Ordmarmelade

Duggen driver ned af vinduerne, gennem skæve streger og dråbemønstre kan jeg skimte de høstede marker og træerne i horisonten. Jeg sidder med pennen i hånden og lytter til morgenstilheden, fuglene er afdæmpede nu, hvor efteråret er på vej.

Lytte, lytte efter hendes stemme efter dage ved fjorden, efter gåture langs kysten og vandets element. Her er bemærkelsesværdigt stille og mine tanker tilbyder en forklaring, så en mere, det skorter aldrig på svar fra det mentale spinderi. Dog er det andre historier, jeg håber at høste velvidende, at den slags ikke altid går så hurtigt, som vi gerne vil.

Så jeg fortæller mig selv om processen, om morgenturen gennem det dugvåde græs og om tidsel og kamille, der flere steder er i forfald. Sommeren er forbi, skriver jeg, om det er jeg ikke i tvivl, min beskrivelse er et billede af tærskellandet og broen i den tidlige morgen. Dér står hun, kvinden, og tager afsked med det, der var, sin nye intention bærer hun tæt på hjertet.

Hele tiden må hun genskabe sig selv i takt med årshjulets snurren og det, hun får med sig undervejs. Det bliver mere og mere enkelt, hun simplificerer og konstaterer, at hun har det bedre sådan. Nu.

Hun står alene på broen over den dybe flod, træerne rækker mod himlen, en del af dem tilhører stammen birk. Og ét sted dér i mellem ser hun ham, en buk med opsats og årvågne øjne, som betragter hende den anden vej. Et budskab. Hun nikker som tak. Og frøen? Hun så ham ikke før, men nu hører hun ham kvække på bredden og hun tager et skridt i hans retning.

”Kom herned” siger han og hun må gå helt over broen og kravle ned af skrænten gennem det våde græs for at nå hans sted. Kanten af kjolen er tyk af fugt, men det ænser hun ikke.

”Intet er, som det synes at være” er ordene til hende. Kvæk, kvæk, kvæk. Der er en skjult skønhed og kraft i naturen lige nu, den kalder dig tilbage. Til nuet. Til dugvåde morgener og tøvende lys, til regndis og vinde, der bærer efteråret din vej. Til langsomme processer, som har et særligt tema og til indre oprydning og påfyldning af en slags, der gør dig godt. Du har høstet, men har du betragtet din høst? Mærket taknemmelighed, en smule undren måske, har du skrevet lidt om den, har du mærket ordenes kraft og er du klar til at lægge nye frø i jorden? Hun nikker. Når hun lukker døren til tankernes spinderi og spørger sit hjerte, er det ikke spor svært. Det er let.

Magiske morgensider, 19. august 2019
Fra min egen skriverejse, Lene Frandsen

Autumn at Wycollar - England - UK

”Styrken kommer, når du opdager at alt kan skrives, når du skriver uanset hvad og når du ved slutningen af dagen står i solnedgangen og ved. Hvad der betyder mest. Den betydning, den indre vished og resignation, den stille glæde bliver en hymne til livet og din dans. Du var her. Du deltog. Det er dét, du putter i gryden. Det er det, der simrer videre og damper i morgendisen.

Sidst i juni måned tog jeg imod fortællingen om Gryden og den har fulgt mig lige siden som et indre billede og en tilstand. En tilstand af tålmodighed og hengivelse til processen med en duft af, at ting tager tid.

Magi over tid

For magi sker ikke altid prompte. Man kan vitterligt skabe magi over tid ved at tilføje magiske ingredienser til gryden på det gamle komfur eller i naturen, hvor din egen gryde nu står. Her er ordet simre. Gryden er et symbol på, at vi kan samle ind og ære det, vi sanker uden at ville forcere processen. På den måde forbereder vi magien og gør os klar.

Når vi er i simreproces, er noget undervejs og kan sjældent forceres. Her er tid og tålmodighed gode ingredienser at putte i gryden, men det betyder ikke, at vi blot lader gryden sejle sin egen sø og aldrig kigger til den eller dufter til retten. Vi letter på låget, vi dufter og vi smager til. Måske mangler der en ingrediens, som vi tilsætter. Vi kan hele tiden finjustere og sikre os, at retten får præcist den rette substans, farve og smag.

Og vi kan skrive om processen. Processen er nøglen.

Vinterbryg og ordmarmelade

Gryden er samtidig et sted i os selv, hvor vi ligeså stille gør det indre forrådskammer klar til vinter. Det, vi samler ind og det, som simrer gryden, er vores vinterbryg. Og der er meget godt at samle ind i august og begyndelsen af september. I naturen er frugter i skov og hegn blevet modne og lyngen blomstrer på heden. Brombær, blåbær og tyttebær kan plukkes og enten spises med det samme eller gemmes til vinteren, hvis vi laver marmelade, saft eller chutney.

Man kan skam også lave ordmarmelade.

Spisesvampene begynder at dukke op i skoven og august er i det hele taget en måned, hvor vi høster det, vi såede tidligere på året.

Tincture bottles, assortment of dry healthy herbs, old books, mo

“When wayfaring sisters of a certain disposition travel, we like to go unnoticed.
This serves us well if we are occupied with growing stories, brewing wisdom or distilling magic on our stoves”.
– Carolyn Hillier –

Det indre høstarbejde

Høstarbejdet.  Vi forbereder os til efteråret og den kommende vinter, vi rydder lidt op i vores indre, så vi kan modtage høsten. Vi gør os klar, vi lægger bag os og vi skiller os af med det, vi ikke skal have med os videre.

Det er efterhånden gået op for mig, hvor vigtigt det er at være nærværende i den proces, vi selv er en del af. I stedet for at begræde sommerens farvel og frygte vinterens kommen, hengiver vi os til de subtile toner af efterårs sang og visdom. Den særlige energi, fugten, de lange skygger og dagene, der langsomt bliver kortere. Her bor de gode og kraftfulde tærskelfortællinger.

Mørket vokser og breder sine vinger, indtil det på et tidspunkt når helt ind i vinteren. Men netop fordi vi har været bevidste, nærværende og skrivende til stede på rejsen gennem efteråret kommer mørket og vinteren ikke bag på os. Den kommer som en gave, en velsignelse og som det naturligste i verden.

Vi gør os klar til hvile og restitution

I mørket kan vi hvile, vi regenererer og bliver genfødt ved Vintersolhverv, hvor vi igen påbegynder rejsen mod lyset. Høstarbejdet gør os klar til den hvile.

En del af den proces er måske at slutte fred med det, der var og give slip på det. Det var, som det var og måske kunne det ikke have været anderledes? Uanset hvad gør det godt at tage afsked og gå videre uden tung bagage og fortrydelse.

Måske skal der skrives en fortælling om tilgivelse? Måske er der ord, som omhandler et svært farvel? Måske var der noget, du negligerede eller lod være og som nu pludselig igen dukker op og kalder på din opmærksomhed? Skriv om det. Skænk det en fortælling og lad det blive en slags ordsnaps.

August er i øvrigt rig på krydderurter, som vi kan anvende til snaps, pesto, i maden eller til tinktur.

Man kan skam også lave ordsnaps.

Herbal tea. Herbs and flowers, herbal medicine.

Ordmarmelade og snaps ditto – nej, det er faktisk ikke en joke!

Måske tror du, at det er min spøg, det dér med ordmarmelade og snaps ditto, men nej! Tværtimod. Marmeladen, snapsen, teen og det, vi sylter og putter på glas og krukker, er fine billeder at bruge på det, vi tager med os ind i efteråret og vinteren. Det, vi høstede og det, som vi gerne vil så og have mere af, når årshjulet igen har gået sin gang.

Vi gør det via ordene og deres særlige kraft og energi, men vi bruger alt i og omkring os til at skabe gode billeder og ankre, som vi kan gemme vores kraft i.

Fortællingerne kan noget særligt hvad det angår, for med deres historiemedicin og subtile anvisninger kan de kærligt skubbe os i sjæleretning og kaste lys på vores intention. Det er på ingen måde så svært, som det måske kan lyde. Det sker næsten helt af sig selv, hvis du med din intention i hjertet drager på skriverejse.

Den rejse kan begynde når som helst og hvor som helst. Bedst er det dog, at du allierer dig med en god pen og en skrivebog, så du har et sted at gøre rede for din rejse. Hvis du vil skrive, må du skrive. Så enkelt er det.

I mit blogindlæg Illusionen og intuitiv skrivning kan du læse lidt mere om, hvordan det kan gøres.

Stunder af nåde

Tænk på din sommer og især de stille stunder, du havde i naturen og med dig selv. Tidspunkter, hvor kroppen faldt til ro, hvor tankerne forstummede og du kunne høre sjælen synge. Det behøver ikke at være noget stort eller pompøst, tværtimod, det kan meget vel være små stunder af nåde, som du oplevede i løbet af sommeren. Morgenkaffe ved daggry og til fuglesang? Solnedgangen over havet? En meditation, hvor du pludselig forstod noget på en ny måde, fik et budskab eller et særligt syn.

Vi har det med at glemme den slags og derfor er det en gave at have en skrivegryde at putte det i. De gode stunder. De kraftfulde øjeblikke. Og lidt af det, som vi ønsker os mere af og tager med os videre ind i efteråret og vinteren.

Din skrivning kan skabe indre retning

Din skrivning og ikke mindst via de fortællinger, som dukker op og møder dig undervejs, kan hjælpe dig med at skabe indre retning og ikke mindst, at holde kursen, når bølgerne går højt.

For mit eget vedkommende er det blevet essentielt at følge naturens processer og årshjulets vej gennem måneder og årstider. Det giver indre mening og stor glæde ved det små.

Ordmarmelade og andre skriverier

Hvis du har fået lyst til at lave ordmarmelade eller koge en kraftfuld indre suppe på nogle af de ingredienser, du høster, så er det bare at få fat i pen og skrivebog. Fortæl dig selv om det, hæft dig ved processen og hold øje med dig selv, mens du skriver. Betragt uden dom og fyld dig selv op med kærlighed til processen og din egen indre rejse.

I øvrigt kan du gøre noget ekstra for at styrke dig selv på din skriverejse. Du kan vitterligt kombinere det at lave snaps, marmelade eller te med din indre rejse gennem ord og fortællinger. Lad processen være et symbol på din dedikation og lad selve produktet, din marmelade, te eller snaps, blive en særlig drik eller spise, som du skænker dig selv på tidspunkter, hvor du har brug for det.

Dette billede har ingen alternativ tekst; filens navn er logo-billede.png

Skriveskolen for Fortællersker

På skriveskolen for Fortællersker skriver vi intuitivt og i pagt med årshjulet. Vi danser med fortællingens kraft og øver os på at møde inspirationen i processen.

Der er mange måder at skrive på og lære at skrive på. På min skriveskole underviser jeg i intuitiv skrivning og du får masser inspiration til at komme ud over rampen og sætte din skrivelængsel fri.

Online skrivekurser efterår 2020

Herunder finder du en liste over kommende online skrivekurser. Hvis du vil finde din skrivestemme og vække din indre fortællerske, boltre dig med ord, skriverier og fortællinger, så find et kursus, som kalder på dig og meld dig til. Jeg vil glæde mig til at byde dig velkommen.

Fortællersken – find din skrivestemme og væk din indre visdom

I efteråret 2020 byder jeg på 2 online skrivekurser for din indre fortællerske.

Fortællersken I, Intuitiv Skrivning
starter den 15. september
Dedikeret til at vække din indre fortællerske.
Giver dig en grundlæggende introduktion til intuitiv skrivning.
Ravnerabat ved tilmelding senest den 20. august

Fortællersken II, Eventyret
starter den 1. september
Skriv din egne eventyr og oplev magien i eventyrets kraft.
Du skriver intuitivt, men får værktøjer og inspiration til at folde eventyret ud.
Der er 3 pladser tilbage på holdet. Snup din plads her og nu.

Til dig som længes

Fortællersken er for dig, som har en intention om at give din indre fortællerske ordet og lade hendes historier skrive. Det er for dig som længes. Efter din sjæls autentiske stemme og det, der vil gøre dig godt. Din sandhed. Dine fortællinger. Din indre vise kvinde.

Herunder får du en kort introduktion til de to Fortællerske skrivekurser i efteråret 2020. Klik videre på invitation og detaljer for at få lidt mere at vide. Her finder du også tilmeldingslink.

Fortællersken I Intuitiv Skrivning

Fortællersken I, Intuitiv skrivning

Holdstart den 15. september 2020
Ravnerabat ved tilmelding senest den 20. august

Et solidt skrivefundament

Fortællersken vil skænke dig et solidt fundament at skrive og fortælle historier fra. Du lærer om både intentionens og fortællingens kraft, disciplin, magi og hvordan vi kan skrive os gennem det, der står i vejen.

Her opløser vi skriveblokering, fordi vi ikke længere lader os bremse af frygt, modstand og indre censor. Jeg viser dig hvordan.

Du øver dig på at skrive fra sjæl og hjerte og lærer, at leg, lytning og øvelse skaber helt særlige åbninger.

Du får en indre forståelse af forskellen på tale- og lytteskrivning og du oplever, hvordan du efterhånden bliver en erfaren fortællerske, som bevidst kan påkalde sig fortællingens kraft og fange fortællingen bag processen.

Du lærer om tillid, du øver dig og får i det hele taget fin erfaring med den kreative proces og alle stationerne på skriverejsen. Og om glæden og vigtigheden af gode ritualer i forbindelse med dit skrivearbejde.

Du får en grundlæggende og givende introduktion til intuitiv skrivning.

Du lærer at skrive og arbejde med fortællinger som guide på den indre rejse.

Fortællersken I, Inuitiv Skrivning – klik her for invitation og detaljer

Fortællersken II - Eventyret

Fortællersken II – Eventyret

Online skrivecirkelforløb for kvinder
Holdstart den 1. september

En eventyrrejse i 4. dele

  1. Heltindens Rejse
  2. Heksens Univers
  3. Eventyrets arketyper
  4. Hverdagsmagi

Eventyrets kraft og særlige sprogbrug

Gennem eventyr kan vi få kontakt til vores sjæl og eventyret har på den måde sin helt egen kraft.

At fortælle en historie eller et eventyr kan trænge igennem skjold og barrierer, som det almindelig sprog ikke kan. Det bryder mure ned og åbner hjerter. Fortællingerne løfter os op på et andet niveau og tager os et pennedyp dybere. De skænker os et anderledes perspektiv og helt andre briller.

Eventyret

Et eventyr er en fiktiv historie som ofte har folkloristiske karakterer så som feer, hekse, elverfolk, trolde, kæmper og talende dyr. De har deres tradition i de mundtlige fortællinger, men på Fortællersken II fremkalder vi eventyrerne ved at skrive intuitivt og trække på den kilde, der allerede findes i os.

Selvom du ikke har prøvet det før, vil du sandsynligvis opleve, at eventyret ligger gemt i dig og bare venter på at blive fremkaldt.

Eventyret hjælper os på vej. Det viser os udveje og åbner op for nye veje og måder at anskue situationer på. Det fortæller os bl.a., at vi skal være os selv, at vi skal turde ikke at vide og vove vildnisset. Det er essentielt at fare vild både i eventyret og i den første kreative fase.

Midt i skoven findes der en lysning, som kun kan opdages af den, der er faret vild.”
– Tomas Tranströmer – 

Fortællersken II, Eventyret – Klik her for invitation og detaljer

Der er et begrænset antal pladser på begge hold, så tøv ikke for længe, hvis du kan mærke at du skal være. Jeg vil glæde mig til at byde dig velkommen.

Marmelade

Think of writing as a harvest.
You till the ground.
Plant.
Water.
Wait.
Apple trees take years to bear fruit.
Harvest.
Clean.
Process.
Then you have apple pie.
– Keelie Breanna –

One thought on “Ordmarmelade

Add yours

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: