Efterår og eventyr

Solregn, skarpt lys med bløde kanter. På linje med efteråret vandrer jeg ud i morgenen uden at tænke over, hvor jeg går hen. Om der er en fortælling. Om jeg møder en frænde. Alt vil afsløre sig for mig, når blot jeg lader pennen glide over papiret og sætter den ene fod foran den anden.

Man lærer det undervejs, hvordan modstanden har fået alt for stor magt og misbrugt den gang på gang. Så jeg går og lyden af penneskridt fylder luften. Ellers er her stille, våde blade glimter i sollyset og regnen holder en pause.

Det var forleden dag. For i morges mødte jeg Haren og hun sagde:

”Som du blev genfødt ved Forårsjævndøgn, genfødes du nu på efterårets første dag. Velkommen september, tilføjer hun, som om hun hilser på en gammel ven. Kærligt. Ærbødigt. I hegnet hænger spindelvæv til tørre, duggen driver langs markerne og mosekonen brygger. Blødt lys følger mig på vej, luften er frisk og fugtig.

”Velkommen september” siger jeg og gentager Harens ord, mærker at de lægger sig til rette som låg på en gryde. Dér former de en intention om at være fuldt til stede, opmærksom og …”

”Få øje på alle miraklerne, som svæver rundt i luften foran dig” afbryder Haren mig. Så mange slags, så mange arter. Der er mirakler nok. Men at give sig selv lov til at se dem og at dvæle ved deres kraft. Det er også et valg.”

Hun gav sig til kende ved daggry i øst. Fulgte den nye måned på vej, udvekslede erfaringer og talte om intuition. Og om vand, betror hun mig, for vandets element hører efteråret til. Vand som vasker, renser og gør blød. Tårer, som giver livet udtryk. Karen Blixen sagde engang og hende citerer Haren:

”Den eneste kur, der hjælper på alt er saltvand – sved, tårer og havet.”

Haren sætter tempoet lidt op og jeg følger efter, frisk efter en god nats søvn. Solen rejser sig langsomt, trevlede skyer flyder forbi.

“Efterår”, siger jeg højt til himlen, “velkommen.”

Haren og jeg går en ny tid i møde. Der opstår en pause, ord forstummer og vi vandrer et stykke i tavshed. Brombærbuske har lavet hegn i hækken, jeg plukker lidt bær og putter dem i munden. Syrlige, saftige, de minder mig om …

”Din intention”. Haren lyser op, som var hun med i en quiz og fandt det rigtige svar. Jeg nikker.

Brombærønsket.  Min intention om at følge guddommelig vejledning og altid lytte dybt til stemmen i mit hjertets brønd. Den salige hvisken, ordene, der lægger sig til rette i munden på hende som ved.

Vejen videre slynger sig i lyng, høstet korn og en bred å, som løber på tværs af marken i sydøstligt hjørne. Nogle har lagt en stor planke over som en bro. En hvid sommerfugl og to heste på græs. Det er for sent at vende om og gå tilbage, hvilken befriende tanke. Således vandrer jeg videre med Haren ind i efteråret, linjer strækker sig og dagen foldes ud. Bogstaver formet i dug.

På et tidspunkt tager vi afsked og går hver sin vej. Det er her, jeg møder September med favnen fuld af æbler og blommer. Her et sted løber ord ud i åen og finder sig selv på ved mod havet.

MYSTERIET

Det handler om solen i dag. Det handler om lyset. Det lys, der gav sig til kende bag disen. Hvor mange gange har du ikke taget det for givet? Gået uden at se, løfte blikket og få øje på?

”Mysteriet” siger Bien og summer om de sidste blomster, det er efterår nu. ”Mysteriet er dit nøgleord i dag. For når du tror, at du ved alt, lukker du døre og smækker vinduer i. Du sætter dig med lås og slå med armene over kors.”

”Gå ikke glip af den sprøde morgen, det bløde lys og edderkoppens spind. Gå ikke glip af livet.

”Ah” udbryder jeg og føler mig som en detektiv, ”du mener altså at glæden ved livet hænger sammen med mysteriet og evnen til at leve det?”

”Præcis” siger min bevingede lærer og sætter sig til rette i en rose. ”Du er forbundet til mysteriet. Det er en kilde til forundring og bevægelse. En særlig livskraft. En ny dag åbner sine døre, en verden af spirende potentiale ligger for dine fødder, hvis du vil. Men det kræver, at du åbner dig for det. Bærer mysteriet i dit bryst og vover ikke at vide.”

”Ikke at vide skaber åbninger. Og kun den, der farer vild, vil finde lysningen i skoven.” Det sidste siger vi i kor og ler, så fuglene synger. Og sådan er denne morgen. Fortryllende. Disen letter og landskabet kommer til syne, et dådyr spankulerer forbi. Jeg står musestille og betragter den rødbrune pels i morgensolen.

Bien er forsvundet, men har efterladt en undrende åbning til noget, man ikke kan forstå mentalt. Det skal indåndes og leves. September, som kom med favnen fuld af æbler, bare fødder i dugvådt græs. Som laver marmelade i mit køkken, duft af vanilje og citronskal. Som blander det sure og det søde.

Det handler om solen i dag. Det handler om lyset. Det handler om mysteriet og om at drikke dets saft.

Lene Frandsen, Fra min egen skriverejse ©
7. september 2021

Intuitiv skrivning og eventyret

Når vi skriver intuitivt, så ved vi ikke på forhånd. Vi har tillid til, at det vi skal bruge, vil møde os undervejs og i processen. Således er det essentielt ikke at vide, for det skaber de åbninger, vi drømmer om. Men det er fint, hvis vi har nogle afsæt og øvelser at kaste os ud fra. De er som døråbninger ind i alt det, vi ikke kan tænke os til.

Når vi skriver intuitivt og gennem pennens kraft bevæger os ud af hovedet og ind i sjæl og hjerte, sker dér noget magisk. Vi er ikke længere fastlåst i tankernes forsøg på logik eller bundet af fortidens historier. Vi skriver os fri. Og dybt i os bor der fortællinger, der over tid kan hjælpe os til heale og finde vores kraftcenter som kvinder. Det er her din skrivestemme kommer til udtryk og finder sit naturlige leje.

Intuitiv skrivning handler i høj grad om at forlade hovedet og alle formodninger om “hvordan”. Og du kan kun skrive intuitivt, hvis du vitterligt skriver, for intuitionen fungerer kun i det givne øjeblik og hverken i for- eller fremtid. Derfor kan du tænke dig til det, der vil skrives gennem dig. Du er nødt til at skrive.

Når vi skriver intuitivt og gennem pennens kraft bevæger os ud af hovedet og ind i sjæl og hjerte, sker dér noget magisk. Vi er ikke længere fastlåst i tankernes forsøg på logik eller bundet af fortidens historier. Vi skriver os fri. Og dybt i os bor der fortællinger, der over tid kan hjælpe os til heale og finde vores kraftcenter som kvinder. Det er her din skrivestemme kommer til udtryk og finder sit naturlige leje.

Intuitiv skrivning handler i høj grad om at forlade hovedet og alle formodninger om “hvordan”. Og du kan kun skrive intuitivt, hvis du vitterligt skriver, for intuitionen fungerer kun i det givne øjeblik og hverken i for- eller fremtid. Derfor kan du tænke dig til det, der vil skrives gennem dig. Du er nødt til at skrive.

Eventyret som døråbning

It’s not a competition
It’s a doorway
– Mary Oliver –

Den 15. september starter mit online skrivekursus Fortællersken II, Eventyret. Det er en intuitiv skriverejse, hvor vi bevidst inviterer eventyret ind i vores skriverum. Det får du masser af inspiration til.

Skrivekurset, som varer 4 måneder, er delt op i 4. dele

Heltindens Rejse
Heksens Univers
Eventyrets Arketyper
Hverdagsmagi

og tager dig på en sjov og lærerig rejse ind i eventyrets verden. Det intuitive eventyr er ikke planlagt på forhånd, men du får en buket af inspiration, så du kan skrive dig ind. Samtidig lærer du om heltindens rejse og de 3 faser, om fortællingens hjerteslag, du prøver kræfter med storyboard og bygger bro mellem eventyrets dele.

Det er ikke noget, du skal kunne på forhånd. Medbring blot din skrivelængsel og lyst til at invitere eventyret ind i dit skriverum og i dit liv.

Der er ikke bestemte tidspunkter, du skal skrive på. Du skaber selv det rum, hvor du skriver, så det passer ind i dit liv og din livsrytme. Her lærer du på fineste vis at skrive i livet og det sætter magien fri.

Fortællersken II – Eventyret

Online skrivecirkelforløb for kvinder
Nyt hold starter den 15. september 2021
Varighed 4 måneder

En eventyrrejse i 4. dele

 1. Heltindens Rejse
 2. Heksens Univers
 3. Eventyrets arketyper
 4. Hverdagsmagi

Kom, lad mig invitere dig med på skriverejse ind i et magisk univers af fortællinger og eventyr. Kom, fat din pen og åbn din skrivebog, lad din længsel føre dig på vej.

Du får introduktion til intuitiv skrivning med eventyret som drivkraft og oplever magien i fortællingens kraft.

Fortællersken II er et online skrivekursus i rækken af Fortællerske skrivekurser.
Her inviterer vi eventyrets kraft ind i skriveprocessen.

Der var engang

Der var engang en kvinde. En modig og skriveglad kvinde fuld af længsel efter at folde sin sande sjæl ud og lade dens fortællinger skrive. En kvinde, som helt instinktivt have en forståelse af, at eventyrets kraft kunne hjælpe hende med den intention. At eventyret ville skænke hende helt særlige værktøjer som hun også kunne bruge på sin livsrejse.

Og lige her starter eventyret i Fortællersken II.

Vov at fare vild

I eventyrerne er det vigtigt at lytte til, hvad der kalder på dig. Og som Joseph Campbell, forfatter og professor i mytologi, har lært os handler det om at kaste sig ud i det. Begiv dig af sted, fortab dig og far gerne vild.

“Midt i skoven findes der en lysning, som kun kan opdages af den, der er faret vild.”
– Tomas Tranströmer –

En rejse ind i eventyrets verden

Mød dig selv i naturen, gennemgå en transformation, sig farvel til noget eller nogen, gøre et offer, mød en mystisk fremmed og gerne et dyr, som selvfølgelig kan tale og hjælpe dig på din vej.

Gå igennem ild og vand, gennemfør en prøve, overskrid en grænse. Og find det, du søger, om det er en praktisk løsning på et problem eller en forvandling, velsignelse eller krukke med guld. Uanset hvad, bringer du noget med dig tilbage.

Hvad kan eventyret

At fortælle en historie eller et eventyr trænger gennem skjold og barrierer. Det bryder mure ned og åbner hjerter. Fortællingerne løfter os op på et andet niveau og tager os et pennedyp dybere. De skænker os et anderledes perspektiv og helt andre briller.

Selvom du ikke har prøvet det før, vil du sandsynligvis opleve, at eventyret ligger gemt i dig og bare venter på at blive fremkaldt.

Fortællersken II, Eventyret er delt op i 4. kapitler. Her får du inspiration, læring og værktøjer til at skrive dine egne eventyr.

Heltindens Rejse

I Heltindens Rejse kaster du dig ud i det. Du lærer om de 3 faser på Heltindens Rejse og skriver dig ind, mens du sætter din egen heltinde fri. Du lytter til eventyrets hjerteslag og hvordan du kan bruge de store følelser til at guide dit eventyr på vej.

Heksens Univers

I Heksens Univers lærer du heksen at kende på en ny måde. I eventyret er heksen ofte en personificering af det onde.

Men hvad nu hvis det at være heks i virkeligheden er noget positivt og kraftfuldt for en kvinde ikke mindst, når hun bliver ældre. Og hvad nu hvis du kan finde nogle af de kræfter og magiske evner frem i dig selv, som du kan modellere og gøre til dine egne?

Du lærer om eventyrets struktur og hvordan du kan bygge bro mellem sektionerne og føre din fortælling videre. Du får forståelse af eventyrets krisepunkt (point of crisis) og så lærer du heksens Book of Shadows at kende, hvis du da ikke allerede gør det.

Eventyrets arketyper

Eventyr er fulde af arketyper. Det går vi på opdagelse i i 3. del af Fortællersken II.

Her handler det også om skyggen, for vi ved ofte instinktivt, at vi selv rummer alle delene i eventyrerne og er alle de karakterer, vi skriver om. På den måde kan vi få stort udbytte af og blive overrasket over at lære flere (nye) sider af os selv at kende, sider som måske tidligere har gemt sig i skyggen. I Fortællersken II lader vi skyggerne danse.

Det er ikke et studie i arketyper, men du får lejlighed til intuitivt at skrive nogle af arketyperne ind i dine eventyr. Til det får du ledetråde, nøgleord og andre remedier og igen er legen og eventyret den afgørende faktor.

Hverdagsmagi

Sidste kapitel i Fortællersken II handler om hverdagsmagi.

Her får du lejlighed til at afprøve og teste noget af alt det, du har skrevet og lært i de forgangne måneder. Du samler op og får øje på budskaber og ledetråde. Du opdager, hvordan magien findes i hverdagen og leger lidt med, hvordan du helt bevidst kan implementere magien i din hverdag.

Fortællersken II – Eventyret

Selvom der er masser af læring i Fortællersken II, Eventyret, er det stadig en intuitiv skriverejse. VI fremkalder eventyrerne ved at skrive intuitivt og trække på den kilde, der allerede findes i os.

Eventyr handler typisk om dyr, hekse, trolde, heltinder i alle afskygninger, vise kvinder og mænd, dronninger, konger, prinser og prinsesser og når du begynder at lege med det og skrive dig ind, vil du opleve at alle skikkelserne bor i dig selv nærmest som indbyggede karakterer.

Resten vil vise sig undervejs og på den måde er Fortællersken II forløbet sit eget eventyr.

Det er vigtigt at vide, at eventyret ikke går uden om livets genvordigheder, problemer og mørke sider. Tværtimod. Eventyret favner det hele og byder både lys og mørke velkommen. Også her skriver vi i livet. Men fordi eventyret ofte er sprængfyldt med symboler, er det let for de fleste at tune ind på deres kraft og bruge den aktivt i fortællinger og historier.

Fantasi og forestillingsevne

Du kan bruge eventyr og fortællinger til at arbejde med din psyke og forstå, hvad som virkelig giver energi og tænder dig. Eventyrerne kan på magisk vis hjælpe dig med at komme af med dårlige vaner, at overkomme forhindringer og springe ud i lyset, som den du er. Du kan med andre ord skrive dig på vej og bruge eventyrets kraft som kime til både skriveglæde, personlig udvikling og magi. Kun fantasien sætter grænser.

Og jeg kan love dig en ting. Din forestillingsevne er en del af gaven og det er blandt andet den, der gør rejsen gennem ord og fortællinger så kraftfuld. At vi kan se det for os skrive os ind, færdes i indre landskaber, mærke, sanse, se og føle. At vi kan sætte ord på og lade ordens kraft og energi lede os på vej. Det gør vi så fint gennem eventyr.

Dit helt eget survival-kit

Fortællersken II – Eventyret vil skænke dig en lidt mere struktureret tilgang til at skrive og skabe fortællinger. Du vil lære at bygge din fortælling op og du vil udvikle dit helt eget survival-kit med skriveværktøjer og remedier, du kan benytte dig af i din skriveproces.

Som deltager i Fortællersken II får du

 • Månedlige skriveopgaver og afsæt udformet i en smuk og inspirerende PDF-fil. Du får 4 skrivebreve med skriveafsæt, øvelser, læring og inspiration, som udsendes hver måned i de 4 måneder, forløbet varer. Alt foregår skriftligt, der er ingen videoer eller online sessioner.
 • Inspiration og skrivende input fra mig som skrivemor og skriveguide i bjergene. Jeg bevidner din skriveproces og udfoldelse som Fortællerske i eventyrets verden og deler af viden, visdom og inspiration undervejs. Det gør jeg såvel i månedsbrevene som i Fortællerskens hemmelige rum på Facebook, hvor vi deler af eventyr, proces og fortællinger.
 • Mulighed for at starte eller genstarte din skriveproces fra et nyt sted. Du lærer den kreative proces at kende i alle dens facetter og øver dig på at skrive fra sjæl og hjerte. Din eventyrlige skrivestemme kommer efterhånden til syne mellem linjerne og det vil kunne mærkes. Du får øget tillid til processen og din egen formåen.
 • En god fornemmelse af, hvordan du kan bruge dine egne fortællinger og eventyr som kompas og vejledning på den indre rejse.
 • Mulighed for også at skrive og arbejde lidt med forskellig symbolik, mytologi og gennem skriveafsæt og øvelser. Jeg vil bl.a. introducere deltagerene for eventyrkort og symboler, som kan afprøves, bruges og leges med i processen.
 • Løbende skrivecoaching og styrkende opmuntring fra mig til dig og din skriveproces. Du får det, du har brug for. Når du har brug det og undervejs i processen.
 • Du bliver en del af en skrivecirkel, som hylder processen, den naturlige cyklus og skriver om det. En cirkel af skrivende kvinder, som kærligt bevidner hinandens proces og inviterer eventyrets kraft ind i cirklen.

Jeg holder det fælles rum i Fortællersken i henhold til Julia Camerons regler for Den Hellige Cirkel. 

Den hellige cirkel bygger på respekt og tillid. Billedet på den er en have. Hver plante har sit navn og sin plads. Der findes ikke en blomst, som overflødiggør en anden. Hver blomst har sin enestående og uerstattelige skønhed.

Fortællersken II, Eventyret, vil være givende for dig, hvis du

 • har været med i Fortællersken én eller flere gange og gerne vil fortsætte og lære nyt (det er ikke et must, at du har været med i Fortællersken I)
 • har skrivelyst og længsel
 • vil opleve en anderledes tilgang til det at skrive
 • har lyst til at invitere eventyrets kraft ind i dit liv
 • har mod på at lege og prøve nye skriveveje
 • længes efter at finde din egen eventyrstemme
 • gerne vil lære at bruge dine egne eventyr som kompas og vejledning på den indre rejse og blive dit eget eventyr
 • gerne vil øve dig på at danse i den kreative cyklus med alle dens facetter
 • ønsker at lytte til din indre stemme, din sjæl og styrke din intuition
 • ønsker at invitere intentionens, fortællingens og eventyrets kraft ind i dit liv
 • ønsker inspiration og eventyrlige skriveafsæt til at starte din skriverejse ind i eventyrets verden
 • har en drøm om at blive en del af en cirkel af skrivende kvinder
 • vil give dig selv en ganske særlig gave
 • er vild med magi og eventyrlige fortællinger
 • har en intention om at genfinde din sjæl gennem eventyr og eventyrets helende kraft

Deling er heling

Fortællersken består af en mindre cirkel af kvinder som har til hensigt at løfte, støtte og styrke hinanden i processen. De ved, at deling er heling og selvom det kan være både grænseoverskridende og sårbart, vælger de at dele i hinandens nærhed og nærvær.

Fortællersken på Facebook

Det fælles rum er et hemmeligt rum på Facebook, som jeg opretter til formålet og du optages som medlem, når forløbet starter. Der er ikke bestemte tidspunkter, du skal deltage og skrive, forløbet er glidende, så det passer ind i dit liv og livsrytme.

Forløbet varer 4 måneder og der sættes en godgørende proces i gang, hvor du oplever den kreative cyklus i alle dens facetter.

FORTÆLLERSKEN II, Eventyret, forløbet er ikke et terapiforløb, selvom det at skrive ofte er både helende og terapeutisk.

TILMELDING FORTÆLLERSKEN II – Eventyret

Holdstart 15. september 2021
Varighed: 4 måneder

Der er ikke faste dage, man skal kunne deltage. Forløbet er glidende og du skaber selv dit rum og din tid, hvor du skriver og deler, så det passer ind i dit liv.

Pris 
DKK 2850,-

Beløbet kan opdeles i 2-3 rater, hvis det ønskes. Det koster ikke ekstra.
Skriv blot i kommentarfeltet, hvis du ønsker dig det.

Beløbet er inklusive moms

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: