Slutningen

Et strejf af vemod rammer mig, da jeg træder ind i cirklen foran den gamle bøg. I dag skal jeg tage imod det sidste blad, den sidste fortælling. Dér hænger det, bladet i morgensolen, der har fundet vej gennem et mønster af grene. Lyset er blødt og luften fugtig, efteråret er fremskredent og kulden mærkes især i skyggen. Snart er det vinter.

”Er du klar til at slippe det allersidste blad” spørger jeg bøgen og ser beundrende på det gamle træ. Spejler mig i stamme og grene og forestiller mig det vældige rodnet under jorden. Både rank og kroget på samme tid og som et helt rum under trækronen og de lange grene. Et helligt rum. Her er jeg kommet hver eneste dag i de sidste nitten dage, men nu slutter det, når det sidste blad gives fri.

”Nitten fortællinger har du taget imod” brummer bøgen med dyb og dragende stemme. ”Nitten fortællinger om at gøre sig klar til vinter og lytte til mørkets og sjælens sang. Kan du huske dem alle?”

”Det startede med nøglen, så kom legen, brevet, historiemedicin, magien, øen, livet, mørkets tempel, lytning, vildskab, i vinterens favn, fuldmånen, forberedelse, håb, intention, vildfarelsen og så kom vildskab så sandelig igen i en ny fortælling. Vildskab, som første til selvomsorg, stilhed og i går en fortælling om blidedage.

Vildskab synes at være en slags nøgle til at leve et rigt og autentisk liv. Rigdommen består i at være den, du er og erklære dig værdig. Din sjæl har helt sin egen agenda og måde at danse i livet på og det er, når du følger dens trin, at du selv danser med livet. Livet, som byder på op- og nedture, ebbe og flod.

Som fortællerske må du være lydhør overfor dit hjertes vildskab. Du må låse op for det, du har fængslet og sat bag lås og slå. Du må give hende plads. Din vilde sjæl.

Vildskaben rummer så meget mere, end du drømmer om. Det, de ikke lykkedes at tæmme og intimidere. Du bærer det i dig nu og det længes efter at komme til udtryk. Men hvordan, spørger du og ser fortvivlet ud, en del af dig ønsker slet ikke at sætte det fri. For hvad vil der ske? Hvem vil du da være, når du ikke længere er hende, de skabte og formede som modellervoks? Men dit hjerte kender hende og din sjæl bærer hendes sang.

Den kommende vinter kalder og inviterer dig til at sætte farten ned og hvile, mens du stille forbereder dig på det, der skal komme. Når du giver dig selv tilladelse til virkelig at værdsætte mørkets visdom på samme måde, som du værdsætter lyset og dets kraft, ærer du den naturlige cyklus af ebbe og flod, af tiltagende og aftagende energi. Den feminine cyklus. Thi vi er ikke skabt til at være udadvendt og i fuld vigør hele tiden. Vi er kvinder af månen. Omskiftelige i energi og faser.

Efteråret er som tusmørket inden natten kommer. Du ser dagslyset forsvinde i horisonten og de sidste rester af sommer bliver blæst væk. Det sker for øjnene af dig. Snart ser du stjernerne, snart får du øje på månen. Vinteren er på vej.

Se dig omkring, naturen tager imod invitationen som det naturligste i verden og hengiver sig til den aftagende fase, der følger efter sommerens klimaks. Blade skifter farve og falder til jorden, afgrøderne hviler. Dyrene gør sig klar og samler til forråd, mens de spiser sig så mætte og fede, som det lader sig gøre. De bygger trygge, varme og mørke huler og du kan gøre det samme. Skab dig en hellig hule af stilhed, hvor du hviler, reflekterer, skriver og samler kræfter til det nye år. Forbered dig, følg blot din intuition, det er en del af dit instinkt. Vinteren. Mørket.”

Jeg lytter med lukkede øjne og genkender nogle af ordene fra de tidligere fortællinger. Tænk at tiden allerede er gået. Det sidste blad lander i min håndflade og prikker forvandles til bogstaver og ord. Dagens fortælling er et slags resume og det er bøgen, som fortæller. Bøgen, som nu selv er blevet helt klar til vinter. På et tæppe af nedfaldne blade i rød, gul og orange og med nøgne grene, der rækker mod himlen, dybe rødder der elsker med jorden.

”Du må altså gerne komme herud selvom det sidste blad er faldet”, siger hun så. Selvom vinterrummet byder på hi og restitution, så gør det underværker for både krop og sjæl at komme ud i naturen og bevæge sig lidt. Mangel på dagslys påvirker din hormonbalance og dermed også dit humør og din energi. Besøg mig gerne i løbet af vinteren, når du føler for det og hvem ved, der er måske en fortælling eller to skjult et andet sted. Skoven er en vis kvinde og hun er fuld af forunderlige historier. Tag naturen med på råd og du vil kunne drikke af dens visdom. Lad det være din vintereliksir.

Så siger hun ikke mere, den gamle bøg. Stille bader hun i morgenlyset og jeg takker hende for alt det, jeg har fået med mig. Forsigtigt lægger jeg det sidste blad ved siden af de andre og giver det tilbage til jorden. Træet slipper sine frugter, sine blade og det, der var liv. Det grønne må vige for det røde, orange og gule og siden gives tilbage til jorden. Det er rodenergiens tid nu. Planter og korn er for længst blevet høstet og det, der er tilbage, begynder at visne og forrådne. Også det gives tilbage til jorden. Frugterne rådner, så deres frø kan blive sat fri og hvile under jorden indtil næste forår. Energien, som bragte planteren gennem sommeren og høsten, vil snart blive lagret i rødderne.

Mørket kalder mig hjem. Jeg går med ranke skridt. Enhver slutning er en ny begyndelse.

I morgen starter Vintercirklen, den indre rejse

Det var den sidste fortælling i denne omgang. Vi er nået frem til det tidspunkt, hvor Vintercirklen, den indre rejse starter. Det sker i morgen, så hvis du kan mærke, at du skal med på vinterskriverejsen, er det tid til tilmelding. Jeg skal have din tilmelding senest ved midnat.

Vintercirklen er et online skrivekursus for kvinder i pagt med årshjulet. Det er forankret i vinterens energi og er en hyldest til det sjælearbejde, vi kan gøre med vores ord og fortællinger. Du får skriveafsæt og øvelser, du får ideer og inspiration til at gøre din vinter til et ganske særligt sted. Skab rum til ro og fordybelse og lad din skriveglæde blomstre.

Vintercirklen 1

Vintercirklen, den indre rejse
Online skrivekursus for kvinder starter den 23. oktober

Book billet og kom med på vinterskriverejsen. Det er tid til tilmelding!

Overgang, vinter og mørke

Vi skriver os ind i overgangen fra efterår til vinter, folder mørkets gave og længslen efter ro og restitution ud. Og vi holder mørkning.

Det kommer til at handle om selvomsorg og om næring i vinterrummet. Om det indre liv og tid til sjælen. I pagt med naturen og årshjulet lytter vi og skriver vinterens fortællinger. På et tidspunkt når frem til Vintersolhverv, hvor lyset vender. Også det kraftfulde tidspunkt på årshjulet skriver vi os ind. Og måske finder du her dit solhvervsord.

Du får lejlighed til at skrive dit eget nytårsmanifest, når det er tid, præcist på samme måde, som jeg selv gør det hvert år. Jeg deler min egen skabelon med dig og du kan bruge den og omforme den, så den passer ind i dit liv. Og hvem ved, måske vil dit solhvervsord følge dig ind i det nye år og folde sig ud på en måde, som du slet ikke havde forestillet dig?

Tid til fordybelse. Tid til at drømme. Hvile. Og til at sanse de små spirer, der ved Imbolc ser dagens første lys. Her mærker vi den første længsel efter forår og skaber rum til det, der skal komme. Uden hastværk og i takt med den naturlige cyklus. På vinterskriverejsen.

Det hele sker via ord og fortællinger, for fortællingens kraft og magi er som altid en rød tråd på skriverejsen.

Mit håb er at du ved vejs ende

Mit håb er, at du ved vejs ende, i slutningen af januar, har fået direkte erfaring med ordenes kraft og energi og oplever, at du er blevet en erfaren skriverejsende, som med sin intention i hjertet skriver sig ind, intuitivt og fra sjælen.  At din tillid til skriverejsen, vinteren og mørkets gave er vokset og at du bliver klar til lyset på en ny måde.

Eller måske vil du have det som flere af de kvinder, der tidligere har deltaget i vinterskriveforløb hos mig? De er blevet så glad for vinteren, mørket og det nærende indre rum, at de slet ikke kan få nok af vinterrummet og mørkets gave.

KLIK HER FOR INVITATION OG DETALJER

Vintercirklen, den indre rejse

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: