Brombærønsket

Lyt, lyt nu bare. Læg modstanden i kompostbunken her og kom med mig ind i den nye dag, gennem porten med de sirlige snoninger, de knagende hængsler og brombærbuskene i det viltre krat.

Den lille landsby ligger i dalen, her er både sol og skygge og en gammel gryde fuld af tid. Hun vinker til mig, hun er allerede gået gennem lågen, jeg følger modvilligt efter selvom jeg forsøgte at gøre som hun sagde. Modstanden lægger du i kompostbunken. Små statuer af sten med søvnige hoveder viser vej. Der er varmt på grusvejen, som fører hen til en klynge af huse omkring et gadekær. Hun er forsvundet eller rettere skrevet, nu er hun ikke længere synlig, men jeg kan høre hendes stemme i mit blod.

Lyt, lyt nu bare. Jeg har sværere ved at lytte i fuld sol og varme, så jeg søger ind i skyggen under et par høje ege, side om side står de som et ægtepar af træ. Brombærbuskene boltrer sig i alle retninger, øst, syd, vest og nord og deres rodnet holder dem forankret næsten som en intention.

Her bor vi, her danser de sortlilla sjæle og du er velkommen til at smage et af vores bær. Pluk nu et særligt et og når du holder det i hånden, så giv dig tid. Betragt dit bær, den dybe farve og formen med lilla bobler. Luk dine øjne, du får nu et ønske og det ønske vil langsomt gå i opfyldelse, mens du rejser resten af vejen fra sommer til høst. Når de lyse nætter ender, vil du vide, hvad vi taler om.

Ønsk og spis så dit brombær langsomt, smag, sans og vid. At dit ønske vil gå i opfyldelse. Jeg gør som brombærerne siger og det er ikke stavet forkert, nej disse buske er virkelig brombærere og det er et betydningsfuldt job her på sjælevej. Sig det ikke til nogen, hold det hemmeligt og tæt til hjertet, men brom er en del af trylleformularen. Brom. Brom. Kan du mærke det?

Mit ønske? Der er mange, men jeg vælger et, et inderligt dybtfølt ønske. Så putter jeg det i munden, det smager himmelsk, intenst, både sødt og surt på same tid. Den lille å bag egetræerne klukker og jeg beslutter mig for at hvile lidt her. Lige dér ligger landsbyen ved gadekæret og i skyggen af de store egetræer og i brombærflok sidder en kvinde. Hun har ikke travlt.

Magiske morgensider, 18. juli 2019
Fra min egen skriverejse, Lene Frandsen (c)

Stunning vibrant landscape image of blubell woods in English cou

Så sidder jeg i skyggen og hviler i visheden om, at alting er præcist, som det skal være. Længe har jeg kæmpet med mig selv, nu har jeg opdaget det og dog er noget anderledes. Denne gang mærker jeg ingen bebrejdelse eller følelse af fallit.

Jeg giver hermed mig selv lov til at blive bedre til at fejle.

Brombærønsket er historiemedicin OG nu min intention

Brombærønsket og det landskab, jeg besøgte i fortællingen, er blevet en del af min intention. Vidste du, at man kan vandre i landskabet af en fortælling? Når man lærer sig selv det, så er der ikke længere nogen adskillelse mellem dig og det skrevne, mens du skriver. Så er du dér. Og det kan være en ganske magisk rejse!

Fortællingen om brombærønsket hjalp mig med noget, jeg ikke selv kunne mestre. Følelsen af ro. Visheden om, at jeg ikke behøver at løbe som en rasende over stok og sten eller rive mig selv i håret. Det sker, når det sker. Min forvandling. Langsomt og i gryden fuld af tid.

Trylleformularen

Brombær. Brom er en del af trylleformularen og de lilla bær med cirkelformerede bobler er bærere af en hemmelighed. Nu begynder min sjæl at vågne igen, jeg mærket en sitrende fornemmelse af eventyr. Jeg hører hendes stemme hviske og ved, at hun er tilbage:

Vær dit eget eventyr.

Brom, brom, brom. Jeg prøver mig frem, skriver og lader komme. Det får noget i mig til at le, løsne op og en sprække af lys kommer til syne i mit indre. Brom, brom, brom.

Du troede måske, at man skulle lede i gamle bøger og finde de støvede eventyr frem fra dengang mor var barn, men det behøver man slet ikke. For som brombærrene er bærere af brom, er de fleste kvinder bærer af et ganske særligt eventyrgen, også selvom de hverken ved eller tror det. Selv er jeg født med eventyrlige fortællinger i blodet, men jeg forkastede den evne som noget, jeg ikke kunne bruge i det virkelige liv. Det får hende til at skraldgrine og jeg med hende. Ha!

De skulle bare vide.

Nu begynder det at blive sjovt igen, noget løsner sig og jeg synker velvilligt lidt dybere ned i eventyrets kraft, eftersom jeg kan mærke dets virkning dybt i krop og sjæl. Brom. Brom. Brom. Over tid og på rejsen gennem resten af sommeren ind i høsten og grænselandet. Ikke nu, men snart. Jeg har lagt nogle frø med de ord, jeg skrev og jeg har fået lidt af de ledetråde, jeg bad så indtrængende om i går, hvor jeg stadig befandt mig på vildfarelsens ø.

Ordene du sår, bliver til svarene du får.

Eventyrets kraft og et særligt sprogbrug

At skrive og arbejde med ord og fortællinger er energiarbejde på præcist samme måde, som hvis du arbejder med shamanisme eller andre former for spirituelt arbejde, blot bruger vi på skriverejsen bevidst ordene og deres energi. Og er vi Fortællersker, allierer vi os med fortællingens kraft og inviterer gerne eventyr med ind i skriveprocessen også.

Gennem eventyr kan vi nemlig få kontakt til vores sjæl og eventyret har på den måde sin helt egen særlige kraft.

At fortælle en historie eller et eventyr kan trænge igennem skjold og barrierer, som det daglige sprog ikke er i stand til. Det bryder mure ned og åbner hjertet. Fortællingerne løfter os simpelthen op på et andet niveau og tager os et pennedyp dybere.. De skænker os et anderledes perspektiv og helt andre briller. Eventyr kan være med til at løse det stivnede op. Eventyr giver lov. Og eventyr er fuld af symboler og symbolik, som sjælen ofte kender og taler på den måde til dybt og inderligt i os.

Og de historier, som bevæger mest, er selvfølgelig dem, som er fortalt med hjertet. De læses med hjertet, de modtages af hjertet.

Et eventyr er som en symbolsk og ofte poetisk præsentation af en spirituel sandhed. Det sprog, du bruger, har nemlig direkte effekt på, hvordan du har det, hvad du føler og hvordan du møder livet.

“Den måde, man beskriver og forstår sit liv på er i sidste instans uløseligt forbundet med den måde, man lever livet på”, siger terapeut og skrivemanduktør Mandy Aftel.

Man er bogstavelig talt sit eget livs forfatter.

Det giver jo stof til eftertanke, hvis man har en sjæl med hang til eventyr. Sådan helt bogstaveligt.

Eventyret går igen

Jeg har nu igennem 5 år haft kvinder i skrivecirkelforløb, på skrivekursus og intuitiv skriveworkshop, og er dér en genre og lyd, som går igen uden at vi har gjort noget særligt for det, så er det eventyret.

Det er som om, at hvert eneste kvinde gemmer på et hemmeligt eventyr-gen, en nøgle, der kan åbne døre som andre nøgler ikke kan. Det sker helt naturligt og i processen. Og når eventyret kommer til syne i skrivelandskabet, ændrer stemmen sig. Lyden bliver en anden og sjælen begynder at lytte og forstå.

Some scholars believe that historically fairy tales were used
to pass on survival tips and life wisdom to the next generation.
– Alison Davies –

Eventyret går igen. Det dukker op, når vi skriver intuitivt og mindst af alt venter det. For det behøver så sandelig ikke være kvinder, som på forhånd har en intention om at skrive eventyrligt, som ender med at tage imod eventyrlige fortællinger, når de skriver intuitivt og lader sig gribe af processen. Nej, det kan så sandelig også være kvinder, som før var skeptiske og kaldte sig selv for jordnær og forbundne med virkeligheden.

Åbn dig for eventyrets kraft

Så længe du er indstillet på at øve dig og forblive åben og modtagelig i den kreative proces, kan alt ske. Lad det ske! Åbn dig for eventyrets kraft og gør dig ikke på forhånd spekulationer om, om du kan eller ej. Det eneste du skal gøre, er at åbne dig for både fortællingens og eventyrets kraft. Møde det, der står i vejen og skrive dig igennem. Møde dig selv hver eneste gang, du sætter dig ved tastatur eller med skrivebog og pen og sige pænt goddag til frygt, modstand og den indre censor eller sabotør, hvad du nu kalder den. Alt det du søger, danser lige bagved det, du har så stor modstand overfor.

Har du også eventyr i blodet? Er du åben overfor fortællingens kraft og er du parat til at lade dig overraske? Lægge alle formodninger væk og skriverejse som var du en pilgrimsrejsende med rygsæk og sjælekompas? Så skal du bare se løjer …

Ord er energi og gennem vores sprogbrug kan vi langsomt ændre den måde, vi opfatter vores liv på. Og her handler det ikke om at forcere og tvinge et særligt sprogbrug ind i den måde, du skriver på. Det handler om at lytte og skrive det, du hører. Intuitivt.

Det handler om at øve dig og finde din helt skrivestemme uanset, om den har eventyr i ærmet eller noget helt andet. Når det føles godt, kan du mærke det. Det åbner døre i dig, som var aflåst før. Men du er nødt til at alliere dig med din intuition og fortællingens kraft.

Vidste du, at man kan vandre i landskabet af en fortælling? Når man lærer sig selv det, så er der ikke længere nogen adskillelse mellem dig og det skrevne, mens du skriver. Så er du dér. Forankret i Kilden og i direkte kontakt med fortællingens kraft.

Det sker som oftest, når vi skriver intuitivt og forholder os lyttende og åbne.

Brom. Brom.Brom.

Kærlig hilsen
Lene

Fortællersken II - Eventyret

FORTÆLLERSKEN II – Eventyret

Til januar 2020 lancerer jeg FORTÆLLERSKEN II, som er en selvstændig fortsættelse af Fortællersken. Her kommer det til at handle om eventyr og om helt bevidst at invitere eventyr og symbolik ind i skriveprocessen.

FORTÆLLERSKEN II får således et eventyrligt fokus.

Du kan være med som fortsættelse på Fortællersken I, hvilket vil sige, at du har været med i Fortællersken mindst én gang, men er du erfaren skriverejsende på egen hånd og har du allerede den fornødne bundklang som fortællerske, så kan du selvfølgelig springe direkte ind i FORTÆLLERSKEN II og byde eventyr og fortællinger op til dans.

I Fortællersken II går vi direkte til biddet, hvilket betyder, at du ikke får den ellers så gode introduktion til intuitiv skrivning og arbejdet med fortællingens kraft som du gør i Fortællersken I.

Jeg forudsætter med andre ord, at du er bekendt med

 • Intentionens kraft
 • Din indre censor (du er velkommen til rekvirere min eBog – den er gratis)
 • Intuitiv skrivning – du er i stand til at komme ud af hovedet og skrive intuitivt fra sjæl og hjerte ELLER du har mod på bare at gøre det – for du kan nemlig godt!
 • Den kreative proces og alle dens facetter (opture, nedture, ebbe og flod)

Og at du

 • Har tillid til dig selv i den kreative proces
 • Er spirituelt forankret i din skriveproces (du ved, at skrivning og kreativitet i høj grad også er et åndeligt anliggende)
 • Har mod på og lyst til at skrive og lege med eventyr
 • Er i god kontakt med din indre pige ELLER har en intention om at komme det gennem leg og eventyr
 • Er glad for eventyr, symbolik og mytologi
 • Er indstillet på at hengive dig til skriveprocessen i hele forløbet (kurset varer 4 måneder) og samtidig være en del af skrivecirkel (hemmeligt rum på Facebook), hvor vi deler af fortællinger, eventyr og proces OG bevidner hinandens rejse.Deling er heling og i Fortællersken er skrivecirklen og det hjertevarme, kreative fællesskab her en forudsætning for et virkelig givende forløb for alle.
 • har en god skrivedisciplin ELLER du er indstillet på at øve dig og finde en god vej og måde, som fungerer for dig. Du ved, at disciplin åbner op for magi eller som Gabrielle Roth siger det: Do you have the discipline to be a free spirit.Jeg hjælper dig hjertens gerne på skrivevej!
 • Du er i stand til at blive hos dig selv og respektere de andres processer. Du ved, at du skal hverken skal fixe eller guide de andre på deres vej i skriveforløbet her. Du er et kærligt vidne.

FORTÆLLERSKEN forløbene er ikke terapiforløb, selvom det at skrive ofte er både helende og terapeutisk.

Jeg kan varmt anbefale at tage på rejse
med Lene som guide for at finde dit eventyr-gen.
Jeg fandt mit og opdagede i forløbet,
at det at skrive er at male den stemme,
du tror du ikke har.
– Lisbeth Hartmann – 

Fortællersken

FORTÆLLERSKEN I –
introduktion til intuitiv skrivning & invitation til at vække din indre fortællerske

Hvis du gerne vil have den gode introduktion til intuitiv skrivning og har brug for at vække din indre fortællerske først, så kom med på Fortællersken I, som starter den 5. september.

Klik her for invitation og detaljer, du får ravnerabat ved tilmelding senest den 31. juli så længe pladser haves.

Et helt igennem sublimt forløb, som jeg har deltaget i to gange
og som har lært mig at skrive

– Forfatter Karoline Hedegaard Brander –

Fortællersken II - Eventyret

Fortællersken II – Eventyret

Invitation og flere detaljer følger i løbet af de kommende måneder, men du kan allerede nu sikre din plads på Fortællersken II – Eventyret ved at tilmelde dig via linket her.

Der er kun plads til en mindre cirkel af kvinder på Fortællersken II-holdet og pladserne gives efter først-til-mølle. Flere eventyrersker har allerede meldt deres ankomst.

Varighed 4 måneder
Start 15. januar 2020

Der er ikke bestemte dage og tidspunkter, du skal kunne deltage, forløbet er glidende og du skaber selv det rum og den tid, hvor du skriver, så det passer ind i dit liv og rytme.

RAVNERABAT VED TILMELDING senest 15. oktober 2019
DKK 2500,-

Pris efter 1. november 2019
DKK 2850,-

Beløbet er inklusive moms

Høsten og efterårets skrivekurser

I pagt med årshjulet og i kærlighed til processen

Kommende skrivecirkelforløb, eSkrivekurser og intuitive skriveworkshops
Høst/efterår 2019

FORTÆLLERSKEN– starter 5. september 2019
Online skrivecirkelforløb for kvinder  med skrivelængsel

Stemmer – Intuitiv skriveworkshop – 12. september 2019
Skrivehuset ved Ringsted

Vintercirklen, den indre rejse – starter 23. oktober 2019
eSkrivekursus for kvinder i pagt med årshjulet
Ravnerabat ved tilmelding senest den 20. september

Klik på navn/link for at komme videre til invitation og detaljer. Eller gå direkte til TILMELDING via linket her.

Bramble

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: