Fortællersken og frygten

Du er draget af Fortællersken og hendes univers, din skrivelængsel kalder. Du er på vej ud af din komfortzone og det ved du godt, for det kan være et frygtindgydende færd at kaste sig ud i noget, man virkelig drømmer om og som man kan mærke helt ind i sjælen. For samtidig er det usikkert, du skal bevæge dig ind i ukendt territorium og du vil muligvis stå ansigt til ansigt med alt det, du flygtede fra før.

Usikkerhed og tvivl får dig til at vakle og lige dér slår din indre censor til.

Alt det, der står i vejen

Du tænker på alt det, der står i vejen for, at du kan følge din sjæls længsel. Du tænker på alle dem, som tidligere forhindrede dig i at gøre, hvad du drømte om. Du tænker på klasselæreren i 5., som dømte dig “forkert” og gav dårlige karakterer, fordi du ikke fulgte regler og skolebog, men i et instinktivt øjeblik af kreativt mod boltrede dig og skrev præcist det, du havde lyst til og helt på din egen måde. Måske var det ikke grammatisk korrekt. Måske sneg dér sig en stavefejl ind. Og så slog han eller hun ned i dig som et lyn og sagde ting og sager, som satte sig fast i dit indre univers og som lukkede for kilden.

Det gjorde ondt og du skammede dig.

Du valgte at lade være.  Du opdagede, at du for at passe ind og få gode karakterer, var nødt til at følge de regler, andre havde sat op for din udfoldelse og med al respekt for skolen og det pensum, man jo skal igennem, så var det ikke alle lærere og underviser, der var særlig pædagogiske. Dengang.

Woman watching storm clouds over Blue Mountains at sunset

Det var dengang og nu står du på en tærskel

Men det var dengang. Det er længe siden. Nu står du på en tærskel og ved bare, at tiden er inde. Hun kalder, din indre fortællerske og du drages af hendes univers.

Du ved at dybt et sted derinde, i dig selv, findes der et fantasifuldt, kreativt og helt vidunderligt univers. En kilde af særlige fortællinger. Fortællinger, som kun kan skrives af dig og gennem din pen. Det kildrer i maven ved tanken, men det fylder dig også med frygt. For hvad nu, hvis du slet ikke kan finde ud af det? Hvad nu hvis klasselæreren fra 5. i ny forklædning dukker op og river op i al skylden,  skammen og følelsen af at være uduelig og forkert?

Et frygteligt godt tegn

Så er det nok bedre at lade være!

Nej, hør her. Den stærke dragning, du mærker og det faktum, at du fyldes med lige dele fryd og frygt er et frygtelig godt tegn. Så kom nærmere, hun venter på dig, hun er fuld af alt det, som du længes efter og som du beundrer hos andre. Kom nærmere og lyt til det, hun fortæller dig.

Hun er dér. Mellem linjerne og dybt i dig selv. Den vise kvinde. Hun er din fortællerske, din drivkraft og intuition og hende, som ved. Du behøver ikke længere at spørge andre. Spørg hende. Giv hende plads og rum og hav en intention om, at du nu vil lytte til hende og følge hendes visdom og råd. Hun kalder via din skrivelængsel og hun har gaver med til dig.

Vi kan vække hende til live og give hende plads, når vi møder op og tager vores skrivelængsel alvorligt. Vi kan formulere en intention om, at vi skaber rum og skriver for at lytte til hendes stemme. Vi kan tage på skriverejse, en indre pilgrimsfærd gennem ord og stemninger, en rejse, hvor vi hengiver os og lytter til det, vores sjæl synger om. 

Fortællersken teaser 1 (4)

Det er helt normalt – frygten hører med!

Nu er det jo sådan, at det er helt normalt at mærke frygt, når vi bevæger os ud af vores komfortzone. Når vi står overfor det ukendte og sådan er det i den første kreative fase. Det er bl.a. derfor, at jeg skaber de skriverum, jeg gør og åbner op for at hjertets fortællinger tør lade sig skrive. Det gør jeg på helt særlig vis og det gør jeg helt bevidst.

Du fortæller mig, at skrivelængslen kalder og at du så gerne vil skrive fra sjæl og hjerte. Men samtidig vil du også gerne have kritik og lære en masse om det rigtige sprogbrug, forfattervinkler, plots og …

Stop! Det er her, du må vælge! 

Du må beslutte dig for helt indefra, om du vil øve dig på at åbne op, finde din egen stemme, kalde din indre fortællerske frem og øve dig på at skrive intuitivt i den første kreative fase, som er et sårbart (men meget stærkt) sted at være ELLER om du vil have en masse værktøjer smidt i hovedet. Værktøjer, som skal bruges på en bestemt måde og som du kan få vurdering på, om du mestrer eller ej.

Afskrivning

På Skriverejsen i Fortællersken handler det ikke om retstavning, grammatik eller alt det vi lærte i skolen og på livets vej. Her handler det faktisk ofte om at aflære meget af alt det, vi blev vist og påskrevet, men som på ingen måde tjener os eller vores skriveglæde i dag. Vi afskriver det.

Vi er nødt til at vikle os selv ud af alt det, vi mere eller mindre frivilligt fik viklet os ind. Og så starter vi igen. Vi skriver og fortæller nye og anderledes historier, som i virkeligheden er ældgamle.

De kvindelige fortællinger. Vi bærer dem i os og de bærer os, når vi giver dem ord at ånde og leve igennem. Og her har vi som udgangspunkt slet ikke brug for værktøjer, forfattergreb eller intellektuel viden om dette og hint. Vi har brug for et kærligt og rummeligt rum, som åbner op for alt det, der ligger gemt i hjertedybet.

Og hvad så med bøger i maven og digte, som du drømmer om at få udgivet?

Det opstår undervejs og i processen, hvis det skal være sådan.

Men ofte handler skrivelængslen som udgangspunkt om noget helt andet. Den handler om din længsel efter dig selv Den handler om dig og din måde at være i livet på. Som kvinde.

Med næb, kløer og kærlighed holder jeg skriverum

Som skrivemor og underviser i skrivebjergene har jeg bevidst valgt at lægge bogcoaching og tekst-skrivecoaching helt væk. Jeg har smidt redaktørhatten i søen. Det vil altså sige, at du ikke kan bede mig om tekstvurdering, korrektur eller konstruktiv kritik. Og det selvom jeg faktisk er sprogligt uddannet og har arbejdet med sprog, skrivning og grammatik, retstavning, målgrupper m.m. i hele det meste af mit vokse liv. Jeg kan det, men det kan vi ikke bruge til så meget i den første kreative fase på Fortællerskens vej.

I søen med det også!

Hvorfor? Fordi vi hverken kan eller skal blande det sammen. Det er essentielt at vi lader være og holder fokus. For mig ser formlen således ud:

Først lærer vi os selv at skrive fra sjæl og hjerte og så ser vi, om vi, når vi har fundet vores egen stemme og udtryk, virkelig mangler værktøjer. Ser du, ofte er det sådan at de værktøjer, vi har brug for, på magisk vis dukker op og byder sig til undervejs og i processen.

Og hvorfor give dig en hammer, hvis du på din skriverejse har brug for en mejsel?

Fortællerskerødder

Når vi er blevet stærke nok og markante nok i egen stemme, får vi som regel også forøget mod og tillid til os selv og vores skrivearbejde. Så kan vi bedre vurdere, hvilke (hvis nogen) værktøjer, vi måske mangler eller kunne tænke os at prøve kræfter med. Så er vi forhåbentlig også blevet bedre til at håndtere kritik, ris og ros og ved i os selv, at det skal tages med et gran salt.

Vi ved, hvad vi kan sige ja tak til og hvad vi skal løbe langt væk fra.

Vi har fået fortællerskerødder!

Tree soul

Med sjæl og undertekst

Vil du gerne skrive fra sjæl og hjerte og vil du gerne skrive tekster med stemme, sjæl og undertekst?

En tekst uden undertekst er en tekst uden sjæl. En tekst med ganske lidt af en sådan stemme kan sagtens være velskrevet og korrekt, ja endda effektiv nok, men den savner højst sandsynligvis sjæl. Den er upersonlig og kunne nok være skrevet af hvem som helst.

Din egen stemme kommer op til overfladen og finder sit leje i processen

I Fortællersken folder du ud og finder undervejs i processen din egen stemme. Du møder din indre fortællerske og hun skal nok vise dig vej. Ha´tillid til det. Jeg har set det og oplevet det gang på gang. Så mange gange, at jeg nu hårdnakket påstår, at alle kvinder kan skrive.

Intuitivt, spirituelt og fra sjæl og hjerte

Min intention er, at hver eneste kvinde, som booker en skriverejse (et skrivekursus) hos mig finder helt sin egen vej og måde. Og du behøver ikke at være eller føle dig spor spirituel, selvom jeg er det og kredser om det i mine ord og fortællinger. Blot du er villige til at give det en chance.

Du starter ikke med at få en masse forkromede værktøjer, som du måske, måske ikke skal bruge på din skrivevej. I stedet lærer du at skabe rum og åbne op for, at fortællingerne kan finde vej til din pen, berige og berøre dig.

I fællesskab og med mig som rumholder skaber vi nogle gode rammer for den første kreative fase og øver os på at komme ud af tanker, ud af hovedet og ind i sjæl og hjerte.

Du skal være tryg

Hvis jeg som skrivemor/coach blandede tingene sammen, så vidste du aldrig som skriverejsende hos mig (kursist), om jeg pludselig skifter spor og kommer efter dig med vurdering af din tekst og det på et tidspunkt, hvor du slet ikke har brug for det, hvor du er sårbar og vaklende.

Du har brug for at finde dine ben, din stemme som fortællerske, den stemme, som er din og på den måde helt unik. Det støtter jeg dig i! Og ofte er det faktisk sådan, at fortællingerne sagtens kan finde vej og folde sig naturligt ud. De ved godt hvordan! Det sker undervejs og i processen.

Du vil lære om disciplin og vigtigheden i at møde op og skabe rum, ja. Men du vil ikke få en introduktion til forfattergreb eller komme på mit kursus med en intention om at skrive en bog og få bogcoaching. Du vil hengive dig inderligt til den første kreative fase og den introduktion til intuitiv (og spirituel) skrivning, som jeg byder på i Fortællersken.

Der opstår faktisk bøger i Fortællerskens proces

Bøger, udgivelse af digte og andre ideer, der kan udmunde i produkter, kan sagtens dukke op i processen. Det har det gjort for flere kvinder, som deltog i Fortællersken og siden fik mod og inspiration til at lade deres fortællinger og historier skrive og udgive. Bl.a. Karoline Hedegaard Brander. Men det er ikke intentionen med Fortællersken.

Vi åbner os for det, der vil skrives gennem os og er det noveller eller romaner, der senere skal udgives, so be it!

Woman walking alone on path in mystic dark forest. Lonely adult
”Nogle gange må man gøre ting, også selv om det er farligt.
Ellers er man ikke et menneske, men bare en lille lort.”
– Astrid Lindgren, Brødrene Løvehjerte –

Frygten hører med

Ægte mod er ikke tappet for frygt, ægte mod er at gøre noget alligevel, selvom frygten bider i hælene. Og det er præcis sådan, det er. Vi kan ikke undgå at mærke frygt, når vi kaster os ud i gerninger, hvor der er noget på spil. Vi kan ikke gå gennem livet uden at tage chancer og træde ud af vores komfortzone uden at frygten banker på og har en finger med i spillet.

Den findes, vi mærker den og det er en del af eventyret. Ikke mindst i den første kreative fase, hvor vi bevæger os i uvished og på usikker grund.

Feel the fear and do it anyway.
– Susan Jeffers – 

I mit blogindlæg FRYGTEN HØRER MED kan du læse mere om frygtens væsen og om, hvorfor det er en gave at lære din indre censor at kende, for hvad den egentlig er.

Fortællersken

Fortællersken er et online skrivekursus for kvinder med skrivelængsel
Næste hold starter den 22. april

I pagt med årshjulet og i kærlighed til processen byder Fortællersken dig ind i den lyse del af året, hvor vi skriver og dypper pennen i forårets og sommerens energi.

Et solidt skrivefundament

Fortællersken vil skænke dig et solidt fundament at skrive og fortælle historier fra. Du lærer om både intentionens og fortællingens kraft, disciplin, magi og hvordan vi kan skrive os gennem det, der står i vejen.

Her opløser vi skriveblokering, fordi vi ikke længere lader os bremse af frygt, modstand og indre censor. Jeg viser dig hvordan.

Du øver dig på at skrive fra sjæl og hjerte og lærer, at leg, lytning og øvelse skaber helt særlige åbninger.

Du får en indre forståelse af forskellen på tale- og lytteskrivning og du oplever, hvordan du efterhånden bliver en erfaren fortællerske, som bevidst kan påkalde sig fortællingens kraft og fange fortællingen bag processen.

Du lærer om tillid, du øver dig og får i det hele taget fin erfaring med den kreative proces og alle stationerne på skriverejsen. Og om glæden og vigtigheden af gode ritualer i forbindelse med dit skrivearbejde.

Du får en grundlæggende og givende introduktion til intuitiv skrivning.

Boost din skriveglæde og oplev magien i fortællingens kraft

Fortællersken er et skrivecirkelforløb fuld af næring og læring, hvor du lærer at danse i den kreative proces og øve dig på dansen. En skriverejse med mange stationer, som du efterhånden lærer at kende og bliver fortrolig med. Du booster din skriveglæde og oplever magien i fortællingens kraft.

Jeg er med som skrivemor og guide i skrivebjergene og i de 4 måneder, som forløbet varer, får du rig lejlighed til at give din fortællerske ordet.

Du skriverejser med din intention i hjertet  og inviterer fortællingens kraft med på rejsen. Din skriveglæde vil vokse og det samme vil forundringen over, hvad vi kan få kontakt til via vores ord og ved at skrive os ind.

Du møder dit særlige fortællerske-kraftdyr, som vil følge dig gennem hele forløbet.

Fortællersken forløbet vil være givende for dig, hvis du

 • har skrivelyst og længsel
 • vil opleve en anderledes tilgang til det at skrive
 • har lyst til at invitere fortællingens kraft ind i dit liv
 • har mod på at lege og prøve nye skriveveje
 • oplever skriveblokering og har brug for at få løsnet op og sat fri
 • længes efter at finde din egen fortællerstemme og høre dens særlige lyd og toner
 • gerne vil lære at bruge dine egne fortællinger som kompas og vejledning på den indre rejse
 • ønsker at skrive i pagt med årshjulet og i kærlighed til processen
 • gerne vil øve dig på at danse i den kreative cyklus med alle dens facetter
 • gerne vil give din indre fortællerske ordet
 • ønsker at lytte til din indre stemme, din sjæl og styrke din intuition
 • oplever, at dit indre landkort stemmer ikke længere overens med det ydre landskab
 • er introvert og har brug for at skabe rum til skrivende fordybelse.
 • ønsker at invitere intentionens og fortællingens kraft ind i dit liv
 • gerne vil opleve en flydende overgang fra vinter til forår og få en inderlig fornemmelse af, hvad dette tidspunkt på året tilbyder os
 • ønsker inspiration, skriveafsæt, spørgsmål til refleksion til at starte din skriverejse
 • har en drøm om at blive en del af en cirkel af skrivende kvinder
 • hænger fast i gamle historier og har brug at skrive nye, der passer til den, du er nu
 • har brug for eventyr og magi i dit liv
 • vil give dig selv en ganske særlig gave

Anderledes tilgange til det at skrive

I Fortællersken skal vi arbejde og lege med forskellige indgange til fortællingens kraft.

Du vil blive introduceret for nye og anderledes tilgange til det at skrive og du vil også blive ansporet til at gå lidt længere og lidt dybere med det, der folder sig ud.

Du har lyst til og mod på at lege og prøve nye skriveveje. Du ser det som et eventyr og ved, at du er nødt til at skrive dig ud af hovedet og ind i sjæl og hjerte for at få fat i de virkelig gode og transformerende fortællinger.

Du længes efter at finde din egen fortællerstemme og høre dens særlige lyd og toner. Du vil gene lære at bruge dine egne fortællinger som kompas og vejledning på den indre rejse.

Giv din vise kvinde ordet

Fortællersken er for dig, som ønsker at skrive i pagt med årshjulet og i endnu højere grad en tidligere at give din indre vise kvinde ordet.

Eventyr, poesi og fortællinger

Fortællersken er også for dig, som elsker eventyr, poesi og fortællinger. Og det er bestemt en fordel, hvis du har hang til fordybelse og elsker tanken om endelig at få skabt et indre skrivested, et magisk rum, hvor du kan skrive. Skrive fra sjæl og hjerte i pagt med årshjulet og i kærlighed til processen.

I Fortællersken skriver vi i livet. Det handler ikke om at sætte livet på stand-by, tværtimod, det handler om at lære at skabe en god skriverytme og rutine, som giver plads til livet i alle dens facetter og som åbner op i stedet for at lukke ned.

Mangler dér ligesom noget i dit liv?

Har du travlt i dit liv og synes du, dér mangler noget? Så kan Fortællersken forløbet være med til at sætte fokus på det, du savner og længes efter. Lad fortællingens kraft åbne op og løfte dig på din vej ind i større vished om din livsvej og om det, der gør dig glad.

Fortællersken består af en mindre cirkel af kvinder som har til hensigt at løfte, støtte og styrke hinanden i processen. De ved, at deling er heling og selvom det kan være både grænseoverskridende og sårbart, vælger de at dele i hinandens nærhed og nærvær.

Fortællersken på Facebook

Det fælles rum er et hemmeligt rum på Facebook, som jeg opretter til formålet og du optages som medlem, når forløbet starter.

Vinterens og forårets fortællinger

Fortællersken Sommer 2020 er for dig, som gerne vil bruge resten af vinteren og rejsen ind i foråret på at give din indre fortællerske ordet.

FORTÆLLERSKEN forløbet er ikke et terapiforløb, selvom det at skrive ofte er både helende og terapeutisk.

I pagt med årshjulet og i kærlighed til processen, holder jeg et skriverum, hvor du kan danse frit og prøve dig frem. Der er ikke noget rigtigt eller forkert.

I stedet for at lære at skrive på en bestemt måde, lærer du at skrive på din egen måde og efterhånden vil du opleve, at du skriver mere frit og ubesværet. Det er lov at øve sig og din indre fortællerske skal have lov til at lege og eksperimentere. I Fortællersken lærer du dig selv at kende i samspil med den kreative proces, ebbe og flod, opture og nedture.

Naturen og den naturlige cyklus spiller en stor rolle i Fortællersken og du vil opleve, at flere skriveafsæt og øvelser inviterer til ture ud.

Som medlem af Fortællersken får du

 • Månedlige skriveopgaver og afsæt udformet i en smuk og inspirerende PDF-fil. Den sendes i en personlig e-mail fra mig. 4 opgavesæt og inspiration. Varighed 4 mdr.
 • Inspiration og skrivende input fra mig som skrivemor og skriveguide i bjergene. Jeg bevidner din skriveproces og udfoldelse som Fortællerske og deler af viden, visdom og inspiration, hvad både livet og skriverejsen angår. Det gør jeg såvel i månedsbrevene som i Fortællerskens hemmelige rum på Facebook.
 • Mulighed for at starte eller genstarte din skriveproces fra et nyt sted. Du lærer den kreative proces at kende i alle dens facetter og øver dig på at skrive fra sjæl og hjerte. Din skrivestemme kommer efterhånden til syne mellem linjerne og det vil kunne mærkes. Du får øget tillid til processen og din egen formåen.
 • Større viden og indre indsigt om naturen og årshjulets gave, ikke mindst fra din egen dybe vished og visdom, der vil flyde fra dig som en kilde, når du skriver med afsæt i øvelser og opgaver.
 • En god fornemmelse af, hvordan du kan bruge dine egne fortællinger som kompas og vejledning på den indre rejse.
 • Mulighed for også at skrive og arbejde lidt med keltisk symbolik, mytologi og dyre/plante-tarotkort gennem skriveafsæt og øvelser.
 • Løbende skrivecoaching og styrkende opmuntring fra mig til dig og din skriveproces. Du får det, du har brug for. Når du har brug det og undervejs i processen.
 • Du bliver en del af en skrivecirkel, som hylder processen, den naturlige cyklus og skriver om det. En cirkel af skrivende kvinder, som kærligt bevidner hinandens proces.

Jeg holder det fælles rum i Fortællersken i henhold til Julia Camerons regler for Den Hellige Cirkel. 

Den hellige cirkel bygger på respekt og tillid. Billedet på den er en have. Hver plante har sit navn og sin plads. Der findes ikke en blomst, som overflødiggør en anden. Hver blomst har sin enestående og uerstattelige skønhed.

Nyt hold starter 22. april 2020

Skal du være med, kan det være en fordel at snuppe din plads allerede nu. Se bare her:

FORTÆLLERSKEN SOMMER 2020
Start den 22. april – varighed 4 måneder

Ravnerabat ved tilmelding senest den 1. april
DKK 1850,-

Normalpris ved tilmelding efter den 1. april
DKK 2100,-

Prisen er inklusive moms.

Forløbet er glidende og der er ikke bestemte dage eller tidspunkter, du skal deltage. Du skaber selv dit rum og den tid, hvor du skriver, så det passer ind i din livsrytme.

Og selvfølgelig kan du tage forløbet med på sommerferie og ud i naturen.

Du tilmelder dig ved at klikke på linket herunder og udfylde felterne i tilmeldingsformularen.

TILMELDING FORTÆLLERSKEN SOMMER
Start den 22. april 2020

Betaling sker enten via Mobilepay til 29476483 eller bankoverførsel. Så snart du har tilmeldt dig, modtager du i løbet af kort tid bekræftelse og betalingsinformation fra mig.

Et helt igennem sublimt forløb, som jeg har deltaget i to gange
og som har lært mig at skrive❤️✍️
– Karoline Hedegaard Brander –

Jeg var fuld af sorg og længsel. Sorg over den pige, som aldrig helt følte, at hun hørte til nogle steder. Jeg længtes efter at finde ud af, hvem hun egentlig var, hvad hun kunne lide, hvad hun troede på og hvor hun gerne ville hen i livet.

Da jeg åbnede op for fortællingens kraft og gav hende lov til at skabe sig gennem ord og fortællinger, fik jeg noget forærende, som jeg aldrig havde drømt om skulle tilkomme mig. Jeg fik mig selv tilbage. Jeg fik en stemme, en kraft og en vej, som var helt min egen. En vej, som jeg skrev og som fortællingens kraft hjælp mig med at formgive. Gennem symbolik, mytologi og fortællinger, som jeg ikke anede, at jeg havde i mig, så jeg vejen som en gylden sti i mit blod.

Læs mere i “En stemme som venter på sin sang”

Kærlig hilsen
Lene

Hvad siger andre?

Andre siger – læs hvad andre siger om at være i skriveforløb og på workshop hos mig

Til inspiration, læs også gerne
Fortællerskens vej
Vejen til den vise kvinde

Tree soul

Gå med det, som drager dig. Vær den du er i pagt med natur og årshjul. Skriv det, du ser og kan mærke og på en måde, som både gør dig godt og som pirrer dig. Vækker noget i dig, gør dig nysgerrighed, gør dig kåd. Fortællersken i dig er klar til at træde frem i lyset.

Stå stolt på denne tærskel og giv endeligt slip på tendensen til at please og ramme noget, som andre kan li’. Ram tonen i dig selv og syng din sang, for kun din sande sang kan du synge rent og fra hjertet.

Fra Fortællerskens Visdom (c) – Lene Frandsen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: