Skrivedanser

Hun har lavet kaffe, kruset er turkis. Duften smyger sig om hende og lægger sig til rette i skrivestuen, da hun træder ind og sætter sig ved bordet. På bordet ligger dagens kort ved siden af solhvervsstenene, de tre kort, der guider hende på vej ind i dagens energi. Det, der rører sig. Det, der er på spil.

I dag er nøgleordet det indre kald, der samtidig er en døråbner til en særlig forbindelse mellem hende og andre kvinder. Hun er væverske og hendes ord spinder tråde og veje. Et af garnnøglerne triller omkring i brisen på den grønne eng. Også garnet er grønt, en dyb grøn farve som rummer en hel særlig kraft. Over engen sejler tunge skyer forbi. Har de mon regn med? spørger hun og sætter spørgsmålet fra sig på papiret. Hun tager en slurk af kaffen og lader blikket glide ud af historiens kerne. Her får hun øje på solsorten, som hopper over græsplænen. Den er gul og tør, plænen, det ville nu være rart meget lidt regn.

Bevægelse er vigtig

Kaffen er god, hun sukker veltilfreds og lader fingrene arbejde videre, de danser over tastaturet og hun sætter sig ikke imod. Ingen modstand i dag, fortæller hun sig selv og trækker vejret dybt, jeg gør mig helt åben og modtagelig for det, der gerne vil skrives gennem mig. Kan man det? Hun smiler og nikker, ja selvfølgelig kan man det og med øvelse kan man blive rigtig god til det. Jeg stiller modstanden udenfor døren som et par mudrede gummistøvler. Dér kan den stå og hygge sig, mens jeg glider ind i en rytme, der kalder på mig som en dans. Bevægelsen er vigtig her. Jeg sidder ikke helt stille, jeg danser lidt på stolen som jeg har lært det af Ørnen.

Dance when you’re sitting down
Dance like an Eagle

“Hvem er du da?” spørger jeg nysgerrigt og træder forsigtigt nærmere, hun nikker imødekommende, mens hendes finger bevæger sig videre ind i fortællingen. Hun svarer ikke prompte, men gør tegn til mig om at sætte mig ved bordet ved siden af hende. Forsigtigt trækker jeg den tunge gamle stol ud og sætter mig. Den skraber hen af gulvet, lyden er høj og fuld af forstyrrelse. Sådan tænker jeg, men hun ænser det ikke. Jeg betragter hende og den turkis kaffekop, ser ud af øjenkrogen de ord, der finder vej til papiret og sætter spor.

Jeg er skrivedanser

”Jeg er skrivedanser” siger hun så med fløjlsblød stemme og rækker mig sit kaffekrus. “Tag bare en tår, jeg har lavet en særlig god kaffe i dag og krydret den med inspirationsfrø. De har også et latinsk navn, men det kan jeg ikke huske.” Hendes latter er mild og alligevel kraftfuld. Øjnene er blå, mørke som havet på en regnvejrsdag. Jeg spejler mig  og ser hendes yndefulde bevægelser følge glædens sang.

”Skrivedanser?”

Hun nikker. Nu skriver hun ikke mere, men har vendt sig mod mig. Hendes frodige skikkelse er placeret på stolen på en måde, der får mig til at tænke på en dronning. Der ingen tvivl om hendes smidighed. Den bor i hver bevægelse, hun er yndefuld og hendes stærke hænder tager imod kruset, da jeg har smagt på kaffe. Den smager ganske enkelt vidunderligt og eftersmagen er helt anderledes, end jeg normalt er vant til. Hvad er det mon for frø, har de en euforiserende virkning? For jeg er ligesom lettere nu, min krop kan ikke sidde stille på stolen, jeg mærker blodet rulle i årene og mit liv udfylde hver en celle. Mit liv. En kvindes liv.

Bevægelse er en vigtig del af skriverummet

”Ja. Skrivedanser. Bevægelse er en vigtig del af skriverummet. Rummet er fuldt af energi, men luften kan godt stå stille. Åbn vinduet. Luk lidt frisk luft ind og hør solsortens sang. Stivner du i processen, så gå lidt væk fra bordet. Dans. Bevæg dig og skab bevægelse. Perspektiv, nye ideer, inspiration. Nogle gange må vi skrive os på vej, andre gange gør det underværker at flytte sig lidt rundt.”

”Findes dér da en særlig skrivedans?”

Det svarer hun ja til. “Men ikke to danse er ens. Du, min ven, må lade dansen fylde dig og udføre præcist de trin og bevægelser, som føles rigtige for dig. Du må turde improvisere. Og dansen, rytmen, trinene og energi skifter med årstider og årshjul. Sommerens dans er anderledes end den, vi udfører om efteråret. Det samme er fortællingerne. Tag det hele med ind i dit rum, ind i din sfære. Thi også du er en skrivedanser.”

* * *

Gør dit skriverum til et fleksibelt rum fuld af liv og bevægelse

Der er mange måder at skabe rum på, der er forskellige ritualer og veje ind i det magiske rum. Ikke to måder er ens. Hvis du allerede skriver og er i proces, har du ganske sikkert fundet måder og veje, som fungerer for dig og er nok også stødt på forhindringer og stopklodser.

En ting, som jeg varmt kan anbefale dig at prøve, er at gøre dit skriverum til et fleksibelt rum fuld af liv og bevægelse. Den kreative proces er i sig selv et væld af kraftfulde bevægelser. Så bevæg dig gerne rundt i dit rum, især hvis du strander i skriveprocessen, prøv at flyt dig lidt og mærk energien på en anden måde.

Sharon Blackie beskriver sit skriverum og proces på følgende måde, noget jeg nikker genkendende til:

“I think better when I’m moving. I don’t just mean going out for a walk to problem-solve; the process of writing itself, for me, is a curious blend of time spent sitting at a computer tapping out words, and an equal amount of time getting up from the computer and moving, stretching, dancing around the blissfully large, open room which is my workspace.

I run my hands over the spines of the books that I love, and which have travelled with me halfway round the world and back, as I’ve moved from place to place. I throw my head back and my arms out and whirl around as I stare into the vaulted ceiling which reminds me of the inside of a church.

I open the sliding doors and stick my head out into the wind or the rain. I try to make all my movements flowing and fluid. By the time I’ve circled around the room a few times, when I come to sit down again, my imagination is reinvigorated. All these things transform me into something which most people find rather unexpected: a writer who, far from loftily imagining that she is putting down words which she alone has formed inside the confined space of her head, instead draws them from a deeply embodied reciprocal engagement with the world around her. It’s an act of co-creation.”

An act of co-creation. Samskabelse.

Sommerens skriverum i det fri

Og så er det selvfølgelig oplagt at tage skriverummet med udenfor i disse dage, hvor sommeren gavmildt skænker os sol og varme. Lytte til solsorten, mærke træernes kraft og sidde lidt i skyggen op af en stamme. Gå på bare fødder gennem græsset eller over asfalten, mærke livet helt nede fra rødderne og op til den øverste del af hovedet. Luften. Lydene. Duftene. Sommeren.

Ritualer

Du kan læse mere om ritualerne i skriveprocessen i ”Kvinde, pas dine ritualer”. For du kan styrke din skriveproces ved at gennemføre nogle ritualer, som giver mening for dig og som viser dit engagement og din tillid til skriverejsen og den hjælp, der er at hente. Uanset, hvad du tror på. Ritualer kan hjælpe os med at holde fast i det højtidelige, det hellige (det vi værner om) og taknemmeligheden.

På skriverejsen kan ritualer f.eks. være

  • At skrive morgensider hver dag
  • Tænde et skrivelys inden dagens skrivning
  • Sige en bøn
  • Gennemføre en skrivedans inden dagens skrivning – vær en skrivedanser!
  • Meditation
  • Opvarmingsøvelse
  • Røgelse
  • Særlig skrivemusik
  • Mantra

Du kan sikkert føje andet til listen og gør det endelig. Prøv dig frem. For i sidste ende er det et spørgsmål om at gøre det, der skaber resonans i os og som giver os det, vi længes efter. Det, der får os til at fortsætte. Tillid skaber forbindelse og den tillid kan vi give udtryk for gennem vores daglige skriveritualer.

På den intuitive skriveworkshop i anledning af efterårsjævndøgn, som jeg afholder søndag den 23. september kl. 10, skal vi bl.a. afprøve nogle af skriveritualerne og opleve, hvad de gør ved inspiration og skriverier. Du finder invitationen til skriveworkshoppen herunder.

Efterårets skriveprogram er klar – kom, skal vi danse?

Jeg vil danse videre. Ha’ en smuk dag, dér hvor du er. Og har du fået lyst til at komme i gang med at skrive eller starte din skriveproces fra et nyt sted, kan jeg glæde dig med, at efterårets skriveprogram er klar nu. Du kan endda spare lidt på deltagergebyret, hvis du ikke tøver alt for længe med din tilmelding. Se mere herunder.

Kærlig hilsen
Lene

Høsten og efterårets skrivekurser

Between Stories – Høst
eSkrivekursus for kvinder i mellemrum og på livets tærskler
Start 7. august 2018

Between Stories er et eSkrivekursus for dig, som står i et mellemrum eller på en tærskel i livet. For dig som er “between stories”. Forløbet starter den 7. august, samme dag, som de lyse nætter ender. Varighed 8 uger.

Ved tilmelding senest den 1. juli får du sommerrabat og sparer 75 kr. på deltagergebyret.
Pris DKK 750,-
Efter den 1. juli er prisen DKK 825,-

Invitation og detaljer finder ud i linket her

Fortællersken

Fortællersken

Fortællersken er et online skrivecirkelforløb for kvinder med skrivelængsel.

Efterårsholdet starter den 5. september 2018
Varighed 4 måneder.

Hun er dér. Mellem linjerne og dybt i dig selv. Den vise kvinde. Hun er din fortællerske, din drivkraft og intuition og hende, som ved. Du behøver ikke længere at spørge andre. Spørg hende. Giv hende plads og rum og hav en intention om, at du nu vil lytte til hende og følge hendes visdom og råd. Hun kalder via din skrivelængsel og hun har gaver med til dig.

Vi kan vække hende til live og give hende plads, når vi møder op og tager vores skrivelængsel alvorligt. Vi kan formulere en intention om, at vi skaber rum og skriver for at lytte til hendes stemme. Vi kan tage på skriverejse, en indre pilgrimsfærd gennem ord og stemninger, en rejse, hvor vi hengiver os og lytter til det, vores sjæl synger om. 

Ved tilmelding senest den 31. juli får du ravnerabat og sparer 200 kr. på deltagergebyret.
Pris DKK 1600,-
Efter den 31. juli er prisen DKK 1800,-

Du finder invitation og detaljer i linket her

Efterårsjævndøgn og det magiske rum

Efterårsjævndøgn og det magiske rum –
Intuitiv Skriveworkshop for kvinder med skrivelængsel

Søndag den 23. september 2018 kl. 10 – 16
Skrivehuset v. Ringsted

Kom på intuitiv skriveworkshop og fejr Efterårsjævndøgn og det magiske rum på en skrivedag for sjælen.

Efteråret har overtaget og vi er nået til et ganske særligt tidspunkt i naturen. Det er efterårsjævndøgn. Dag og nat er i balance for en kort stund, inden mørket vokser på vej mod Vintersolhverv.

I år falder Efterårsjævndøgn søndag den 23. september. På denne dag åbner jeg dørene til min skrivestue og afholder intuitiv skriveworkshop forankret i efterårsjævndøgnet og dets særlige energi og samtidig har fokus på det magiske rum.

Tilmelder du dig senest den 1. august får du ravnerabat og sparer 150 kr. på deltagergebyret Pris DKK 1000,-
herefter DK 1150,-

Du finder invitation og detaljer i linket her

Tilmelding sker som altid til skrivehuset@gmail.com
Betaling sker til MobilePay 29476483 eller pr. bankoverførsel ved tilmelding
Din plads på skrivekursus eller workshop er først endelig booket, når betaling er modtaget.

Dancing1


Thumb
nail photo © Nadiiazhupanik | Dreamstime.com

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: