Ordmarmelade

Duggen driver ned af vinduerne, gennem skæve streger og dråbemønstre kan jeg skimte de høstede marker og træerne i horisonten. Jeg sidder med pennen i hånden og lytter til morgenstilheden, fuglene er afdæmpede nu, hvor efteråret er på vej.

Lytte, lytte efter hendes stemme efter dage ved fjorden, efter gåture langs kysten og vandets element. Her er bemærkelsesværdigt stille og mine tanker tilbyder en forklaring, så en mere, det skorter aldrig på svar fra det mentale spinderi. Dog er det andre historier, jeg håber at høste velvidende, at den slags ikke altid går så hurtigt, som vi gerne vil.

Så jeg fortæller mig selv om processen, om morgenturen gennem det dugvåde græs og om tidsel og kamille, der flere steder er i forfald. Sommeren er forbi, skriver jeg, om det er jeg ikke i tvivl, min beskrivelse er et billede af tærskellandet og broen i den tidlige morgen. Dér står hun, kvinden, og tager afsked med det, der var, sin nye intention bærer hun tæt på hjertet.

Hele tiden må hun genskabe sig selv i takt med årshjulets snurren og det, hun får med sig undervejs. Det bliver mere og mere enkelt, hun simplificerer og konstaterer, at hun har det bedre sådan. Nu.

Hun står alene på broen over den dybe flod, træerne rækker mod himlen, en del af dem tilhører stammen birk. Og ét sted dér i mellem ser hun ham, en buk med opsats og årvågne øjne, som betragter hende den anden vej. Et budskab. Hun nikker som tak. Og frøen? Hun så ham ikke før, men nu hører hun ham kvække på bredden og hun tager et skridt i hans retning.

”Kom herned” siger han og hun må gå helt over broen og kravle ned af skrænten gennem det våde græs for at nå hans sted. Kanten af kjolen er tyk af fugt, men det ænser hun ikke.

”Intet er, som det synes at være” er ordene til hende. Kvæk, kvæk, kvæk. Der er en skjult skønhed og kraft i naturen lige nu, den kalder dig tilbage. Til nuet. Til dugvåde morgener og tøvende lys, til regndis og vinde, der bærer efteråret din vej. Til langsomme processer, som har et særligt tema og til indre oprydning og påfyldning af en slags, der gør dig godt. Du har høstet, men har du betragtet din høst? Mærket taknemmelighed, en smule undren måske, har du skrevet lidt om den, har du mærket ordenes kraft og er du klar til at lægge nye frø i jorden? Hun nikker. Når hun lukker døren til tankernes spinderi og spørger sit hjerte, er det ikke spor svært. Det er let.

Magiske morgensider, 19. august 2019
Fra min egen skriverejse, Lene Frandsen

Autumn at Wycollar - England - UK

”Styrken kommer, når du opdager at alt kan skrives, når du skriver uanset hvad og når du ved slutningen af dagen står i solnedgangen og ved. Hvad der betyder mest. Den betydning, den indre vished og resignation, den stille glæde bliver en hymne til livet og din dans. Du var her. Du deltog. Det er dét, du putter i gryden. Det er det, der simrer videre og damper i morgendisen.

Sidst i juni måned tog jeg imod fortællingen om Gryden og den har fulgt mig lige siden som et indre billede og en tilstand. En tilstand af tålmodighed og hengivelse til processen med en duft af, at ting tager tid.

Magi over tid

For magi sker ikke altid prompte. Man kan vitterligt skabe magi over tid ved at tilføje magiske ingredienser til gryden på det gamle komfur eller i naturen, hvor din egen gryde nu står. Her er ordet simre. Gryden er et symbol på, at vi kan samle ind og ære det, vi sanker uden at ville forcere processen. På den måde forbereder vi magien og gør os klar.

Når vi er i simreproces, er noget undervejs og kan sjældent forceres. Her er tid og tålmodighed gode ingredienser at putte i gryden, men det betyder ikke, at vi blot lader gryden sejle sin egen sø og aldrig kigger til den eller dufter til retten. Vi letter på låget, vi dufter og vi smager til. Måske mangler der en ingrediens, som vi tilsætter. Vi kan hele tiden finjustere og sikre os, at retten får præcist den rette substans, farve og smag.

Og vi kan skrive om processen. Processen er nøglen.

Vinterbryg og ordmarmelade

Gryden er samtidig et sted i os selv, hvor vi ligeså stille gør det indre forrådskammer klar til vinter. Det, vi samler ind og det, som simrer gryden, er vores vinterbryg. Og der er meget godt at samle ind i august og begyndelsen af september. I naturen er frugter i skov og hegn blevet modne og lyngen blomstrer på heden. Brombær, blåbær og tyttebær kan plukkes og enten spises med det samme eller gemmes til vinteren, hvis vi laver marmelade, saft eller chutney.

Man kan skam også lave ordmarmelade.

Spisesvampene begynder at dukke op i skoven og august er i det hele taget en måned, hvor vi høster det, vi såede tidligere på året.

Tincture bottles, assortment of dry healthy herbs, old books, mo

“When wayfaring sisters of a certain disposition travel, we like to go unnoticed.
This serves us well if we are occupied with growing stories, brewing wisdom or distilling magic on our stoves”.
– Carolyn Hillier –

Det indre høstarbejde

Høstarbejdet.  Vi forbereder os til efteråret og den kommende vinter, vi rydder lidt op i vores indre, så vi kan modtage høsten. Vi gør os klar, vi lægger bag os og vi skiller os af med det, vi ikke skal have med os videre.

Det er efterhånden gået op for mig, hvor vigtigt det er at være nærværende i den proces, vi selv er en del af. I stedet for at begræde sommerens farvel og frygte vinterens kommen, hengiver vi os til de subtile toner af efterårs sang og visdom. Den særlige energi, fugten, de lange skygger og dagene, der langsomt bliver kortere. Her bor de gode og kraftfulde tærskelfortællinger.

Mørket vokser og breder sine vinger, indtil det på et tidspunkt når helt ind i vinteren. Men netop fordi vi har været bevidste, nærværende og skrivende til stede på rejsen gennem efteråret kommer mørket og vinteren ikke bag på os. Den kommer som en gave, en velsignelse og som det naturligste i verden.

Vi gør os klar til hvile og restitution

I mørket kan vi hvile, vi regenererer og bliver genfødt ved Vintersolhverv, hvor vi igen påbegynder rejsen mod lyset. Høstarbejdet gør os klar til den hvile.

En del af den proces er måske at slutte fred med det, der var og give slip på det. Det var, som det var og måske kunne det ikke have været anderledes? Uanset hvad gør det godt at tage afsked og gå videre uden tung bagage og fortrydelse.

Måske skal der skrives en fortælling om tilgivelse? Måske er der ord, som omhandler et svært farvel? Måske var der noget, du negligerede eller lod være og som nu pludselig igen dukker op og kalder på din opmærksomhed? Skriv om det. Skænk det en fortælling og lad det blive en slags ordsnaps.

August er i øvrigt rig på krydderurter, som vi kan anvende til snaps, pesto, i maden eller til tinktur.

Man kan skam også lave ordsnaps.

Herbal tea. Herbs and flowers, herbal medicine.

Ordmarmelade og snaps ditto – nej, det er faktisk ikke en joke!

Måske tror du, at det er min spøg, det dér med ordmarmelade og snaps ditto, men nej! Tværtimod. Marmeladen, snapsen, teen og det, vi sylter og putter på glas og krukker, er fine billeder at bruge på det, vi tager med os ind i efteråret og vinteren. Det, vi høstede og det, som vi gerne vil så og have mere af, når årshjulet igen har gået sin gang.

Vi gør det via ordene og deres særlige kraft og energi, men vi bruger alt i og omkring os til at skabe gode billeder og ankre, som vi kan gemme vores kraft i.

Fortællingerne kan noget særligt hvad det angår, for med deres historiemedicin og subtile anvisninger kan de kærligt skubbe os i sjæleretning og kaste lys på vores intention. Det er på ingen måde så svært, som det måske kan lyde. Det sker næsten helt af sig selv, hvis du med din intention i hjertet drager på skriverejse.

Den rejse kan begynde når som helst og hvor som helst. Bedst er det dog, at du allierer dig med en god pen og en skrivebog, så du har et sted at gøre rede for din rejse. Hvis du vil skrive, må du skrive. Så enkelt er det.

I mit blogindlæg Illusionen og intuitiv skrivning kan du læse lidt mere om, hvordan det kan gøres.

Stunder af nåde

Tænk på din sommer og især de stille stunder, du havde i naturen og med dig selv. Tidspunkter, hvor kroppen faldt til ro, hvor tankerne forstummede og du kunne høre sjælen synge. Det behøver ikke at være noget stort eller pompøst, tværtimod, det kan meget vel være små stunder af nåde, som du oplevede i løbet af sommeren. Morgenkaffe ved daggry og til fuglesang? Solnedgangen over havet? En meditation, hvor du pludselig forstod noget på en ny måde, fik et budskab eller et særligt syn.

Vi har det med at glemme den slags og derfor er det en gave at have en skrivegryde at putte det i. De gode stunder. De kraftfulde øjeblikke. Og lidt af det, som vi ønsker os mere af og tager med os videre ind i efteråret og vinteren.

Din skrivning kan skabe indre retning

Din skrivning og ikke mindst via de fortællinger, som dukker op og møder dig undervejs, kan hjælpe dig med at skabe indre retning og ikke mindst, at holde kursen, når bølgerne går højt.

For mit eget vedkommende er det blevet essentielt at følge naturens processer og årshjulets vej gennem måneder og årstider. Det giver indre mening og stor glæde ved det små.

Ordmarmelade og andre skriverier

Hvis du har fået lyst til at lave ordmarmelade eller koge en kraftfuld indre suppe på nogle af de ingredienser, du høster, så er det bare at få fat i pen og skrivebog. Fortæl dig selv om det, hæft dig ved processen og hold øje med dig selv, mens du skriver. Betragt uden dom og fyld dig selv op med kærlighed til processen og din egen indre rejse.

I øvrigt kan du gøre noget ekstra for at styrke dig selv på din skriverejse. Du kan vitterligt kombinere det at lave snaps, marmelade eller te med din indre rejse gennem ord og fortællinger. Lad processen være et symbol på din dedikation og lad selve produktet, din marmelade, te eller snaps, blive en særlig drik eller spise, som du skænker dig selv på tidspunkter, hvor du har brug for det.

Og hvis tiden er kommet og det ikke kan udskydes længere, hvis din indre fortællerske nu banker heftigt på din dør og længslen vokser i takt med mørket, så kan jeg glæde dig med, at jeg har 4 pladser tilbage på efterårsholdet af Fortællersken. Vi starter den 5. september.

Fortællersken

Fortællersken – online skrivecirkelforløb for kvinder

Hun er dér mellem linjerne og dybt i dig selv. Din indre fortællerske. Har du lyst til at fremkalde hendes kraft og lytte til hendes fortællinger, så kom med på skriverejsen i Fortællersken. Forløbet foregår online, du kan være med uanset hvor i landet eller udlandet, du befinder dig.

Fortællersken er et online skrivecirkelforløb for kvinder med skrivelyst og længsel.

Du får en grundlæggende introduktion til intuitiv skrivning og lærer at arbejde med ord og fortællinger på den indre rejse.

Du giver dig selv af historiemedicin og du sætter din indre fortællerske fri.

FORTÆLLERSKEN – klik her for invitation og detaljer
FORTÆLLERSKEN – klik her for tilmelding.

Vintercirklen - Den indre rejse

Vintercirklen, eSkrivekursus for kvinder

Næste eSkrivekursus i pagt med årshjulet er Vintercirklen, den indre rejse, som starter den 23. oktober. Det er et vinterforløb for sjæl og hjerte med rig mulighed for at hengive dig til vinterens gave og skabe rum til ro og fordybelse.

Intention, intuition og natur

I forløbet får du spørgsmål til refleksion, som kan hjælpe dig i din proces og åbne op for steder, der før var blokeret. Din skriveglæde vil blomstre. Du dypper pennen i det, der rører sig, du skærper din intuition og evne til at lytte indad.

Hvert skrivebrev har et tema, som du fordyber dig, du får skrivesæt og inviteres på en tur ud. Naturen og den naturlige cyklus spiller en stor rolle i Vintercirklen.

Du prøver dig frem, for du har tillid til, at øvelse er en essentiel del af den kreative proces. Du finder helt din egen vej og måde at skriverejse på.

Du får mulighed for at skabe og vedligeholde nogle gode ritualer i din skriveproces, som kan skænke dig den disciplin, du har brug for og som hjælper dig med at holde fokus og være i kontakt med Kilden.

Og som altid kan du konsultere mig i processen og få skrivecoaching (proces) og et par gode ord med på vejen. Jeg er din skrivemor og guide i skrivebjergene, fortællerske og hjerteveninde med fortællingens kraft.

I pagt med årshjulet

Vintercirklen, den indre rejse, er forankret i årshjulet og du vil opleve, at flere skriveafsæt og øvelser har direkte relation til særlige tidspunkter bl.a. Samhain og Vintersolhverv. For kvinder med skrivelyst og længsel.

Vintercirklen – kLIK her for invitation og detaljer
Vintercirklen – klik her for tilmelding

Du får ravnerabat og sparer 150 kr. på deltagergebyret ved tilmelding senest den 20.9.

Stemmer - Intuitiv skriveworkshop

Intuitiv skriveworkshop – torsdag den 12. september i Skrivehuset v. Ringsted
for kvinder med skrivelyst og længsel

Eller måske har du lyst til en skrivedag for sjælen og at komme fysisk til stede i et magiske skriverum sammen med en lille cirkel af andre kvinder?

Den 12. september fra kl. 10-16:30 afholder jeg intuitiv skriveworkshop her i min skrivestue (v. Ringsted). Der er 3 pladser tilbage omkring bordet.

Leg, eventyr og fortællinger

Vi skal skrive og lege med små eventyr, fortællinger og øve os på at skrive med forskellige stemmer og lyd.

På denne skriveworkshop handler det primært om følelser og hvordan vi bevidst kan bruge følelser til at farve fortællingerne med. Følelserne giver os materiale og gennem dem kan vi på opdagelse i toner og udtryk. Gennem dem giver fortællinger en særlig stemme.

Eventyr er et nøgleord og det samme er leg og forestillingsevne. Jeg byder på skriveafsæt og øvelser, der som døråbninger sætter dig på vej.

Det bliver en skriveworkshop fuld af humor, leg og skriveglæde.

Et skud historiemedicin på skrivedag for sjælen

Kom, giv dig selv et skud historiemedicin på en skrivedag for sjælen. Vi arbejder og leger med fortællingens kraft på samme måde som på de andre intuitive skriveworkshops, men skriveafsæt og øvelser på denne skriveworkshop vil have fokus på din skrivestemme og på, hvordan du kan udvide dit repertoire og styrke dine skriverier.

Vi løsner op og giver os selv lov til at opleve, at det kan være både sjovt og dejligt at skrive.

Deltagelse kræver ingen forkundskaber, medbring blot din skrivelyst og -længsel.

For kvinder med skrivelyst og længsel. Der er plads til 6 kvinder på denne skrivedag og jeg har 3 pladser tilbage.

Klik her for invitation og detaljer
Stemmer, intuitiv skriveworkshop – klik her for tilmelding

Andre skrivetilbud og muligheder

Tarotkort/skrivebrev

I mit skrivecirkelforløb Fortællersken trækker jeg som en del af kurset et tarotkort fra den keltiske tradition til deltagerne. Kortet fungerer her som kraftdyr og åndelig vejleder på skriverejsen i Fortællersken og er samtidig katalysator for skriveafsæt til fortællinger og den indre proces.

Men du behøver ikke at deltage i Fortællersken for at få trukket tarotkort af mig.

Hvis du skriver på egen hånd eller blot er nysgerrig efter, hvad et dyrekort fra den keltiske tradition kan tilføre din skriveproces, så kan du nu bestille et kort/en trækning hos mig.

For kvinder, som skriver

Tarotkort og skrivebrev er for dig, som allerede skriver ELLER for dig, som ønsker at bruge ord og fortællinger på den indre rejse.

Klik på linket her for at læse mere om, hvordan det foregår. 

Marmelade

Think of writing as a harvest.
You till the ground.
Plant.
Water.
Wait.
Apple trees take years to bear fruit.
Harvest.
Clean.
Process.
Then you have apple pie.
– Keelie Breanna –

 

One thought on “Ordmarmelade

Add yours

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: