dem gennem ord og skriverier?

Eventyrlige kvinder

Jeg har nu igennem 5 år haft kvinder i skrivecirkelforløb, på skrivekursus og intuitiv skriveworkshop, og er dér en genre og lyd, som går igen uden at vi har gjort noget særligt for det, så er det eventyret.

Det er som om, at hvert eneste kvinde gemmer på et hemmeligt eventyr-gen, en nøgle, der kan åbne døre som andre nøgler ikke kan. Det sker helt naturligt og i processen. Og når eventyret kommer til syne i skrivelandskabet, ændrer stemmen sig. Lyden bliver en anden og sjælen begynder at lytte og forstå.

Some scholars believe that historically fairy tales were used
to pass on survival tips and life wisdom to the next generation.
– Alison Davies –

Jeg oplever selv, hvordan jeg åbnes og får lettere ved at lytte og instinktivt forstå endsige subtil information, når en fortælling får et eventyrligt tilsnit. Måske fordi vi er genetisk disponeret for eventyr og fra gammel tid og gennem generationer har været vant til at lytte til historier og eventyr, som forklarede og viste vej på sin helt særlige måde?

Jeg glæder mig til forberedelserne og arbejdet med at udvikle Fortællersken II gennem de kommende måneder og jeg elsker, at det kommer til at ske i efteråret og vinteren, den mørke del af året. Det er tid til at skabe rum til fordybelse, det er lettere at lytte indad og lade opstå indefra, når dagene er kortene og skrivelyset blafrer til lyden af vindens sang.

Skriveglæde og eventyrlyst

I Fortællersken II inviterer vi bevidst eventyret med på skriverejsen og i de 4 måneder, forløbet varer, vil du boltre dig i eventyrets verden på alle mulige og umulige måder.

Eventyr handler typisk om dyr, forældreløse børn, hekse, trolde, vise kvinder og mænd, dronninger, konger, prinser og prinsesser og når du begynder at lege med det og skrive dig ind, vil du opleve at alle skikkelserne bor i dig selv som indbyggede karakterer.

Uden at afsløre for meget, kan jeg sige, at heksen får sit helt eget kapitel i forløbet. Mere om det senere.

I Fortællersken II vil vi ikke bruge tid på fortolkning, det behøver vi nemlig slet ikke, så længe vi instinktivt forstår, at vi selv rummer alle delene i eventyret og er alle karaktererne på én og samme tid. På den måde finder vi stor glæde og overraskelse i at lære flere sider af os at kende, sider som måske tidligere har gemt sig lidt i skyggen.

Og vi gør det på magiske vis ved eventyrets kraft og uden anden intention end at boltre os i skriveglæde og lege med fortællingens kraft.

Resten vil vise sig undervejs og på den måde er Fortællersken II forløbet sit eget eventyr.

Jeg har åbnet for tilmeldinger og flere fortællersker med eventyr i blodet har allerede tilmeldt sig

Du kan se invitationen til Fortællersken II i linket her og jeg skal nok løfte lidt på sløret undervejs og fortælle lidt mere om alt det, vi skal skrive os ind i og lege med i skriveforløbet, efterhånden som det uformgivede opstår i konkret form.

Stemmer - Intuitiv skriveworkshop

Stemmer, Intuitiv skriveworkshop for kvinder
Torsdag den 12. september kl. 10-16:30 – Skrivehuset v. Ringsted

I øvrigt har jeg allerede taget lidt hul på eventyret og dets kraft på den intuitive skriveworkshop Stemmer, som jeg afholdt første gang tilbage i april måned. Her handler det ganske rigtigt om stemmer og om, hvordan Vi skal skrive og lege med små eventyr, fortællinger og øve os på at skrive med forskellige stemmer og lyd.

Der er 3 pladser tilbage omkring bordet i min skrivestue

På denne skriveworkshop handler det primært om følelser og hvordan vi bevidst kan bruge følelser til at farve fortællingerne med. Følelserne giver os materiale og gennem dem kan vi på opdagelse i toner og udtryk. Gennem dem giver fortællinger en særlig stemme.

Uanset, hvordan dit eget eventyr starter, er det altid en god ide at tage udgangspunkt i det, man følger. Det er præcist det, denne skriveworkshop åbner op for. Skriveworkshoppen vil både smøre din skrivestemme, gøre den mere smidig, spændstig og legende og samtidig booste din skriveglæde.

Du vil opleve, hvordan leg i den kreative proces åbner op og sætter fri.

Eventyr er et nøgleord og det samme er leg og forestillingsevne. Jeg byder på skriveafsæt og øvelser, der som døråbninger sætter dig på vej. Det bliver en skriveworkshop fuld af humor, leg og skriveglæde.

Du behøver ikke at have særlig skriveerfaring for at deltage på skriveworkshoppen. Medbring blot din skrivelyst og nysgerrighed, så sørger jeg for resten.

Tilmelder du dig senest fredag den 6. september, vil jeg skænke dig en efterårsrabat på 250 kr. 

Her kan du se invitation og detaljer
Her tilmelder du dig Stemmer, Intuitiv Skriveworkshop, 12.09.19

Skrivekurser workshops 2019 og 20

Stemmer - Intuitiv skriveworkshop

Intuitiv skriveworkshop – Stemmer
for kvinder med skrivelyst og længsel / Skrivehuset v. Ringsted
Torsdag den 12. september kl. 10-16:30

Kom, giv dig selv et skud historiemedicin på en skrivedag for sjælen. Vi arbejder og leger med fortællingens kraft på samme måde som på de andre intuitive skriveworkshops, men skriveafsæt og øvelser på denne skriveworkshop vil have fokus på din skrivestemme og på, hvordan du kan udvide dit repertoire og styrke dine skriverier.

Vi løsner op og giver os selv lov til at opleve, at det kan være både sjovt og dejligt at skrive. Det bliver en skriveworkshop fuld af humor, leg og skriveglæde.

Klik her eller på billedet ovenfor for invitation og detaljer

TILMELDING TIL STEMMER – Intuitiv Skriveworkshop 12.09.19

Vintercirklen - Den indre rejse

Vintercirklen, den indre rejse
eSkrivekursus for kvinder i pagt med årshjulet
Starter 23. oktober 2019 – varighed 14 uger

Dér er særlige tidspunkter i livet og på året, hvor vi i endnu højere grad kaldes til at lytte til sjælens stemme og sang. Vinteren er et af de tidspunkter.

Vintercirklen, den indre rejse, er en hyldest til vinteren, mørkets gave og det sjælearbejde, vi kan gøre via vores ord.

Oplev magien i fortællingens kraft og sæt din skrivelængsel fri i et vinter-skriveforløb for sjæl og hjerte.

Klik her eller på billedet ovenfor for invitation og detaljer

Tilmelding til Vintercirklen, den indre rejse – eSkrivekursus

Fortællersken

Fortællersken I – online skrivekursus 
for kvinder med skrivelyst og længsel
Starter den 9. januar 2020 – varighed 4 måneder

Fortællersken vil skænke dig et solidt fundament at skrive og fortælle historier fra. Du lærer om både intentionens og fortællingens kraft, disciplin, magi og hvordan vi kan skrive os gennem det, der står i vejen.

Her opløser vi skriveblokering, fordi vi ikke længere lader os bremse af frygt, modstand og indre censor. Jeg viser dig hvordan.

Du øver dig på at skrive fra sjæl og hjerte og lærer, at leg, lytning og øvelse skaber helt særlige åbninger. Du får en grundlæggende og givende introduktion til intuitiv skrivning.

Klik her eller på billedet ovenfor for invitation og detaljer.

TILMELDING TIL FORTÆLLERSKEN I – Start 09.01.20

Fortællersken II - Eventyret

Fortællersken II Eventyret – online skrivekursus 
for kvinder med skrivelyst og længsel
Starter den 15. januar 2020 – varighed 4 måneder

Fortællersken II er en selvstændig fortsættelse af Fortællersken. Her kommer det til at handle om eventyr og om helt bevidst at invitere eventyr og dets symbolik ind i skriveprocessen.

Du kan være med som fortsættelse på Fortællersken I, hvilket vil sige, at du har været med i Fortællersken mindst én gang, men er du skriverejsende på egen hånd og har du allerede den fornødne bundklang som fortællerske, så kan du selvfølgelig springe direkte ind i FORTÆLLERSKEN II og byde eventyr og fortællinger op til dans.

Et eventyr er en fiktiv historie som ofte har folkloristiske karakterer så som feer, hekse, elverfolk, trolde, kæmper og talende dyr. De har deres tradition i de mundtlige fortællinger, men på Fortællersken II fremkalder vi eventyrerne ved at skrive intuitivt og trække på den kilde, der allerede findes i os.

Selvom du ikke har prøvet det før, vil du sandsynligvis opleve, at eventyret ligger gemt i dig og bare venter på at blive fremkaldt.

Eventyret hjælper os på vej. Det viser os udveje og åbner op for nye veje og måder at anskue situationer på. Det fortæller os bl.a., at vi skal være os selv, at vi skal turde ikke at vide og vove vildnisset. Det er essentielt at fare vild både i eventyret og i den første kreative fase.

Klik her eller på billedet ovenfor for invitation og detaljer.

TILMELDING TIL FORTÆLLERSKEN II – EVENTYRET – Start 15.01.20


book pen candle romance

I pagt med årshjulet og i kærlighed til processen

På samme måde som man bl.a. i shamanistisk praksis arbejder med den energi, der er i naturen alt efter årstid, har jeg valgt at gøre det samme i forhold til de skriveworkshops og aktiviteter, som jeg tilbyder.

Hver årstid og særlige tidspunkter på årshjulet inviterer til forskellige fokusområder i vores liv. Og selvom det selvfølgelig altid handler om at skrive, når du kigger indenfor hos mig i Skrivehuset, så kan skrivningen ikke stå alene.

Skrivningen er vores transportmiddel på rejsen, men når vi møder op, så lægger vi ikke livet bag os eller skriver os væk fra det, der er. Tværtimod. Vi forankrer os i nuet og vi er med det, der er.

Årstidens energi er også din energi

Derfor vælger jeg bevidst at bruge årstidens energi og den naturlige cyklus som afsæt til mange af de skriveøvelser, jeg byder på i skrivecirklerne. Du får mulighed for at hengive dig ikke alene til skriveprocessen, men også til din egen indre proces og du vil opdage, at det hele smelter sammen. Lad ordene, din intention og fortællingens kraft føre dig på vej. Jeg viser dig hvordan.

Skrivecirklerne er online skrivegruppeforløb, vi mødes ikke fysisk. Vi nærer det indre og vores egen proces, selvom vi naturligvis deler, løfter og støtter i cirklerne. Vi leger med ord og stemninger, men vi gør det hjemme fra vores egen skrivehule eller det, jeg kalder dit magiske, hellige skriverum. Vi ærer processen og vi gør det på en forholdsvis langsom og godgørende måde.

Der er ingen deadlines eller blinkende lygter, ingen frister og det er aldrig for sent at være med. Skrivelængsel har ingen alder. Skriveglæde er for alle.

Ingen andre end du

Ingen andre end du kan skrive den vej og på den måde, der er din. Og det allerbedste skriveråd er altid at møde op og skrive. Værktøjer, redskaber og nye åbninger dukker op undervejs og i processen. Du mangler ikke noget for at gå i gang. Du har allerede alt, hvad du skal bruge.

De fleste veje, værktøjer og løsninger opstår organisk undervejs og i processen. Du får præcist det, du skal bruge, hvis du altså møder op og begynder at skrive. Og jeg er med som skrivecoach og underviser til at holde rummet og støtte, løfte og hjælpe dig på din skrivevej.

Når vi lærer at holde øje med os selv i processen, sker der noget

Jeg holder skriverum, hvor du kan danse frit og prøve dig frem. Der er ikke noget rigtigt eller forkert. I stedet for at lære at skrive på en bestemt måde, lærer du at skrive på din egen måde og efterhånden vil du opleve, at du skriver mere frit og ubesværet. I skrivecirklerne lærer du dig selv at kende i samspil med den kreative proces, ebbe og flod, opture og nedture.

For når vi lærer at holde øje med og betragte os selv i processen, sker der noget. Vi bliver bevidste om kreativitetens ebbe og flod, naturens rytmer og vores egen dans og deltagelse. Vi opdager, at vi er en de af et større billede, uanset hvor alene og ensomt vandrende, vi måske kan føle os til tider.

Kreativitetens dans

Når vi danser med kreativiteten, Kilden og naturens ebbe og flod, når vi lærer energien at kende og kan mærke os selv i den energi, så begynder vi at kunne skrive frit. Ikke at vi altid kan eller skal skrive, sankning, pauser og stilhed er også en vigtig del af den kreative proces, men det er i accept af den skiftende rytme, de vekslende toner, dur og mol, at vi begynder at føle os hele, både som kvinder og som skabende væsener.

Fortællingens kraft

I alle skriveforløb arbejder og leger vi med fortællingens kraft. Fortællinger er som broer og deres kraft går gennem tid og rum. De åbner steder i os, som før var lukkede. De hjælper os med at finde tilbage til vores vej, hjælper os til at huske og forbinder os med vores sjæl og dybeste ønsker for det liv, vi ønsker at leve.

Levende fortællinger og kærlig energi

Og hvem ved, måske er fortællinger i virkeligheden levende ånder, som kommer til stede for at hjælpe os og bygge de broer, vi har brug for, så vi kan komme over kæmpemæssige voldgrave af frygt, modstand og tilbageholdenhed? I nogle kulturer tror man på, at den levende puls i en historie udsøger sig visse mennesker, gennem hvilken den ønsker at blive skrevet. Og min egen erfaring, både på egen skriverejse og i min rolle som skrivecoach og underviser, siger det samme. Det forholder sig faktisk sådan.

Fortællingerne er levende, de er energi og ofte er de gjort af sjælens sandhed og kærlighed. Det gør godt at møde op, lytte, skrive og tage imod. Det er historiemedicin for sjælen.

Forløbene foregår online, men du modtager altid dine skriveopgaver og inspiration pr. e-mail og jeg vil opfordre til indre nærvær og fordybelse i din skriveproces og i dit eget skriverum. Du vil opleve at jeg ligefrem inviterer til skrivetid og nærvær, hvor du slukker for al elektronisk udstyr og bare er med dig selv, ord og skriverier. Forløbene er således en dans mellem inde og ude. Bevidst nærvær er en af nøglerne og du får skrevet fra sjæl og hjerte.

Som skrivemor, guide i skrivebjergene og som underviser hjælper jeg dig gerne med at finde ind til hende. Din vise kvinde. Din fortællerstemme. Og det gør jeg blandt andet ved at skabe kærlige, kreative og magiske rum, hvor fortællinger kan lande, berige og berøre.

I pagt med årstiderne og årshjulet lærer du at forankre dig, du bevæger dig via din intention og du giver dig selv lov til at folde ud via fortællingens kraft.

Jeg byder på skriveafsæt og øvelser som åbner op og styrker dig i din proces. Skriveafsæt, som ofte er forbundet med årstiden og den energi, der er til rådighed på det givne tidspunkt. Skriveøvelser, som hjælper dig med at rejse gennem ordene, møde op, åbne op, skrive og sætte fri.  Og som støtter dig på din indre rejse uanset hvad det handler om for dig. Lige nu.

Du vil opleve, at naturen spiller en stor og vigtig rolle i alle skriveforløb. På den ene eller anden måde.

Lad dit hjertes fortællinger danse

Til det skaber jeg rum. Til de fortællinger åbner jeg min skrivestue og laver onlineforløb, så du kan øve dig og gennem ordene danse med det, der er. Uden dom og bedømmelse. De første kreative spirer skal leve, vokse og gro, ingen får lov til at rykke op dem med rod før tid.

Kreative, magiske rum

Jeg viger ikke fra min intention og den forpligtelse, jeg har i det kreative, magiske rum. Det rum, hvor vi barsler med hjertets fortællinger. Jeg træder ikke ud af min rolle og agerer dommer eller bøddel, jeg overrasker dig ikke med pludselig indfald fra min veludviklede korrekturmoster. Du kan ikke overtale mig til at agere indre censor, så du får ret i dine fejlagtige antagelser om, at du ikke duer til noget og at du ikke kan skrive.

Skrivemor, din guide i skrivebjergene

Jeg er skrivemor og din guide i skrivebjergene. De rum, jeg holder, er kærlige, rummelige og magiske rum, hvor fortællinger kan lade, berige, berøre og forvandle os. Ord for ord.

Med næb, kløer og kærlighed

Jeg er dedikeret til en anden slags skrivning, som i høj grad også er et spirituelt anliggende. Jeg kalder det skriverejsen. Og der er brug for den slags rum. Verden har brug for de kvindelige fortællinger og stemmer for at genskabe balancen. Det har jeg dedikeret mit virke til og til det holder jeg rum. Med næb, kløer og kærlighed.

Kom og genfind din skriveglæde. Lær at danse i processen, for at skrive fra sjæl og hjerte er i høj grad som en slags dans. Når først vi lytter, kan vi nemlig høre musikken.

Du kan være med uanset intention. Kvinder i alle aldre er velkomne. Og du behøver ikke have særlig skriveerfaring i forvejen.

Mit inspirationsbrev til livet og skriverejsen tilmelder du dig i linket her. 

Og vil du læse mere om, hvad andre siger om at være på skriveworkshop eller i forløb hos mig, kan du gøre det i linket her.

Kærlig hilsen
Lene

 

One thought on “Eventyrets kraft

Add yours

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: