Krisepunktet

Jeg tænder skrivelysene og sætter mig i mit magiske rum. Gør det, jeg altid gør, trækker mine kort, mærker budskabet og modtager 3 nøgleord.

Indre skatte. Forbindelse. Gnist.

Men i dag er jeg for urolig til at kunne modtage en fortælling. Jeg skriver i livet, jeg sætter ord på den frygt, jeg mærker.

For uroen danser, jeg er som mange vågnet op til undtagelsestilstand og min mand spilder frygtelige ord ud over morgenbordet, allerede inden jeg har drukket den første slurk kaffe. Han har hørt, han har set, sådan ligger landet. Øde. Og dog. For selvom vi skal handle nu, så er det næppe en opfordring til at styrte ud og hamstre fødevarer og hive toiletpapir ned af hylderne.

Men uanset hvad, mærker jeg straks frygten. Jeg er et sensitivt væsen og frygt er ikke rationel. Mit hjerte banker lidt vildere end ellers og uroen danser i blodet. Dybe vejrtrækninger, jeg betragter mig selv. Hende der bliver lidt skræmt. Så skriver jeg om hende i min skrivebog.

Fairytale landscape sing

Mosekoner og kragetæer

Jeg skulle have været til Mosekonemøde i dag, men det er aflyst.

Mosekoner og Kragetæer er min skriveklub, vi er 7 kvinder som mødes en gang om måneden og skriver os ind. Intuitivt og fra afsæt og øvelser, som vi finder på undervejs.

7, 9, 13. Minutter. Vi skriver på tid og vi kaster os ud i den første kreative fase uden dom eller forventning om andet, end at noget sjovt, spændende og sørgeligt vil møde os undervejs. Vi tager imod det, der kommer. Vi sætter fri. Og vi læser højt for hinanden og lytter til det, der kom til os hver især.

Jeg havde glædet mig, men det giver stor mening at aflyse. Så nu har jeg fået en dag foræret og samtidig er dér en slags undtagelsestilstand i landet. Vinden blæser op, synger, skriger og regnen pisker mod ruden.

Fordybelse

Min skriveveninde, som har en kronisk sygdom, fortæller, at hun er gået i selvvalgt isolation og vi taler lidt om gaven i fordybelse. Det er ikke så ofte, vi får lejlighed til det. Selv sætter jeg stor pris på fordybelsens gave og den kunst det er grave lidt dybere og komme forbi de første tanker, impulser til flugt og overspring og den modstand, som ofte følger med, når vi sætter os noget for, der har med sjæl og hjerte at gøre.

Skabt til at finjustere kursen

Måske er disse dage og uger skabt til tænketid. Drømmetid. Og til at finjustere den indre kurs, nu hvor vi ikke hverken kan eller skal løbe ud i uendelige forsamlinger, gå til møder og sidde tæt på byens kontorer. Vi arbejder hjemme og vi aflyser vores aftaler, sportsarrangementer og går ikke på café.

Men vi kan gå ud i naturen. Vi kan som uglen vende noget, der kan synes som en forbandelse og se på de gaver, der kan synes skjulte og uønskede. Nej, der er nok ingen umiddelbar gave ved Corona-virus og alt det, der følger i kølvandet. Men det er som det er. Eller som Annette Høst skriver det på sin Facebook side:

”I eventyrsprog snakker vi om den trettende fes princip. Hende der i eventyret om Tornerose bringer en velsignelse forklædt som en forbandelse. som vi ikke umiddelbart kan gennemskue. Hvem ved? Vi ved mere om år og dag.”

Nature is beautiful

En skillevej, et krisepunkt

Vi kan stoppe op og mærke efter. Se konsekvenserne af den vej, vi hidtil har fulgt. Vi står ved en skillevej, det der i storytelling hedder krisepunktet.

I alle historier og eventyr er der et tidspunkt, et sted, hvor historien kan udvikle sig på mange måder og i mange retninger. Der sker som regel noget, som ryster status quo. Det kalder man ”the point of crisis” på engelsk, lad os kalde det krisepunktet.

Et skift, en forandring

Krisepunktet behøver slet ikke at være en krise, i historiefortælling er det blot et skift eller en forandring, som kan sende fortællingen i hvilken som helst retning. Men lige nu er det jo altså en krise.

Krisepunktet er det tidspunkt og det sted, hvor vi kan skabe en ny fortællerstruktur og udvikle problemløsninger og/eller træffe andre valg. Her stopper vi op for en stund og spørger os selv, hvordan vi reagerer, hvordan vi ønsker at reagere (er der harmoni) og løse problemet, komme ud af krisen og bringe fortællingen til en tilfredsstillende slutning.

Historiens krisepunkt er typisk på det sted, hvor der sker noget essentielt for fortællingens udvikling. I Tornerose er det tidspunktet, hvor hun stikker sig i fingeren og falder i en dyb søvn. I Snehvide er det tidspunktet, hvor hun må flygte ud i skoven og finde ly hos de 7 små dværge. Askepot mister sin sko, da hun ved midnat må løbe til sin karet og flygte fra slottet.

Det er altså ved historiens krisepunkt, at vi kan føre handlingen i en ny og måske uventet retning.

Vejen deler sig. Du står ved en skillevej. Hvad ville der mon ske, hvis du valgte en anden vej end før? Finjusterede kursen og satte dig selv på hjertevej?

Du kan starte med at formulere en intention, som rummer dit ønske. Men husk, din intention skal komme fra et kærligt sted og du må samtidig finde en måde at fastholde din intention i en form for disciplin.

Drømmer du om at skrive, så er det nu, at du kan sætte nogle gode rammer op omkring din intention. Ikke for faste og ikke for løse. Disciplin er en af de skjulte gaver.

Do you have the discipline to be a free spirit?
– Gabrielle Roth – 

Nyt perspektiv

I livet lærer vi, at ting ændrer sig, når vi skifter perspektiv. På samme måde ændrer fortællinger og eventyr sig, når vi vælger en ny fortællerretning og en anden vej videre fra krisepunktet.

Vi arbejder med krisepunktet i mit eventyrforløb Fortællersken II og kvinderne i skrivecirkel er blevet rigtig gode til at stoppe op og få øje på det. Her kan jeg ændre kurs. Her kan jeg finjustere, vælge en anden vej, bruge en anden grundtone, ja endda ændre eventyrets hjerteslag.

I Heksens Univers

Lige nu færdes vi i Heksens Univers og det kommer der mange skønne eventyr og fortællinger ud. Nogle kan ikke finde heksen, hun driller, mens andre har fået en heks, som ikke vil nøjes med at lade sig skrive i en enkelt fortælling. Hele føljetoner opstår. Det er spændende, rørende og fantastisk at bevidne, som kvinderne boltrer sig med eventyr og eventyret med dem. Vi synes at være disponerede for at bruge eventyrets kraft og lade det bruge os.

En af mine intentionerne med skrivekurserne ikke mindst eventyrforløbet er at give dig mulighed for at opleve, over tid, hvordan du faktisk har langt større mulighed for at ændre din kurs og træffe beslutninger fra sjæl og hjerte, hvis det er din intention. Du oplever, hvordan du kan skabe forbindelse til Kilden og at du sjældent kan tænke dig til det, der gerne vil skrives gennem dig. Eller som en af kvinderne i Fortællersken II Eventyret skrev her til morgen:

“Det er en visdom som selv har fundet vej gennem skrivekanalen. Jeg er bare hende der skriver det ned.”

Skrivningen hjælper dig her, fortællingens kraft løfter og støtter dig og så er det sjovt. Sundt. Og frygtindgydende, for vi kommer ikke udenom os selv og det, der står i vejen. Vi skriver os igennem.

Her er eventyrets kraft en hjælper af rang. Det oplever kvinderne på første hold af Fortællersken II, Eventyret lige nu.

Pen and ink

Skriveøvelse – Gør det nu – Skriv
Krisepunktet

Hvis du har lyst til det og brug for det ikke mindst, så skriv din egen fortælling lige nu. Dyp pennen dér, hvor du er og skriv det. Husk at vi altid skriver i livet.

Du kan eventuelt gå lidt tilbage først, nogle uger eller måneder og skrive dig frem til dagen i dag. Krisepunktet. Her står du ved en skillevej og du må vælge. Hvilken vej tager du?

Frygt? Eller kærlighed?

Og hvad er forskellen? Har du tid, har du lyst kan du skrive din fortælling, historie eller eventyr (brug det ord, der smager bedst) ud fra begge veje.

Hvis du vælger frygten … og hvis du vælger kærligheden?

Frygt er typisk manipulerende, du flygter fra noget, som du gerne vil undgå, mens det kærlige valg kalder dig ud af frygten og ind i det, dit hjerte drømmer om. Det føles godt (men også grænseoverskridende og frygten vil uden tvivl følge dig i hælene et stykke tid). Men du ved, at du træffer et kærligt valg.

Og eventyrets hjerteslag? Det er grundfølelsen, du skriver fra.

Skriv gerne i 3. person

Og det behøver jo faktisk slet ikke at være dig selv, du skriver om. Du kan opfinde en eventyrfigur eller en anden karakter og lege med det. Skriv gerne i 3. person, så lægger du lidt distance og kan opleve dig selv som en ægte fortællerske.

Pennen er dit våben, din tryllestav,  i pennen ligger din kraft. Sæt dig ved Kilden og skriv, lyt til vinden og skriv det, du hører.

Kærlig hilsen
Lene

Fortællersken

Ravnerabat – Fortællersken I
Næste hold starter den 22. april
Online skrivecirkelforløb for kvinder med skrivelængsel

Intuitiv skrivning fra sjæl og hjerte

En ny begyndelse, et sted, hvor du med din intention i hjertet kan møde op og lære at skrive fra et nyt sted. En skrivecirkel og et forløb, hvor du over tid kan finde tråde til din historie og genopdage din stemme.

Intuitiv skrivning og den kreative proces

Du får en grundlæggende introduktion til intuitiv skrivning i et forløb, som varer 4 måneder og som giver dig rig lejlighed til at lære den kreative proces at kende i alle dens facetter. Ebbe, flod, lys og mørke.

Fra de tidspunkter, hvor kreativitet og fortællinger flyder som vandfald og floder, til du oplever stilstanden og sorgen på Vildfarelsens Ø. Det hele hører med og i processen opdager du, at du kan noget med din pen og din intention.

Hvis skrivelængslen kalder

Kom med, hvis det kalder på dig, næste hold af Fortællersker starter den 22. april. Kom, lad os sammen søge efter de forsvundne ord og træne vores stemmer.

Du lærer at skrive fra sjæl og hjerte og øver dig på at lytte til den stille stemme.

Ravnerabat

Ravnerabat – få min eBog om Spirituel Skrivning med i prisen

Lige nu er der Ravnerabat at hente (tilmelding senest den 1.4) og de 10 første, som booker plads, får min eBog om Spirituel Skrivning med i købet. Værdi DKK 150,-

KLIK HER FOR INVITATION OG DETALJER

FORTÆLLERSKEN I, TILMELDING

Du får eBogen om Spirituel Skrivning tilsendt, når du har booket og betalt for din deltagelse i Fortællersken I.

Bogen er fuld af ideer og øvelser til, hvordan du kan forankre dig spirituelt i din skrivning og lade skrivningen støtte og løfte dig på din indre rejse. Du kan med andre ord allerede nu gå i gang med at øve dig og prøve dig frem og bruge det, du oplever og skriver som et slags fundament, når Fortællersken I starter den 22. april.

LÆS MERE OM eBogen SPIRITUEL SKRIVNING I LINKET HER

Er det din tur nu? Så skrives vi ved ❤

The spiritual life is not a life before, after, or beyond our everyday existence.
No, the spiritual life can only be real
when it is lived in the midst of the pains and joys of the here and now.’
– Henri Nouwen –

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: