Stormens øje

Jeg stiller ingen krav til mig selv om at skrive noget bestemt, jeg har ingen særlige forventninger. Den slags sætter ofte en bom op på linjerne foran mig. Tunghed tvinger, modstand møder sig selv og udelukker det, der forsøger at komme til. Det ved jeg af erfaring, jeg har gjort det her så længe, at jeg ikke længere dømmer. Godt. Skidt. Glem det!

For nogle gange går vejen til én historie gennem en anden. Vi rejser med pennens kraft. Der er tidspunkter, hvor vi samler og lægger spor. Derfor hedder det skrivearbejde. Og sådan er det hos mig i disse dage, jeg bevæger mig på stenet grund og meget har jeg måtte lade fare for at skabe grobund for nyt. Jeg skriver intuitivt og øver mig på at lytte. Ikke alt skal mange indfange. Noget må man lade gå.

Min frænde i dag er Vædderen og da han kom til syne i skrivelandskabet, var det med følgende ord:

”Dit rum er et helligt rum. Sæt dine grænser og ær dem, fødderne plantet solidt i mulden eller som nu på stenet grund. Et skridt af gangen. Giv dig selv det, du har brug for og vær aldrig i tvivl om, at du ved, hvad det er.

Spørg din sjæl. Spørg vinden, havet og himlen, som nu åbner sig med store søer af blå. Skyer sejler, nøgne grene danser i vinden.

Det er naturen, som har dine svar og som du længes efter. Igen og igen.

Jeg fik en ny frænde i efteråret, det kommer jeg pludselig i tanke om og fortæller Vædderen om den. Det er Blodbøgen, som står i krattet udenfor havehegnet. Dér hvor jeg gik tur med den gamle hund og hvor Ravnen lettede over mit hoved og lod mig vide.

”Et magisk krat” nikker Vædderen, ”måske skulle du gå noget mere derud?”

Jeg nikker. Det er en del af mit rum.

Det indre rum er helligt, det er dit sted, dit anker og din havn. Forandringens vinde blæser, det vil de altid gøre, men lige nu er de kraftigere end nogensinde før. Det kræver sin kvinde og sin selvkærlighed.

Inde i dig selv findes et helt særligt sted. Her kan du holde dig selv og skænke af det, du har brug for at drikke. Uanset hvad, det rum er ikke til forhandling, du skal ikke forklare eller invitere andre ind. Det er dit sted. Her springer Kilden, her har du din hjertefred. Midt i stormens øje.

Magiske morgensider, 12. januar 2021
Fra min egen skriverejse, Lene Frandsen (c)

Things change.
Swirl and move.
Disintegrate and grow.
We are always stepping into the unknown.
The rock, the anchor, the constant.
Is how we support ourselves in word, feeling and thought.
When we have a loving, caring community within,
stepping into the unknown, the ever changing reality, is a completely different experience.
When you bring safety into your heart.
Comfort into your bones. Love into your darkness.
Your respect and care of yourself will hold you
when all around is crumbling.

– Brigit Anna McNeill –

Selvomsorg i kaos = historiemedicin

Forleden dag mødte jeg Ravnen i en fortælling, som jeg ikke har delt. Her fortæller hun mig om at blive taget gidsel af tankernes tendens til at søge det negative. Hun begynder at synge og sangen handler om at danse med håb.

Og så siger hun noget, som kan være virkelig svært, men som er essentielt for os alle i denne tid. Jeg citerer:

”En kuriøs sandhed er, at du stadig, uanset hvad, inviteres til at tage dig kærligt af dig selv. Du tænker nok, at mange situationer er undtagelser, men det er de ikke. Tværtimod.”

Jeg skriver og Ravnen skyller små doser af historiemedicin ind i min sfære, lægger syngende vers mellem linjerne. Hun synger om ikke at vide og om, at det er altid er håb. Dage, som kun kan leves en af gangen og hvor vi kan øve os på at fylde så meget kærlighed på som mulig.

The rock, the anchor, the constant.
Is how we support ourselves in word, feeling and thought.

siger Brigit Anna McNeill i citatet ovenfor og det er præcist det, skriverejsen og fortællingens kraft kan hjælpe os med. At vande og gøde det indre rum.

Og selvom vi ikke inviterer andre ind i vores allerhelligste indre rum, så er det alligevel en sandhed med modifikationer. For når vi skriver og i øvrigt arbejder med fortællinger på den indre rejse, så sker det helt af sig selv. Hjælpere og frænder støder til. De er eksperter i at skænke os historiemedicin for sjæl og hjerte.

Skriv dig ind og mød dine hjælpere og frænder

I mit indre eventyrlige univers findes der hjælpere, som aldrig vil gøre mig forkert.

Sådan skrev en af deltagerne på mit skrivekursus Fortællersken II, Eventyret og de ord berørte mig dybt. Jeg kunne ikke sige det bedre, det er præcist sådan, det er.

I vores indre eventyrlige univers findes der hjælpere, som aldrig vil gøre os forkerte. Men du må åbne dig for dem, du må lære at skrive dig ind.

Eller som Christina Baldwin siger det:

“The ordinary stories of our ordinary lives have extraordinary gifts coded within them. . .”

Det er derfor, jeg gerne vil invitere dig til at skrive i livet. Ind i livet og over tid ind i dit indre magiske univers. Til det får vi hjælp af fortællingens og eventyrets kraft, vi skriver intuitivt og vi skriver det, som det er.

De kvindelige fortællinger

De kvindelige fortællinger er ikke enten eller. De er både og. Vi er med det hele og vi skriver det, der er. Men når vi gør det, når vi møder op i al sårbarhed og lader sorgen, smerten, skammen eller vreden rulle gennem os, gennem pen, krop og sjæl og videre ud på papir eller skærm, så sker der noget. Vi får renset lidt, grædt de tårer, der skal grædes og sagt det svære højt. Vi deler og det heler.

Vi har også undertrykt vores glæde og rene begejstring!

Og det er på ingen måde kun det svære og tunge, som vi har haft svært ved at dele og sige højt. Vi har også haft svære ved at rumme og eje de glade og mere vilde følelser og impulser, begejstringen ikke mindst.

Vi har undertrykt vores spontane glæde af frygt for at såre andre, vi er blevet vant til at danse på landminer, har gjort os mindre end vi er og gemt os bag masker og facader. Af frygt for at fejle, være for meget eller gøre andre vrede eller kede af det. Af frygt for at ikke at være elsket, hvis vi folder os helt ud. Af frygt.

For mig er fortællingens kraft og det at skrive en måde at forankre mig i mit indre hellige rum på. Og det rum er vi nødt til at kræve i livet. Det er vores, det er en fødselsret og sjælegave, men desværre er det ganske let at gå forbi det og negligere dets betydning.

Det er ofte svært for kvinder at skabe rum og ro til sit indre liv herunder skrivning. Vores rolle som mødre, ægtefæller og kærester og den del af livet, som er dedikeret til familie og venner, er ofte en dans, hvor vi på forhånd har defineret vores rolle. Som mødre har vi måske en udadvendt og ganske livlig kontakt med børn og mand/partner, vi kaldes på og vi tager os praktiske gøremål og er dem, som får hjulene til at rulle. Vi sørger for de andre og må ofte tilsidesætte os selv i processen. Ikke mindst fordi det subtile, indre magiske univers kan være svært at forklare.

Magic heals and restores.

Er du også introvert?

Hvis du som jeg og mange andre af de kvinder, som deltager på mine intuitive skrivekurser, er introvert og har brug for at skabe balance mellem det indre og det ydre, så ved du, at det kan være svært. Du mærker det sikkert som ganske smertefuldt, fordi du konstant må tilsidesætte dine egne behov og dermed også din adgang til det indre univers, som ikke alene gør dig godt, men som også er en forudsætning for, at du fungerer velafbalanceret og glad i livet.

Du oplever et split mellem to verdener og der er aldrig tvivl om, hvad du vælger. Det daglige liv, det udadvendte og familien får al din opmærksomhed. Livet kommer i vejen. Når den sidste tallerken er sat i opvaskemaskinen og børnene er lagt til køjs, hvad sker dér så. Du er for træt til overhovedet at forestille dig, at du skulle gå i eget rum og skrive dig ind. Skrivelængslen forbliver intakt, et inderligt kald, som du ikke kan besvare.

Men det, der står i vejen, er vejen …

Mor skriver

Flere af jer har skrevet til mig og spørger, om jeg har et godt råd. For hvordan skal man dog skabe balance mellem det indre og det ydre og i det hele taget som introvert give sig selv plads og lov til at være alene og tanke op. Med det, som gør godt? Med det, som kalder og drager? Det, som ikke involverer mand, børn og veninder?

Hvordan får man fat på magien?

Det er et helt normalt fænomen, at vi kvinder har svært ved at tage vores plads, især når det kræver, at vi gør noget alene, mens vi er i huset hos familien. Vi skal ligesom altid være til rådighed. Eller skal vi? Nej vel. En mand ville sikkert tage sin hobby ud i skuret og alle ville sige: Far hygger sig med sit værktøj, han er ved at bygge båd eller hvad det nu lige er, han laver derude i skuret.

Men hvad så med mor? Hun har brug for et rum alene, hvor hun kontinuerligt kan skabe kontakt og forbindelse til en del af sig selv, som betyder alverden for hende og som gør, at hun kan være kreativ og skrive, kalde på sin eventyrlige hjælpere og så videre. Det kan måske være sværere at forklare og så alligevel ikke. For du vil jo blive en gladere og mere afbalanceret kvinde, hvis du tager den del til dig. Står ved det. Og tager din plads. Her bor mor, adgang forbudt i den næste time eller to … mor skriver. 

Tag din plads, den venter på dig

Dit magiske rum og den plads, du må indtage dér, kalder på dig. Kun sådan kan du blive hel og balanceret glad. Jeg tænker selv meget på det, fordi det meste af min familie er ekstroverte. Mens jeg selv er introvert og nødt til at trække mig tilbage ISÆR når det er højtider og der er mennesker i huset. Jeg gør det ved at skrive mine magiske morgensider HVER MORGEN og nogle gange ved at lave yoga og meditere. Gå en tur alene med hundene. Og jeg er bare nødt til at skrive!

Jeg slækker måske lidt på min rytme og rutine i helligdagene, når der er flere mennesker omkring mig, men ikke helt. Det gjorde jeg tidligere og det gjorde ondt. Som om jeg mistede en del af mig selv og det tog tid at tage det tilbage. Jeg blev irriteret, træt og kort for hovedet. Jeg brugte al min energi på at strenge mig an. Nu siger jeg bare: Jeg går ind og skriver og ingen spørger mere eller kommer med kommentarer. Det er accepteret, fordi jeg har accepteret det.

Svaret er simpelt

Du er nødt til at skabe rum og ro til lidt alenetid. Det er en plads, du må tage og stå ved, at dit indre magiske liv og det, som faktisk gør dig hel, kræver alenetid. 

Når du skaber rum og tager din plads i rummet, når du kræver din plads fra et kærligt sted i dig selv, så vil du opleve, at verdenen omkring dig ændrer sig.

Måske bliver mand og børn lidt overrumplede første gang, du med skrivebog og pen går i enerum, men de vil mærke, at du mener det og over tid acceptere. For mor skriver! Protester forstummer og efterhånden ser de det jo med egne øjne. Mor er gladere, når hun følger længslen i sit bryst og det, der kalder på hende. Hun er sjovere at være sammen med. Hun har større overskud. Når hun med værdighed og uden kompromis kan sige: Mor skriver!

Og måske bliver mor også lidt mere magisk med tiden? Fordi hun nu har skabt rum og fået kontakt til magi og fortællingens kraft? Fordi hun nu lader kreativiteten igennem sig og høster godgørende historiemedicin. Fordi dér er ord i hendes jord og hun plukker dem som blomster.

Fordi hun nu skriver.

FORTÆLLERSKEN II, EVENTYRET

Online skrivekursus for kvinder
starter den 28. januar 2021

En intuitiv skriverejse med eventyret som omdrejningspunkt
Du får masser af inspiration, værktøjer og remedier til at skrive dine egne eventyr

Hvad kan eventyret?

Eventyr hjælper os med at se udveje og finde nye veje. De inviterer os kærligt til at turde stå ved os selv, vi skal turde ”ikke at vide” hvad vej, vi skal gå og endda give os selv lov til at fare vild. Vi må også vove at blive bange og usikre undervejs i tillid til, at vi alligevel finder krukken for enden af regnbuen.

Gennem eventyr kan vi få kontakt til vores sjæl og eventyret har på den måde sin helt særlige kraft.

At fortælle eventyr kan trænge igennem skjold og barrierer, som det sprog, du bruger til dagligt og i tale, ikke er i stand til. Eventyrets kraft bryder mure ned og åbner hjertet. Fortællingerne og især dem med det eventyrlige islæt løfter os op på et andet niveau og tager os samtidig et spadestik dybere. Eventyret skænker os perspektiv og giver os helt nye briller.

Og de historier og eventyr, som bevæger mest, er selvfølgelig dem, som er fortalt med hjertet.

Fortællinger med et eventyrligt tilsnit

Jeg oplever selv, hvordan jeg åbnes og får lettere ved at lytte og instinktivt forstå endsige subtil information, når en fortælling får et eventyrligt tilsnit. Måske fordi vi er genetisk disponeret for eventyr og fra gammel tid og gennem generationer har været vant til at lytte til historier og eventyr, som forklarede og viste vej på sin helt særlige måde?

Og hør nu her! Hold øje med den gave, for du kan gennem dine egne eventyr få de svar, du søger og finde den kraft, du manglede. Du vil få serveret løsninger og døre vil åbne sig undervejs.

Eventyrlige kvinder

Jeg har nu igennem mere end 5 år haft kvinder i skrivecirkelforløb, på skrivekursus og intuitiv skriveworkshop, og er dér en genre og lyd, som går igen uden at vi har gjort noget særligt for det, så er det eventyret.

Det er som om, at hvert eneste kvinde gemmer på et hemmeligt eventyr-gen, en nøgle, der kan åbne døre som andre nøgler ikke kan. Det sker helt naturligt og i processen. Og når eventyret kommer til syne i skrivelandskabet, ændrer stemmen sig. Lyden bliver en anden og sjælen begynder at lytte og forstå.

Vi skaber os selv ved at fortælle

Vi skaber os selv ved at fortælle. Har du tænkt på det? Ord er ikke bare, de har en særlig energi og kraft og er ikke bare informative, de er også formative. De former os og derfor er det en gave, når vi gennem eventyr og fortællinger kan udvikle vores sprogbrug og ordforråd og skrive os ind i en sfære, som blot var et fatamorgana før. Om natten skaber vi historier i vores drømme, de handler om os selv og symbolsproget er som personlige myter, der taler til hjertet og viser os, hvad der er sandt. Eventyret kan hjælpe os med at finde nye udveje og veje, det åbner os for sjælens vej.

Symboler får også en vigtig rolle i Fortællersken II.

Eventyr og sjæleguider

Du vil opdage, at eventyret ligger gemt i dig og bare venter på at blive hentet frem. Du vil efterhånden indse, at du har indre ressourcer, som du slet ikke har taget i brug endnu. Du er kun lige begyndt at folde det ud, som allerede bor i dig og det er aldrig for sent at fatte pennen og byde eventyret op til dans.

Fortællersken II, Eventyret
starter den 28. januar og du skal være så hjertelig velkommen

Fortællersken II byder på et godt mix af eventyrlig læring og intuitiv skrivning.

Fortællersken II, Eventyret
Holdstart 28. januar 2021
Varighed: 4 måneder

Der er ikke faste dage, man skal kunne deltage. Forløbet er glidende og du skaber selv dit rum og din tid, hvor du skriver og deler, så det passer ind i dit liv.

Pris 
DKK 2850,-

Beløbet kan opdeles i 2-3 rater, hvis det ønskes. Det koster ikke ekstra.
Skriv blot i kommentarfeltet, hvis du ønsker dig det.

Beløbet er inklusive moms

TILMELDING FORTÆLLERSKEN II – Eventyret

FORTÆLLERSKEN II, EVENTYRET –
klik for fuld invitation og detaljer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: